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OPINION NO. 68-061 

Syllabus: 

A board of education may not exclude from school an un­
married pregnant student, unless school attendance would be 
detrimental to her physical safety and well being. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 1, 1968 

I have before me your request for my opinion on the 
following question: 

"Recently this office received a written 
request to render an opinion as to the right 
of the school board of a school district to 
exclude from school an unmarried pregnant 
girl, 

"* * * * * * * * *" 
The authority.to expel a student from a public school 

is contained in Section 3313.66, Revised Code, which provides: 

"The superintendent of schools of a 
city or exempted village, the executive 
head of a local school district, or the 
principal of a public school may suspend 
a pupil from school for not more than 
ten days. Such superintendent or execu-
tive head may expel a pupil from school, 
Such superintendent, executive head, or 
principal shall within twenty-four hours 
after the time of expulsion or suspension, 
notify the parent or guardian of the child, 
and the clerk of the board of education in 
writing of such expulsion or suspension in­
cluding the reasons therefor. The pupil 
or the parent, or guardian, or custodian 
of a pupil so expelled may appeal such ac­
tion to the board of education at any meet­
ing of the board and shall be permitted to 
be heard-·tagainst the expulsion. At the 
request of the pupil, or his parent, guardian, 
custodian, or attorney, the board may hold 
the hearing in executive session but may act 
upon the expulsion only at a public meeting. 

https://authority.to


Opin. 68-061 ATTORNEY GENERAL 2-68 

The board may, by a majority vote of its full 
membership, reinstate such pupil. No pupil 
shall be suspended or expelled from any 
school beyond the current semester." 

Of course expulsion of students must be considered in 
light of the compulsory school attendance law. Section 
3321.01, Revised Code, provides in part: 

"A child between six and eighteen years 
of age is 'of compulsory school age' for the 
purposes of Section 3321.01 to 3321.13, inclu­
sive, of the Revised Code." 

In the past this office has considered other aspects of the 
problem of pregnant students in public schools. A review of 
those opinions can serve as a foundation for the answer to your 
question. 

In Opinion No. 120, Opinions of the Attorney General for 
1963, I stated: 

"It appears from all of the foregoing 
that the extent to which a board of educa­
tion may go to the government of its student 
is quite far, and it appears that~ morals 
situation such as we are discussing here is 
not so substantially dissimilar from the sit­
uations which were actually in the cases that 
a different result should obtain. Therefore, I 
conclude that a morals situation may properly 
be the basis for rules and regulations for the 
government of students. 

"I further conclude that the following extra­
curricular activities may be the subject of such 
rules and regulations: athletic competition, 
musical organizations, dramatics organizations 
and productions, social activities, class and 
school trips, cheerleading, class and school 
elective office, literary activities, military 
activities, service activities, scientific ac­
tivities, scholastic activities, honor societies 
and honor organizations." 

This opinion dealt with the power of the board of education 
to restrict and control the extra-curricular activities of an 
unwed student mother. 

One of my prcderPssors consjdp1~d Rnnther facet of this 
problem in Opini.on No. 2998, Opinions of the Attorney General for 
1962, whtch states in the syllabus: 

"l. Under the rule-making powers of 
Sections 3313.20 and 3313,47, Revised Code, 
a board of education may not adopt a regula­
tion automatically prohibiting attendance of 
married students, or married students who 
become pregnant, at activities of the school 
not offering credit towards graduation, but 
may adopt a rule which would, for the physical 
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safety of the student, require that at an ad­
vanced stage of the _pregnancy a married preg­
nant student not attend such activities. 
(Opinion No. 2147, Opinions of the Attorney 
General for 1961, issued on April 27, 1961, 
affirmed and followed.) 

"2. A board of education may adopt a 
rule which would prohibit the attendance of 
all unmarried pregnant students at such ac­
tivities." 

In Opinion No. 2998, supra, the then Attorney General stated: 

"While pregnancy is a natural corollary 
to the married state, pregnancy of an unmar-
ried student obviously presents a different 
situation. Where the unmarried student is con­
cerned, the board of education might reasonably 
consider that the presence of the student could 
create an adverse effect on the moral (sic) of 
the student body, and might interfere with the 
proper discipline and government of the students. 
In such a case, I would consider it within the 
discretion of the board to adopt a rule barring 
such unmarried pregnant students from the activi­
ties here concerned, or from other activities of 
the school for that matter." 

Again, in Opinion No. 2147, Opinions of the Attorney General 
for 1961, this office stated in the syllabus: 

11 1. A board of education may not adopt 
a regulation prohibiting attendance of all 
students under the age of eighteen who become 
married or, when married, become pregnant, as 
such would be contrary to the established public 
policy of this state as expressed in the compul­
sory education laws, Section 3321.01, et seq., 
Revised Code, which laws require a basic educa­
tion for all children. 

11 2. For the same reason a board of edu­
cation may not adopt a rule which would auto­
matically prohibit the attendance of all mar­
ried students who become pregnant, but may 
adopt a rule which would, for the physical 
safety of the student, require that at an ad­
vanced stage of the pregnancy a pregnant stu­
dent not attend regular school classes. 

"3. Pursuant to the provisions of Section 
3319.08, Revised Code, a board of education may 
assign a teacher to the home instruction of a 
pregnant student who is not allowed to attenrl 
classes because of the pregnancy." 

Thus it has been established that a school can control and 
restrict the extra-...:1n·i-J cular ac t:i v:i ti.es of a pr-egn,rnt student. 
Now let us c,o:is:ider the compulsory school lc1w. 
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Section 3321.03, Revised Code, provides: 

"Except as provided in this section, the 
parent, guardian, or other person having the 
c&re of & child of compulsory school age whit.:n 
child has not been determined to be incapable 
of profiting substantially by further instruc­
tion shall cause such child to attend a school 
which conforms to the minimum standards pre­
scribed by the state board of education for the 
full time the school attended is in session, or 
shall otherwise cause him to be instructed in 
accordance with law. Every child of compulsory 
school age who has not been determined to be 
incapable of profiting substantially by further 
instruction shall attend a school which conforms 
to the minimum standards prescribed by the state 
board of education unless one of the following 
occurs: 

"(A) The child receives a diploma granted 
by the board of education or other governing 
authority indicating such child has successfully 
completed the high school curriculum. 

"(B) The child receives an age and school­
ing certificate as provided in section 3331.01 
of the Revised Code. 

"(C) The child is excused from school under 
standards adopted by the state board of education 
pursuant to section 3321.04 of the Revised Code." 

The compulsory attendance law, Section 3321.04, Revised 
Code, states: 

"Every parent, guardian, or other person 
having charge of any child of compulsory school 
age who is not employed under an age and school­
ing certificate and who has not been determined 
to be incapable of profiting substantially by fur­
ther instruction, must send such ~hild to a school, 
which conforms to the minimum standards prescribed 
by the state board of education, for the full time 
the school attended is in session, which shall not 
be for less than thirty-two weeks per school year. 
Such attendance must begin within the first week 
of the school term or within one week of the date 
on which the child begins to reside in the dis­
trict or within one week after his withdrawal from 
employment. 

"Excuses from future attendance at or past 
absence from school may be granted for the 
causes, by the authorities, and under the fol­
lowing conditions: 

"* * * * * * * * * 
"(l) That his bodily or mental condition 

does not permit his attendance at school during 
such period; 

II* * * * * * ***II
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Compulsory education guidelines are discussed by the 
Supreme Court in State v. Gans, 168 Ohio St. 174, page 180: 

"Af'ter providing, in Section 3321.01, 
Revised Code, that 'a child /male or female/ 
between 6 and 18 years of age-is of "compulsory 
school age,"' the General Assembly, in Section 
3321.03, went on to provide that "every child 
of compulsory school age who is not employed 
under an age and schooling certificate and 
has not been determined to be incapable of 
profiting substantially by further instruction 
shall attend a school which conforms to the 
minimum standards prescribed by the state 
Board of Education, under the conditions pre­
scribed by law·. 1 

"The General Assembly then stated, in 
Section 3321.04, that it is the duty of every 
parent to see that a child between 6 and 18 
does in fact attend school unless excused 
therefrom for one or more of the reasons set 
out in the latter part of the statute. A close 
examination of those reasons fails to disclose 
that marital duties, such as house cleaning, 
cooking, washing, caring for infants, etc., are 
among them. 

"These sections of' the Code exemplify 
another public policy of this state, which 
is that our free civilization in this country 
and in this state will maintain itself' and ad­
vance only as its members become educated so 
as to be able to add their knowledge to that 
of their f'orefathers and thus progress. 

"We do not mean to imply that a high 
school education provides a modern person 
with world-shaking tools of knowledge such 
as those of the scientists who work with 
atomic energy. It seems beyond argument to 
this court, however, that a child who is not 
at least exposed to his own potentialities by 
a high school education (that contemplated by 
the statutes here under consideration) can 
hardly be expected to realize his potential 
either to himself' or to his community, regard­
less of' his basic or natural intelligence. 

"The court notes that a high school 
education is an absolute prerequisite to ob­
taining most jobs nowadays, and that it is most 
likely that Kay will need or want a job at some­
time in the future 

"These are obviously the reasons f'or the 
public policy of this state regarding compul­
sory school attendance, as set out in Chapter 
3321 of the Revised Code, and we are in whole­
hearted agreement therewith." 

Thus it is readily apparent that compulsory education is 
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is mandatory. The only exceptions are statutory and pregnancy 
not an exception per se, although it may be a factor contri­
buting to the physical safety of the student. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that a board of education may not exclude from school an un­
married pregnant student, unless school attendance would be 
detrime11tal to her physical safety and well being. 




