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OPINION NO. 2007-040 

Syllabus: 

R.C. 4301.62(B)(3) prohibits a person from having in the person's posses­
sion an opened container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area located on 
private property that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an 
artistic event when (1) no permit allows the consumption of beer or intoxicating li­
quor at the event; (2) the container of beer or intoxicating liquor was brought to the 
event by the person; (3) the outdoor area is fenced off from public property; and (4) 
the public at large may enter the outdoor area by purchasing tickets to the event. 

To: Julie S. Henahan, Executive Director, Ohio Arts Council, Columbus, Ohio 

December 2007 



OAG 2007-040 Attorney General 2-404 

By: Marc Dann, Attorney General, November 16,2007 

You have requested an opinion concerning the application of R.C. 
4301.62(B)(3) to a person possessing an open container of beer or intoxicating li­
quor in an outdoor area located on private property that is used by a nonprofit 
cultural arts organization to present an artistic event. l For the purpose of this 
opinion, you have informed us that neither the nonprofit cultural arts organization 
nor the property owner has a permit that allows the consumption of beer or intoxicat­
ing liquor at the event site. The container of beer or intoxicating liquor is brought to 
the event by the person. You also explain that the outdoor area is fenced off from 
public property and that the public at large may enter the outdoor area by purchas­
ing tickets to the event. In light of these particular facts, you wish to know whether 
R.C. 4301.62(B)(3) prohibits a person from having in the person's possession an 
opened container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area located on private 
property that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an artistic 
event when (1) no permit allows the consumption of beer or intoxicating liquor at 
the event; (2) the container of beer or intoxicating liquor was brought to the event 
by the person; (3) the outdoor area is fenced off from public property; and (4) the 
public at large may enter the outdoor area by purchasing tickets to the event. 

Provisions of the Open Container Law 

R.c. 4301.62(B) prohibits a person from having in the person's possession 
an opened container of beer or intoxicating liquor in the following circumstances: 

( 1) In a state liquor store; 

(2) Except as provided in division (C) of this section, on the 

1 R.C. 4301.01 defines "beer" and "intoxicating liquor" for purposes of R.C. 
4301.62, as follows: 

(A) As used in the Revised Code: 

(1) "Intoxicating liquor" and "liquor" include all liquids and compounds, 
other than beer, containing one-half of one per cent or more of alcohol by volume 
which are fit to use for beverage purposes, from whatever source and by whatever 
process produced, by whatever name called, and whether they are medicated, pro­
prietary, or patented. "Intoxicating liquor" and "liquor" include wine even if it 
contains less than four per cent of alcohol by volume, mixed beverages even if they 
contain less than four per cent of alcohol by volume, cider, alcohol, and all solids 
and confections which contain any alcohol. 

(B) As used in [R.C. Chapter 4301]: 

(2) "Beer" includes all beverages brewed or fermented wholly or in part 
from malt products and containing one-half of one per cent or more, but not more 
than twelve per cent, of alcohol by volume. 
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premises of the holder of any permit issued by the division of liquor 
control; 

(3) In any other public place; 

(4) Except as provided in division (D) or (E) of this section, while 
operating or being a passenger in or on a motor vehicle on any street, 
highway, or other public or private property open to the public for 
purposes of vehicular travel or parking; 

(5) Except as provided in division (D) or (E) of this section, while 
being in or on a stationary motor vehicle on any street, highway, or other 
public or private property open to the public for purposes of vehicular 
travel or parking. (Emphasis added.) 

The clear import ofR.C. 4301.62(B)(3) is that a person may not have in the person's 
possession an opened container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area lo­
cated on private property that is used by a nonprofit cultural arts organization to 
present an artistic event when the outdoor area is a public place. 

Exceptions to R.C. 430l.62(B)(3)'s prohibition are listed in R.C. 
4301.62(C). This division provides, in part: 

(1) A person may have in the person's possession an opened 
container of any of the following: 

(a) Beer or intoxicating liquor that has been lawfully purchased 
for consumption on the premises where bought from the holder of an 
A-I-A, A-2, D-1, D-2, D-3, D-3a, D-4, D-4a, D-5, D-5a, D-5b, D-5c, 
D-5d, D-5e, D-5f, D-5g, D-5h, D-5i, D-5j, D-5k, D-7, D-8, E, F, F-2, or 
F-5 permit; 

(b) Beer, wine, or mixed beverages served for consumption on 
the premises by the holder of an F-3 permit or wine served for consump­
tion on the premises by the holder of an F-4 or F-6 permit; 

(c) Beer or intoxicating liquor consumed on the premises of a 
convention facility as provided in [R.C. 4303.201]; 

(d) Beer or intoxicating liquor to be consumed during tastings 
and samplings approved by rule of the liquor control commission. 

(2) A person may have in the person's possession on an F liquor 
permit premises an opened container of beer or intoxicating liquor that 
was not purchased from the holder of the F permit if the premises for 
which the F permit is issued is a music festival 2 and the holder of the F 
permit grants permission for that possession on the premises during the 
period for which the F permit is issued .... 

2 As used in R.C. 4301.62(C)(2), a "music festival" is "a series of outdoor live 
musical performances, extending for a period of at least three consecutive days and 
located on an area ofland of at least forty acres." R.C. 4301.62(C)(2). 
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(3)(a) A person may have in the person' s possession on a D-2 li­
quor permit premises an opened or unopened container of wine that was 
not purchased from the holder of the D-2 permit ifthe premises for which 
the D-2 permit is issued is an outdoor performing arts center, the person 
is attending an orchestral performance, and the holder of the D-2 permit 
grants permission for the possession and consumption of wine in certain 
predesignated areas of the premises during the period for which the D-2 
permit is issued.3 (Footnotes added.) 

Accordingly, except as provided in R.c. 4301.62(C), a person is prohibited 
from having in the person's possession an opened container of beer or intoxicating 
liquor in an outdoor area located on private property that is used by a nonprofit 
cultural arts organization to present an artistic event when the outdoor area is a pub­
lic place. 

Definition of a Public Place for Purposes of R.C. 4301.62(B)(3) 

We must now determine whether an outdoor area located on private prop­
erty that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an artistic event 
is a public place for purposes of R.c. 4301.62(B) when the outdoor area is fenced 
off from public property and the public at large may enter the outdoor area by 
purchasing tickets to the event. If the outdoor area is a public place, we must then 
determine whether any of the exceptions set forth in R.C. 4301.62(C) apply. 

The Revised Code does not define the term "public place" for purposes of 
R.C. 4301.62(B)(3) . The term "public place" thus is accorded its common 
meaning. R.C. 1.42. 

Black 's Law Dictionary 1230 (6th ed. 1990) defines a "public place" as 
follows: 

A place to which the general public has a right to resort; not neces­
sarily a place devoted solely to the uses of the public, but a place 
which is in point of fact public rather than private, a place visited by 
many persons and usually accessible to the neighboring public (e.g. 
a park or public beach). 

------
3 For purposes ofR.C. 4301.62(C)(3)(a), the terms "orchestral performance" 

and "outdoor performing arts center" are defined as follows: 

(i) " Orchestral performance" means a concert comprised of a 
group of not fewer than forty musicians playing various musical 
instruments. 

(ii) "Outdoor performing arts center" means an outdoor perform­
ing arts center that is located on not less than eight hundred acres of land 
and that is open for performances from the first day of April to the last 
day of October of each year. 

R.C. 430 1.62(C)(3)(b). 
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Accord State v. Britton, 2007-0hio-2147, 2007 Ohio App. LEXIS 2006, at ~12 (Lu­
cas County May 4, 2007). 

In addition, Ohio courts, as well as courts of other jurisdictions, have 
determined that' 'evidence that property is privately or publicly owned is not 
determinative of whether such property constitutes a public place." City o/Green v. 
Rhoades, C.A. No. 20169,2001 Ohio App. LEXIS 1132, at *5 (Summit County 
Mar. 14,2001); see also Thrasher v. State, 168 Ala. 130,53 So. 256 (1910); State v. 
Lowman, c.A. No. 05CA0006-M, 2005-0hio-4545, 2005 Ohio App. LEXIS 4104 
(Medina County Aug. 31,2005); State v. Van Dyne, 26 Ohio App. 3d 95, 498 N.E.2d 
221 (Franklin County 1985); Austin v. State, 57 Tex. Crim. 611, 124 S.W. 639 
(1910). Rather, private property is deemed to be a public place when the public at 
large is "invited to either enter, remain on and/or cross the property." City o/Green 
v. Rhoades, at *6; accord State v. Lowman, at ~6; see Thrasher v. State; Tooke v. 
State, 4 Ga. App. 495, 61 S.E. 917 (1908); State v. Van Dyne; Austin v. State. Ac­
cordingly, for purposes of R.C. 4301.62(B)(3), an outdoor area located on private 
property that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an artistic 
event is a public place when the public at large may attend the event. See generally 
City o/Green v. Rhoades, at *7 (a grassy area surrounding an apartment complex is 
not a public place when "only tenants and their invited guests are permitted to enter 
and remain on the [grassy area and all] others are either asked to leave or escorted 
off the premises "). 

An Outdoor Area Located on Private Property Becomes a Public Place When 
the Public at Large May Purchase Tickets to an Event Held in the Outdoor 

Area 

Whether the public at large may attend an artistic event held on private 
property is a question of fact that must be resolved on a case-by-case basis since 
R.C. 4301.62 is a criminal statute. See generally R.C. 2901.05(A) ("[e]very person 
accused of an offense is presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable 
doubt, and the burden of proof for all elements of the offense is upon the prosecu­
tion"); R.c. 4301.99(A) ("[w]hoever violates ... [R.C. 4301.62] ... is guilty of a 
minor misdemeanor"). This opinion, therefore, only considers whether the artistic 
event described in your letter is open to the public at large. 

As explained in your letter, attendance at the event is not limited to persons 
specifically invited to the event by the property owner or nonprofit cultural arts 
organization. Instead, any person may attend the event by purchasing a ticket to the 
event. In such a situation, an outdoor area located on private property that is used by 
a nonprofit cultural arts organization to present an artistic event becomes a public 
place for purposes of R.C. 4301.62(B)(3) since the public at large may enter the 
outdoor area by purchasing tickets to the event. See generally State v. Walters, 440 
So.2d 115 (La. 1983) (where no special credentials were required to enter theater 
and to view live conduct alleged to be obscene other than simple payment of 
prescribed fees, the viewing occurs in a public place); Yarbrough v. State, 20 Ala. 
App. 250, 101 So. 321 (1924) (a show to which the public is invited and expected to 
come is a public place); State ex reI. Nasal v. BJS No.2, Inc., 127 Ohio Misc. 2d 
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101, 2003-0hio-7323, 806 N.E.2d 208, at~ll (C.P. Miami County 2003) (a couch­
dance area is a public place when all persons paying for a couch dance have access 
to the area upon paying for a couch dance). 

Moreover, the fact that the outdoor area where the artistic event is being 
held is fenced off from public property has no bearing on the determination as to 
whether the outdoor area is a public place. Once the public at large is permitted to 
attend an artistic event in an outdoor area located on private property, the character 
of the outdoor area during the time the event is held changes from a private place to 
a public place regardless of any attempt by the property owner or organizers of the 
event to enclose the outdoor area with a fence. See generally State v. Walters (where 
conduct alleged to be obscene takes place in an enclosed area operated to receive 
the public at large, the conduct occurs in a public place); State ex rei. Bowers v. 
Elida Rd. Video & Books, Inc., 120 Ohio App. 3d 78, 84, 696 N.E.2d 668 (Allen 
County 1997) (an enclosed video booth of an adult bookstore is a public area). 
Therefore, R.C. 4301.62(B)(3) prohibits a person from having in the person's pos­
session an opened container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area located 
on private property that is used by a nonprofit cultural arts organization to present 
an artistic event when the outdoor area is fenced off from public property and the 
public at large may enter the outdoor area by purchasing tickets to the event unless 
one of the exceptions set forth in R.c. 4301.62(C) applies. 

Application ofR.C. 4301.62(C),s Exceptions 

A review of the exceptions set forth in R.C. 430 1.62(C) discloses that sev­
eral of the exceptions require the person to be located on a liquor permit premises in 
order to have in the person's possession an opened container of beer or intoxicating 
liquor in a public place. See, e.g., R.C. 4301.62(C)(1)(a) (a person may have in the 
person's possession an opened container of " [b]eer or intoxicating liquor that has 
been lawfully purchased for consumption on the premises where bought from the 
holder of an A-I -A, A-2, D-l, D-2, 0-3, D-3a, D-4, 0-4a, D-5, D-5a, 0-5b, D-5c, 
D-5d, 0-5e, 0-5f, D-5g, 0-5h, D-5i, D-5j , D-5k, D-7, D-8, E, F, F-2, or F-5 
permit"); R.C. 4301.62(C)(I)(b) (a person may have in the person's possession an 
opened container of "[b]eer, wine, or mixed beverages served for consumption on 
the premises by the holder of an F-3 permit or wine served for consumption on the 
premises by the holder of an F-4 or F-6 permit"); R.C. 4301.62(C)(I)(c) (a person 
may have in the person's possession an opened container of beer or intoxicating li­
quor on the premises of an entity that holds an F-l permit); R.C. 4301.62(C)(2) 
("[a] person may have in the person's possession on an F liquor permit premises an 
opened container of beer or intoxicating liquor that was not purchased from the 
holder of the F permit if the premises for which the F permit is issued is a music 
festival and the holder of the F permit grants permission for that possession on the 
premises during the period for which the F permit is issued"); R.C. 4301.62(C)(3)(a) 
("[a] person may have in the person's possession on a D-2 liquor permit premises 
an opened or unopened container of wine that was not purchased from the holder of 
the D-2 permit if the premises for which the D-2 permit is issued is an outdoor 
performing arts center, the person is attending an orchestral performance, and the 
holder of the D-2 permit grants permission for the possession and consumption of 
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wine in certain predesignated areas of the premises during the period for which the 
0-2 pennit is issued"). Because your question presents a situation in which the 
event is not held on a liquor pennit premises, none of the exceptions pertaining to 
the possession of an opened container of beer or intoxicating liquor on a pennit 
premises apply. 

Moreover, the event is held to afford persons the opportunity to enjoy the 
arts, rather than to provide patrons of the event with tastings and samples of beer or 
intoxicating liquor. As a result, the exception allowing a person to have in the 
person's possession an opened container of beer or intoxicating liquor that is "to be 
consumed during tastings and samplings approved by rule of the liquor control 
commission" does not apply. R.C. 4301.62(C)(I)(d); see, e.g., 10 Ohio Admin. 
Code 4301:1-1-30 (authorizing in certain instances beer, wine, mixed beverage, or 
spirituous liquor tasting); 10 Ohio Admin. Code 4301:1-1-32 (authorizing the dis­
tribution of samples of alcoholic beverages in certain situations); 10 Ohio Admin. 
Code 4301: 1-1-33 (authorizing under certain conditions consumer tasting and 
sampling of alcoholic beverages at a retail pennit premises). Therefore, since none 
of the exceptions set forth in R.C. 4301.62(C) apply, it follows that R.C. 
4301.62(B)(3) prohibits a person from having in the person's possession an opened 
container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area located on private prop­
erty that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an artistic event 
when (1) no penn it allows the consumption of beer or intoxicating liquor at the 
event; (2) the container of beer or intoxicating liquor was brought to the event by 
the person; (3) the outdoor area is fenced off from public property; and (4) the pub­
lic at large may enter the outdoor area by purchasing tickets to the event. 

Conclusion 

In summary, it is my opinion, and you are hereby advised that R.C. 
4301.62(B)(3) prohibits a person from having in the person's possession an opened 
container of beer or intoxicating liquor in an outdoor area located on private prop­
erty that is used by a nonprofit cultural arts organization to present an artistic event 
when (1) no pennit allows the consumption of beer or intoxicating liquor at the 
event; (2) the container of beer or intoxicating liquor was brought to the event by 
the person; (3) the outdoor area is fenced off from public property; and (4) the pub­
lic at large may enter the outdoor area by purchasing tickets to the event. 
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