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r. MENTALLY ILL OR FEEBLE-MINDED PERSONS -
COUNTY HOME SUPERINTENDENT-AUTHORIZED TO 
REFUSE ADMITTANCE TO HOME-EXCEPTION-WHEN 
PLACED IN HOME BY PROBATE COURT OR BY DIVISION 
OF MENTAL HYGIENE - COUNTY COMMISSIONERS -
AGREEMENT-SECTIONS _1890-27, 1890-56_ G.C. 

2. ADMISSION OF P£RSONS TO COUNTY HOME-STAT­
UTES MAKE NO DISTINCTION AS TO THOSE OVER 
SEVENTY YEARS OF AGE. 

SYLLABUS: 

1. The superintendent of a county home is authorized to refuse admittance to 
such home of persons who are mentally ill or feeble-minded except where they are 
(a) committed to such home by the probate court pursuant to Section 1890-27, 
General Code, or, (b) placed in the county home by the division of mental hygiene 
pursuant to an agreement made with the commissioners in accordance with Section 
1890-56, General Code. 

2. The statutes relative to admission of persons to a county home make no 
distinction as to those who are over seventy years of age. 
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Columbus, Ohio, September 12, 1952 

Hon. J. L. MacDonald, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"Your opinion is respectfully requested on the following ques­
tions involving admissions to County Homes : 

"1. Is a County Home Superintendent compelled to admit 
persons who are mentally incompetent or feeble-minded, 
and particularly after they have been so adjudged by a 
competent court? 

"2. Does the fact that a person is above seventy make any 
difference as to their admission?" 

The statutes relative to the admission of patients to a county home, 

formerly known as an infirmary, place the responsibility of determining 

who shall be admitted, largely on the Superintendent. Section 2544, Gen­

eral Code, reads as follows : 

"In any county having an infirmary, when the trustees of a 
township or the proper officers of a corporation, after making the 
inquiry provided by law, are of the opinion that the person com­
plained of is entitled to admission to the county infirmary, they 
shall forthwith transmit a statement of the facts to the superin­
tendent of the infirmary, and if it appears that such person is 
legally settled in the township or has no legai settlement in this 
state, or that such settlement is unknown, and the superintendent 
of the infirmary is satisfied that such person should become a 
comity charge he shall account such person as a county charge 
and shall receive and provide for him in such institution forth­
with or as soon as his physical condition will so permit. The 
county shall not be liable for any relief furnished, or expenses 
incurred ,by the township trustees." 

·what is meant by the phrase, "after making the inquiry provided by 

law," is difficult to determine. At the time this section was enacted in 

its present form Section 3481 et seq., General Code was in force. Section 

3481 provided that when complaint was made to the township trustees 

that a person in the township required public relief or support, one or 

more of such officers or some other duly authorized person should visit 
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such person and make an investigation. \,\There there existed a public 

or benevolent association which investigated such cases, it was provided 

that, ''infirmary superintendents, township trustees or officers of a city 

shall accept such investigation and information." The above section was 

repealed in connection with the enactment of the new Act effective October 

20, 1949, setting up the present organization of public relief embodied in 

Section 3391-1 et seq., of the General Code. The above quoted Section 

2544 appears to give the action of the trustees the character of a recom­

mendation rather than a mandate. 

Prior to 1898, it appears to have been customary to send indigent 

insane and feeble-minded persons to the county lnfirmary, ,but on April 

26, 1898, the General Assembly enacted a provision reading as follows: 

"That on and after June r, 1900, it shall be unlawful to 
receive, or keep, at any county infirmary in the State of Ohio, any 
insane or epileptic persons and all sections authorizing the re­
ceiving or committing of such insane and epileptic persons to the 
infirmaries of the state are hereby repealed." (93 Ohio Laws, 274.) 

This provision was carried into the General Code as Section 2541, 111 

the following language : 

"No insane or epileptic person shall be received at any county 
infirmary in this state." 

This section was the subject of an opinion by one of my predecessors, 

to wit, No. 5827, Opinions of the Attorney General for 1936, page 1053, 

where it was held that in view of the provisions of that statute, insane 

persons could not be housed even in a wing of a county home, although 

such insane persons were segregated from other inmates. 

Section 2541, supra, was repealed by an act found in u7 Ohio Laws, 

page 550, which became effective January 1, 1938. This act established 

the Division of Mental Hygiene, in the Department of Public vVelfare 

and made elaborate provisions for the reception, care and treatment of 

mentally ill, insane, feeble-minded and epileptic persons. Section 1890-56, 

General Code, a part of that act, reads as follows : 

"The commissioner of mental hygiene or any superintendent 
may by agreement with the county commissioners discharge for 
care at county expense in a county home, any patient of a state 
or receiving hospital who is quiet and not dangerous." 
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"Any superintendent," as used in the foregoing section, unquestion­

ably means the superintendent of any of the several institutions provided 

for in the laws above referred to. 

The section last quoted appears to give authority to the county com­

missioners to make an agreement which would require the superintendent 

of the county home to receive such patients of the state mental institutions 

as are covered by the agreement. 

I note further the provision of Section 1890-27, General Code, which 

provides that after a hearing and medical examination of a person thought 

to ·be mentally ill the probate judge is authorized, "To commit such 

person to the county home or other place provided by the county com­

missioners under authority of law." 

It has frequently been held by my predece.:;sors that Section 2544 

supra, gives the superintendent of a county home the exclusive authority 

to determine whether a person should be admitted to the county home. 

Among others we note Opinion No. 509, Opinions of the Attorney General 

for 1927, page 838; Opinion No. 935, for 1933, page 488; Opinion No. 

135, for 1937, page 182. This general rule, however, must be subject to 

the exceptions which I have above noted as to persons mentally ill, where 

it would appear that the superintendent could not refuse to accept persons 

committed by the probate court, or those committed to such home pursuant 

to an agreement provided by Section 1890-56 supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the super­

intendent of a county home is authorized to refuse admittance to such 

home of persons who are mentally ill or feeble-minded except where they 

are (a) committed to such home by the probate court pursuant to Section 

1890-27, General Code, or (b) placed in the county home by the division 

of mental hygiene pursuant to an agreement made with the commissioners 

in accordance with Section 1890-56, General Code. 

Answering your second question, I am not able to find any statute 

relative to admission of persons to a county home which makes any 

distinction as to those who are over seventy years of age. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




