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CEMETERY-TOWNSHIP TRUSTEES-RESOLUTION TO RE­
QUIRE WORK IN CONSTRUCTION OF FOOTERS FOR MONU­
MENTS TO BE PERFORMED BY SEXTON OF TOWNSHIP 
CEMETERY-OWNER OF BURIAL LOT CAN NOT ERECT 
SUCH FOOTER EVEN THOUGH HE PROMISED CONFORM­
ANCE WITH REQUIREMENTS AND WOULD BE UNDER SU­
PERVISION OF SEXTON. 

SYLLAtB'US: 

Where the township trustees, by a resolution, require work necessary in the 
construction of footers for monuments to be performed by the sexton of a township 
cemetery, an owner of a burial lot in such cemetery can not erect such footer even 
though he desires to do so in accordance with the required height and under the 
supervision and direction of such sexton. 
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Columbus, Ohio, September 16, 1949 

Hon. Howard G. Eley, Prosecuting Attorney 

Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Trustees -of York Township of Darke County, Ohio, 
have requested that I obtain an opinion f,rom your office as to 
whether they, as trustees of the .township cemeteries, can by reso­
lution require all work necessary in the construction of footers 
for monuments be performed by ,the sexton of the cemetery. 

"An owner of a lot un one of York Township's cemeteries in­
sists on erecting a footer himself, but in accordance with the re­
quired height and under .the supervision and direction of the sex­
ton. The trustees refuse to permit the owner to do so, and insist 
that only the sex.ton can do this work. The trustees state that this 
resolution is necessary in preserving ,the uniformity and conduct­
ing the maintenance and upkeep of the cemetery. 

"Like resolutions have been passed by most of the town­
ship :trustees of our county, and prior decisions of your office in 
similar cases have upheld the right of the trustees ,to pass such 
•resolution. 

"The lot owner has threatened suit on .the ground that the 
resolution is unnecessary and arbitrary and deprives him of his 
rights." 

Section 3441 of the General Code reads in part as follows: 

"Township trustees may accept a conveyance of, or purchase 
and inclose, improve, and protect such lands in one or more places 
within the ,township as they deem necessary and proper for ceme­
tery purposes. * * *" 

Section 3447 of the General Code reads as follows: 

"The trustees shall have such cemetery laid out in lots, ave­
nues and paths, number the lots and have a suitable plat thereof 
made, which shall be carefully kept by the township clerk. They 
shall make and enforce all needful rules and regulations for its 
division into lots, and the allotment ,thereof to families or individ­
uals, and for the care, supervision and improvement thereof, * * *" 

( Emphasis added.) 
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Section 3448, General Code, provides for the sale of lots and reads h1 
par.t as follows : 

"* * * Upon complying with the terms of sale, purchasers of 
lots shall be entitled to receive a deed or deeds therefor which the 
.trustees shall execute, and which shall be recorded by the town­
ship clerk in a book for ;that purpose, * * * ." 

Section 3451, General Code, provides that the title right of possession 

and control to and in all public graveyards and burial grounds located 

without the corporate limits of any city, or village, except such as are 
owned by or under the care of a religious or benevolent society, or an 

incorporated company or association, or under the control of the authority 
of any ci.ty, or village, shall, severally be vested in the trustees of the town­
ship where located. 

From the above it is clear that the ,title to township cemeteries is in 

the township trustees and the control and supervision .thereof is in such 
trustees. There is no provision anywhere in the statutes where the deeds 
to burial lots· are required to be recorded in the county recorder's office, 

all of which indicates that the interest or title which a purchaser is vested 
with on procuring a deed for a cemetery lot, is not that which is procured 

through an absolute and unconditional sale of lands. This is borne out 

by Section 3450 of .the General Code, which provides: 

"No lot held by any ,individual in a cemetery, m any case 
shall be levied on or sold on execution." 

In the case of Smiley, et al. v. Bartlett, et al., 6 0. C. C. 234, the 
following proposition of law is laid down in the third branch of the syl­

labus: 

"The right of burial in a public or church cemetery, though 
conveyed by grant, is nevertheless an easement only; * * * ." 

· (Emphasis added.) 

In the case of Frazer v. Lee, et al., 8 0. App. 235, ,the court held: 

"A document, in order to effectually pass title to a burial 
lot, need not ,take the form of a real estate deed." 

The following statement appears on page 239 in the report of that case: 

"It is dear from a careful reading of this chapter ( referr.ing 
to Chapter 6 of Division III, Title XI of the General Code) .that 
the deed authorized to be given to a purchaser of a burial lot con-
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veys only the right of burial therein, and constitutes only an ease­
ment of burial. * * *" (Parenthetical matter added.) 

Rrom a reading of Chapter 6, above referred to, it seems clear that 

township :trustees hold the absolute ti.tie to cemeteries such as referred 

to in your letter, and ,they are not only authorized and empowered, but 

have a duty to care for, supervise, beautify and improve such cemeteries 

and shall make and enforce all needful rules and regulations for that 

purpose and, as a matter of fact, the form of ,the habendUJll clause generally 
used in a deed for the sale of a cemetery lot by trustees read,s as follow:, : 

"To have and ,to hold ,the same * * * for the purposes of 
,burial only, subject to the cemetery laws of this state, and the 
rules and regulations prescribed by the trustees of said township, 
or the directors of said cemetery with reference to the s;ime." 

I,t appears to me that the purchaser of a burial lot in a township ceme­

tery does not receive such a title or interest whereby he can perform such 

acts and erect footers or create other structures or improvements himself 
where same is contrary :to reasona:ble resolutions passed by the township 

tustees. 

In specific answer to your question, it is my opinion ,that where ~he 

township trustees, by a resolution, require work necessary in the con­

struction of footers for monuments to be performed by the sexton of a 
township cemetery, an owner of a burial lot in such cemettery can not erect 

such footer even though he desires to do so in accordance with the re­

quired height and under the supervision and direction of such sexton. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




