
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-125 was overruled by 
1982 Op. Att’y Gen. No. 82-064. 
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OPINION NO. 65-125 

Syllabus: 

The ri~ht of a county employee to vacation leave under Section 
325,19, Revised Code, accrues after the completion of employment
for a one year period following the date of re-employment, where 
the employee has been re-hired after terminating previous county
employment. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 12, 1965 

Your request for my opinion reads as follows 

"The question was asked whether or not 
a county employee who had 23 years prior ser­
vice in one county department, and who left 
county employment for several years and then 
came back to work for another county depart­
ment, would be entitled to her three weeks 
vacation pay prior to having served at least 
a year on her renewed employment. 
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"1958 Ohio Attorney General's Opinion
2575 at page 51 clearly answers the question
that the right to three weeks vacation pay
is not dependent upon continuous service, but 
does not answer the specific question we are 
asking as to when after being re-employed,
does the right to the vacation accrue." 

Section 325.19, Revised Code, governs vacation leave for county
employees and provides in pertinent part as follows: 

"Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county service, 
including full-time hourly-rate employees,
after service of one year, shall be entitled 
during each year thereafter, to two calendar 
weeks, excluding legal holidays, to vacation 
leave with full pay. Employees having fifteen 
or more years of county service are entitled, 
during each year thereafter, to thre~ calendar 
weeks, excluding legal holidays, of vacation leave 
with full pay, Two calendar weeks of leave with 
pay will have been earned and will be due an 
employee upon attainment of the first anniversary
of employment and annually thereafter, and three 
calendar weeks of leave with pay will have been 
earned and will be due an employee upon attainment 
of the fifteenth anniversary of employment and 
annually thereafter***·" 

(Emphasis added) 

The italized language of Section 325.19, Revised Code, quoted, 
~. causes me to conclude that the right to vacation leave is 
oependent upon the completion of twelve consecutive months of em­
ployment during the period next preceding the time at which vaca­
tion leave is to commence. It is to be noted that the instant 
opinion is not concerned with unused vacation leave of previous 
years. 

In Opinion No. 40, Opinions of the Attorney General for 1963, 
I held that the phrase "anniversary of employment'.', as used in 
Section 121.161, Revised Code, is the annual recurrence of the date 
of last hire. Although Section 121.161, Revised Code, governs
vacation leave for state employees, while Section 325.19, Revised 
Code, governs vacation leave for county employees, both sections 
contain in the same context the phrase "anniversary of employment".
Hence, my prior opinion is herein pertinent. I remain in agreement
with that opinion, and applying it to the facts presented in your 
request find additional support for concluding that twelve consecu­
tive months of employment must next precede the commencement of 
vacation leave regardless of the number of years of prior employ­
ment. 

Accordingly, it is my opinion that the right of a county
employee to vacation leave under Section 325.19, Revised Code, 
accrues after the completion of employment for a one year period
following the date of re-employment, where the employee has been 
re-hired after terminating previous county employment. 
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