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OVERPAYMENT OR DOUBLE PAYMENT OF TAXES SHOULD 

BE PAID INTO THE COUNTY TREASURY BY THE TREAS­

URER THEREOF TO THE CREDIT OF A TRUST FUND AND 

RETAINED UNTIL CLAIMED BY THE LAWFUL OWNER. IF 

NOT CLAIMED IN FIVE YEARS SUCH MONEY WILL RE­

VERT TO THE GENERAL FUND OF THE POLITICAL SUB­

DIVISION WHERE COLLECTED-OPINION No. 4785, OAG 

1932, OPINION 2086, OAG, 1933, SEC. 286, G.C. SEC. 2639, G.C. 

SEC. 117.10, R.C. 

SYLLABUS: 

Any overpayment or double payment of taxes should be paid into the county 
treasury by the treasurer thereof to the credit of a trust fund, and there retained 
in accordance with Section 117.10, Revised Code, until claimed by the lawful owner; 
and if not claimed within a period of five years, such money will revert to the 
general fund of the political subdivision where collected. 

Columbus, Ohio, January 27, 1962 

Hon. John D. Sears, Jr., Prosecuting Attorney, 

Crawford County, Bucyrus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I would appreciate your opinion in regard to what the proper 
procedure would be as to moneys paid into the county treasurer 
which exceed the amount of taxes due on a particular piece of 
real estate on which an individual is paying the taxes. 

"We have had a change in County Treasurer effective as of 
September 4, 1961. The previous Treasurer set up a special 
checking account being in the Treasurer's name as Crawford 
County Treasurer and any money paid into his office over and 
above the correct amount of taxes would be deposited in this 
special account and he would issue a refund to the taxpayer. I 
realize there is a procedure set up by statute covering double 
payments of taxes on a piece of real estate and that this money 
should be deposited and a warrant issued by the county auditor 
for the refund, however, what I am concerned about is when a 
person sends a check or money order for an amount that is less 
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than or around $3.00 over and above his taxes, what is the proper 
procedure for the Treasurer to follow in order that the excess be 
refunded to the taxpayer? 

"I was wondering if it would be proper for the treasurer to 
set up a trust account in his name as county treasurer, which 
trust account would only handle the excess money paid by the 
taxpayers, or whether or not the treasurer must follow the same 
procedure as is set up for a double payment of taxes. In the 
course of collecting taxes there would only be a few occasions 
where a double payment of taxes would be made but there are a 
number of occasions where a person will send a check for a few 
cents or a few dollars over and above what he owes. It is my 
own opinion that the county treasurer should be allowed to set 
up this trust account in his name as county treasurer and to de­
posit this excess payment of tax moneys in this trust account 
and issue a refund from said trust account to the taxpayer. 

"I am requesting your opinion on this for the reason that 
the Examiner who examined the treasurer's records from Sep­
tember 29, 1956 to September 30, 1959 made a finding that any 
money paid to the treasurer as taxes should be paid into the 
county treasurer as public moneys and if there is an excess or a 
double payment the same should be credited to a double 
payment fund when discovered and a refund to the taxpayer 
should be made upon the issuance of a county auditor's warrant." 

In Opinion No. 4785, Opinions of the Attorney General for 1932, 

Vol. III, page 1326, it was held that a county treasurer who receives 

excess moneys either by way of overpayment or double payment of taxes 

becomes a constructive trustee in his individual capacity, not in his capac­

ity as a public officer, for the benefit of the person making such overpay­

ment or double payment. Under the authority of Opinion No. 4785, 

supra, it would be proper for the treasurer to set up a trust account in his 

own name to handle excess money paid by taxpayers. 

The authority of Opinion No. 4785, supra, was restricted, however, 

m Opinion No. 2086, Opinions of the Attorney General for 1933, Vol. 

III, page 1991. On page 1992 of Opinion No. 2086, supra, the then 

Attorney General discussed former Opinion No. 4785, supra, as follows: 

"In such opinion, my predecessor in office follows the rea­
soning of the court in the cases of Homberger vs. Case, Treas., 
13 Bull., 511 ; Huzberg vs. Willey, Treas., 13 Bull., 334; McCoy 
vs. Chillicothe, 3 Oh. 37; Loomis vs. Spenser, 1 O.S. 153; Cham­
paign Co. Bank vs. Smith, 7 O.S. 43, I concur with the reason­
ing and holdings of such cases, in view of the statutes which 
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existed at the time they were rendered. However, after the date 
of such court decisions the legislature enacted different statutory 
provisions. In Section 286, General Code, the legislature has laid 
down the following rule to be followed by the county treasurer 
in the disposition of moneys received by him under color of his 
office: 

" 'The term 'public money' as used herein shall include all 
money received or collected under color of office, whether in ac­
cordance with or under authority of any law, ordinance or order, 
or otherwise, and all public officials, shall be liable therefor. All 
money received under color of office and not otherwise paid out 
according to law, shall be due to the political subdivision or tax­
ing district with which the officer is connected and shall be by 
him paid into the treasury thereof to the credit of a trust fund, 
there to be retained until claimed by the lawful owner; if not 
claimed within a period of five years after having been so credited 
to said special trust fund, such money shall revert to the general 
fund of the political subdivision where collected.' 

"By reason of the provisions of such statute, and the pro­
visions of Section 2639, General Code: 

"'At the expiration of his term of office or on his resignation 
or removal from office, the county treasurer shall deliver to his 
successor all moneys, books, papers and other property in his 
possession as treasurer and in case of the death or incapacity of 
the treasurer, they shall in like manner be delivered over by his 
legal representatives.' 

It would appear that all double payments of real estate taxes 
under present statutes, are required to be paid into a special 
trust fund in the possession of the treasurer and that title to such 
fund is transferred by one treasurer to his successor in office upon 
expiration of his term of office. I am therefore, unable to concur 
in that part of the conclusion of such opinion which holds a 
former county treasurer personally liable for the return of over­
payments of taxes, when he has turned over, or delivered the pro­
ceeds of such overpayments to his successor in the manner re­
quired by Section 2639, supra. 

"* * * * * * * * *" 

Sections 286 and 2639, General Code, are now Sections 117.10 and 321.06, 

Revised Code, respectively. 

Although the Attorney General in Opinion No. 2086, supra, referred 
only to double payments of taxes being paid into the county treasury to 

the credit of a special trust fund, Section 117.10, Revised Code, requires 

"all" of such payments to be paid into a trust fund. I am impelled to 
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conclude, therefore, that the same procedure as is set up for a double 

payment of taxes should be followed for any overpayment of taxes regard­

less of amount. 

It is my opinion, therefore, and you are advised that any overpay­
ment or double payment of taxes should be paid into the county treasury 

by the treasurer thereof to the credit of a trust fund, and there retained 

in accordance with Section 117.10, Revised Code, until claimed by the 

lawful owner; and if not claimed within a period of five years, such money 
will revert to the general fund of the political subdivision where collected. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




