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OPINION NO. 83-036 

Syllabus: 

I. 	 A noncharter city may, by the enactment of an otherwise valid 
ordinance, grant a pay increase to an elected official of the city 
to become effective during the official's term of office. (1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-002 (syllabus, paragraphs two, five, and 
nine); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-059; 1962 Op. Att'y Gen. No. 
3240, p. 671; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4322, p, 498; 1925 Op. Att'y 
Gen. No. 2836, p. 644; 1919 Op. Att'y Gen. No. 647, vol. 11, p. ll60; 
1918 Op. Att'y Gen. No. 926, vol. I, p, 68; and 1915 Op. Att'y Gen. 
No. 934, vol. II, p. 2005, overruled to the extent that they are 
inconsistent with this opinion.) 

2. 	 Where a city, in the belief that R.C. 731.07 prohibited the 
granting- of an in-term increase in compensation to a city 
official, withheld payment of such increased compensation 
granted to the official by a validly enacted ordinance, the city 
may now pay the official the compensation to wh:ch he has been 
entitled, but has not yet received, 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 22, 1983 

I have before me your opinion request concerning in-term salary increases for 
municipal officers. Your specific questions are as follows: 

I. 	 May a non-charter city, by the enactment of an otherwise valid 
ordinance, grant a pay increase to an elected official of the city 
to become effective during his term? 

2. 	 If the answer to the first question is in the affirmative, if a city 
withheld payment of increased compensation granted by a validly 
enacted ordinance in the belief that R.C. 731.07 prohibited the 
city from making such payment, may the city now pay the 
official the compensation to which he has been entitled, but has 
not yet received? 

Your first question is whether a noncharter city may, by the enactment of an 
otherwise valid ordinance, grant an elected official a pay increase to become 
effective during his term. As you note in your request !etter, my predecessor 
considered related questions in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-ll4, which states that, 
"R.C. 731.07 prohibits an officer of a noncharter city from receiving an increase in 
compensation which becomes effective during the officer's existing term." Op. No. 
79-ll4 at 2-384. More recently, my predecessor issued !980 Op. Att'y Gen. No. 80­
002, which states in paragraph two of the syllabu.~: "R.C. 731.07...prohibit[sl the 
in-term commencement of payments to procure medical or life insurance benefits 
on behalf of municipal off:cers operating under a statutory plan of government." 
Op. No. 80-002 reasons that any municipality, regardless of whether it has 11dopted 
a charter, may, pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §3, exercise all powers of local 
self-government, including the power to fix the compensation of municipal officers. 
The opinion, however, notes a difference between the powers of charter and 
noncharter municipalities as to providing for the form of government, stating at 2­
9: 

while the power of local self-government may be exercised with or 
without the adoption of a charter, municipalities may create a form 
of government which varies from the statutory plan created by the 
General Assembly pursuant to art. XVIII, §2 only by adoption of a 
charter. • • • [W] here a municipality has elected, by its failure to 
adopt a charter, to operate under a statutory form of government, it 
is subject to the statutory plan of government enacted by the General 
Assembly. 

Sl'p1,·mh,·r ILJ~.1 
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Thus, Op. No. 80-002 concludes that a city which has not adopted a charter may not 
vary the statutory form of government. The opinion concludes, further, that, since 
the General Assembly, acting pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §2, has enacted 
R.C. 731.07, which prohibits the granting of in-term salary increases for municipal 
officers, a municipality that has not adopted a charter is without authority to pass 
an ordinance at variance with such statute. 

The reasoning of Op. No. 80-002 follows that of many prior opinions. See, 
~· 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-059 (payment of hospitalization benefits for 
official of noncharter municipality pursuant to ordinance adopted after beginning 
of official's term is prohibited by R.C. 731.07); 1962 Op. Att'y Gen. No. 3240, p. 671 
(R.C. 731.07 prohibits noncharter city from increasing salary of member of the civil 
service commission of a city during his term of office); 1954 Op. Att'y Gen. No. 
4322, p. 498 (R.C. 731.07 and R.C. 731.13 limit the authority of the legislative 
council of a city or village operating under statutory plan of government to fix 
salaries of municipal officers and employees); 1925 Op. Att'y Gen. No. 2836, p. 644 
(suggesting that compensation of deputy city auditor would be subject to 
prohibition of G.C. 4213 (current version at R.C. 731.07) against in-term change in 
compensation, except that he serves no term); 1919 Op. A tt'y Gen. No. 647, vol. II, 
p. 1160 (G.C. 4213 (current version at R.C. 731.07) prohibits noncharter city from 
changing salary of city council clerk during his term of employment); 1918 Op. Att'y 
Gen. No. 926, vol. I, p. 68 (G.C. 4213 (current version at R.C. 731.07) prevents a city 
officer from receiving salary increase provided by ordinance which does not 
become effective until after officer enters upon his duties for term for which he 
was elected); 1915 Op. Att'y Gen. No. 934, vol. II, p. 2005 (G.C. 4213 (current version 
at R.C. 731.07) applies to legislative authorities of municipalities in fixing 
compensation of municipal officers). See also 1964 Op. Att'y Gen. No. 851, p. 2-61 
(R.C. 731.13, prohibiting in-term changes in compensation of village officers, limits 
authority of noncharter village to fix compensation of its officers). 

Since the issuance of Op. No. 80-002, however, the Ohio Supreme Court has 
had occasion to consider the extent of a noncharter municipality's authority to 
provide by ordinance for the compensation of its employees where such ordinance is 
at variance with a statute concerning the same subject. In Northern Ohio 
Patrolmen's Benevolent Association v. Citv of Parma, 61 Ohio St. 2d 375, 402 
N .E.2d 519 (1980), the court stated that Ohio Const. art. XVIll, §3 is a direct grant 
of power to all municipalities, whether chartered or nonchartered, to exercise all 
powers of local self-government. In discussing the power of the General Assembly, 
under Ohio Const. art. XVIII, §2, to provide for the government of municipalities, 
the court noted that the General Assembly's power is limited to matters of 
organization and procedure of government. 61 Ohio St. 2d at 381, 402 N.E.2d at 
524. The court then concluded that, since the compensation of municipal 
employees is a matter of substantive, rather than procedural, local self­
government, a noncharter municipality may, pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §3, 
enact an ordinance governing the salary paid to its employees, even though the 
ordinance may be at variance with a state statute. 

A question similar to that discussed in Parma was decided in Village of 
Bellville v. Beal, No. CA-2062 (Ct. App. Richland County 1982). Bellville concerns 
a situation in which the village had enacted an ordinance which increased the 
salaries of the village councilmen during their existing terms. This ordinance was 
in direct conflict with R.C. 731.13, which states that once the legislative authority 
of the village has set its officers' salaries, the "compensation so fixed shall not be 
increased or diminished during the term for which [the officers are) elected or 
appointed." Based on the decision in~' the court in Bellville determined that 
the compensation of village officers is a matter of substantive local self­
government, which the village may govern by ordinance, regardless of conflicting 
statutory provisions. Thus, because of the provisions of Ohio Const. art. XVIII, §3, 
although R.C. 731.13 prohibits in-term increases in compensation for1 village 
officers, the ordine.nce authorizing such increases prevails over the statute. 

The courts have, however, recognized certain specific exceptions to the 
Parma doctrine. See, ~· State ex rel. Evans v. :v!oore, 69 Ohio St. 2d 88, 
431 N .E.2d 311 (1982) (syllabus) (since Ohio's prevailing wage law (R.C. 4115.03 
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You specifically ask whether a noncharter city may, by passage of an 
ordinance, grant a munici~al officer a pay increase to become effective during his 
term of office. The situation about which you ask 1s almost identical to that 
considered in Bellville. Although Bellville involved the home rule powers of a 
noncharter village, the principles set forth in that case apply equally to a 
noncharter city. See Ohio Const. art. XVIlI, §3 (conferring powers of local self­
government on all municipalities). See also Parma. Therefore, even though R.C. 
731.07 prohibits a city from granting in-term increases in compensation to its 
officers, a city may, pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §3 and regardless of 
whether it has adopted a charter, pass an ordinance which is at variance with R.C. 
731.07 and, thereby, grant its officers an in-term increase in compensation. In light 
of the Parma and Bellville cases, I hereby overrule, to the extent that they are 
inconsistent with this opinion, 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-002 (syllabus, paragraphs 
two, five, and nine); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-059; 1962 Op. Att'y Gen. No. 3240, 
p. 671; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4322, p. 498; 1925 Op. Att'y Gen. No. 2836, p. 644; 
1919 Op. Att'y Gen. No. 647, vol. II, p. USO; 1918 Op. Att'y Gen. No. 926, vol. I, p. 
68; and 1915 Op. Att'y Gen. No. 934, vol, II, p. 2005. 

Your second question asks: "if a city withheld payment of increased 
compensation granted by a validly enacted ordinance in the belief that R.C. 731.07 
prohibited the city from making such payment, may the city now pay the official 
the compensation to which he has been entitled, but has not yet received?" Ohio 
Const. art. II, §29 states: 

No extra compensation shall be made to any officer, public 
agent, or contractor, after the service shall have been rendered, or 
the contract entered into; nor shall any money be paid, on any claim, 
the subject matter of which shall not have been provided for by pre­
existing law, unless such compensation, or claim, be allowed by two­
thirds of the members elected to each branch of the general 
assembly. 

Thus, retroactive pay increases are, as a general rule, prohibited by the 
Constitution. The type of pay increase prohibited by Ohio Const. art. II, §29 has, 
however, been described as, "an increase in salary which is adopted at a particular 
time and made effective as of an earlier date." 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-011 at 2­
36. In the situation you describe, the pay raise was, in contrast, adopted at an 
earlier date and made effective on or after that date. If the city now makes 
payment of increased amounts pursuant to that enactment, it would not be adopting 
an increase to go into effect at an earlier date but would, rather, be making 
payments that were authorized as of that earlier date. Thus, the city would be 
paying its officers compensation to which they became entitled as of an earlier 
date, but have not received. It is my judgment that such action would not 
constitute a retroactive pay increase for purposes of Ohio Const. art. II, §29. I 
note, however, that even if the action taken by the city in the circumstances you 
describe were construed as constituting the granting of a retroactive pay increase, 
Ohio Const. art. II, §29 would not operate to prohibit payment of the increase, 
since, as my predecessor concluded, Ohio Const. art. ll, §29 has no application to 
cities. See Op. No. 81-0ll (syllabus, paragraph one). Since I am not aware of any 
other provision of state Jaw that would prohibit the city from taking the action you 
describe, I must conclude that a city which withheld payment of increased 
compensation granted by a validly enacted ordinance in the belief that R.C. 731.07 
prohibited such payment may pay the official the salary to which he has been 
entitled under that ordinance, but has not yet received. 

through 4115.15) "h':ls significant extraterritorial effects, beyond the scope of 
any municipality's local self-government or police powers, [it] 9reempts any 
conflicting local ordinance"); Wrav v. Citv of Urbana, 2 Ohio App. 3d 172, 440 
N.E.2d 1382 (Champaign County 1982) (R.C. 4111.03 (pa~t of Ohio's :'llinimum 
Fair Wage Standu.ds Act) was enacted in the exercise of the state police 
power, and, therefore, prevails over a conflicting local ordinance). 

http:Standu.ds
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It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

1, 	 A noncharter city may, by the enactment of an otherwise valid 
ordinance, grant a pay increase to an elected official of the city 
to become effective during the official's term of office. (J.980 
Op. Att'y Gen. No. 80-002 (syllabus, paragraphs two, five, and 
nine); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-059; 1962 Op. Att'y Gen. No, 
3240, p. 671; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4322, p. 498; 1925 Op. Att'y 
Gen. No. 2836, p. 644; 1919 Op. i\ tt'y Gen. No. 647, vol. II, p. 
1160; 1918 Op. Att'y Gen. No. 9Zti, vol. I, p. 68; and 1915 Op. Att'y 
Gen. No. S34, vol. II, p. 2005, overruled to tre extent that they 
are inconsistent with this opinion.) 

2. 	 Where a city, in the belief that R.C. 731.07 prohibited the 
granting of an in-term increase in compensaticn to a city 
official, wi,hheld payment of such increased compensation 
granted to the official by a validly enacted ordinance, the city 
may now pay the official the compensation to which he has bee,1 
entitled, but he., not yet received. 




