
OPINIONS 

r. MINISiTER, REGULAR, RELIGIOUS SOCIETY OR CONGRiE­
GATION-DULY LICENSED IN COUNTY OF THIS STATE 
-CHARGE LATER ABANDONED-REMOVAL TO AN­
OTHER STATE-IF STILL A REGULAR MINISTER, MAY 
RETURN TO THAT COUNTY AND LEGALLY SOLEMNIZE 
AMARRIAOE. 

2. WHEN ,MINISTER REMOVES TO FOREIGN STATE HE 
MAY UPON HIS RETURN TO OHIO PRESENT OHIO LI­
CENSE TO PROBATE JUDGE OF ANY COUNTY IN STATE 
TO BE RECORDED AS PROVIDED BY SECTION 11184 G. C. 
-HE MAY THEN LEGALLY SOLEMNIZE A MARRIAGE­
NOT REQUIRED MINISTER HAVE CONGREGATION IN 
THIS STATE. 

SYLLABUS: 

1. When a minister is duly licensed in a county of this state, and later abandons 
his charge in that county and moves to another state, but such minister still remains a 
regular minister of a religious society or congregation, he may return to that county 
and legally solemnize a marriage. 

2. When a minister is duly licensed in another county of the state and moves 
from the state, abandoning his charge, he may return if he is still a regular minister 
in a religious society or congregation, although said minister has no congregation 
in this state, and present his Ohio license to the probate judge of any county in this 
state, who must make a record of it as provided for in Section 11184, General Code. 
He may then legally solemnize a marriage, having thus complied with Section 11184, 
General Code. Opinion of the Attorney General, 1921, Vol. 1, p. 710, approved and 
followed. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, July II, 1949 

Hon. Julian E. Clark, Prosecuting Attorney 

Preble County, Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 

"May I have your opinion concerning the legality of a min­
ister of the gospel to solemnize marriages under authority of 
11182 of the General Code under the following factual situations? 

"First: "X" is a duly licensed minister in this county under 
authority of Section 11183 at a time when he has an active con­
gregation in our county; later he moves to another state with a 
charge there, abandoning his charge in this county. Can he return 
from the foreign state where his charge is and legally solemnize 
a marriage in this county? 

"Second: "Y" is a duly licensed minister in another county 
in this state in 1919; in 1920 he moves out of the state abandoning 
his charge in this state and in 1949 returns and presents his Ohio 
license to the probate judge in this county who makes a record 
of it as provided for in Section 11184 although he has no congre­
gation in this state. Does "Y" have a right to solemnize marriages 
under Section 11182 ?" 

Your request presents two questions, and I shall answer them in the 

order given. 

First, Sections n182 and 11183 General Code, relate to who may 

solemnize a marriage in Ohio. These sections read as follows : 

"Section II 182. An ordained or licensed minister of any re­
ligious society or congregation within this state, who has obtained 
a license for that purpose, as hereinafter provided, or a justice of 
the peace in his county, or the mayor of a city or village in any 
county in which such city or village wholly or partly lies, or the 
superintendent of the institution for the deaf and dumb, or the 
several religious societies, agreeably to the rules and regulations 
of their respective churches, may join together as husband and 
wife all persons not prohibited by law." 

"Section II 183. A minister of the gospel upon producing to 
the probate judge of any county within this state in which he 
officiates, credentials of his being a regularly ordained or licensed 
minister of any religious society or congregation, shall be entitled 
to receive from the court a license, authorizing him to solemnize 
marriages within this state so long as he continues a regular min­
ister in such society or congregation." 



OPINIONS 

Mr. X in your request obtained a license under these sections. His 

license has never been revoked. Therefore, it is my opinion that his 

license is still in effect. 

In the case of Re. Reinhart, 6 O.N.P. 438, the court (Cuyahoga 

County Probate Court) speaking of Section 1I 183 General (O{le, then 

known as Section 6386, R. S., said (p. 440) : 

"This law is to receive a liberal and not a strict construction." 

Section 11185 General Code, reads as follows: 

"When the name of any such minister is so entered upon the 
record by the probate judge, such record, or the certificate thereof 
by the judge under the seal of his court, shall be evidence that 
such minister was duly authorized to solemnize marriages." 

Nothing is said in this section to the effect that such license shall be 

revoked if the minister leaves the state. All that is said is that when the 

name appears on the record this shall be evidence that he was duly author­

ized to solemnize marriages. For these reasons, it is my opinion that when 

a minister is duly licensed in a county of this state and later abandons his 

charge in that county and moves to another state, but such minister still 

remains a regular minister of the religious society or congregation, he may 

return to that county and legally solemnize a marriage. 

Second : The answer to this question is, I believe, answered by an 

opinion of the Attorney General in 1921, Vol. I, page 710, the second 

paragraph of the syllabus of which reads as follows: 

"The statutes of Ohio do not require that the applicant for a 
license to solemnize marriages within this state be a resident of 
Ohio, and a non-residence minister of the gospel is entitled to 
receive such license, provided he produce to the probate judge of 
any county within this state in which he officiates, credentials of 
his being a regularly ordained or licensed minister of any religious 
society or congregation within this state." 

I concur in and adopt this opinion and believe it is dispositive of your 

second question. 

Therefore, the answers to both of your questions must be in the af-

firmative. 
Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




