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OPINION NO. 69-077 

Syllabus: 

1. Under Section 143.29, Revised Code, the responsible 
administrative officer of the employing unit in County govern­
ment may approve the accumulation of more than ninety days of 
sick leave and he may, at his discretion, approve this allowance 
for an individual employee or may adopt a department policy for 
such allowance, applying to all employees. 

2. The responsible administrative officer of the employ­
ing unit in the County government may not pay an employee for 
more sick leave than the employee has earned at the rate provided 
in Section 143.29, Revised Code. 

To: E. Raymond Morehart, Fairfield County Pros. Atty., Lancaster, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 3, 1969 

I have your request for my opinion relative to the inter­
pretation of the sick leave provisions set forth in Section 143.­
29, Revised Code. The request reads as follows: 

"l. May the responsible administration 

officer of the employing unit in County gov­

ernment adopt a policy permitting his employ­

ees to accumulate more than ninety days sick 

leave? If so, may he adopt such a policy on 

an individual employee basis or must it be a 

department policy applying to all employees? 


"2. May the responsible administration 

officer of the employing unit in County gov­

ernment pay an employee for more sick leave 

than that employee has accumulated under the 

provisions of Section 143.29 of the Ohio Re­

vised Code?" 


Section 143.29, Revised Code, provides in part as follows: 

"Each employee, whose salary or wage is 

paid in whole or in part by the state, and 

each employee in the various offices of the 

county service and municipal service, and 

each employee of any board of education, 

shall be entitled for each completed eighty 

hours of service to sick leave of four and 

six-tenths hours with pay. Employees may 

use sick leave, upon approval of the respon­

sible administrative officer of the employ­
ing unit, for absence due to illness, injury, 

exposure to contagious disease which could 

be communicated to other employees, and to 

illness or death in the employee's immediate 

family. Unused sick leave shall be cumulative 

up to ninety work days, unless more than ninety 
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days are approved by the responsible adminis­
trative officer of the employing unit.*** 
An employee who transfers from one public 
agency to another shall be credited with the 
unused balance of his accumulated sick leave. 
~' ~' * This section shall be uniformly admin­
istrated as to employees in each agency of 
the state government by the director of state 
personnel. " (Emphasis added) 

The first part of question one, asking whether the respon­

sible administrative officer of the employing unit may adopt a 

policy permitting the accumulation of more than 90 days sick 

leave, I believe is answered by the underlined portion of the 

statute above quoted. It is expressly provided that the respon­

sible administrative officer may approve the allowance of more 

tha.n 90 days. The second part of question one asks whether such 

allowance of greater accumulation of sick leave over and above 

the specified 90 days sick leave may be on an individual basis 

or is it required that it be made effective only to apply uni­

formly to all employees in the unit. It is my opinion that 

such approval may be granted by the responsible administrative 

officer on either basis at his election. 


As pointed out in Opinion No. 3626, Opinions of the Attorney
General for 1954, the words "public agency" as used in Section 
143.29, supra, with reference to transfer include the state, the 
several counties, all municipalities and all boards of education. 
But the words "each agency of the state government" as used in 
said section with reference to uniform administration, include 
the various departments and agencies of the state government, but 
do not include the several political subdivisions therein men­
tioned. Your question relates to uniform administration. More 
in point, this question was considered by one of my predecessors 
in Opinion No. 2073, Opinions of the Attorney General for 1961, 
in his interpretation of Section 143,29, supra, and I quote from 
page 139: 

"***the board of education has discretion 
in determining the method of granting such approval,
i.e., general approval for all employees or specific 
approval for individual employees." 

The reasoning and logic behind this holding applies with 
equal force, in my opinion, to County employees as it does to 
employees of a Board of Education and I affirm this holding. 

As I interpret question No. 2, you ask whether the County 
government may pay one of its employees for more sick leave than 
he has earned under the formula set out in said Code Section, 
being at the rate of four and six-tenths hours of sick leave for 
each completed eighty hours of service. I am of the opinion that 
the question thus framed must be answered in the negative. Sec­
tion 143.29, supra, states that each employee covered "shall be 
entitled for each completed eighty hours of service to sick leave 
of four and six-tenths hours with pay." While this section does 
make provision for an increase in the amount of sick leave that 
may be accumulated, no provision is made for an increase in the 
amount of earned sick leave for a given period of service. The 
legislative intent is stated in exact terms as to the amount 
earned by each employee, indicating no more and no less. Any 
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other interpretation would tend to make this statute on rate of 
usable sick leave earned of little meaning. 

I am of the opinion, therefore, and you are so advised: 

1. Under Section 143.29, Revised Code, the responsible
administrative officer of the employing unit in County govern­
ment, may approve the accumulation of more than ninety days of 
sick leave and he may, at his discretion, approve this allowance 
for an individual employee or may adopt a department policy for 
snr.h Rllowance, applying to all employees. 

2. The responsible administrative officer of the employing 
unit in the County government may not pay an employee for more 
sick leave than the employee has earned at the rate provided in 
Section 143.29, Revised Code. 




