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OPINION NO. 81·076 

Syllabus: 

The prevailing rates of wages as specified by the Ohio Department of 
Industrial Relations apply, pursuant to R,C, 4ll5.04, to a contractor 
who performs improvements to a petitioned single county ditch under 
a contract with the board of county commissioners pursuant to R,C, 
Chapter 6131. 

To: Lee E. Fry, Darke County Proa. Atty., Greenville, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 4, 1981 

I have before me your request for my opinion !n which you ask whether a 
contr11ctor who performs improvements to a petitioned s.ingle county ditch under 
R,C, <'hapter 6131 pursuant to a contract with a board of county commissioners 
must comply with the prevailing wage rate provisions of R.C. Chapter 4ll5. 
Because your question is one of general interest, I have elected to respond by 
means of a formal opinion. 

R,C. Chapter 6131 deals with county ditches, and R,C. 6131.02 authorizes the 
county commissioners, upon receipt of a petition of one or more property owners, 
R,C, 6131.04, and upon finding that the improvement is necessary and will be 
conducive to the public welfare and that the cost will be less than the benefits, to 
contract to: 

locate, construct, reconstruct, straighten, deepen, widen, alter, box, 
tile, fill, wall, dam, arch, change the course, location or terminus of, 
straighten, deepen, remove obstructions from, or widen any ditch, 
drain, watercourse, !loodway, river, creek, or run, or construct any 
levee, wall, embankment, jetty, dike, dam, sluice, revetment, 
reservoir, holding basin, control gate, breakwater, or other structure 
for control of water, or vacate any ditch or drain. • • , 

The sections which follow R.C. 6131,02 provide for the preparation of plans 
and specifications and the allocation of the cost of the improvement by means of 
assessments. The co:.inty engineer is mandated by R.C. 6131,15 to levy the 
assessments among private landowners, public corporations and any department, 
office, or institution of the state believed to be benefited by the proposed 
improvement according to the benefits to be received by each. 

R.C. 6131.22 provides for the approval by the county commissioners of the 
estimated assessments and for the distribution of C?osts in the following manner: 

That part of the assessment as is assessed for benefits to the general 
public because the improvement is conducive to the public welfare 
shall be paid by the public and shall be assessed against the county 
payable from the general fund. Such part of the assessment as is 
found to benefit state roads or highways shall be assessed against the 
state payable from motor vehicle revenues. Such part of the 
assessment as is found to benefit county roads or highways shall be 
assessed against the county payable from the motor vehicle revenues. 
Such part of the assessment as is found to benefit any public 
corporation or political subdivision of the state shall be assessed 
against the public corporation or political subdivisi'1n ai:d shall be 
paid out of the general funds or motor vehicle revr:nues of the public 
corporation or political subdivision of the state, ~xcept as otherwise 
provided by law. 

Under R.C. 6131.51, "[al 11 costs and exr,enses or improvements under sections 
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6131.01 to 6131.64 of the Revised Code, including contract prices of construction and 
the costs of locating the improvement, shall be paid from the general drainage 
improvement fund." The moneys in the general drainage Improvement fund include, 
as per R.C. 6131.50, "taxes levied and collected for ditch and drainage purposes 
under county levies'' and the "collections from all special assessments for benefits 
to property." 

R.C. 4115.04, which provides for a determination of the prevailing rate of 
wages on public improvements, provides in part as follows: 

Every public authority authorized to contract for or construct 
with its own forces a public improvement, before advertising for bids 
or undertaking such construction with its own forces, shall have the 
department of industrial relations determine the prevailing rates of 
wages of mechanics and laborers in accordance ·.,,Ith section 4115.05 of 
the Revised Code for the class of work called for by the public 
improvement, in the locality where the work is to be performed. 
Such schedule of wages shall be attached to and made part of the 
specifications for the work, and shall be printed on the bidding blanks 
where the work is done by contract. (Emphasis added.) 

R.C. 4115.05 also relates to the determination of prevailing wage rates, and 
provides in part: 

The prevailing rate of wages to be paid for a legal day's work, as 
prescribed in section 4115.04 of the Revised Code, to laborers, 
workmen, or mechanics upon public works shall not be less at any 
time during the life of a contract for the public work than the 
prevailing rate of wages then payable in the same trade or occupation 
in the locality where such public work is being pert.:::-med, under 
collective bargaining agreements or understandings, btitween 
employers and bona fide organizations of labor in force at the d:it~ 
the contract for the public work, relating to the trade or occupation, 
was made, and collective bargaining agreements or understandings 
successor thereto. 

Every con•.:·11.ct for a public work shall contain a provision that 
each laborer·, workman, or mechanic, employed by such contractor, 
subcontractor, or other person about or upon such public work, shall 
be paid the prevailing rate of wages provided in this section. 

R.C. 4115,06 reads in part: 

In all cases where any public author! ty fixes a prevailing rate of 
wages under section 4115.04 of the Revised Code, and the work is done 
by contract, the contract executed between the public authority and 
the successful bidder shall contain a provision requiring the successful 
bidder and all his subcontractors to pay a rate of wages which shall 
not be less than the rate of wages so fixed. The successful bidder and 
all his subcontractors shall comply strictly with the wage provisions 
of the contract. 

See R,C, 4115.10; R.C. 4ll5.99(B), 

R,C. 4115.03 reads in pertinent part as follow~: 

(B) "Construction" means any construction, reconstruction, 
improvement, enlargement, alteration, repair, painting, or 
decorating, of any public improvement the total overall project cost 
of which is fairly estimated to be more than four thousand dollars and 
performed by other than full-time employees who have completed 

l>e.:emhet IY~ I 

http:con�.:�11.ct


2-302 OAG 81-076 A!TORNEY GEJ\ERAL 

their probationary periods in the classified service of a public 
authority. 

R.C. 4ll5.03(D) defines "public improvement" to include: 

[Al ll buildings, roads, streets, alleys, sewers, ditches, sewage disposal 
plants, water works, and all other structures or works constructed by 
a public authority of the state or any political subdivision thereof or 
by any r:erson who, pursuant to a contract with a public authority, 
constructs any structure for a public authority of the state or a 
political subdivision thereof. 

Thus, the question becomes whether a contractor who performs improvements 
to a petitioned single county ditch under R.C. Chapter 6131 is conducting the 
"construction" of a "public improvement" within the meaning of R.C. Chapter 4ll5 
so as to require the application of the prevailing wage rate provisions of R.C. 
Chapter 4ll5. 

The term "construction" has been the subject of several opinions of the 
Attorney General. Among the activities found to be included within this term are: 
the reclamation of strip mines, 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-046; the trimming and 
removal of trees along the streets and highways of a city, 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71-054; the removal of turbo--gencrators and related equipment from a municipal 
building, 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-041; und the installation of computers, security 
systems, and similar equipment, 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-076. 

The term "construction" has been defined as "a major change in form ot" or 
physical change in the public improvement." 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-046 at 2­
148. This could include demolition for reconstruction or improvement purposes. In 
addition, I have previously stated that "improvement, enlargement, alteration or 
repair of an already existing 'public improvement' is as much 'construction' as is the 
original opening of a street or erection of a building." 1971 Op. Att'y Gen. No. 71­
054 at 2-185 (removal of trees constitutes alteration or repair). Repair to an 
existing structure is thus encompassed by the definition while mere maintenance is 
not. The distinction is drawn in 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-054 at 2-186, quoting 
1939 Op. Att'y Gen. No. 1494 at 2-210: "[Tl he doing of such acts as would preserve 
the improvement in its original condition and prevent it from becoming out of 
repair is maintenance; the returning of the improvement to its original condition 
after it has been permitted to become damaged constitute a repair." 

In order that improvements to a petitioned single county ditch qualify as 
"construction," R.C. 4ll5.03(B) mandates that three criteria be met: (I) the work 
being done must qualify as "construction, reconstruction, improvement, 
enlargement, alteration, repair, painting, or decorating"; (2) the work must be 
fairly estimated to cost more than four thousand dollars; and (3) the work must be 
performed by other than full-time employees who have completed their 
probationary periods in the classified service of a public authority. 

The second and third criteria are factual determinations that are capable of 
easy ascertainment. Improvements to a petitioned single county ditch may be said 
to constitute "construction, reconstruction, improvement, enlargement, alteration, 
repair, painting, or decorating" so as to fulfill the first criterion in that the board 
of county commissioners has authority, pursuant to R.C. 6131.02, to contract to 
perform the all-encompassing range of activities listed in that section. 

A slightly more difficult question is posed by the consideration of whether a 
petitioned county ditch improvement constitutes a "public improvement" for 
purposes of R.C. Chapter 4ll5. "Public improvement," as defined by R.C. 
4ll5.03(C), "includes all buildings, roads, streets, alleys, sewers, ditches, sewage 
disposal plants, water works, and all other structures or works" either (1) 
"constructed by a public authority of the state or any political subdivision thereof," 
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or (2) constructed "by any person who, pursuant to a contract with a public 
authority, constructs any structure for a public authority." 

Thus, a contract for improvement to a petitioned single county ditch under 
R,C, Chapter 6131 entered Into by a board of county commissioners will be 
considered a contract for a "public improvement" if a board of county 
commissioners is considered a "public authority" on whose behalf the structure is 
constructed. "Public authority" is defined by R.C. 4115,03(A) as: 

[Al ny officer, board, commission of the state, or any political 
subdivision of the state, authorized to enter into a contract for the 
construction of a public Improvement or to construct the same by the 
direct employment of labor, or any institution supported in whole or 
In part by public funds and said sections apply to expenditures of such 
institutions made in whole or in part from public funds. 

The board of county commissioners would constitute a "public authority" for 
purposes of R,C, Chapter 4115 since the board is a political subdivision of the state, 
authorized under R,C, 6131.02 to construct a ditch improvement and further 
authorized ~der R.C. 6131.41 to enter into a contract to perform such 
Improvement. 

I, therefore, find that a contract for improvements to a petitioned single 
county ditch under R.C. Chapter 6131 constitutes a contract for "construction" of a 
"public Improvement" provided, of course, that the work is fairly estimated to be 
more than four thousand dollars and the work is performed by other than full-time 
employees who have completed their probationary periods in the classified service 
of a public authority. 

You have indicated that there is conflicting authority in early case law as to 
whether a petitioned single county ditch constitutes a "public improvement." An 
early Court of Appeals case, Gilmore v. Board of County Comm'rs, 17 Ohio App. 177 
(Hocking County 1922), held that a contract for the construction of a ditch under 
G.C. 6443 (predecessor to R.C. Chapter 6131) was not a public contract in that in 
the execution of such a contract "the parties thereto have dealt with each other 
only in a private capacity, the contractors for themselves, and the [county] 
commissioners as the representatives of the landowners." Gilmore, 17 Ohio App. at 
183. In the situation discussed in that case, only the assessed landowners were 
interested in the improvement, and the improvement when completed became their 
personal property. Therefore, the court reasoned that the contract was not for 
construction of a public improvement subject to the limitations that surround 
public improvements and contracts therefor, but could, rather, be dealt with under 
rules of equity applicable to private contracts. · 

However, the controlling case, and the most recent case of which I am aware 
which addressed this issue, is the Ohio Supreme Court case of Van Wert National 
Bank v. Roos, 134 Ohio St. 359, 17 N ,E,2d 651 (1938). Although that case mvolved a 
joint county ditch improvement, rather than a single county ditch improvement of 
the sort with which you are concerned, the conclusions reached therein are 
applicable to your situation, since the relevant statutes are applicable to both types 
of ditch improvements. See R.C. 6133.03 ("[a] joint board of county commissioners 
may do all the things thata board of county commissioners may do in a single 
county improvement, and shall be governed by and be subject to [R.C. 6130.01 to 
6131.64] relating to single county ditches insofar as applicable"). See generally 
State ex rel. Fritz v. Gangwer, 114 Ohio St. 642, 151 N.E. 752 (1926). hwas argued 

1Although your question is phrased in terms of the application of R.C. 
Chapter 4115 to a contractor, I note that the board of county commissioners, 
as a "public authority," also has certain responsibilities under R.C. Chapter 
4115. See R.C. 4115.04; R.C. 4ll5.08; R.C. 4115.09; R.C. 4115.99(A). 

Oeccmhe1 1981 
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in the Van Wert case that, since about 9896 of the cost of the ditch improvement 
was assessed against the private landowners benefited thereby and only 296 of the 
total cost was assessed against the counties, the improvement was not made at 
public expense and, therefore, was not a public improvement. As the court noted, 
however, under G,C, 6443, et~· (now R.C. Chapter 6131, et~.), the petition was 
addressed to the board of county commissioners, the assessments were made by 
public off' ~ers and collected by public officers, and the contract was let and 
supervised by public officers. Additionally, the court noted that the commissioners 
were required to establish a general ditch improvement fund, under G.C. 6492 (now 
R.C. 6131.50), into which the collections from all special assessments for benefits 
were to be paid and from which expenses for constructing and locating ditches were 
to be paid, pursuant to G.C. 6943 (now R.C. 6131.51), The court concluded that such 
fund constituted a public fund. The court further noted that, if at any time, under 
G.C. 6493 (now R.C. 6131.51), the expenditures exceeded the amount of the 
improvement fund, the deficiency could, by resolution of the board of county 
commissioners, be made up by a transfer of the amount of the deficiency from the 
general revenue funds in the county treasury to the general ditch improvement 
fund. The court stated: 

The fact that the assessment made to reimburse the fund was to lhe 
extent of 9896 of the cost of construction expended, does not render 
the improvement one at private expense. The test is not the amount 
of the assessment but whether the assessment funds out of which the 
cost of improvement is paid are public funds, and we so hold. 

134 Ohio St. at 367, 17 N.E.2d at 655. 

Thus, relying upon the Van Wert case and the specific inclusion of a ditch 
constructed on behalf of a pubhc authority as a "public improvement" as per R,C, 
4115.03, I find it clear that construction of a petitioned county ditch is a public 
improvement so as to require application of the prevailing wage laws of R.C. 
Chapter 4115. 

In specific response to your gµestion, it is my opinion, and you are advised, 
that the prevailing wages as specified by the Ohio Department of Industrial 
Relations apply, pursuant to R,C, 4115.04, to ·a contractor who performs 
improvements to a petitioned single county ditch under a contract with the board 
of county commissioners pursuant to R.C. Chapter 6131. 




