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1. ALL PERSONS LICENSED WITH STATE VETERINARY 

BOARD MUST REGISTER WITH BOARD BY JANUARY 31, 

1962, OR JANUARY 31, 1963, AND PAY FEE OF TEN DOL­

LARS. SAID REQUIREMENT APPLIES TO NON-RESIDENT 

AS WELL AS RESIDENT LICENSEES. 

2. ALL LICENSES ISSUED PRIOR TO JANUARY 1, 1958 ARE 

VALID IF HOLDERS THEREOF COMPLY WITH ABOVE 

REQUIREMENTS. §§ 4741.171, 4741.16, RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 4741.171, Revised Code, all persons licensed 
by the state veterinary medical board, except those specifically exempted by that 
section, must register with the board on or before the last clay of January, 1962, 
and on or before the last <lay of January, 1963, and pay a fee of ten dollars to the 
board in each instance; an<l said requirement applies to non-resident as well as resi­
dent licensees, and to persons licensed both before and after January 1, 1958. 

2. Section 4741.16, Revised Code, provides that licenses isuecl prior to January 
1, 1958 (unless suspended or revoked) are valid if the holders thereof register with 
the board as provided by Section 4741.171, Revised Code. Thus, if the holder of a 
license issued prior to January 1, 1958, fails to comply with the provisions of said 
Section 4741.171, his license is no longer valid. 

Columbus, Ohio, December 20, 1961 

H. G. Geyer, D.V.M., Executive Secretary, 

Ohio Veterinary Medical Board, 

720 Ohio Departments Building, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111on reads as follows: 

"The Veterinary Practice Act was amended by the 104th 
General Assembly to provide for annual registration. Upon review 
of the amended law (Amended H. B. 532), the Ohio Veterinary 
Medical Board is confronted with the problem of interpretation. 

"The Board, therefore, requests a formal opinion on the fol­
lowing: 

"Section 4741.16. 'A license issued by the state veterinary 
medical board pursuant to sections 4741.11 to 4741.13, inclusive, 
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of the Revised Code, shall remain in effect throughout the life of 
the holder unless suspended or revoked. The board shall issue a 
duplicate certificate to any holder upon request and upon due proof 
of loss of the original. All licenses issued prior to January 1, 
1958, unless suspended or revoked, shall be valid after January l, 
1958, provided that the holder thereof registers with the board as 
provided for by section 4741.171 of the Revised Code.' 

"It was the intent of the Board to establish a registration fee 
to provide sufficient funds for the Board operation. It was further 
the intent of the Board that all veterinarians licensed in Ohio be 
subject to the annual registration, except as specifically provided 
in Section 4741.171. 

"The question: Does the language in Section 4741.16 make 
it possible for the Board to collect the annual fee from all veterin­
arians holding licenses in this state, whether residents or not? 
Further does the language in Section 4741.16 imply only those 
persons licensed prior to January, 1958, are subject to the annual 
fee? It was not the intent for the fee to be discriminatory, but to 
apply to all holders of valid licenses. If the answer is in the 
affirmative, what can the board do regarding registration, the col­
lection of a fee, etc., relative to those persons licensed since J anu­
ary 1, 1958? 

"This poses an additional question: \Vhat action can the 
Board take regarding those veterinarians failing to register who 
were issued licenses prior to January 1, 1958? 

"Since notices must be planned, printed and preparations 
made for mailing in the near future, your kind and early consider­
ation to these questions will be appreciated. The Board plans its 
next meeting October 25, 1961." 

Prior to October 10, 1961, there was no statutory provision requiring 

licensed veterinarians to register with the state veterinary medical board. 

Effective on that date, however, Amended House Bill No. 532 of the 104th 

General Assembly inserted such a requirement in the law. 

In the bill, Section 4741.16, Revised Code, was amended to read: 

"A license issued by the state veterinary medical board pur­
suant to sections 4741.11 to 4741.13, inclusive, of the Revised 
Code, shall remain in effect throughout the life of the holder 
unless suspended or revoked. The board shall issue a duplicate 
certificate to any holder upon request and upon clue proof of loss 
of the original. All licenses issued prior to January 1, 1958, unless 
suspended or revoked, shall be valid after January 1, 1958, pro­
vided that the holder thereof registers with the board as provided 
for by section 4741.171 of the Revised Code." 
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In the same bill, Section 4741.171, Revised Code, was enacted to read: 

"Each person licensed by the state veterinary medical board 
shall, on or before 1the lasit day of January of 1962 and 1963, 
be required to register, on the form prescr-ibed by the board and 
furniishecl by the secretary, his name, address, license number, 
and such other reasonable information as the board requires, 
and pay an annual regisitraJtion fee to the secretary. Before the 
first clay of January of 1962 and 1963, the secretary of the board 
shall send a notice to each veterinarian who holds a license to 
practice veterinary medicine in the state, whether a resident or 
not, at his last address, 1thait his annual registraiti'on fee is clue on 
or before the last clay of January. The secretary shall, at lea:st 
fif.teen clays previous to the first clay of March, send a second 
notice to each veterinarian failing to comply with the first 11'oitice. 
Any licensed veterinarian who desires ito temporarily or perma­
nently retire from practice, and who has given the board notice 
in writing to that effect, may be certi,fied by the board as being 
retired, provided his license is in good standing. The board may 
by rule waive the payment of the regisitration fee of a licensee! 
veterinarian during the period when he is on active duty in con­
nection with any branch of the armed forces of ,the Uni1ted States. 

"Each veterinarian licensee! by the board, whether a resident 
or not, shall notify the secretary of any change in his office address 
or employment within ninety clays after such change was taken 
place. Any persons licensed to practice veterinary medicine after 
June 1 of 1962 and 1963 or any person holding a temporary per­
mit to practice veterinary medicine is exempt from the requirement 
to register and the payment of the annual registration fee until 
January 1 of the year following licensure or the issuance of the 
temporary permit." 

While Section 4741.171, supra, is not entirely clear, it does provide 

that each person l-icensed by the state veterinary medical board ( excepting 

those specifically excluclecl) shall register in January, 1962, and in January, 

1963, and pay an annual registration fee. (Under Section 4741.17, Revised 

Code, the fee would be ten dollars). The requirement plainly applies to 

all licensees, whether residents or not, and whether or not they were 

licensed prior to January 1, 1958. And the language of Section 4741.16, 

siipra, to which you refer, was obviously inserted to insure that there would 

be no doubt as to the application of the registration requirement to all 

licensees. 

Thus, before the first day of January, 1962, and before the first clay of 

January, 1963, the secretary of the board should send the required notice 

to all licensed veterinarians. 
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As to your further question regarding cases where veterinarians li­

censed prior to January 1, 1958, fail to register as required by Section 

4741.171, siipra, by the specific terms of Section 4741.16, supra, the licenses 

of those veterinarians are valid only if the persons involved comply with 

said Section 4741.171; and this speci,fic provision would take precedence 

over the earlier language of said Section 4741.16, that a license remains in 

effect for the life of the holder unless suspended or revoked. Thus, where 

there is no such compliance as to a license issued prior to January 1, 1958, 

then the license is no longer valid. 

In conclusion, it is my opinion and you are advisee!: 

1. Under the provisions of Section 4741.171, Revised Code, all per­

sons licensed by the state veterinary medical board, except those specifically 

exempted by that section, must register with the board on or before the last 

clay of January, 1962, and on or before the last clay of January, 1963, and 

pay a fee of ten dollars to the board in each instance; and said requirement 

applies to non-resident as well as resident licensees, and to persons licensed 

both before and after January 1, 1958. 

2. Section 4741.16, Revised Code, provides that licenses issued prior 

to January 1, 1958 (unless suspended or revoked) are valid if the holders 

thereof register with the board as provided by Section 4741.171, Revised 

Code. Thus, if the holder of a license issued prior to January 1, 1958, fails 

to comply with the provisions of said Section 4741.171, his license is no 

longer valid. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


