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86. 

CHARTER CITY-A11ENDl\1ENT OF CHARTER HOW-SEC­
TION 9, ARTICLE XVIII; OF THE CONSTITUTION OF 
OHIO, PROVIDES THE ONLY WAY. 

SYLLABUS: 
Section 9 of Article XVIII of the Constitution of Ohio is the only 

provision by means of which a charter city can amend its charter. 

CoLUMBUS, OHIO, February 4, 1937. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN : I acknowledge receipt of your inquiry of recent date 

together with inclosures Nos. 1 and 2. 
You state that George P. Congwer, Director of Law, City of Ash­

land, Ohio, requests an opinion as to the proper procedure in making 
changes in the local home rule charter of that city and he particularly 
wishes to know whether the Commission should proceed under Section 9 
of Article XVIII of the Constitution of Ohio or under Section 8 of 
such Article. 

I note from Mr. Congwer's letter inclosure No. 1 that the City of 
Ashland duly adopted a charter on June 18, 1914, and on December 15, 
1936, proper petitions were presented to the council of the city requesting 
that body to place upon the ballot the question, "Shall a commission be 
chosen to frame a charter" and that this group has since been informed 
that the proper way to bring about a change in the charter is by the 
provisions of section 9 of Article XVIII of the Constitution of Ohio 
and not by Section 8 of such Article. 

In inclosure No. 2 an inquiry is made of the City Law Director by 
C. V. Topper and six other individuals to the following effect: 

"Can a charter be legally drawn for a municipality that is 
now operating under a charter? 

If so, must the new charter be entirely different in every 
respect from the old one? 

Will the new charter be held invalid if it contains any of 
the provisions of the old charter? 

If new charter is held invalid by reason of containing pro­
visions of the old charter will provisions in new charter be con­
sidered as amendments to old charter and held valid and in full 
effect?" 
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Section 8 of Article XVIII of the Constitution of Ohio makes pro­
vision for the original adoption of a city charter. Section 9 of Article 
XVIII of the Constitution of Ohio provides for the amendment of a 
city charter. These sections are so clear that I do not deem it neces­
sary to set them out in this opinion. The Law Director states that the 
City of Ashland adopted its charter on June 18, 1914. I assume it pro­
ceded under virtue of Section 8 of Article XVIII of the Constitution 
of Ohio. If so, such procedure was correct and the city thereby adopted 
a charter form of government. On December 15, 1936, proper petitions 
were presented to the council of the city requesting that body to place 
upon the ballot the question, "Shall a Commission be chosen to frame a 
charter?" This procedure was incorrect inasmuch as the city had been 
operating under a charter since 1914. The evident purpose of the last 
procedure was to amend the existing charter. This could only be done 
by following the provisions of Section 9 of Article XVIII of the Con­
stitution of Ohio. The answer to the first question submitted by Topper 
and others to the City Law Director ans-wers all questions so submitted. 
I again quote the first question : 

"Can a charter be legally drawn for a municipality that 
is now operating under a charter?" 

Strictly speaking, "No." A city has no use for two charters. There 
is a stronger and more cogent reason, namely, there is no warrant of law 
therefor. By the process of amendment, a city can practically emascu­
late an existing charter. From the inquiry, I take it that the city de­
sires to revamp its old charter. This it can readily do by adopting the 
legal machinery set up in Section 9 of Article XVIII of the Constitution 
of Ohio. The legal effect of such amendments after adoption is to be 
determined by applying the law of statutory construction. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


