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A BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES MAY ADOPT RULES 

AND REGULATIONS PERTAINING TO THE DIGGING OF 
GRAVES IN THE TOWNSHIP CEMETERY AND MAY PRO­
VIDE ( 1) FOR OPENING OF GRAVES BY EMPLOYEES OF 

THE BOARD AFTER THE CHARGE FOR SERVICE IS PAID, 

OR (2) FOR THE OPENING OF GRAVES BY A NON-EM­
PLOYEE (UNDERTAKER), BUT IF SAID TRUSTEE PER­

FORMS THE DIGGING HIMSELF, HE CANNOT ACCEPT 

REMUNERATION FOR SUCH SERVICES FROM OUTSIDE 

SOURCES-§§517.06, RC, 2919.10, RC. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the provisions of Section 517.06, Revised Code, a board of township 
trustees may adopt rules and regulations pertaining to the digging of graves in the 
township cemetery, and may provide ( 1) for the opening of graves by employees of 
the board after the charge for service is paid, or (2) for the opening of graves hy 
non-employees, such as an undertaker, under the supervision of the board; and 
although the rules may allow a trustee to perform such digging himself, he is pre­
cluded by Section 2919.10, Revised Code, from accepting any remuneration for such 
services from outside sources. 

Columbus, Ohio, June 19, 1961 

Hon. Robert \,Vebb, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In re: Township Cemeteries 

"This office has been asked by several township trustees as to 
whether, under the law: 

"First: The township trustees have to collect for the service 
of opening a grave, and then hire an employee to do this, or 

"Second: An undertaker may, after getting a permit from 
the County Board of Health, hire individuals to open a grave, 
said grave site being owned by someone other than the township 
trustees, or whether an individual trustee could then dig the 
grave, and be paid by the undertaker for this service, which 
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would amount to more than the $6.00 per day to which township 
trustees are entitled." 

Chapter 517., Revised Code, deals with the powers and duties of a 

board of township trustees in the establishment and control of cemeteries. 

Section 517.11, Revised Code, gives the board the responsibility for pro­

tection and preservation of cemeteries under its jurisdiction. Section 

517.06, Revised Code, provides that the board shall make and enforce all 

needful rules and regulations for the division of the cemetery into lots for 

the allotment thereof to families or individuals, and for the care, super­

vision, and improvement thereof. Under Section 517.07, Revised Code, 

the board is authorized to sell lots at a reasonable price. 

I am unable to find any provision of law setting forth the procedure 

to be followed by a board of township trustees relative to the opening of a 

grave. That is, the statutes do not state whether the board should open 

the grave and then charge for the service_. or whether the grave may be 

opened by a private individual. As noted above, however, Section 517.06, 
Revised Code, does authorize the board to make and enforce all needful 

rules and regulations for the care and supervision of the cemetery. 

Said Section 517.06, then Section 3447, General Code, was considered 

by one of my predecessors in Opinion No. 5447, Opinions of the Attorney 

General for 1936, page 530. The question in that instance was somewhat 

similar to that here concerned, and read : 

"Have the trustees a legal right to require, in their rules 
and regulations concerning Cemeteries over which they have 
charge, all work such as the digging of graves, to be paid for in 
advance or before burial is made, ~'<cepting, of course, indigent 
cases wherein the township must provide burial? 

"Such a rule has recently been passed by three trustees and 
as yet no test has come but they feel that your opinion would be 
appreciated as to its legality." 

In holding that the trustees could adopt such a rule, my predecessor held 

that the rule was reasonable, and was authorized under the provisions of 

Section 3447, supra, (now Section 517.06, Revised Code). 

Former Section 3447, General Code, was also considered in Opinion 

No. 791, Opinions of the Attorney General for 1929, page 1210, the first 

paragraph of the syllabus reading: 
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'' Under the provisions of Section 3447, General Code, town­
ship trustees may make rules and regulations to the effect that 
only a sexton or caretaker having a contract with the township 
trustees for such purposes may participate in digging graves in 
such a cemetery." 

And at page 1211 of that opinion, it is stated: 

"In view of the duties imposed upon the township trustees, 
by implication, undoubtedly they have the right to employ some 
person to supervise and care for the cemeteries. While there 
seems to be no express authority authorizing such employment, 
under the well known rules of construction to the effect that such 
a board has sufficient implied power to carry into effect the 
express powers granted, I have no difficulty in reaching the con­
clusion that township trustees may employ a sexton or caretaker 
under a contract in the manner set forth in your communication. 
Inasmuch as Section 3447, supra, expressly authorizes township 
trustees to make all the needful rules and regulations for the 
supervision of such cemetery, I am inclined to the view that they 
may provide that graves should be dug by the person so employed, 
or under his supervision. In other words, it would seem to be 
obvious that the method employed in digging graves is a proper 
subject for regulation by the management of such a cemetery." 

Answering your questions, I conclude that the board of township 

trustees may adopt a rule whereby graves are opened by its employees 

after the charge for the service is paid. Also, a rule allowing the opening 

of graves by nonemployees, such as an undertaker, would appear to be 

within the scope of authority of the board. In this regard, however, it 

would seem necessary that the board still retain some supervision over the 

procedure in order to carry out its duty of care and preservation of the 

cemetery. 

As to whether an individual township trustee may dig a grave, such 

1s not a duty imposed by law on a trustee. I can not, however, see any 

bar to a trustee performing such duty if the rules of the board permit such 

action. In such case, however, the trustee could not receive pay from an 

outside source for his work, as such would be in violation of Section 

2919.10, Revised Code, which reads in part: 

"No * * * member of a board of township trustees, shall be 
interested in the profits of a contract, job, work, or services for 
such * * * township * * *. 

"Whoever violates this section shall forfeit his office and be 
fined not less than fifty nor more than one thousand dollars or 
imprisoned not less than thirty days nor more than six months, 
or both." 
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In co11clusio11, therefore, it is my opinion and you are advised that 

pursuant to the provisions of Section 517 .06, Revised Code, a board of 

township trustees may adopt rules and regulations pertaining to the 

digging of graves in the township cemetery, and may provide ( 1) for 

the opening of graves by employees of the board after the charge for 

service is paid, or (2) for the opening of graves by non-employees, such 

as an undertaker, under the supervision of the board; and although the 

rules may allow a trustee to perform such digging himself, he is precluded 

by Section 2919.10, Revised Code, from accepting any remuneration for 

such services from outside sources. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




