
OPINIONS 

1. TAX-PENALTY NOT REQUIRED TO BE ADDED BY SEC­
TIONS 5377 OR 5394 G.C-WHERE A1MENDED PRELIMIN­
ARY ASSESSMENT CERTIFICATE IS ISSUED AND PAY­
MENT OF ADDITIONAL TAX IS REQUIRED 1BY AMENDED 
CERTIFICATE. 

2. TAX COMMISSIONER-NO DUTY TO CONSIDER CORREC­
TION OF PENALTY ADDED BY COUNTY AUDITOR FOR 
NONPAYMENT OF TAX-REVIEW AND REDETERMINA­
TION HEARING, SECTION 5394 G. C.-AFFIRMATION, IN­
CREASED ASSESSMENTS MADE UNDER PRELIMINARY 
ASSESSMENT CERTIFKATE. 

3. TAXPAYER-VOLUNTARY PAYMENT OF INCREASED 
TAX-PENALTY ASSESSED BY COUNTY AUDITOR­
TIME LIMITATION-TAXPAYER NOT ENTITLED TO RE­
FUND OF PENALTY. 

SYLLABUS: 

1. Penalty is not required to be added by Section 5377 or Section 5394, General 
Code, where an amended preliminary assessment certificate is issued and the payment 
of additional tax is required by such amended certificate. 

2. Where the Tax Commissioner, at the conclusion of review and redetermina­
tion hearing under Section 53!14, General Code, affirms an increased assessment made 
under an amended preliminary assessment certificate, he has no duty to consider 
correction of penalty added by county auditor for nonpayment of tax. 

3. Where a taxpayer, prior to conclusion of review and redetermination hearing 
under Section 5394, General Code, voluntarily pays the increased tax resulting from 
an amended preliminary assessment certificate which is the subject of the review and 
redetermination proceeding, and also voluntarily pays the penalty added by the county 
auditor for nonpayment, within the proper time therefor, of such increased tax, the 
taxpayer is not entitled to refund of the penalty. 

Columbus, Ohio, April 21, 1949 

Hon. George M. Monahan, Prosecuting Attorney 

Auglaize County, Wapa!k'Oneta, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion on the following two questions : 

"1. Does either Sec. 5377 or Sec. 5394 impose any positive 
application of penalty on an amended Preliminary Assessment 
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Certificate prior to the issuance of the Final Assessment Certifi­
cate pursuant to all applicable requirements of law? 

·'2. Since the (taxpayer) made application within the time 
prescribed by law for a review and redetermination of the 
Amended Preliminary Assessment :Certificate issued by the Tax 
Commissioner of Ohio, on August 11, 1944, and the Final Assess­
ment was not determined until Nov. 3, 1948, is the County Auditor 
by any applicable laws of Ohio permitted legally to issue a 
refunder of the penalty charged against said (taxpayer) for 
non-payment of the 1944 assessment and paid by (fr) on 
October Ir, 1945 ?" 

These questions are premised upon the facts which you set out m 

your request to me and which are as follows: 

"The (taxpayer) filed (its) 1942 personal property return 
for Auglaize County, Ohio, within the time prescribed by law. 

"The Tax Commissioner thereafter issued a Preliminary As­
sessment Certificate. 

"The Tax Bill was duly issued by the Treasurer and the 
remittance was received. 

"On August 11, 1944, the Tax Commissioner issued an 
amended certificate increasing the amount of the 1942 assessment. 

"Within the prescribed time required by law, the said (tax­
payer) filed an application for review and redetermination. 

"The said application was not considered and finalized until 
Nov. 3, 1948, by the Tax Commissioner. 

"The amended certificate of 1944 was put on the Tangible 
Tax Duplicate of that year in compliance with the finding of the 
Tax Commissioner. 

"The said (taxpayer) failed to pay this assessment or make 
a tender of payment, and a penalty of IO% was added by author­
ity of Sec. 2657 G. C. of Ohio. 

"Later, on October 1 r, 1945, according to the Treasurer's 
records, the amended Certificate of 1944, including the penalty 
under Sec. 2657 G. C. was paid by said (taxpayer). 

"Now the (taxpayer) (asks) that the penalty on the r 944 
assessment be refunded." 

It appears from other papers submitted with your request that the 

final assessment reaffirmed the values as found in the amended preliminary 

assessment certificate and, further, that the final assessment, by its terms, 

did not mention a penalty assessment. 
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Since much of the reasoning on which my answer to your first question 

is based is included in my determination of your second question, I prefer 

to dispose of your questions in their inverse order. 

The subject of penalties is covered in two separate provisions of 

Section 5394, General Code. These two provisions must be considered 

in any discussion of your second question. The first provision reads as 

follows: 

"* * * Upon such hearing the commissioner may make such 
correction in the assessment, including any penalty, as he may 
deem lawful and proper or he may affirm the assessment." 

The second provision reads as follows : 

"When an application for review and redetermination is filed 
pursuant to this section the tax commissioner shall notify the 
auditor and treasurer of state or the auditor and treasurer of each 
county on the tax list or lists, or duplicate or duplicates on which 
any part of such assessment is entered. After receipt of such 
notice the treasurer of state or the treasurer of aqy such county 
may accept any amount tendered as taxes with respect to the 
assessment concerning which such application is then pending, 
and if such tender is not accepted no penalty shall be assessed 
because of the non-payment thereof. The acceptance of such 
tender, however, shall be without prejudice to the claim for taxes 
upon the balance of such assessment. * * *" 

I am inclined to the view that the first of the above quoted provisions 

pertains to the types of penalty assessed for failure to make a return or 

failure to list all property required to be listed and other types of penalty 

similar to those provided for in Sections 5390, 5392-1 and 5398 of the 

General Code and does not pertain to penalties for nonpayment of tax. 

base this on the fact that the Tax Commissioner is primarily a tax assess­

ing officer and not a tax collecting officer. It would not, therefore, ordi­

narily be within his province to administer penalties for nonpayment of 

taxes. However, it is not necessary at this time to determine his juris­

diction over penalties for nonpayment of taxes since in this instance he 

affirmed the assessment. It is apparent from the grammatical structure of 

the above quoted provision that his duty to correct penalties is limited to 

that type of situation where he corrects the assessment. Since he did not 

correct the assessment here he was qot required to correct the penalty. For 

thse reasons I am of the opinion th<\t the first of the above quoted provi­

sions does not require the remission of penalty in the situation you present. 

I 



ATTORNEY GENERAL 

\,Vith respect to the second statutory provision quoted above, it is 

noted that the facts you have presented here do not indicate that a tender 

was made. The mere payment of the tax and penalty is not a tender 

within the above language. In the case of The Swetland Company v. 

Evatt, 139 0. S. 6, wherein the court construed a similar statute, the third 

and fourth branches of the syllabus read as follows : 

"3. Where a taxpayer filed with the county auditor a com­
plaint against the assessed value of real property and, while such 
complaint was pending before the county board of revision, paid 
the taxes for the year complained of in the full amount assessed 
under the complained-of valuation without first tendering to the 
county treasurer as taxes an amount computed on the claimed 
valuation as set forth in the complaint ( as provided in Section 
5609, General Code), such payment was voluntary and justifies 
a dismissal of the complaint. 

"4. Under Section 12077, General Code, to avoid the defect 
of voluntary payment of taxes or assessments, the taxpayer, at 
the time of paying the taxes or assessments, must file a written 
protest as to the portion sought to be recovered, which written 
protest must (a) specify the nature of the taxpayer's claim as to 
the illegality thereof and (b) declare the taxpayer's intention to 
sue under Part III, Title IV, Division VII, Chapter 7, General 
Code." 

In view of the holding in the Swetland Company case it is my opinion 

that the payment made under the facts which you present is at best a 

voluntary payment and cannot be recovered. For these reasons a detailed 

interpretation of the second provision is not necessary. However, it is 

observed that it appears that this provision, by implication, authorizes the 

addition of a penalty in a case where no tender is made and, on the other 

hand, it cannot be said that such provision, standing alone, requires the 

imposition of a penalty. 

Further, I fail to find any other statutory provision which would 

authorize a refund of such penalty. 

While I prefer to rely on the other grounds herein discussed as the 

basis for my conclusions, I wish to point out and direct your attention to 

Sections 2584, 2585-r, 2656 and 2657 of the General Code. From an 

examination of these sections I am inclined to the view that when they 

are construed together, they indicate that the penalty was properly added 

and paid by the taxpayer in any event, unless he had prevailed, with 
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respect to the tax assessment, on the review and redetermination hearing 

or upon subsequent appeal. I am aware, however, that both Sections 2592 

and 5694, General Code, possibly could be separately construed so as to 

effect the opposite result. 

I must accordingly answer your second question in the negative. 

Coming now to your first question, since I have discussed Section 

5394, General Code, and concluded that in my opinion it imposes no 

positive application of penalty under the facts which you present, the only 

remaining question is whether or not Section 5377, General Code, would 

impose any positive application of penalty. In reading this latter section 

I fail to find any references, either directly or by implication, to the ques­

tion of penalties. A study of the section leads me to the conclusion that 

its purpose is to provide for the machinery of transmitting preliminary 

and amended assessment certificates to the county auditor by the Tax 

Commissioner; to provide for amendments to such preliminary certificates 

and to provide for such preliminary or amended certificates becoming final. 

I must, therefore, answer your first question also in the negative. 

In conclusion, and in specific answer to your questions, it is my 

opinion that neither Section 5377 nor Section 5394, General Code, impose 

any positive application of penalty on an amended preliminary assessment 

certificate under the circumstances which you present and that the ta.,.._­

payer, under the circumstances, has no right to a refund of the penalty paid. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




