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OPINION NO. 68-008 

Syllabus: 

1, A state supported college or university does not 
have the authority to enter into an agreement with an em­
ployee organization to grant higher pay ranges for classi­
fied employees, nor does it have authority, under Section 
143.09 (M), Revised Code, to unilaterally grant higher pay 
ranges for classified employees until it has received ap­
proval from the state employee compensation board, 

2, Under the provision of Section 143,09 (M), Revised 
Code, when requesting an increase in compensation for classi­
fied employees, a state college or university must submit 
separate requests to the state employee compensation board 
for particular classes of employees rather than submit a 
blanket request covering more than one class. 

To: Wayne Ward, Director, Department of State Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 10, 1968 

I have before me your request for my opinion which reads 
s follows: 

"Your opinion is respectfully requested 
on certain questions arising from the inter­
pretation of Section 143,09 (M) and Section 
143,01 of the Revised Code, both of which 
were recently enacted by amended Substitute 
House Bill 93 of the 107th General Assembly. 

"The questions are as follows: 

111, Does a state supported College or 
University have the authority to enter into 
an agreement with an employee organization 
to grant higher pay ranges for classified em­
ployees before it has received the approval
of the employee compensation board? 

11 2. Can a state supported College or 
University submit a blanket request covering 
more than one class for assignment to higher 
pay ranges or must it submit separate re­
quests for particular classes?" 

a
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Section 143.09 (M), Revised Code, reads as follows: 

"With respect to officers and employees
of state-supported colleges and universities, 
except for the powers and duties, of the 
state personnel board of review, the powers,
duties and functions of the department of 
state personnel and the director of state 
personnel specified in Chapter 143. of the 
Revised Code are hereby vested in and as­
signed to the personnel departments of such 
colleges and universities. Section 143.09 of 
the Revised Code does not limit the authority
of such colleges and universities with the 
approval of the state employee compensation 
~ to compensate all employees in a par­
ticular clas8ifieation at a pay range higher 
than that provided in section 143.09 of the 
Revised Code. 11 (Emphasis added) 

Section 143.101, Revised CodP-, establishes the state em­
ployee compensation board and provides, in pertinent part,
that: 

"***The board shall have authority to 
assign any of the classes established by divi­
sion (A) of section 1L13.09 of the Reviaed Code 
or established by the director of state per­
sonnel under division (C) of section 143.09 of 
the Revised Code to higher pay ranges, either 
on a state wide basis, in particular counties 
of the state, or at particular state institu­
tions. The board shall have the authority to 
assign all of the classes established by sec­
tion 143.09 (C) to lower pay ranges on a state 
wide basis if the board determines that such 
a lower assignment of all classes is advis­
able. The board may take action either upon 
request of an appointing authority or on its 
own initiative and employees, appointing au­
thorities, and representatives of employee 
organizations shall have the opportunity to 
appear and offer evidence at any meetings of 
the board.***" 

In Opinion No. 67-083, Opinions of the Attorney General 
for 1967, page 2-143, I considered the question of the authority
of the Ohio State University to enter into a contract with a 
union, which contract would provide for wages, hours and certain 
other conditions of employment for university employees. In 
that opinion I advised that the Ohio State University may not 
enter into a contract with a labor union providing for wages,
hours or other conditions of employment for University employees
because there is no authority for the University to enter into 
such an agreement with a union for the reason that Sections 
143.10 and 143.11, Revised Code, mandatorily provide for 
wages and hours of University employees. 

In answer to your first inquiry, Section 143.09 (M), supra,
provides that state supported colleges and universities must 
receive the approval of the state employee compensation board 
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1n order to compensate all employees in a particular classi­
fication at a pay range higher than that provided in Section 
143.09, Revised Code. Section 143.101, Revised Code, further 
provides that the employee compensation board shall have 
authority to assign any of the classes to higher pay ranges
either upon the request of the appointing authority or on 
its own initiative. 

Therefore, in accordance with Opinion No. 67-083, supra,
it is clear that a state su~ported college or university does 
not have the authority to enter into an agreement with an 
employee organization to grant higher pay r•anges for classi­
f'ied employt")es, nor does 1·;; have authority, under Section 
143.09 (M), supra, to unilaterally grant higher pay ranges for 
classified employees until it has received approval from the 
state employee compensation board. 

In answer to your second inquiry, Section 143.09 (M), 
supra, provides that such colleges and universities may, with 
the approval of' the board, authorize compensation at a higher 
pay range to a+l employees in a "particular classification". 
Such language is a clear pronouncement that state colleges
and universities must submit separate requests for particular 
classes rather than submit a blanket request covering more 
than one class. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. A state supported college or university does 
not have the authority to enter into an agreement with 
an employee organization to grant higher pay ranges for 
classified employees, nor does it have authority, under 
Section 143.09 {M), Revised Code, to unilaterally grant
higher pay ranges for classified employees until it has 
received approval from the state employee compensation 
board. 

2. Under the provision of Section 143.09 (M), Revised 
Code, when requesting an increase in compensation for classi­
fied employees, a state college or university must submit 
separate requests to the state employee compensation board 
for particular classes of employees rather than submit a 
blanket request ~overing more than one class. 




