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OPINION NO. 91-004 

Syllabus: 

It is within the discretion of the State Board of Education to determine 
whether privately produced television programming, used on a daily or 
regular basis, which contains commercial advertising satisfies the 
minimum standards promulgated by the State Board of Education 
pursuant to R.C. 3301.07. 

To: Franklin B. Walter, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio 
By Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, January 11, 1991 

I have before me your request for my opinion with respect to the following 
questions: 

1. 	 May privately produced television programming which contains 
commercial advertising be used within the context of the regular 
school day and counted as a portion of the minimum standards for 
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elementary and secondary schools promulgated by the State 
Board of Education pursuant to R.C. 3301.07? 

2. 	 May television programming containing commercial advertising 
be used in the classroom on a daily or regular basis? 

Your letter included the information that these questions arose as a result of 
the existence of a private television company that offers to schools a daily (five days 
per week) twelve-minute news broadcast that contains two minutes of commercial 
messages. The company offers the school district the use of a certain amount of 
video equipment in return for the school district's promise to show each daily news 
broadcast, including commercials, to its pupils. 

As a preliminary matter, I note that the State Board of Education 
(hereinafter "state board") is established by art. VI, §4 of the Ohio Constitution, 
which proviJes that "[t]he respective powers and duties of the board ... shall be 
prescribed by law." Under this constitutional mandate, the General Assembly has set 
forth the powers of the state board in R.C. 3301.07, which provides in relevant part 
as follows: 

The state board of education shall exercise under the acts of the 
general assembly general supervision of the system of public education 
in the state. In addition to the powers otherwise imposed on· the state 
board under the provisions of law, such board shall have the following 
powers: 

(D) Formulate and prescribe minimum standards to be applied to all 
elementary and secondary schools in this state for the purpose of 
requiring a general education of high quality .... 

Your first question asks whether privately produced television programminr 
which contains commercial advertising may be used within the context of the regular 
school day and counted as a portion of the minimum standards for elementary and 
secondary schools promulgated by the state board pursuant to R.C. 3301.07. The 
General Assembly has expressly delegated the authority to prescribe minimum 
requirements for curriculum and instructional materials for elementary and 
secondary schools to the state board. R.C. 3301.07. Further, the state boar·t has the 
authority to determine whether such standards have been met. R.C. 3301.16. The 
minimum standards promulgated by the state board appear at 3 Ohio Admin. Code 
Chapter 3301-35. In general, these standards govern the educational programs for 
elementary and secondary schools m1d the educational resources used to implement 
such programs. A minimum amount of time for planned instruction in various 
subjects is required for kindergarten through grade twelve. Additionally, the state 
board has established requirements for the resources used to implement the 
educational program.I 

The question of whether privately produced television programming 
containing commercial advertising which is used during the course of the school day 
satisfies the minimum standards promulgated by the state board is a question which 
may be answered more appropriately by the state board. See, e.g., 1990 Op. Att'y 
Gen. No. 90-032 (the Attorney General has no authority to make a decision on behalf 
of the Department of Liquor Control where the authority to make such decision has 
been conferred upon the Department); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-001 (the 
determination of whether released-time religious instruction may satisfy the 
minimum standards is a question for the state board).2 

1 I note that none of the mm1mum standards specifically address the 
question of television programming. It is, however, within the reasonable 
discretion of the State Board of Education (hereinafter "state board") to 
promulgate such rules. R.C. 3301.07. 

2 Although it is within the discretion of the state board to determine 
whether television programming containing commercial advertisements may 
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The determination by the state board as to whether privately produced 
television programming which contains commercial advertising may be used to 
satisfy the minimum standards depends upon whether it complies with Ohio Admin. 
Code 3301-35-03(B). This section provides, in relevant part, that "[i]nstructional 
materials and equipment shall support attainment of objectives specified in coursas 
of study. 113 Thus, the state board must determine that in order to satisfy these 
minimum standards the television programming and commercial advertisement:; are 
used to achieve specific objectives within a course or courses of study. 

Your second question asks whether television programming containing 
commercial advertising may be used in the classroom on a daily or regular basis. 
Since the frequency of the use of any particular type of instructional material is not 
relevant to the determination of whether it satisfies the minimum standards, I do not 
offer a separate answer to your second question. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised that it is within the 
discretion of the State Board of Education to determine whether privately produced 
television programming, used on a daily or regular basis, which contains commercial 
advertising satisfies the minimum standards promulgated by the State Board of 
Education pursuant to R.C. 3301.07. 

be used to satisfy the minimum standards promulgated by the board, it is the 
responsibility of the district school board, with the advice and assistance of 
its own counsel, to determine whether the acquisition and use of such 
programming is in accordance with R.C. 3313.061, which addresses the 
authority of the district board to secure television programming for its 
classes. For this reason, I do not address the applicability of R.C. 3313.061 
in this opinion. 

3 Although I do not offer an opinion as to whether commercial television 
advertising may satisfy the minimum standards promulgated by the state 
board pursuant to R.C. 3301.07, 1 note that the California State 
Superintendent of Public Instruction recently determined that watching 
televised commercial advertisements was not an "educational activity" and, 
in fact, that the value of the instructional time lost by engaging in such an 
activity would amount to approximately $29, 765,408 annually for grades nine 
through twelve. Memorandum of Bill Honig, California Superintendent of 
Public Instruction, August 1, 1989. But see 1990 Op. Att'y Gen. Ky. No. 
90-42, at 101 (Kentucky Attorney General stated "that the two minutes of 
advertisements, from a legal point of view, may be considered de minim us"). 
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