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UNIFORMS-POLICE AND FIRE DEPARTMENTS-COLUM­

BUS-ANNUAL ALLOWANCES TO REIMBURSE MEMBERS­

EXPENSE OF REQUIRED UNIFORMS-NOT ADDITIONAL 

SALARY EARNED-NOT TO BE INCLUDED IN 4% DEDUC­

TION FROM SALARY RELATING TO POLICE AND FIRE­

MEN'S PENSION LAWS-ORDINANCES 499-48, 500-48-SEC­

TIONS 46o9, 4625 G. C. 

SYLLABUS: 

The annual allowances to reimburse members of the police and fire departments 
of the city of Columbus for the expense of their required uniforms, as provided by 
Ordinance Nos. 4!J!l-48 and 500-48, arc not to be considered as additional salary 
earned by such firemen and policemen and are not to be included in the 4% deduc­
tion from their salary, as provided in Sections 4609 and 4625, General Code, relating 
to the police and firemen's pension laws. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, July 31, 1948 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"We are enclosing a copy of letter from our examiner J.H.P., 
City Hall, Columbus, Ohio, together with copies of City Ordi­
nances No. 499-48 and 500-48, in which he seeks information as 
to the correct interpretation of the phrase 

'annual allowances to reimburse members of the Police and 
Fire departments for the expense of uniforms' 

which are required to be worn by such city Police and Firemen. 

"The question involved is the proper definition of the word 
'salary' as used in Sections 4609 and 4625, General Code. Since 
this question is of state-wide interest, and inasmuch as we do not 
have any previous ruling or opinion available for guidance in the 
matter, may we request your consideration of and opinion in 
answer to the following questions: 

"I. ·where the council of a city has provided by ordinance 
for the reimbursement in a lump sum amount of $75.00 per 
annum to all uniformed members of the police and fire depart­
ments for the cost of the uniforms, is such amount to be consid­
ered additional salary earned by such firemen and policemen? 

"2. lf such fixed cash reimbursement is considered earn­
able salary, is it to be included in computing the 4o/o deduction 
from salary, as provided in Sections 4609 and 4625, General 
Code, pertaining to the Police and Firemen's Relief and Pen­
sion fund laws?" 

Section 46oc), General Code, reads as follows : 

"In each municipal corporation, in which there is or here­
after may be established a firemen's relief and pension fund, 
the treasurer of the municipal corporation shall deduct from the 
salary of each member of the fire department an amount equal 
to four per cent of his salary for each payroll period. The sums 
so deducted shall be credited to the firemen's relief and pension 
fund of the municipal corporation." 

Section 4625, General Code, makes a substantially identical pro­

vision relati.ve to the police relief and pension fund. 

https://relati.ve
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Upon examination of the ordinances of the City of Columbus, which 

you have submitted, I note that the preamble of Ordinance No. 499-48 

reads in part as follows: 

"Whereas, all firefighters and officers in the division of 
fire who have been advanced or promoted therefrom, are required 
to purchase, possess and wear while on duty, prescribed uniforms, 
and keep the same at all times in proper repair and condition to 
pass inspection; and, 

''Whereas, it is the sense of this council that such firelight­
ers and officers should be granted an annual allowance to reim­
burse them for the expense of said uniforms so required; and, 
* * *" 

Section I of the ordinance provides that each regular lire lighter and 

officer in the division of fire of such city, shall be allowed annually '•for 

said reimbursement" the sum of $150 for the year 1948, payable in one 

lump sum, and for the second and any subsequent calendar year in serv­

ice the sum of $75.00, payable in semi-annual payments. 

Section 2 of said ordinance provides as follows: 

"2. The payments provided for in section I of this ordi­
nance shall be payable semi-annually in June and December from 
the clothing allowance fund on separate poyralls marked 'cloth­
ing reimbursement' and be signed and approved as is or may be 
provided for the signing and approval of regular payrolls." 

(Emphasis added.) 

The single question presented is whether these allowances by way of 

reimbursement for the expense of uniforms are to be regarded as a part 

of the salary of the firemen, within the contemplation of Section 4609 

supra. It will be noted that the treasurer of a municipal corporation is 

required to deduct from the salary of each member of the fire department 

an amount equal to 4% of his salary "for each payroll period." The 

payroll periods for the payment of the regular salary of firemen do not 

appear from any data submitted, but it is safe to assume that firemen are 

paid at least monthly, and possibly semi-monthly. 

It is true that the ordinance speaks of the reimbursement for uniform 

expense as being payable on "separate payrolls" and after the first year, 

payable semi-annually, in equal installments. However, I do not attach 

great importance to the fact that these semi-annual payments are to be 
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paid on what is called a "separate payroll" since the terms of the ordi­

nance itself make it very clear that the council is undertaking merely to 

reimburse the fireman for the expense entailed in the purchase and care 

of his uniform, which, according to the preamble, he is required to provide 

and wear while on duty, and to keep in proper repair and condition to 

pass inspection. 

Taking the word "salary" m its ordinary significance, we find it 

defined by Webster, as follows: 

"The recompense or consideration paid, or stipulated to be 
paid, to a person at regular intervals for services ; fixed regular 
wages, as by the year, quarter, or month;" 

The word has been defined in practically the same terms by a large 

number of judicial utterances. Reference to "Words and Phrases," will 

disclose a very large number of cases in which it is defined substantially as 

in the case of People v. Adams, 65 Illinois Appeals, 283, where it was 

said: 

"Salary is the reward or compensation for services per­
formed. Applied to a public officer, it is the reward or compen­
sation for the performance of his official duties." 

In a great many statutes where compensation of an officer is fixed 

by law, provision is made that he may receive in addition thereto, his 

necessary expenses incident to the performance of his duties. Such ex­

pense allowance, if reasonable, and confined to actual expenses, does not 

constitute an increase of or addition to the fixed salary. It is true that a so­

called expense allowance can be so designed as to amount to an increase 

in salary. This was the case in State ex rel. v. Raine, 49 0. S., 58o, 

where the court held: 

''A statute, whatever terms it may employ, the only effect of 
which is to increase the salary attached to a public office, contra­
venes section 20, of article II, of the Constitution of this state, 
in so far as it may affect the salary of an incumbent of the office 
during the term he was serving when the statute was enacted." 

The facts in that case were that in Hamilton county the statute 

fixed the salary of the county commissioners at $2,000 per annum. The 

General Assembly passed an act providing that each county commissioner 

of said county should be allowed for expenses incurred by him in the 

discharge of his duties in said county the sum of $1,000 per annum. The 

court pointed out that independent of this statute each county commts-
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sioner was entitled by law to his salary of $2,000 and necessary traveling 

expenses when traveling outside the county on official business. The 

court held that the $1,000 allowed by the new act, as well as the $2,000 

allowed by the former law, "is a reward paid a public officer for the per­

formance of his official duties, and is therefore salary." It was accord­

ingly held that to the extent that it affected the salaries of commission­

ers during the term which they were serving when enacted, the act was 
unconstitutional and void. 

The soundness of that decision cannot be doubted. There is, ho\\"­

ever, a plain distinction between the situation there involved and that with 

which we are concerned. \Vhile it is true that we have nothing upon 

which to determine the exact annual cost of the uniforms of a fireman 

and policeman, yet the ordinances do specifically provide for the allow­

,ances not for expenses generally, but for the specific purpose of reimburse­

ment of the officer for the cost of purchasing and keeping up his uniform 

It would appear that the council in effect determined that the amount 

allowed represented a fair coverage of that expense. 

It is worthy of note that the allowance for uniforms which military 

officers are required to provide and wear, is not regarded as a part of the 

income of such officer, for the purpose of federal income tax. Plainly, 

this is upon the theory which is applicable to the case we are considering, 

that these uniforms are required and are only intended to be worn while 

the officer is performing his official duties. They therefore constitute an 

expense incident to such performance. 

What has heretofore been said in regard to firemen and the allow­

ances to them for reimbursement for uniform expense applies equally to 

the ordinance relating to policemen, whose provisions are identical with 

the ordinance relative to firemen. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

the annual allowances to reimburse members of the police and fire depart­

ments of the city of Columbus for the expense of their required uniforms, 

as provided by Ordinance Nos. 499-48 and 500-48, are not to be consid­

ered as additional salary earned by such firemen and policemen and are 

not to be included in the 4% deduction from their salary, as provided in 

Sections 4609 and 4625, General Code, relating to the police and firemen's 

pension laws. 

Respectfully, 
HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




