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312 OPINIONS 

RECIPROCITY; EXAMINATION SYSTEM -- (1) SUBSTAN­
TIALLY SAME QUALIFICATIONS AS §4729.08 RC; (2) STATE 
INVOLVED MUST GRANT RECIPROCITY TO OHIO REGIS­
TERED PHARMACISTS-ENTITLES FOREIGN PHARMACIST 
TO BE REGISTERED WITHOUT TAKING OHIO PHARMA­
CIST EXAMINATION... 

SYLLABUS: 

T•he Ohio Pharmacy Board may register, without re-examination, p11armacists 
who have been registered under the laws of another state under a split examination 
system, that is to say, an examination system under which a portion of the required 
examination is administered to the applicant prior to his serving a required apprentice­
ship period and a second part is administered after such service, .provided that: 
(a) Such foreign applicants possess substantially the same qualifications required of 
Ohio applicants as set forth in Section 4729.08, Revised Code, and (b) the state where 
such foreign applicant was registered grants reciprocity to registered ,pharmacists of 
this state. 
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Columbus, Ohio, July 12, 1957 

Mr. M. N. Ford, Secretary, State Board of Pharmacy 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion on the interpretation 

of the reciprocity laws ooncerning ,the registration of foreign pharmacists, 

reading in pertinent part as follows : 

"Our board requires every applicant to our examination 
for registration as a pharmacist to meet all the requirements of 
Section 4729.08 of the Revised Code before he can be admitited 
to the examination. 

"Now, we have a reciprocal applicant from a neighbor state 
who has been ·registered longer than one year who was admitted 
to his state board eixamination upon his graduation from a rec­
ognized college of pharmacy bu:t without the required one year 
retail drug store experience. He was given the written examina­
tion and at a later date, u1.xm completing the one year retail drug 
store experience, he appeared before the board of pharmacy 
and was given a practical exairnination and was registered as a 
pharmacist. 

"Now, assuming the standard of qualification as to com­
petency in the other -state is a,s thorough as that established in 
this ·state and all other requirements of this state are met, 
except the applicant did not ha've the Ohio requirements at the 
time he was admitted to the writ/eh examination, as is required 
in the Ohio law, is such applicant entitled to rec-iprocal regis­
-traition in this state upon application and the payment of the 
required fee?'' ( Emphasis added.) 

As you have noted, all applicants for registration in Ohio must meet 

the requirements of Section 4729.08, Revised Code. One of my predeces­

sors in Opinion No. 682, Opinions of the Attorney General for 19.39, p. 

839, said tha,t -the requirements of this section, ,then Section 1302, General 

Code, apply as well to foreign pharmacists seeking registration in this 

state. Therefore I will assume for the purpose of this opinion that the 

applicant in question at this time .possesses the qualifications recited in 

Section 4729.08, Revised Code. 

The conditions under which Ohio extends reciprocity to registered 
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foreign .pharmacists are stated in Sections 4729.14 and 4729.15, Revised 

Code. Section 4729.14, Revised Code, reads: 

"The state·. board ,of .pharmacy may register a person· as a 
pharmacist without examination and issue him a cert_ifa:ate of 
such registration if he is legally registered as a pharmacist and 
holds a certificate of such registration under the laws of another 
state, upon the following conditions: Each applicant for· ·such 
registration must have been registered by examination and at the 
time. of examination in the state in which he is registered must 
have filed with the board at least· the· ci-edenfials that were then 
required· by this· board for -admission to the exa111ination for a' 
pharmacist certificate." ( Emphasis added.), 

Section 4729.15, Revised C,ode, reads: 

"The standard of qualification and requirement as to com­
petency in another state shall at least be as thorough as· that 
established by the sta:te board of pharmacy of this ?tate, provided 
th~t in case of qualificatioris established by any state are not as 
thorough as those established by the board. of this state, such 
fact shall not prevent reciprocal registration to ,those applicants 
who at the time of e.ramination and registration in' aiiother state 
had the· requirenients as demande_d by the 6oatd of tliis .ftate.· 'the 
board shall not recognize certificates ·ot registrnti611 gi-ante<l by 
another state unless recogniition is given· to r·esidents of this state 
holding certificates from its board of pharmacy." 

(EmphasiS added.) 

Th·e present problem arises· from what' appears ·,to be a difference in 

qualification procedure rather than i_n _qualifi.~ation requirements between 

Ohio and the neighbor state in question. 

In ·addition to graduation from a school or college of pha~macy, this 

state requires ,that an applicant complete one ·year of practical work prior 

to examination, but this work may be completed before graduation while 

the··applicant is still' iii ·training: The exaniination is• of a· dual nature, 

both theoretical and practical and i-s administered as a·. unit. · If the 

applicant passes, he is admitted to regi"Stration. Soine states, 1.i, Michi­

·gan, split the examination into two parts, a ·wriHen ·examination to be 

take1i upon graduation and a ·practical examination to be taken upon 

completion of .the apprenticeship period which must be served· after the 

applicant' has graduated and passed -the written examination. See Section 

14.732 (6), Michigan Statutes Annotated. It will be noted, however, 

that in_ these latter. cases, both examinations and the practical work must 
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be accomplished prior to registration, so that the end result is substantially 

that achieved under our statutes. 

The question ,turns upon the meaning of the word "examination'' in 

Sections 4729.14 and 4729.15, supra. If the term refers only to the written 

examination, the applicant cannot qualify without re-examination for 

registration under our law. But .the effect of this interpretation would 

be to deny reciprocity to all sitates which follow procedures similar ilo 

those here involved, even though such states demand essentially the same 

qualifications a:s Ohio does. Clearly, the General Assembly did not 

itlll:end such a result when it enacted the provisions of Sections 4729.14 

and 4729.15, Revised Code. The apparent legislative intent was to require 

of foreign applicants a standard of training and competence commen­

surate with that provided by our statutes. 

Thus, it appears that whatever examination 1s necessary for regi;,­

tration in these foreign states, be it written, practical, or both, it is the 

"examination" referred to in the statutes. In this view, since the :.ipplicant 

finished his practical work or apprenticeship prior to taking the final 

examination necessary for registraition in his state, he has fairly met the 

requirements of Seotion 4729.14 and 4729.15, Revised Code. 

Of course, only applicants from the states which grant reciprociity to 

Ohio pharmacists may be registered without examination. Section 4729.15, 

Revised Code. 

Accordingly, it i,s my opini1on and you are advised that the Ohio 

Pharmacy Board may register, wiuhout re-examination, pharmacists who 

have been registered under the laws of another state under a split examina­

tion system, tltat is to say, an examination system under which a .portion 

of the required examination is administered to ,the applicant prior to his 

serving a required apprenticeship period and a second part is administered 

after such service, provided that: (a) such foreign applicants possess 

substantially rthe same qualifications required of Ohio applicants as set 

forth in Section 4729.08, Revised Code, and (b) the state where such 

foreign applicant was registered grants reciprocity to registered phar­
maci-sts of this state. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




