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A MUNICIPAL LEGISLATURE'S AUTHORITY TO REQUIRE 
THE MAKING OF SEWERS AND ASSESSMENTS FOR THE 
COST-§§729.06, 729.10, 727.30, 727.33, 727.05 R.C. (repealed) 

SYLLABUS: 

1. Under Section 729.06, Revised Code, a municipal legislative authority may 
require the making of sewer and water connections by the owners of lots and parcels 
of land. 

2. When under Section 729.06, Revised Code, an owner is notified to make 
sewer and water connections, and does not do so within thirty days from the date of 
service of the notice, the municipal corporation may do the necessary work and assess 
the cost thereof plus a forfeiture of five per cent against the lots and lands for 
which the connections were made. 

3. Pursuant to Section 729.10, Revised Code, the procedure for the collection 
of assessments made under the authority of Section 729.06, Revised Code, is gov­
erned by the procdeure contained in Sections 727.30 and 727.33, Revised Code. 

4. Under Section 729.06, Revised Code, a landowner may be assessed all the 
costs of the installation of water and sewer connections between the municipal owned 
water and sewer main and his lots and lands, including the costs of any connections 
which may be beyond the inner line of the curb. 
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Columbus, Ohio, October 26, 1962 

Hon. Thomas E. Ray, Prosecuting Attorney 

Morrow County, Mt. Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for an opinion which reads as follows : 

"1. Subsequent to the repeal of Revised Code Section 
727.05 of the State of Ohio, said repeal being effective 1/1/62, 
does the legislative authority of a village or any subdivision of 
the village government have the power and authority to compel 
the making of sewer and water connections ? 

"2. If the answer to Question 1 is yes, what portion of any 
of the cost shall be borne by the property owner to whose 
property such a connection is made and what are the procedural 
steps by which the proper charges may be made a charge against 
the real estate so as to be collected as taxes should the land owner 
fail or refuse to pay same ? 

"3. Where the existing lines of the village owned sewage 
system are on the opposite side of the street from a residence 
unserviced by said system may the owner of said property be 
caused to share all or any part of the cost of extending a sewer 
line under the street to the curb line and from the curb line to the 
residence in order to tap onto or into said public owned sewage 
system?" 

As to your first question, the relevant statute is Section 729.06, Re­

vised Code, which reads as follows: 

"In addition to the power conferred upon municipal corpora­
tions under section 727.01 of the Revised Code to levy and 
collect special assessments, the legislative authority of a municipal 
corporation may require the installation of sewer or water con­
nections and assess the cost thereof provided in this section. 

"Whenever the legislative authority of a municipal corpora­
tion deems it necessary, in view of contemplated street paving or 
as a sanitary regulation, that sewer or water connections or both be 
installed, the legislative authority shall cause written notice 
thereof to be given to the owner of each lot or parcel of land to 
which such connections are to be made, which notice shall state 
the number and the character of connections required. 

"The notice under this section shall be served by the clerk 
of the legislative authority, or a person designated by such clerk, 
upon the owners of the lots or parcels of land to which such 
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connections are to be made nithe same manner as service of 
summons in civil cases, or by certified mail addressed to such 
owner at his last known address or to the address to which tax 
bills are sent, or by a combination of the foregoing methods. If 
it appears by the return of service or the return of the certified 
mail notice that one or more of such owners cannot be found, such 
owners shall be served by publication of the notice once in a 
newspaper of general circulation within the municipal corporation. 
The return of the person serving the notice or a certified copy 
thereof or a returned receipt for notice forwarded by certified 
mail accepted by the addressee or anyone purporting to act for 
him shall be prima-facie evidence of the service of notice under 
this section. 

"If said connections are not installed within thirty days 
from the date of service of such notice, the work may be done by 
the municipal corporation and the cost thereof together with a 
forfeiture of five per cent, assessed against the lots and lands for 
which such connections are made." 

Under the provisions of this section, a municipal corporation may 

require the installation of sewer and water connections by the owner of 

lots and parcels of land within such municipal corporation. A similar 

provision formerly appeared in Section 727.05, Revised Code, but was 

repealed by Amended Substitute House Bill No. 262 of the 104th General 

Assembly, effective January 1, 1962. This same bill enacted the above 

provisions of Section 729.06, Revised Code, the intention obviously being 

that said provisions would replace the former Section 727.05, Revised 

Code. (Note: A new Section 727.05, Revised Code, was enacted by the 

bill. It has no relation to the former section.) 

As to the first part of your second question, the portion of the cost 

to be borne by the landowner to whose property such connection is made 

is established by Section 729.06, supra. This section provides that "the 

cost thereof, together with a forfeiture of five per cent," shall be assessed 

against the lots and lands to which such connections are made when the 

work is performed by the municipal corporation. 

As to the second part of your second question, the pertinent statute 

is Section 729.10, Revised Code, which reads as follows: 

"The provisions of sections 727.26 to 727.43, inclusive, of 
the Revised Code, shall apply to and govern the proceedings 
taken under and the assessments levied under sections 729.01 
to 729.09, inclusive, of the Revised Code. The proceedings taken 
under sections 729.01 to 729.10, inclusive, of the Revised Code 



848 OPINIONS 

shall be construed in accordance with the provisions of section 
727.40 of the Revised Code." 

Sections 727.26 to 727.43, inclusive, Revised Code, deal generally with 

special assessments and their collection. Said Sections are by Section 

729.10, supra, made applicable to assessments levied under Sections 729.01 

to 729.09, inclusive, Revised Code. As to procedural steps in the collection 

of assessments, Section 727.30, Revised Code, reads as follows: 

"When any special assessment is levied under section 727.25 
of the Revised Code, and bonds or notes of the municipal cor­
poration are issued in anticipation of the collection thereof, the 
clerk of the legislative authority, on or before the second Monday 
in September of each year, shall certify such assessment to the 
county auditor, stating the amounts and the time of payment. The 
auditor shall place the assessment upon the tax list in accordance 
therewith. The county treasurer shall collect the assessment in the 
same manner and at the time as other taxes are collected, and shall 
pay the amounts collected, together with interest and penalty, 
to the treasurer of the municipal corporation, to be applied by 
him to the payment of such bonds or notes and interest thereon, 
and for no other purpose. 

"For the purpose of enforcing such collection, the county 
treasurer shall have the same power and authority as allowed by 
law for the collection of state and county taxes. Each installment 
of such assessments remaining unpaid after becoming due and 
collectible shall be delinquent and bear the same penalty as de­
linquent taxes. The city solicitor or the authorized legal repre­
sentative of any such municipal corporation may act as attorney 
for the county treasurer in actions brought for the enforcement of 
the lien of such delinquent assessments." 

Accordingly, assessments of costs incurred by legislative action pur­

suant to Section 729.06, Revised Code, are to be certified to the county 

auditor by the clerk of the municipal legislative authority, then placed on 

the county tax list by the county auditor, and collected by the county 

treasurer "in the same manner and at the time as other taxes are collected." 

Upon payment by the landowner, the county treasurer "shall pay the 

amounts collected, together with interest and penalty, to the treasurer of 

the municipal corporation * * *." 

A penalty for unpaid assessments 1s provided for by Section 727.33, 

Revised Code, which reads as follows: 

"The legislative authority of a municipal corporation may 
order the clerk of the legislative authority or any other proper 
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officer of the municipal corporation to certify any unpaid assess­
ment levied under section 727.25 of the Revised Code to the 
county auditor, and the amount so certified shall be placed upon 
the tax list by the auditor, and shall, with a ten per cent penalty 
to cover interest and cost of collection, be collected with and in 
the same manner as state and county taxes and credited to the 
municipal corporation. Such ten per cent penalty shall in no case 
be added unless at least thirty days have intervened between the 
date of the passage of the ordinance making the levy and the 
time of certifying it to the auditor for collection." 

As to your third question, it appears that the Legislature intended 

the "cost thereof," as that language is used in Section 729.06, Revised 

Code, should include the total cost of the connection to a sewer or water 

main including the cost of such connection beyond the landowner's curb 

line. There is nothing in the present law indicating that a contrary con­

clusion may be reached. 

Former Section 727.05, Revised Code (repealed effective January 1, 

1962) did provide: 

"* * * * * * * * * 
"* * * No property owner shall be required to construct 

such connections further from the street main or sewer than the 
inner line of the curb. * * *" 

Since the above language does not appear in Section 729.06, Revised Code, 

nor anywhere else in the statutes so far as I can ascertain, I can only 

conclude that the Legislature intentionally left this language out of the 

new statute, and that a property owner can now be assessed a portion of the 

cost of such sewer and water connection to the municipal water or sewer 

main beyond the inner line of the curb. I thus answer your third question 

111 the affirmative. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Under Section 729.06, Revised Code, a municipal legislative 

authority may require the making of sewer and water connections by the 

owners of lots and parcels of land. 

2. When under Section 729.06, Revised Code, an owner is notified 

to make sewer and water connections, and does not do so within thirty days 

from the date of service of the notice, the municipal corporation may do 

the necessary work and assess the cost thereof plus a forfeiture of five 

per cent against the lots and lands for which the connections were made. 
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3. Pursuant to Section 729.10, Revised Code, the procedure for the 

collection of assessments made under the authority of Section 729.06, 

Revised Code, is governed by the procedure contained in Sections 727.30 

and 727.33, Revised Code. 

4. Under Section 729.06, Revised Code, a landowner may be assessed 

all the costs of the installation of water and sewer connections between 

the municipal owned water and sewer main and his lots and lands, includ­

ing the costs of any connections which may be beyond the inner line of 

the curb. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




