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OPINIONS 

1. HEALTH, BOARDS OF-MANDATORY DUTY TO PROVIDE 

FOR PROMPT DIAGNOSIS AND CONTROL OF COMMUNI­

CABLE DISEASES - GENERAL HEALTH DISTRICT -

CHARGED WITH CARE AND SUPERVISION OF TUBER­

CULOSIS PATIENTS-SECTION 1261-26 G. C. 

2. COUNTY COMMISSIONERS-STATUS IN C OU NT Y 

\VHERE NO COUNTY TUBERCULOSIS HOSPITAL OPER­

ATED-PUBLIC HEALTH NURSES EMPLOYED. 

SYLLABUS: 

1. Section 1261-26, General Code, places upon boards of health the mandatory 
duty to provide for the prompt diagnosis and control of communicable diseases. 
Under that authority the -board of health of a general health district is charged with 
the care and supervision of tuberculous patients. 

2. Where the ,board of county commissioners of a county which does not oper­
ate a county tuberculosis hospital and which is not part of a district in which tu­
berculosis clinics are maintained, has assumed the care and supervision of tubercu­
lous patients by employment of public health nurses, no formal agreement is neces­
sary to relinquish such care and supervision to the :board of health of the general 
health district of such county, nor is it necessary to first obtain the consent of such 
board of health. 

Columbus, Ohio, May 31, 1946 

Hon. C. J. Borkowski, Prosecuting Attorney 
Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Be advised that the County of Jefferson does not have a 
County Tuberculosis Hospital, nor are they affiliated with any 
district hospital as provided by law. Neither has the county estab­
lished a County Welfare Department. 

The County Commissioners, however, are anxious and de­
sirous that the County Tuberculosis Department under their super­
vision and control be transferred to the County Health Depart­
ment, and they are advised that the County Health Department 
is willing to assume the duties of the County Tuberculosis De­
partment. 
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Can the County Commissioners place the care and super­
vision of the county tubercular patients under the control of the 
County Health Department without the consent of the County 
Health Department to effect such a procedure? On the other 
hand, if the consent of the County Health Department will be 
necessary in the matter, would the provisions of Section 2450-2 
apply in entering into any arrangements or agreement for the 
purpose of effecting such transfer? As the Commissioners of 
this County and the County Health Department wish to effect 
this transfer as soon as possible, if so allowed, an early opinion 
in this matter is hereby requested." 

Your inquiry concerns the powers and duties of a general health 

district and of the county commissioners, respectively, concerning tuber­

culous patients. 

The powers of boards of health are statutory; they have no common­

law powers. The statutes to which they owe their existence are the 

source and limits of their powers, which are expressly conferred or fairly 

implied from those expressly granted. See 20 0. Jur. 557, citing Marion 

Township Board of Health v. Columbus, 12 0. D. N. P. 553. 

Health districts are created by the provisions of section 1261 -16, 

General Code, which reads as follows: 

''For the purposes of local health administration the state 
shall be divided into health districts. Each city shall constitute 
a health district and for the purposes of this act shall be known 
as and hereinafter referred to as a city health district. The 
townships and villages in each county shall be combined into a 
health district and for the purposes of this act shall be known 
as and hereinafter referred to as a general health district. As 
hereinafter provided for, there may be a union of two general 
health districts or a union of a general health district and a city 
health district located within such district." 

The first sentence of section 1261-26, General Code, reads: 

"In addition to the duties now required of boards of health, 
it shall he the duty of such district board of health to study 
and record the prevalence of disease within its district and 
provide for the prompt diagnosis and control of communicable 
diseases." 

It will thus be seen that the power actually and expressly conferred 

is quite broad. Turner v. Toledo, 15 0. C. C. 627, 8 0. C. D. 19'5. Fur-
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thermore, the power grainted boards of health under statutes not necessary 

to quote here is practically coextensive with the necessities that may 

arise for the purpose indicated. See Metropolis v. Elyria, 23 0. C. C. 

(N. S.) 544, 44 0. C. C. 374. For example, under section 3139-20, 

General Code, boards of health have authority to order hospitalization 

of persons suffering from pulmonary tuberculosis. That section reads: 

"The board of health, upon a proper presentation of the 
facts, and upon the recommendation of the health commissioner 
of a city or general health district, shall have authority to order 
removed to a municipal, county or district hospital for tuber­
culosis, any person suffering from pulmonary tuberculosis, when 
in its opinion such person is a menace to the public health, and 
cannot receive suitable care and treatment at home; provided, 
however that such person shall have the right to remove from the 
state. If such person shall remove from the state it shall be the 
duty of the health commissioner to notify immediately the health 
authorities of the state to which removal was made. The expense 
of removal of such person to a tuberculosis hospital and for his 
care, treatment and maintenance therein shall be paid by such 
person or by those legally responsible for the cost of his care, 
treatment and maintenance. The expense of removal, care, treat­
ment and maintenance shall be paid by the county in which he has 
legal residence, if such person is unable to provide therefor." 

The mandatory language of section 1261-26, General Code, stating 

"it shall be the duty of each district board of health to * * * provide 

for the prompt diagnosis and control of communicable diseases", has 

no counterpart in those statutes concerning the powers and duties of the 

county commissioners. It may be laid down, as a general rule, that the 

board of county commissioners is clothed with authority to do whatever 

the corporate or political entity, the county, might do, if capable of 

rational action, except in respect to matters the cognizance of which is 

exclusively vested in some other officer or person. As counties possess 

only such powers and privileges as may be delegated to them by the 

Legislature, it follows as a necessary consequence that the powers of 

county commissioners are statutory, both as to source and intent. See 

II 0. Jur. 331 and 332; State, ex rel. Stanton, v. Andrews, 105 0. S. 

489, and State, ex rel. Bushnell v. Cuyahoga County, 107 0. S. 475. As 

stated above, there appears in the statutes of this state no express duty 

upon the county commissioners to care for and supervise tuberculous 

patients. There is, of course, discretionary authority, as pointed out in 
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Opinion No. 53o8, Opinions of the Attorney General for 1942, page 4&-J, 
under the provisions of section 3139-19, General Code, for the employ­

ment of public health nurses for the prevention, cure and treatment of 

tuberculosis in those counties which do not operate county tuberculosis 

hospitals or which are not part of a district in which tuberculosis clinics are 

maintained. 

Section 3 r39-19, General Code, reads as follows: 

"In such counties as do not operate a county hospital for 
tuberculosis, or in such counties as have joined in the construc­
tion of a district tuberculosis hospital and in which district the 
joint board of county commissioners shall fail or refuse to main­
tain tuberculosis clinics as provided in section 17 of this act, the 
county commissioners of any such county may establish and 
maintain one or more tuberculosis clinics in the county and may 
employ physicians, public health nurses and other persons for the 
operation of such clinics or other means provided for the pre­
vention, cure and treatment of tuberculosis and may provide by 
tax levies, or otherwise, the necessary funds for their establish­
ment, maintenance, and operation. Clinics so established shall 
be under the control of the board of county commissioners and 
shall be supervised by a board of three trustees similar in all 
respects to and with all the powers enjoyed by a board of trustees 
of a county tuberculosis hospital; or by a city or general district 
board of health within the county as the board of county com­
m1ss10ners may designate." 

Therefore, as opposed to the mandatory duty upon district boards 

of health to care for and supervise tuberculous patients, I find the per­

missive language under which the county commissioners of Jefferson 

County have apparently operated in the employment of a nurse. There 

would be no basis for holding that the county commissioners, having 

thus exercised their discretion under section 3139-19, General Code, in 

the employment of a public nurse, thereby acquired such exclusive juris­

diction of such patients that their care and supervision may not be turned 

over to the general health district which is charged with the mandatory 

duty. 

Therefore, m answer to your first question, it 1s my opm1on that 

since it is the mandatory duty of the general health district of Jefferson 

County to provide for the care and supervision of county tuberculous 

patients under the provisions of section 1261-26, General Code, no formal 
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transfer of those patients who have been under the care and superv1s10n 

of a nurse employed by the board of county commissioners under authority 

of section 3139-19, General Code, is required, and it is not necessary to 

obtain the consent of the district board of health to such transfer. 

In view of the answer to your first question, it is not necessary to 

discuss your second question. However, it might be pointed out that 

the provisions of section 2450-2, General Code, relate only to agreements 

with the legislative authority of any city, village, school district, library 

district. health district or other taxing district, or with the board of 

county commissioners of any other county, whereby such board under­

takes to exercise any power or powers, to perform any function or func­

tions, or render any service or services in behalf of the contracting sub­

division. It has no bearing on questions of the relinquishment of 

functions assumed under discretionary authority, which is the question 

involved here. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




