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TAX AND TAXATION-PERSONAL PROPERTY-PENALTY ON FIRST 
HALF TAXES NOT PAID BY DECEMBER 20 OR JANUARY 20, WHEN 
TIME EXTENDED, APPLIES TO SECOND HALF ALSO. 

SYLLABUS: 
Under Section 2657, Gmeral Code, as amended in 113 0. L., where the first half 

of taxes on personal property is not paid on or before the twentieth day of December or 
the twentieth day of Januar;y, in case the time is extended, the ten per cent penalty at­
taches and applies to the second half of the taxes, as well as the first hal/. 

CoLUMBUS, OHIO, October 24, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Section 2653 of the General Code, provides that each person charged with 
taxes on a tax duplicate in the hands of a county treasurer may pay the full . 
amount thereof on or before the 20th day of December, or one-half thereof 
before such date, and the remaining half thereof on or before the 20th day of 
June next ·ensuing. 

Section 2657 of the General Code, as amended in 113 0. L., 501, 
provides for the extension of the time of the payment of taxes from December 
20th to January 20th and from June 20th to July 20th. This section further 
provides that in cases where the first one-half of personal property tax has 
not been paid on the 20th day of December or on the 20th day of the following 
January if the time has been so extended, the whole amount of the personal 
property tax for the current year, together with a penalty of 10% thereon, 
shall be due and delinquent, the penalty shall be added by the county auditor, 
and the taxes and penalty forthwith collected by the county treasurer. 

Question : In case the first one-half of the taxes on personal property 
is not paid on or before the 20th day of December, or on or before the 20th 
day of January in case the time is extended, does the 10% penalty apply to 
the second half of the taxes due and payable in June as well as to the first half 
due and payable in December?" 

Section 2657, General Code, to which you refer, was amended by the Eighty­
eighth General Assembly, in House Bill No. 262, effective July 23, 1929, the title of 
which reads: 

"To amend Sections 2657, 5678, 5679 and 5694 of the General Code, tore­
peal Section 2656 of the General Code, relative to penalties for non-payment 
of real and personal property taxes and assessments, and duplicate of un­
paid personal property taxes to be inade." 

It thus appears, from the title of House Bill No. 262, that the Legislature fully 
intended to change certain sections relative to non-payment of taxes. 

In amending Sections 5678, and 5679, General Code, the Legislature made assess­
ments against real estate as well as taxes on real estate, subject to the penalty clause. 

In repealing Section 2656, General Code, the Legislature did away with the addi­
tional penalty of five per cent, which went to the county treasurer when he collected 
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delinquent taxes either on real or personal property by distress, action, rule of court 
or other special effort. 

It will be observed that in House Bill No. 262, the Eighty-eighth General As­
sembly, did not disturb Section 2653, General Code, which provides that taxes may be 
paid in two equal semi-annual installments. 

Section 2653, General Code, reads as follows : 

"Each person charged with taxes on a tax duplicate in the hands of a 
county treasurer, may pay the full amount thereof on or before the twentieth 
day of December or, one-half thereof before such date, and the remaining 
half thereof on or before the twentieth day of June next ensuing, but all 
road taxes so charged shall be paid prior to the twentieth day of December." 

The General Assembly did, however, amend Section 2657, General Code, to read 
as follows: 

"The county commtsstOners of any county by resolution spread upon 
their journal may extend the time of payment of taxes from June twentieth 
to JulY: twentieth of the same year and from December twentieth to January 
twentieth of the following year. 

In all cases where the first half of the personal property taxes has not 
been paid on the twentieth day of December or on the twentieth day of the 
foliowing January if the time has been so extended, the whole amount of 
personal property taxes for the current year, together with a penalty of ten 
per cent thereon, shall be due and delinquent, the penalty shall be added by 
the county auditor, and the taxes and penalty forthwith collected by the county 
treasurer. 

When the first half of the personal property taxes charged on the tax 
duplicate has been paid promptly, but the remainder of such tax is not paid 
on or before the twentieth day of June or the twentieth day of July if the 
time has been so extended, a penalty of ten per cent thereon shall be added 
by the county auditor, and the taxes and penalty forthwith collected by the 
county treasurer." 

Prior to its amendment, Section 2657, General Code, read as follows: 

"The county commissioners of any county by resolution spread upon 
their journal may extend the time of payment of taxes from June twentieth 
to July twentieth of the same year and from December twentieth to January 
twentieth of the following year. In all cases where such half of a tax other 
than on real estate has not been paid on the twentieth day of December or on 
the twentieth day of the following January, if the time has been so extended, 
the whole amount of taxes other than on real estate for the current year so 
charged shall be due and delinquent, and shall be collected in the manner and 
with the penalty provided in the preceding section." 

While Section 2657, supra, prior to the 1929 amendment, provided that the entire 
personal property tax would become due and delinquent if the first half was not paid 
promptly, the Legislature now has given additional emphasis to the advisability of 
paying the first half of the personal property tax promptly by providing that the ten 
per cent attaches to the tax for the entire year if this is not done. 

Specifically answering your question therefore, I am of the opinion that in case 
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the first half of the tax on personal property is not paid on or before the twentieth 
day of December, or on or before the twentieth day of January in case the time is 
extended, the ten per cent penalty attaches and applies to the second hal£ of the taxes 
as well as the first hal£. 

1101. 

Respectfully, 
GILBERT BETTli!AN, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-MAY ACT AS A BODY IN MAINTAINING 
ROADS-NUNC PRO TUNC ENTRY TO SHOW TOWNSHIP DIS­
TRICTS-TWO MEMBERS ACTING IN ONE DISTRICT VALID­
SAME PROCEDURE IN REPAIRING COUNTY ROADS PERMISSIBLE. 

SYLLABUS: 
1. Under Section 3370, General Code, it is not mandatory that the trustees 

employ one of the methods of procedure in connection with roads set out in the 
section, but they may proceed to act as a board in such matters. 

2. When the trustees have actually divided the township into districts and 
failed to record such action upon their minutes, a 1~unc •pro tunc entry may be made 
showing such action. 

3. In the event the trustees ha.ve divided the tmunship into districts and a 
majority acts upon any proceeding instead of the individual member designated, 
such proceeding is not invalid. 

4. In maintaining and repairing county roads, with the approval of the county 
commissioners, the trustees may proceed in the same manner as they proceed with 
township roads. 

CoLUMBus, Oaro, October 25, 1929. 

HoN. HowARD GoLDSBERRY, Prosecuting Attorney, Chillicothe, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion upon the 

following inquiries: 

"1. Is it mandatory under Section 3370 of the General Code that the 
township trustees adopt one of the three methods designated for the main­
tenance and repair of township roads or may the trustees act as a body? 

2. In the event the township trustees agree among themselves to divide 
up the township into districts, "liS designated by method number two, under 
Section 3370 of the General Code, and do not enter said agreement upon 
their minutes, but do act thereunder, is such act illegal? 

(a) If two trustees act together upon the repair of the road under the 
same conditions set out in paragraph two, would their acts be illegal? 

(b) If the township trustees were maintaining a county road with the 
permission and consent of the county commissioners and the cost of the 
repair was less than $50.00 would the same rule apply as to township road 
under the conditions set out in paragraph two and in Section A of para­
graph two?" 

Section 3370 of the General Code, to which you refer, provides: 


