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ATTORNEY GENERAL 

FIRE DEPARTMENT, VOLUNTEER-MEMBERS EMPLOYED 
UNDER CONTRACT BY TOWNSHIP DEEMED TOWXSHCP 
EMl'LOYES-SECTlONS 3298-54, 3298-57 G. C 

SYLLABUS: 

~{embers of a Yolunteer fire department, who are employed under contract by a 
township pursuant to Section :1:2!!8-54, General Code, are deemed township employees 
within the meaning of Section 3i!l8-57 of the General Code. 

Columbus, Ohio, November ro, 1949 

1--fon. Ray Bradford, Prosecuting Attorney, 

Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"\Ve have a fire department in our county which is given 
$500.00 each year by the trustees of one of our townships for 
protection. The fire department consists of sixteen volunteer 
firemen working under a charter and being lawfully organized. 
Their fire equipment is neither owned by the township or by any 
municipality, and was bought and maintained by donations given 
to said fire department by the people in the vicinity who were 
seeking tire protection. 

"The question arises whether or not under Section 3298-57 
the members of this volunteer fire department are employed by 
the township which gives them $500.00 per year under a contract, 
and whether or not the sixteen firemen who are members of 
this fire department can be deemed township employees for the 
purpose of the workmen's compensation as set up under General 
Code 3298-57." 

The legal authority for such a contract, as referred to in your request, 

1s found in Section 3298-54 of the General Code and it reads in part ;ts 

follows: 

"Township trustees may establish all necessary regulations 
to guard against the occurrence of fires, protect the property and 
lives of the citizens against damages and accidents resulting there­
from and may, with the approval of the specifications by the 
county prosecuting attorney, purchase or otherwise provide such 
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fire apparatus, appliances, materials, fire hydrants and such water 
supply for fire fighting purposes as may seem to the trustees to 
be advisable, in which event they shall provide for the care and 
maintenance thereof, and, for such purposes, may purchase, lease 
or construct and maintain necessary buildings; and they may 
establish and maintain lines of fire alarm telegraph within the 
limits of the township. Such township trustees may employ one 
or more persons to maintain and operate fire fighting equipment; 
or they may enter into an agreement with a volmiteer fire co1n­
pa113, for the use and operation of such eqwipment. The trustees 
are empowered to compensate the members of a volunteer fire 
company on such basis and in such amount as the trustees deem 
fair and equitable. * * *" (Emphasis added.) 

This section was discussed by me recently in an Opinion of the 

Attorney General, No. 763, dated July 23, 1949, in which I said : 

"Thus the authority is clear that with the approval of the 
prosecuting attorney the township trustees may purchase or 
otherwise provide fire fighting equipment, and under the term 
'or otherwise provide' the legislature left nothing for the imagi­
nation when it provided as above emphasized, 'or they may enter 
into an agreement with a volunteer fire department for the use 
and operation of such equipment.' " 

Having once established the legal authority for such a contract, it is 

possible now to look to Section 3298-57, General Code, relative to the 

instant question. This section provides that: 

"Members of volunteer fire companies or a person or persons 
employed by a township, or townships, on a part-time basis to 
operate or maintain fire fighting equipment or employed in any 
manner incidental thereto shall be deemed township employees ior 
the purpose of workmen's compensation insurance the same as 
though regularly employed as designated in section I 465-60 of 
the General Code." 

Section 3298-54 and Section 3298-57, supra, are in pari materia and 

should be construed together; however, Section 3298-57 is clear, and in 

so construing I can come to only one conclusion and that is, that members 

of a volunteer fire department, by virtue of a contract with the town~hip 

trustees, are "employed in any manner incidental" to operating or main­

taining fire fighting equipment, and as such employees are entitled to 

participate in workmen's compensation insurance as provided for in sairl 

section. 
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In Southerland, Statutory Construction, Vol. 2, p. 316, Section 4502, 

it is said: 

''The most common rule of statutory interpretation is the 
rule that a statute clear and unambiguous on its face need not and 
cannot be interpreted by a court and only those statutes which 
are ambiguous and of doubtful meaning are subject to the process 
of statutory interpretation. * * * " 

In view of the foregoing, and in specific answer to your question, 

you are advised that members of a volunteer fire department, who are 

employed under contract by a township pursuant to Section 3298-54, 

General Code, are deemed township employees within the meaning of 

Section 3298-57 of the General Code. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


