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OPINION NO. 1338 

Syllabus: 

Section 5591.35, Revised Code, authorizes boards of county
commissioners to provide artificial lighting for either bridges 
over streams or for the other four highway areas mentioned in 
such statute, namely, highway intersections, highway grade 
separations, railroad grade separations, or interchange areas. 

To: Clyde W. Osborne, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 2, 1964 

Your request for my opinion reads: 

"Reference is made to attached corres­
pondence relative to the above. 

11 We, therefore, request an opinion from 
your office as to the authority of the County
Engineer to provide lighting at intersections 
by virtue of such Revised Code section, 11 
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The correspondence to which you referred shows that 
the county engineer of Mahoning County has been negotiating 
with the officials and engineers of a public utility company 
to provide artificial lighting for certain bridges and in­
tersections on the county highway system. The county engineer 
has looked upon Section 5591.35, Revised Code, as authorizing 
the expenditure of road funds by the county to provide such 
lighting, but the officials of the company have questioned 
this interpretation. This letter sh0ws that the boards of 
township trustees of certain townships in Mahoning County 
have provided lighting systems for highway intersections 
and that the accident rate has been reduced. 

Prior to the Amendment in 1955, Section 5591.35, Revised 
Code, read in pertinent part: 

"The board of county commissioners may 
contract for the proper lighting of bridges 
erected by it when the span, or two or more 
spans of which cross the same stream and which 
spans are connected by levees, and when such 
span and levees taken together have a combined 
length of not less than five hundred feet. The 
cost of such lighting shall be paid from the 
bridge fund of the county, on the order of the 
board.***" 

This section was amended effective August 18, 1955, in 
126 Ohio Laws, 1131, to read as follows: 

"The board of county commissioners may 
provide for the proper lighting of bridges 
over streams, highway intersections, highway 
or railroad grade separations or interchange 
areas erected by it. The cost of such 
lighting shall be paid from the bridge fund 
of the county, or from any funds available 
for highway construction or maintenance and 
repair, on the order of the board. This 
section does not apply where the board has 
constructed three or more bridges within 
the limits of a municipal corporation. In 
such case the municipal corporation shall 
light the bridges within its limit at its 
own expense." 

It seems to me that the language of this amended section 
is open to two interpretations. The first is that the General 
Assembly has now authorized only the lighting of bridges, but 
that such bridges may be ones over streams, highway intersec­
tions, highway or railroad grade separations or interchange 
areas. Indeed, it may seem that the proper construction of 
this language is that these words are all objects of the pre­
position "over" and all refer to the word "bridges". The 
fact that this section is part of the chapter entitled "County 
Bridges" seems to lend force to this conclusion. 

The second possible interpretation is that the General 
Assembly has now authorized boards of county commissioners to 
light any bridge which is over a stream, without regard to the 
prior limitation as to the length of the span or spans, and 
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also to light highway intersections, highway grade separations, 
railroad grade separations and interchange areas. 

I am impelled toward the conclusion that the latter inter­
pretation is correct. The 101st General Assembly, in amending 
Section 5591.35, Revised Code, by Amended House Bill No. 878, 
expressed the following intent or purpose: 

"To amend section 5591.35 of the Revised 
Code to grant authority to the county commis­
sioners to contract for the proper lighting
of highway intersections, etc." 

The title of the section is this: 

"Lighting of bridges; intersections". 

Neither such statement of purpose in a preamble nor the 
title is, of course, part of the substantive law, yet both the 
preamble and the title may serve to show the intent of a legis­
lative enactment when there is ambiguity in the law itself; 
see Crawford, Statutory Construction, Sections 205 and 206, 
pages 355 to 359, inclusive. Similar general statements are 
found in 50 Ohio Jurisprudence 2d, pages 243 and 244, Sections 
258 and 259. 

Under this interpretation, it is quite clear that boards 
of county commissioners could provide artificial lighting for 
bridges over streams or for highway intersections, highway 
or railroad grade separations or interchange areas but could 
not provide such lights for any bridge or similar structure, 
whether known as a bridge, viaduct, overhead crossing, or 
other designation, which is not over a stream. 

I am aware that this conclusion may seem to draw a very
fine distinction between bridges over streams and rather 
similar structures which are part of a highway system, but 
this amendment in reality liberalized the former statute by
removing the requirement as to the length of the span or spans
of a bridge over a stream; in addition, power was granted to 
provide lighting for the additional four named highway areas. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that 
Section 5591.35, Revised Code, authorizes boards of county
commissioners to provide artificial lighting for either 
bridges over streams or for the other four highway areas 
mentioned in such statute, namely, highway intersections, 
highway grade separations, railroad grade separations, or 
interchange areas. 




