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1. TOWNSHIP TRUSTEE-NOT A FULL TIME SALARIED 

OFFICE OR POSITION-SECTIONS 4615-9, 4628 G.C. 

2. TO HOLD POSITION OF TOWNSHIP TRUSTEE DOES 
NOT DISQUALIFY HOLDER FROM CONTINUING TO RE­

CEIVE A PENSION OR DISABILITY ALLOWANCE. 

SYLLABUS: 

1. The office of township trustee is not a full time salaried office or position 
within the purview of Sections 4615-9 or 4628, General Code. 

2. The fact that a person is holding the position of township trustee does not 
disqualify him from continuing to receive a pension or disability allowance under 
the provisions of Sections 4615-9 or 4628, General Code. 

Columbus, Ohio, January 29, 1952 

Hon. Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of Trustees of F. Township in this county have 
requested an opinion from me as to whether a man retired from 
the K. City Fire Department August 1, 1948, could ,be appointed 
or elected trustee of F. Township and still receive his pension 
benefits now being paid from the K. City Firemen's Pension 
Fund. 
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"This, of course, comes under G.C. 4628 as amended October 
27, 1949, the last paragraph of which prohibits such person from 
holding an 'elective or appointive full time salaried office in the 
service of the State or any political subdivision.' I have also read 
Attorney General Opinions No. 2641, 1948, and No. 746, 1949. 
From the above, I would conclude that the question I am asking 
you to render an opinion upon is : 

"Is the elective office of township trustee a full time 
salaried office or position under the provisions of G.C. 
4628 ?" 

Although you refer in your letter to a retired member of the fire 

department, Section 4628, General Code, to which you also refer, is part 

of an act passed in 1947 relating to the police relief and pension fund. 

This section closes with the following paragraph : 

"No person shall be entitled to receive pension or disability 
payments pursuant to the provisions of this section while he is 
holding an elective or appointive full time salaried office or posi­
tion in the service of the state or any political subdivision thereof.'' 

This identical language is also contained in the last paragraph of Section 

· 4615-9, General Code, also enacted in 1947, relating to the firemen's relief 

and pension fund. Both of these sections undertake to set out definitely 

the amount of pension which a member of the fund, after attaining a 

certain age and having served a certain number of years, shall be entitled 

to- receive, and also certain allowances which he is to receive by reason 

of disability incurred during his period of service. 

Your question, therefore, is whether the office of township trustee is 

a "full time salaried office or position," within the meaning of Sections 

46r 5-9 or 4628, General Code. It occurs to me that the question divides 

itself into two parts : first, whether the position of township trustee is 

a full time office; and, secondly, whether it is a salaried office. 

I have found no definite judicial utterance which will answer the 

question as to what is and what is not a full time office or position. It 

might be argued that because a township trustee is, under the law, to be 

elected for a term of four years, as provided in Section 3628, General 

Code, and might be subject to call on any day during his entire term, he 

should, therefore, be regarded as holding a full time office. I do not, 

however, consider that his election for a term of years is in any degree 
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the determining factor. We have only to look to the statutes, to find a 

large number of offices, the duties of which manifestly do not call for full 

time service and the emoluments of which certainly do not provide a living 

for the incumbent. Take, for instance, the position of membership on a 

board of education which is an elective office and which yields no com­

pensation whatever. Or consider the office of village councilman, who, by 

the provisions of Section 4219, General Code, may receive compensation 

for his services in a small village of only three dollars for each council 

meeting, and may not be paid for more than twenty-four meetings in 

any calendar year. It would be absurd to maintain that these are full 

time offices. 

Turning to the office of township trustee, I observe that under Section 

3294, General Code, as amended by the 99th General Assembly, such trus­

tee is to receive $5.00 per day for time occupied in the business of the 

township, with a maximum of one hundred days of pay in a township 

having a budget of less than $10,000, and a slightly rising scale of days 

in townships having a larger ·budget. Manifestly, it was not within the 

contemplation of the Legislature that a man should devote his entire time 

for a period of four years to an office paying only a nominal compensa­

tion. As a matter of common knowledge, it is known that men holding 

offices of the character to which I have referred, including township trus­

tees, only devote a small portion of their time to the duties of the office, 

while carrying on some regular business or occupation as a means of 

making a 1iving. 

Accordingly, 1t 1s my opinion that the office of township trustee is 

not a full time office within the meaning of Sections 4615-9 or 4628, Gen­

eral Code. 

The other point involved in your question 1s whether a township 

trustee is a salaried officer. Section 3294, General Code, reads in part: 

"Each trustee shall be entitled to five dollars for each day 
of service in the discharge of his duties in relation to partition 
fences, to be paid in equal proportions by the parties, and five 
dollars for each day of service in the business of the township, to 
be paid from the township treasury. * * *" 

It will be observed, in the first place, that a portion of this compensa­

tion is to be paid by private persons interested in partition fences, and, 

therefore, could not in any sense be regarded as salary. As to the portion 
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payable by the township, this compensation is not designated as salary, 

but is only a per diem compensation for the days worked. The difference 

between "compensation" and "salary" is discussed in an Opinion No. 9j8, 

which I issued on December 4, 1951, relative to the power of the Legis­

lature to increase the per diem compensation of members of the Ohio 

State Dental Board. This opinion grew out of action of the 99th General 

Assembly raising such compensation from ten dollars to fifteen dollars 

for each day actually employed in official duties. That opinion would apply 

with equal force to the amendment of Section 3294, General Code, in­

creasing the per diem compensation from three dollars and fifty cents 

to five dollars. The second branch of the syllabus of the opinion just 

referred to, reads as follows : 

"Under the provisions of Article II, Section 20 of the 
Constitution of Ohio, the Legislature may change the per diem 
compensarion of any officer whose total compensation is based 
upon such per diem payment and who receives no 'salary' in the 
sense of an annual or periodical payment for services dependent 
upon the time and not upon the amount of service rendered." 

That opinion quotes the definition of "salary" as given by the Supreme 

Court in the early case of Thompson v. Phillips, 12 Ohio St., 6ij, as 

follows: 

"An annual or periodical payment for services-a payment 
dependent on time, and not on the amount of the service 
rendered." 

Other authorities bearing on the distinction between salary and com­

pensation are extensively reviewed in that opinion, and I do not consider 

it necessary to restate them here. It seems to me to follow without argu­

ment that the office of township trustee is not a salaried office. 

It is accordingly my opinion, and you are advised that: 

1. The office of township trustee is not a full time salaried office 

or position within the purview of Sections 4615-9 or 4628, General Code. 

2. The fact that a person is holding the position of township trustee 

does not disqualify him from continuing to receive a pension or disability 

allowance under the provisions of Sections 4615-9 or 4628, General Code. 

Respectfully, 

C. \iVILLIAl\1 O'NEILL 

Attorney GeneraJ 




