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OPINION NO. 66-148 

Syllabus: 

1. A child welfare board may not legally request support 
payments from parents who have voluntarily surrendered their chil­
dren to the bOard under permanent surrender. 

2. A child welfare board may not legally request support 
payments from parents whose children have been taken from them 
permanently by the courts. 

To: James W. Freeman, Coshocton County Pros. Atty., Coshocton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 1, 1966 

Your letter of request for my opinion reads in part as 
followss 

"The Coshocton County Child Welfare 
Board has requested an opinion from this 
office on the following questions: 

11 (1) 'Can a child welfare agency
legally request support payments from 
parents who have voluntarily surrendered 
their children to the agency under perma­
nent surrender, said children not yet
having been placed for adoption?' 

11 (2) 'Can a child welfare board 
legally request support payments from 
parents whose children have been taken 
from them permanently by the court, said 
children not yet having been placed for 
adoption?' 

"This office informed said board 
that: 

"'As to Question No, l, it 1s my
opinion that the parents of a child vol­
untarily surrendered to the agency are 
legally responsible for the support of 
said child and in my opinion your agency
has an obligation to request and compel, 
if necessary, that the parents support
the child under these circumstances.• 

"'As to Question No, 2, it is my
further opinion that the legal responsi­
bility of parents is no different under 
these circumstances, where the child has 
been taken from the parents, than it 
would be if the parents voluntarily sur­
rendered the child, and you would be 



2-308 ATTORNEY GENERALOpin. 66-148 

under the same obligation to obtain 
payment as indicated above.' 

"Subsequently, the Coshocton County 
Child Welfare Board was notified by a 
district welfare supervisor from the 
Ohio State Department of Welfare, Divi­
sion of Social Administration that the 
opinion that I had rendered in this 
matter was inconsistent with their 
manual 'Child Care in Ohio', Rule 5.4, 
Page 12, which reads as follows: 

"'No agency shall attempt to col­
lect support payments from a parent for 
the cost of care incurred while a child 
is in the permanent custody of the 
agency.' 

11The district supervisor further 
informed the Child Welfare Board that 
Rule 5.4 must be followed by the Child 
Welfare Board and indicated if it was 
not followed that federal funds would 
be placed in Jeopardy. 

"In view of this inconsistenc7,, 
this office requests your opinion.' 

The rules in this manual "Child Care in Ohio" have been pro­
mulgated by the Division of Social Administration of the Ohio State 
Department of Public Welfare pursuant to Section 5103.03, Revised 
Code, which reads in part as follows: 

"Tne division of social adminis­
tration shall make such rules and 
regulations as are necessary for the 
adequate and competent management of 
institutions or associations as defined 
in section 5103.02 of the Revised Code. 
* * *" 
The only question to be determined, then, is whether Rule 

5.4, which applies solely to situations involving permanent cus­
tody, is inconsistent with the statutes relating to permanent
custody, or, the more frequently-used term, permanent surrender. 
In determining whether Rule 5.4 is inconsistent with the statutes 
governing permanent custody, it becomes necessary to decide which 
of the statutes relating to the custody of children apply to 
permanent surrender and which apply to temporary surrender. 

Section 5103.15, Revised Code, provides for the voluntary
surrender of the custody of a child, either permanently or tem­
porarily, as follows: 

"The parents, guardian, or other 
persons having the custody of a child, 
may enter into an agreement with any
association or institution of this 
state established for the purposes of 
aiding, caring for, or placing children 
in homes, which has been approved and 
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certified by the division or social 
administration, whereby such child is 
placed in the temporary custody of 
such institution or association; or 
such parent, guardian, or other person 
may make an agreement surrendering
such child into the permanent custody
of such association or institution, to 
be taken and cared for by such associa­
tion or institution, or placed in a 
family home. 

"* * * * * * * * *" 
The involuntary surrender of the custody of a child, that 

is, the taking of the child from the parent or guardian by court 
order, is set out in Section 2151.35, Revised Code, which provides
in part: 

"***If the court finds that the 
child is a Juvenile traffic offender 
or is delinquent, neglected, or depend­
ent, it may by order entered proceed 
as follows: 

"* * * * * * * * * 
"(B) Commit the child tempor­

arily or permanently to the division 
of social administration of the depart­
ment of public welfare, or to a county 
department of welfare which has as­
swned the administration of child 
welfare, county child welfare board, 
or certified organization, or to the 
youth commission or to a county or 
district training facility created 
under section 2151.65 of the Revised 
Code, or to any institution, or to 
any agency in Ohio or in another 
state authorized and qualified to 
provide or secure the care, treat­
ment, or placement required in the 
particular case;" 

Permanent surrender, or custody, as used in Ohio in both 
practice and theory, means that the child welfare board or agency 
or institution has asswned the exclusive care of the child, the 
parent or guardian having given up all rights to the child either 
voluntarily or pursuant to court order. Temporary custody or 
surrender, however, means that the arrangement is one existing
for a limited time, of a changing nature, or, simply, not perma­
nent. The vast majority of children surrendered under the two 
statutory sections above quoted are surrendered on a temporary
basis. The notion or use of permanent surrender is so limited, 
in fact, that the statutes pertaining to custody are intended 
to refer only to temporary surrender unless it is specifically
stated that permanent surrender is being considered. 

Thus, Section 5153,16 (B), Revised Code, within the powers
and duties of a county child welfare board, is referring to tern-
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porary custody only, except for the last clause which states 
specifically that it is referring to permanent custody. Further­
m~re, Section 5153.19, Revised Code, which provides for the 
determination of the ability of a parent or guardian to make 
support payments in situations wherein the child has been volun­
tarily surrendered, and Section 215136, Revised Code, which 
allows the court to determine the ability of a parent or guardian 
to make support payments in situations in which the court has 
ordered the surrender of the child, refer only to arrangements
involving temporary custody, since permanent custody is not 
mentioned, and have no bearing on situations involving permanent
custody. 

As mentioned previously, when the custody of a child is 
surrendered on a temporary basis, the parent or guardian neces­
sarily retains some rights to the child; therefore, it would be 
logical that he would retain some duties, such as the making of 
support payments. When the custody of a child is surrendered on 
a permanent basis, however, the parent or guardian has relinquished
all rights to the child and, likewise, has retained no duties or 
obligations concerning the child. Thus, there is no duty for the 
parent to pay support for the child. and there is no legal obliga­
tion by which the parent can be asked for support payments. 

Not only do the parents give up all rights and duties to a 
child surrendered permanently, but, even the juvenile court's 
jurisdiction is completely terminated pursuant to Section 2151.38, 
Revised Code: 

"When a child is committed*** 
to the permanent custody of the de­
partment of public welfare,*** the 
order shall state that such commit­
ment is permanent and the jurisdiction
of the juvenile court in respect to 
the child so committed shall cease 
and terminate at the time of commit­
ment; except that if the division or 
any county department, board, or 
certified organization having such 
permanent custody makes application 
to the court for the termination of 
such custody, the court upon such 
application, after notice and hear­
ing and for good cause shown, may
terminate such custody at any time 
prior to the child becoming of age.
The court s~all make disposition of 
the matter in whatever manner will 
serve the best interests of the 
child. * * *" 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. A child welfare board may not legally request support 
payments from parents who have voluntarily surrendered their chil­
dren to the board under permanent surrender. 

2. A child welfare board may not legally request support 
payments from parents whose children have been taken from them 
permanently by the courts. 




