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LIBRARIAN - COUNTY LAW LIBRARY - COMPENSATION 

LIMITED BY SECTION 3054 G. C.-AMOUNT FIXED BY JUDGE 
OR JUDGES, COMMON PLEAS COURT - TRUSTEES HAVE 
NO AUTHORITY TO PROVIDE FOR ADDITIONAL COMPEN­

SATION FROM FUNDS ACCRUING UNDER SECTIONS 3056, 

3056-1, 3056-2, 3056-3 G. C. 

SYLLABUS: 

Section 3054, General Code, limits the compensation of the lihrarian of a county 
law library to be paid out of public funds to the amount fixed by the judge or judges 
of the common pleas court, and the trustees of a law library association do not have 
authority to provide for additional compensation to such librarian from funds accruing 
to such association under the provisions of Sections 3056, 3056-1, 3056-2', and 3056-3, 
General Code. 

Columbus, Ohio, October 15, 1946 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 3054, General Code, permits the judge or judges 
of the Common Pleas Court of any county, in which there is a 
Law Library Association which furnishes to all of the court 
officers and judges of the several courts in the county admission 
to its library and the use of its books free of charge, upon the 
appointment by the trustees of such association of a person to 
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act as librarian thereof, to fix the compensation of such librarian, 
which shall be paid from the county treasury. 

In counties where not more than one judge of the Common 
Pleas Court holds regular terms of court at the same time, the 
compensation so fixed so to be paid to the librarian shall not 
exceed the sum of five hundred dollars per annum. 

Question : Does Section 3054, General Code, limit the com­
pensation of the law librarian to the amount fixed by the judge 
or judges of the Common Pleas Court and paid from the county 
treasury, or do the trustees of the Library Association have au­
thority to provide for the payment of additional compensation 
to such law librarian from funds accruing to such Association 
under the provisions of Sections 3056, et seq., General Code?" 

The provisions of law relative to the support of county law libraries 

are found in Sections 3054 to 3058, inclusive, of the General Code. Sec­

tion 3054 reads as follows: 

"The judges of the court of commoon pleas of any county in 
which there is a law library association which furnishes to all of 
the county officers and the judges of the several courts in the 
county admission to its library and the use of its books free of 
charge, upon the appointment by the trustees of such library asso­
ciation of a person to act as librarian thereof, shall fix his com­
pensation, which shall be paid from the county treasury. In 
counties where not more than one judge of the court of common 
pleas holds regular terms of court at the same time, the compen­
sation so to be paid such librarian shall not exceed the sum of 
five hundred dollars per annum." 

Section 3055 requires the county commissioners to provide, at the 

expense of the county, a suitable room or rooms together with heat and 

light and suitable bookcases, in the court house or elsewhere, for the 

accommodation of the law library. 

Sections 3056-1, 3056-2, 3056-3 provide for the payment to such 

county law library of certain fines arising in the various courts of the state. 

Section 3056-4, General Code, reads as follows: 

"The money so paid under the foregoing sections of the 
statute shall be expended in the purchase of law books and in 
maintenance of such law library associations." 

It will be observed that the legislative plan contemplates two dis­

tinct methods of subsidy for a county law library. First, the county is 
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required to pay from the county treasury the salary of the librarian, 
with certain limitations, together with the cost of providing quarters and 
bookcases. Second, certain moneys arising from fines are to be paid to 
the library which must be used in the purchase of law books and in main­

tenance of such library associations. It will be observed further that 
the salary of the librarian, as above provided for, does not come into 
the hands of the library association and does not form any part of the 
fund which is to be used for the purchase of law books and the support 
of the library. Section 3058, General Code, provides as follows: 

"On the first Monday of each year, the trustees of the asso­
ciation shall make a detailed statement to the auditor of the 
county, verified by the oath of the treasurer of the association, 
of the amount of the fines and penalties so received, and of the 
money expended by the association. 

In the event the total amount received under sections 3056, 
3056-1, 3056-2 and 3056-3 of the General Code during the pre­
ceding calendar year covered by such report exceeds the expendi­
tures during the same period, the county auditor shall certify such 
fact to the trustees of the association, who shall thereupon direct 
the treasurer of the law library association to refund or repay, 
pro rata to the treasurers of the political subdivisions from which 
such balance was received, not less than go per cent of any un­
encumbered balace on hand from the preceding year." 

This section by its explicit terms relates to the moneys received 
from fines under the provisions of the sections of the statute named. The 

funds which must be accounted for, and the excess which must be repaid 
to the political subdivisions from which they were received, include only 

the moneys received from such fines and the provisions of law relative 
thereto do not in any way affect any other moneys which the association 

may have obtained either from gifts or membership dues or otherwise, 
nor do the moneys provided by the county for payment of the librarian's 
salary or the quarters for the library, have anything to do with the moneys 

to be so accounted for. 

If the trustees of the library association were permitted, as sug­
gested by your inquiry, to use the funds thus arising from fines to sup­
plement the salary paid to the librarian by the county, it is evident that 
they would have it within their power to greatly reduce or exhaust the 

funds for which they are required to account and which they are required 
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to repay to the political subdivisions from which they were received. That 

is clearly not within the power of the trustees under the statutes above 

referred to. 

As I have above suggested, the library association may have in its 

hands moneys and income arising wholly independent of the provisions 

of the law to which attention has been called. For these moneys it is 

not required by any statute to make any accounting. In an opinion by 

my immediate predecessor found in 1943 Opinions Attorney General, 

page 532, it was held : 

"The payments required by Section 3056, General Code, 
to be made by the clerk of a municipal court to the trustees of 
a law library association are not to be reduced or in any way 
affected by the receipt or possession by such association of 
moneys obtained from gifts or other sources independent of 
those received pursuant to the terms of Sections 3056, 3056-1, 
3056-2 and 3056-3 of the General Code. 

The surplus required by the terms of Section 3058, General 
Code, to be refunded by the trustees of a law library association, 
arises solely from moneys received by the association under 
Sections 3056, 3056-1, 3056-2 and 3056-3 of the General Code." 

The then attorney general in commenting on the obligation to account 

for and refund the surplus of proceeds arising from fines, said. 

"This provision likewise by its plain terms relates solely 
to moneys received from fines, penalties, etc., which have been 
paid to the association pursuant to the sections of the statute 
which are named, and can have no reference whatsoever to funds 
which the association may have acquired independently. 

It therefore follows that a fund which has been built up 
by donations from the librarian of the law library association is 
wholly beyond the purview of the statutes under consideration in 
determining either the obligation of the clerks of any of the 
courts or the treasurers of any of the subdivisions named in 
the statutes to make contributions to such association, or in 
arriving at the balance, if any, which is subject, under the terms 
of Section 3058, to refund or repayment to the political subdi­
visions from which the moneys were received." 

It would seem to follow that it would be quite within the discretion 

of the trustees out of these independent funds belonging to them to pay 
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to the librarian such compensation as they saw fit in addition to that pro­

vided by law to be paid by the county. 

Accordingly, in specific answer to your question it 1s my op1mon 

that Section 3054, General Code, limits the compensation of the librarian 

of ~ county law library to be paid out of public funds to the amount 

fixed by the judge or judges of the common pleas court and that the 

trustees of a law library association do not have authority to provide for 

additional compensation to such librarian from funds accruing to such 

association under the provisions of Sections 3056, 3056-1, 3056-2 and 

3056-3, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




