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OPINION NO. 84-058 

Syllabus: 

1. 	 A county elected official may not participate in a "pick up in lieu 
of salary increase" plan, even assuming that such plan was 
implemented prior; to the commencement of his term, unless a 
statute enacted prior to the commencement of his term 
authorizes him to participate in such plan. 

2. 	 Judges of courts of common pleas may not participate in a "pick 
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up in lieu of salary increase" plan in the absence of statutory 
authority therefor. 

3. 	 County elected officials and judges of courts of common pleas 
may participate in a "salary reduction" pick up plan, even 
assuming such plan was implemented after the commencement of 
their terms. Any such plan must be qualified with the Internal 
Revenue Service prior to implementation to insure favorable tax 
treatment is received. 

To: James R. Unger, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 18, 1984 

I have before me your request for my opinion on whether county appointing 
authorities have the power to pick up part or all of the contributions of elected 
county officials and elected county judges to the Public Employees Retirement 
System (PERS) during the term of office of such public officials. You state in your 
letter that this question has arisen in the following context: 

The Board of Stark County Commissioners as well. as other 
elected county officials have indicated their desire as a new fringe 
benefit to "pick up" and pay on behalf of the county employees 4.25 
percent of the 8.50 percent employee contribution required to be 
made to the Public Employees Retirement System. A resolution for 
such "pick up" of a portion of employee contributions to the Public 
Employees Retirement System is scheduled to go into effect for such 
county employees in 1984. 

A request has been made by the Stark County Auditor and the 
Stark County Commissioners to ascertain from you whether the "pick 
up" or payment of the 4,25 percent of the 8.50 percent required 
contribution to the Public Employees Retirement System can also be 
made for elected county officials and judges of the Stark County 
Common Pleas Court. The question which arises is whether the "pick 
up" of such payment constitutes a change in compensation of such 
elected officials which would be prohibited by Article II, Section 20 
of the Ohio Constitution. 

I turn first to the question whether elected county officials may participate 
in a pick up plan Yfhich is implemented as a fringe benefit during the term of office 
of these officials. You have drawn my attention to Ohio Const. art. II, §20, which 
reads: ''The General Assembly, in cases not provided for in this constitution, shall 
fix the term of office and the compensation of all officers; but no change therein 
shall affect the salary of any officer during his existing term, unless the office be 
abolished." This provision is applicable to county elected officers. See State ex 
rel, Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d 692 (1976); State ex rel. 
DeChant v. Keiser, 133 Ohio St. 429, 14 N.E.2d 350 (1938); 1981 Op, Att'y Gen. No. 
81-099. In State ex rel. Parsons v. Ferguson, the court established that fringe 

Because you have indicated in your letter that the pick up plan is being 
implemented as a fringe benefit, I assume that the salaries of county 
employees are not being reduced for tax pm poses by the amount of the PERS 
pick up. As explained in 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036, a pick up under this 
latter type of plan called a "salary reduction" plan, is not a fringe benefit, but 
is merely a different method of paying an employee's salary. The discussion 
which immediately follows relates to a "pick up in lieu of salary increase" 
plan, under which the employer pays an employee's retirement contribution in 
addition to the salary the employee is currently receiving, and which is 
clearly a fringe benefit. See Op. No. 84-036. See also 1982 Op. Att'y Gen. 
No, 82-097; 1979 Op. Att'y "Oen. No. 79-001; 19781Jp. Att'y Gen. No. 78-049. 
will then discuss your question as it relates to pick ups under a "salary 
reduction" plan. 

Dcccmhcr 1984 
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benefits are a form of compenstion for purposes of art. II, S20 and thus, art. II, S20 
prohibits those public officers subject to its terms from receiving an increase in the 
value of fringe benefits during the course of their term. See Op. No. 81-099. See 
also State ex rel. Artmayer v. Board of Trustees, 43 Ohio st:'"°2d 62, 330 N.E.2d ffi 
(19755 (the terms "salary" and "compensation" are synonymous as used in art. II, 
S20). Thus, in specific response to your question, Ohio Const. art. II, S20 prohibits 
elected county officials from participating in a pick up plan, implemented as a 
fringe benefit, after the beginning of the officials' terms. See 1984 Op. Att'y Gen. 
No. 84-036. ­

I note that your question, as well as your reference to art. II, S20 presupposes 
that a county elected official would be entitled to participate in a pick up plan 
which was implemented by a county appointing authority prior to the 
commencement of his term. It is well-established, however, that public officers 
whose compensation is set by statute are not entitled to receive fringe benefits, 
the payment of which is not specificaUy. or impliedly authorized by statute. See 
Ohio Const. art. II, S20 ("[t] he General Assembly•••shall fix•••the 
compensation of all officers"); Op. No. 84-036; 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042. I 
am unaware of any statute which authorizes a county official to participate in a 
pick up plan which he has implemented as a fringe benefit on behalf of his 
employees. Thus, I conclude that a county elected official is not entitled to 
participate in a pick up plan which has been implemented as a fringe benefit for his 
employees, even assuming that such officer has taken office after the 
commencement of the pick up plan. Op. No. 84-036. 

You have also asked about the participation of judges of courts of common 
pleas in a pick up plan. The salary of common pleas court judges, excluding the 
costs of certain health care benefits paid by a governmental entity on behalf of 
such judges, is fixed by the General Assembly and paid from the state treasury 
pursuant to R.C. 141.04 and R.C. 141.06. Judges of courts of common pleas are 
entitled to additional compensation, set by statute, which is payable from the 
county treasury. R.C. 141.05; R.C. 141.07. There is no statutory authority for a 
common pleas court judge to participate in a pick up program. I draw your 
attention to Ohio Const. art. IV, S6(B), which provides in part: "Common pleas 
judges and judges of divisions thereof. • .shall receive such compensation as may 
be provided by law. Judges shall receive no fees or perquisites ••••" In addition, 
R.C. 141.13 reads: "No fees in addition to the salaries and compensation named in 
sections 141.02 to 141.12, inclusive, of the Revised Code, shall be allowed to any such 
officer. . • • The salaries provided in such sections shall be in full compensation 
for any services rendered by such officers and employees, payment of which is 
made from the state treasury." Thus, common pleas court judges are prohibited 
from receiving any fringe benefits not provided by statute. See Op. No. 83-042. 
See~ 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-022. I am unaware of any statute authorizing 
common pleas court judges to participate in a pick up program. Thus, common 
pleas court judges may not participate in a pick up plan implemented as a fringe 
benefit for county employees. Op. No. 84-036. 

As noted in footnote 1, there is a distinction between a "pick up in lieu of 
salary increase" plan, which was discussed above, and a pick up under a "salary 
reduction" plan. Under a "salary reduction" plan, an employee's salary is decreased 
for tax purposes by the amount of the PERS contribution which has been picked up. 
This type of pick up is not a fringe benefit, but is merely a different method of 
paying an employee's salary. See Op. No. 84-036. Because there is no actual 
change in compensation, public o?ncers whose salaries are set by statute, including 
county elected officials and common pleas court judges, may participate in such a 
plan, even though the plan was instituted prior to the commencement of the 
officers' terms. See Op. No. 84-036. I wish to emphasize that this conclusion is 
reached only in terms of what is permissible under state law with regard to pick up 
plans. Federal law controls the actual qualification and implementation of pick up 
plans. ~ 26 U.S.C. S414(h)(2), An employer must contact the Internal Revenue 
Service for guidance in meeting the numerous federal requirements imposed on pick 
up plans in order to insure favorable tax treatment is afforded any such plan. All 
pick up plans must be qualified with the Internal Revenue Service before they are 
implemented. In addition, PERS should be contacted for assistance in 
implementing a plan, in order to insure its adminietrative requirements are met. 
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In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l, 	 A county elected official may not participate in a "pick up in lieu 
of salary increase" plan, even assuming that such plan was 
implemented prior to the commencement of his term, unless a 
statute enacted prior to the commencement of his term 
authorizes him to participate in such plan. 

2, 	 Judges of courts of common pleas may not partici~ate in a "pick 
up in lieu of salary increase" plan in the absence of statutory 
authority therefor. 

3. 	 County elected officials and judges of courts of common pleas 
may participate in a "salary reduction" pick up plan, even 
assuming such plan was implemented after the commencement of 
their terms. Any such plan must be qualified with the Internal 
Revenue Service prior to implementation to insure favorable tax 
treatment is received. 




