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3152. 

11UXICIPAL COCRT - SCBSTITUTE JUDGE- WHERE AP­

POINTED TO ACT AS JUDGE, COMPENSATION PAID 

SHOULD NOT BE DEDUCTED FROM COMPENSATION OF 

REGULAR JUDGE-SECTION 1579-858 G. C. 

SYLLABUS: 

Where a substitute judge is appointed to act as judge of the Municipal 

Court of Ashtabula pursuant to the provisions of Section 1579-858, General 

Code, the compensation paid to him should uot be deducted from the com­

pensation of the regular judge of such court. 

Columbus, Ohio, December 19, 1940. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

In your recent request for my opinion you ask whether the compensa­

tion of a substitute judge of the Municipal Court of Ashtabula, appointed 

pursuant to the provisions of Section 1579-858, General Code, should be 

deducted from the salary of the regular judge. With your communication 

you enclosed a letter from the Solicitor of the City of Ashtabula from which 

it appears that the present judge of the Municipal Court was appointed by 

the Governor to fill a vacancy occasioned by the resignation of his predeces­

sor. Such appointee of the Governor was actively engaged in the practice of 

law prior to his appointment and was counsel in a great many cases pending 

in the Municipal Court of Ashtabula and for such reason is incapacitated 

from sitting as judge in those cases. By reason of this situation, it is sug­

gested by the Solicitor that it will be necessary frequently to appoint a sub­

stitute judge of the court. 

Section 1579-815, General Code, provides as follows: 

"Said municipal judge shall receive such compensation, payable 
out of the treasury of Ashtabula county not less than fifteen hun­
dred ($1,500.00) dollars per annum, payable in quarterly install­
ments, as the county commissioners may prescribe and out of the 
treasury of Ashtabula township, not less than five hundred dollars 
( $500.00) per annum, payable in quarterly installments, as the 
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township trustees may prescribe, and such further compensation, 
not less than two thousand ($2,000.00) dollars per annum, payable 
in monthly installments out of the treasury of the city of Ashtabula, 
as the council thereof may prescribe." 

Your communication raises the question as to whether the compensa­

tion payable to the municipal judge pursuant to this section should have 

deducted therefrom the compensation paid to a substitute judge appointed 

under the provisions of Section 1579-858, General Code, which reads as 

follows: 

"Whenever the incumbent of any office created by this act shall 
be temporarily absent or incapacitated from acting, the judge shall 
appoint a substitute who shall have all the qualifications required 
of the incum'bent of the office. Such appointee shall serve until 
the return of the regular incumbent or until his incapacity ceases. 
In case said judge shall be incapacitated from sitting in any case, 
or by reason of absence or inability be unable to attend sessions of 
said court, the president of the council of the city may appoint some 
attorney having qualifications required by this act, to act in his 
stead until said judge is able to resume his position, provided that 
the compensation of any such appointee shall be the same as that 
of the incumbent of the office for the time of such temporary ap­
pointment, and provided further that the judge and each officer 
and employee of said court shall be entitled to an annual vacation 
of two weeks without deduction in compensation." 

( Emphasis mine.) 

You will note that this section provides that where the municipal judge 

1s incapacitated from sitting in any case or by reason of absence or inability 

is unable to attend sessions of the court, the President of 'Council of' Ashta­

bula may appoint an attorney having the qualifications required by the Act 

to act as municipal judge during the regular judge's incapacity, absence or 

inability to attend, and that such appointee shall be paid at the same rate 

as the incumbent during the period of such temporary appointment. It is 

further provided that the judge and each officer and employe of the court 

shall be entitled to an annual vacation of two weeks without deduction in 

compensation. 

A judge of a court of record 1s a public officer. In 32 0. Jur., 890, 

Section 29, it is said in part: 

"There can be no question that a judge of a court of record 
is a public officer because the nature of his duties makes him one 
of the agencies for administering one of the three great powers of' 
government, apportioned by the Constitution between the three ad­
ministrative departments of the state-the legislative, the execu­
tive, and the judicial." 
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An officer is entitled to his salary as an incid~nt to the office and not 

necessarily because he performs the functions thereof. Thus, in 22 R. C. L., 

529, it is said that "the right of an officer to his fees, emoluments, or 

salary is not impaired by his occasional or protracted absence from his post, 

or even by his neglect of duty, or failure to perform substantial services." 

Likewise, the rule is stated in 32 0. Jur., 1017, Section 156: 

"As a general rule, the right of' an officer to his fees, emolu­
ments, or salary is not impaired by his occasional or protracted ab­
sence from his post, or even by his neglect of duty or failure to 
perform substantial service. The same is true of an absence granted 
on account of illness; in the absence of a statutory provision direct­
ing a reduction from the salary, no such deduction will be made." 

The rule is also well stated in 46 C. J., 1014, as follows: 

"The person rightfully holding an office is entitled to the 
compensation attached thereto; this right does not rest upon con­
tract, and the principles of law governing contractual relations and 
obligations in ordinary cases are not applicable. * * * The right to 
the compensation attached to a public office is an incident to the 
title to the office and not to the exercise of the functions of the 
office; hence, the fact that officers have not performed the duties 
of the office does not deprive them of the right to compensation, 
provided their conduct does not amount to an abandonment of the 
office. * * * " 

It is therefore clear that no deduction should be made from the com­

pensation paid to the regular municipal judge on account of any compensa­

tion paid to his substitute unless some provision of law plainly requires 

such deduction. It is likewise clear that Section 1579-858, General Code, 

supra, does not expressly provide that the compensation paid to the substi­

tute judge shall be deducted from the compensation of the regular munici­

pal judge, nor do I believe that the language of such section with respect to 

vacation, which I have emphasized, requires any such conclusion by impli­

cation. 

I have heretofore pointed out that the rule of the common law is that 

the compensation of an officer is an incident of his office and the person 

holding such office is entitled thereto, even though he fails to perform the 

duties of the office. Statutes should not be regarded as changing a well es­

tablished rule of the common law unless the language used therein clearly 

requires such conclusion. Thus, in State, ex rel. ::\.1orris v. Sullivan, 81 0. S., 

79, at pages 9.5 and 96, it was said by Crew, C. J.: 
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"* * * The statute must be read and construed in the light of 
the common law in force at the time of its enactment, and the legis­
lature will not be presumed or held to have intended the repeal or 
modification of a well settled rule of the common law then in 
force, unless the language employed by it clearly imports such in­
tention." 

Also I find the rule stated in 59 C. J., 1040, as follows: 

" * * •l Statutes are not to be understood as effecting any 
change in the common law beyond that which is clearly indicated, 
either by express terms or by necessary implication from the lan­
guage used. * * * " 

When these rules of construction are applied, it is clear that Section 

1579-858, General Code, supra, does not require that the compensation paid 

to a substitute judge of the Municipal Court of Ashtabula shall be deducted 

from the compensation of the regular judge. An examination of these stat­

utes does not disclose any other provisions which bear upon the question. 

I am therefore of the opinion that where a substitute judge is appointed 

to act as judge of the lVIunicipal Court of Ashtabula pursuant to the pro­

v1s10ns of Section 1579-858, General Code, the compensation paid to him 

should not be deducted from the compensation of the regular judge of such 

court. 

Respectfolly, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




