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1. AUCTIONEER-DULY LICENSED AND APPOINTED-EN­

GAGED BY DEALER IN MOTOR VEHICLES TO AUCTION 

MOTOR VEHICLES-REQUIRED TO BE LICENSED AS 

MOTOR VEHICLE SALESMAN-SECTIONS 5868, 6302-r 

G. C. 

2. REGISTRAR OF MOTOR VEHICLES-MAY NOT ISSUE 

ANOTHER LICENSE AS SALESMAN OF MOTOR VE­

HICLES TO ONE WHOSE LICENSE IS IN FORCE AND 

EFFECT. 



ATTORNEY. GENERAL 

SYLLABUS: 

1. An auctioneer, duly licensed and appointed in accordance with the provisions 
of Section 5868, General Code, engaged by a dealer in motor vehicles to auction motor 
vehicles is required, by virtue of the provisions of the "automobile dealers' and sales­
men's licensing act," Sections 6302-1 to 6302-24, inclusive, General Code, to be 
licensed as a motor vehicle salesman. 

2. The registrar of motor vehicles may not issue another license as salesman 
of motor vehicles to one who is already the holder of a salesman's license which 
is in force and effect. 

Columbus, Ohio, July 25, 1947 

Hon. Edward T. Fogo, Registrar, Bureau of Motor Vehicles 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"With reference to the provisions of the Dealer's and Salesman's 
License Law complications have arisen concerning the issuance 
of a Salesman's license to a duly authorized auctioneer engaged to 
auction motor vehicles for a registered dealer or dealers. Specifi­
cally: 

I. Does an auctioneer of motor vehicles engaged by a 
dealer to auction motor vehicles require a Salesman's license? 

2. If such auctioneer does require a Salesman's License 
is it possible for the Registrar of motor vehicles to issue 
more than one Salesman's License in the case where the auc­
tioneer is employed by several dealers but who only acts in 
such capacity for one dealer at a time? 

As a further explanation it is not uncommon for an auc­
tioneer to enter into a contract or agreement with several dealers 
to auction motor vehicles at stated intervals. In a specific in­
stance an auctioneer has an agreement with four different dealers 
wherein he auctions motor vehicles for one dealer every Monday 
throughout the year, for another dealer every Tuesday through­
out the year, for the third dealer every Wednesday through­
out the year and for the fourth dealer every Thursday through­
out the year. Transfers of the Salesman's License is imprac­
tical." 
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A license to engage in the occupation of auctioneer is required under the 

terms of Section 5866, General Code, which reads as follows: 

"A person shall not exercise the occupation of auctioneer or 
sell by public auction, vendue or outcry, any property or effects, 
except utensils of husbandry, household furniture, real estate, 
produce, horses, sheep, hogs and meat cattle, without a license as 
herein provided. Whoever exercises such occupation or sells or 
attempts to sell, by public vendue, auction or outcry, any property 
or effects, except as herein provided, without such license, shall 
forfeit and pay not more than five hundred dollars nor less than 
one hundred dollars, to be recovered in the name of the state." 

Provision for the granting of such licenses is made in Section 5868, 

General Code, which reads as follows : 

"The court of common pleas, or a judge thereof on vacation, 
may appoint and license suitable persons residing in the county, to 
exercise the occupation of auctioneer and make sales by auction, 
according to law, for one year from the date of such appoint­
ment. Such person so appointed may exercise such occupation in 
any county in the state during such appointment." 

Referring to the above section the Supreme Court m the case of 

Holsman v. Thomas, City Clerk, et al., II2 0. S., 397, 147 N. E., 750, 

39 A. L. R., 76o, said: 

"* * * It is a general enactment defining only the general 
provisions under which a state license to engage in the occupa­
tion of auctioneer may be secured. A state license when obtained 
has to be used in conformity with the specific laws which govern 
the classes of sales made by auction. One could not under this 
law auction drugs forbidden under other laws to be sold at all. 
This holding is made inevitable by the plain terms of the statute 
which reads that 'the court of common pleas * * * may appoint 
and license suitable persons * * * to * * * make sales by 
auction, according to laiv * * *.'" 

Among the specific laws which govern the sale of motor vehicles will 

be found Section 6302-4, General Code, the pertinent part of which reads 

as follows: 

"No salesman, as herein defined, shall on or after the first 
day of April, 1938, engage in the business of selling at retail mo­
tor vehicles in this state or advertise or assume to engage in such 
business without first having a license therefor. * * * " 
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The word "salesman" as it is used in the above section 1s defined 

m Section 6302-1, General Code, as follows: 

" * * * 'Salesman' includes any person as hereinbefore de­
fined who for a commission, compensation or other valuable con­
sideration is employed by a dealer to sell, display and offer for 
sale or deal in motor vehicles. * * * " 

Earlier in the above section the word "person" is defined as follows: 

" * * * 'Persons' includes individuals, firms. partnerships, 
associations, joint stock companies, corporations and combinations 
of individuals of whatsoever form and character * * * ." 

It will be noted that the above definition of the word "persons" does 

not exclude an individual licensed and appointed under the provisions of 

Section 5868, General Code, supra, to exercise the occupation of auctioneer 

and make sales by auction. 

An auction is nothing more than a particular type of sale. It is a 

"public competitive sale." Crandall v. The State of Ohio, 28 0. S., 479, 

481. Obviously the employment of an auctioneer contemplates the pay­

ment of "a commission, compensation or other valuable consideration." 

An auctioneer, therefore, when employed by a dealer, is a "salesman" as 

that word is defined in Section 6302-r, General Code, supra, and used in 

Section 6302-4, General Code, supra. Under the terms of the latter sec­

tion a salesman may not "engage in the business of selling at retail motor 

vehicles * * * without first having a license therefor." 

The phrase "engaging in business" as used in the "automobile deal­

ers' and salesmen's licensing act," Sections 6302-1 to 6302-24, inclusive, 

General Code, is defined in Section 6302-1, General Code, as follows: 

" * * * 'Engaging in business' means commencing, con­
ducting or continuing in business as well as liquidating a business 
when the liquidator thereof holds himself out to be conducting 
such business. However, making a casual or isolated sale is not 
engaging in business * * * ." 

The word "business" is defined in the same section as follows: 

" * * * 'Business' includes any activities engaged in by any 
person or caused to be engaged in by him for the object of gain, 
benefit or advantage either direct or indirect. * * * " 
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It might be argued that although an auctioneer is a salesman within 

the meaning of that word as it is used in Section 6302-4, General Code, 

supra, if he makes a casual or isolated sale of a motor vehicle he is not 

engaging in the business of selling at retail motor vehicles and therefore 

is not subject to the prohibition contained in Section 6302-4, General Code. 

But since your inquiry relates to an auctioneer engaged by a dealer and 

not generally to auctioneers, in view of another provision of the "automo­

bile dealers' and salesmen's licensing act," it becomes unnecessary to de­

termine whether such auctioneer is engaging in the business of selling 

motor vehicles. That provision is contained in Section 6302-3, General 

Code, which reads in part as follows : 

" * * * No dealer licensed under the provisions of this act 
shall, directly or indirectly, solicit the sale of a motor vehicle 
through a pecuniarily interested person nor shall such dealer pay, 
or cause to be paid, any commission or compensation in any form 
whatsoever to any person in connection with the sale of a motor 
vehicle, unless such person is duly licensed as a salesman in the 
employ of said dealer * * * " 

An auctioneer engaged by a dealer to sell at auction motor vehicles 

1s certainly "a pecuniarily interested person" within the purview of the 

above section. The scope of his employment amounts at least to a solici­

tation of the sale of a motor vehicle. It follows then that under the terms 

of Section 6302-3, General Code, supra, a duly licensed dealer may neither 

engage an auctioneer to sell motor vehicles nor pay any compensation to 

such auctioneer in connection with the sale of a motor vehicle unless such 

auctioneer "is duly licensed as a salesman in the employ of said dealer 

* * * " 

A question similar to yours but relating to the real estate broker's 

license law was answered in 1927 in an opinion by the then Attorney Gen­

eral. At that time the definition of the phrase "real estate broker" con­

tained in Section 63?3-25, General Code, did not, as it does at present, in­

clude a person who "auctions" real estate. Sections 5866 and 5868, Gen­

eral Code, supra, however, then read as they do today. The syllabus of 

that opinion, reported in Opinions of the Attorney General for 1927, at 

page 168o, reads as follows: 

"Any auctioneer who offers for sale real estate at auction is 
required by the provisions of Sections 6373-25 et seq., General 
Code, to secure a license as a real estate broker, irrespective of 
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the fact that such auctioneer is already licensed as an auctioneer 
under the provisions of law applicable thereto." 

This opinion was approved and followed in an opinion reported in 

Opinions of the Attorney General for 1928, at page 1249, and remains un­
reversed. 

In view of all this, it is my op1mon, 111 specific answer to your first 

inquiry that an auctioneer, duly licensed and appointed in accordance with 

the provisions of Section 5868, General Code, engaged by a dealer in mo­

tor vehicles to auction motor vehicles is required, by virtue of the provi­

sions of the "automobile dealers' and salesmen's licensing act," to be li­

censed as a motor vehicle salesman. 

Your second question reads; 

"If such auctioneer does require a Salesman's License is it 
possible for the Registrar of Motor Vehicles to issue more than 
one Salesman's License in the case where the auctioneer is em­
ployed by several dealers but who only acts in such capacity for 
one dealer at a time?" 

By way of explanation you have suggested the case of an auctioneer 

who sells for one dealer on :i\fondays, for another dealer on Tuesdays, for 

a third dealer on 'vVednesdays, and for still another dealer on Thursdays 

throughout the year. 

An auctioneer is in the same position as any other salesman in so far 

as the "automobile dealers' and salesmen's licensing act" is concerned. 

It is necessary then to determine whether the registrar of motor vehicles 

may issue more than one salesman's license to a salesman employed by 

several dealers. 

The question seems to be answered directly by the terms of Section 

6302-5, General Code, the pertinent part of which reads as follows: 

"The registrar shall deny the application of any person for a 
license as salesman and refuse to issue such license if he finds that 
such applicant * * * intends to act as salesman for more than 
one licensed motor vehicle dealer at one time * * * " 

Would a salesman acting for one dealer on Mondays, for another on 

Tuesdays, for a third dealer on Wednesdays and for still another on 



412 OPINIONS 

Thursdays be acting for more than one dealer "at one time," within the 

meaning of that phrase as it is used in the above section? 

Unfortunately the phrase "at one time" is not defined m the "auto­

mobile dealers' and salesmen's licensing act." If the legislature intended 

by the use of that phrase to permit the issuance of several licenses to one 

salesman so long as it was the intention of the licensee, for example. to 

act under authority of each license on separate days, it is only reasonable 

to expect that clear provision would also have been made for the issuance 

of more than one license to the same individual. The fact is, however, 

that the "dealers' and salesmen's licensing act" is completely clevoid of 

any such provision. 

In the act reference is continually made to a license as salesman and 

never to licenses as salesman. I have already referred to Section 6302-1, 

General Code, supra, in connection with your first inquiry. In that Sec­

tion a salesman is described as being employed by a "dealer" and not by a 

dealer or dealers. Now here in the act is there even a suggestion that one 

individual may be licensed at one time as a salesman for more than one 

dealer. 

In view of this it seems to me that Section 6302-5, General Code, 

supra, does not permit the issuance of several licenses to one salesman but 

instead forbids the issuance of a license when it appears the applicant is 

either already licensed as a salesman or seeking to be licensed at the same 

time as salesman for more than one dealer. 

This conclusion seems to be consistent with views expressed by my 

immediate predecessor in an opinion reported in Opinions of the Attor­

ney General for 1944, at page 721. Although the question in that opinion 

was whether the holder of a motor vehicle dealer's license could also ob­

tain a license as salesman for another dealer, the following statement in 

that opinion casts some light upon the instant question : 

"It is true that clause 5 of Section 6302-5, General Code, 
prohibits a salesman from acting for more than one dealer but 
while a dealer could act as a salesman for himself under his deal­
er's license, he would not be considered under the act as a sales­
man. Therefore, he would not be disqualified on that ground. If 
he did obtain a salesman's license he, of course, is limited in that 
capacity to one dealer." 
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In view of all this it is my opinion that the registrar of motor vehicles 

may not issue another license as salesman of motor vehicles to one who 

is already the holder of a salesman's license which is in force and effect. 

Before closing I feel that it is proper for me to point out that as a 

general rule statutes which do not convey a clear and definite meaning 

should be given a construction which will not cause their operation to re­

sult in hardship, injustice or absurd consequences. If, however, the mean­

ing of a statute is plain, and its provisions are susceptible of but one in­

terpretation, it must be given no other construction than that which its 

words demand, notwithstanding hardship or injustice which might thereby 

result. 

The conclusions at which I have arrived in this op11110n may cause 

the statutes which I have considered to result in hardship or injustice to 

auctioneers. But in view of the fact that these statutes are plain and un­

ambiguous and convey a clear and definite meaning, they must be read 

in the light of their language and not their results. If I were to take it 

upon myself to arrive at conclusions based upon what I think the statutes 

under ~onsideration should provide, I would be making not construing 

the law, performing the function of the General Assembly not of the At­

torney General. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




