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OPINION NO. 79-052 

Syllabus: 

A board of county hospital trustees, with the approval of the board of 
county commissioners, may construct an addition to the county 
hospital or acquire an existing structure for the purpose of leasing 
office space to local physicians, if the board of county hospital 
trustees determines that such purpose is reasonably related to the 
proper operation of a county hospital. (1969 Op. Att'y Gen, No. 69­
062 modified.) 

To: The Honorable R. Larry Schneider, Union County Prosecuting Attorney, 
Marysville, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, Augt1st 8, 1979 

I have before me your predecessor's request for my opinion regarding the 
authority of a board of county hospital trustees to acquire or construct additional 
facilities for the purpose of leasing office space to physicians, Your specific 
questions are as follows: 

1. 	 May a board of county hospital trustees, in an effort to attract 
physicians to the general community, contract for the 
construction of an addition to the hospital for the purpose of 
leasing office space in that addition to physicians? 

2. 	 May a board of county hospital trustees, in an effort to attract 
physicians to the general community, acquire an existing 
structm·e for the purpose of leasing space in that building to 
physicians? 

R.C. Chapter 339 provides for the establishment and operation of county 
hospital facilities. Pursuant to R.C. 339.01, "[a] board of county commissioners 
may purchase, acquire, lease, appropriate, construct, enlarge, improve, and rebuild 
a county hospital, or hospital buildings, or hospital facilities as defined in section 
140.01 of the Revised Code." Once a board of county commissioners determines to 
establish a county hospital, a board of county hospital trustees must be created in 
the manner set forth in R.C.339.02. 

The powers and duties of a board of county hospital trustees with respect to 
the acquisition or construction of a county hospital are set forth in R.C. 339.03, 
which provides in part as follows: 

The board of county hospital trustees shall have complete charge 
of the selection and purchase or lease of a site for a county hospital, 
taking title or leasehold interest to such site in the name of the 
county, the selection of plans and specifications, the determination 
and erection of all necessary buildings on such site, and of the 
selection and installation of all necessary and proper furniture, 
fixtures, and equipment. 

With respect to the operation of the hospital, the following powers are conferred 
upon the board of trustees by R.C. 339.06: 

The board of county hospital trustees shall, upon completion of 
construction or leasing and equipping of the county. hospital, assume 
and continue the operation of such hospital. The board shall have the 
entire management and control of the hospital, and shall establish 
such rules for its government and the admission of persons as are 
expedient. 

http:R.C.339.02


2-163 1979 OPINIONS OAG 79-052 

The board has control of the property of the hospital, and all 
funds used in its operation. The board shall deposit all moneys 
received from the operation of the hospital or appropriated for ii., 
operation by the board of county commissioenrs, or resulting from 
special levies submitted by the board of county commissioners as 
provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to its credit in 
banks or trust companies designated by it, which fund shall be kn~wn 
as the hospital operation fund. • . • The board of trustees shall not 
expend such funds until its budget for that calendar year is submitted 
to and approved by the board of county commissioners. Thereafter 
such funds may be disbursed by the board of county hospital trustees 
for the uses and purposes of such hospital, for the replacement of 
necessary equipment, or for the acquiring of, leasing, or construction 
of permanent improvements to county hospital property • • • • 

It is clear that under these statutes a board of trustees has been given general 
authority to manage and control the county hospital end has the express power to 
acquire, lease or construct permanent improvements to county hospital property. 
Your specific question is, however, whether the board of trustees may exe,rcise 
these powers for the purpose of providing office space to local physicians. 

Initially, it should be noted that there is no express limitation that would 
prohibit the trustees from exercising their general power to menage county hospital 
property for this purpose. In particular, Ohio Const. art. VIII, §6, which prohibits a 
county agency from lending aid or credit to a private association, is not at issue, 
since the physicians will be required to compensate the county for the use of the 
facilites. See, 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-047. (Ohio Const. art. VIII, §6 does not 
prohibit a board of county commissioners from leasing county owned lends to a 
private developer pursuant to R.C. 307.02.) 

In the absence of an express limitation to the contrary, it is my opinion that a 
board of county hospital trustees may exercise its general authority to improve :md 
manage county hospital property for the purpose of providing office space to local 
physicians, if the board has determined that· the provision of such office space is 
reasonably related to the proper operation of the county hospital. The authority of 
the board of trustees to expend funds for such purpose is, however, conditioned 
upon the approval of the board of county commissioners. See, R.C. 339.06 

This situation is, in my opinion, analogous to that presented in Long v. Boa1·d 
of Trustees of Ohio State University, 24 Ohio App. 261 (Franklin Co., 1926). Asked 
to decide whether the university's board of trustees had the power to establish end 
operate a bookstore, the court concluded at 266 as follows: 

The State University, by its board of trustees, has been given 
general authority by statute to maintain a University end to provide 
for the control end government thereof, and that authority would 
include en enterprise reasonably incidental to the main purpose of the 
University. There ere no such limitations with respect to the board 
of trustees of the Ohio State University as to interfere with or 
prevent the incidental enterprise under consideration. 

See also, 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-018 (A board of county hospital trustees is 
empowered by R.C. 339.06 to contract for the construction of intern and resident 
housing); 1952 Op. Att'y Gen. No. ll26, p. 97 (In order to secure properly qualified 
physicians, nurses end employees, a board of county hospital trustees may use funds 
appropriated for their uses to pay advertising and travel expenses incurred in 
interviewing prospective employees). 

In your reseach pertaining to this issue, you may have noted that in 1969 Op. 
Att'y Gen. No. 69-062 my predecessor concluded that neither a board of county 
commissioners nor a board of county hospital trustees had the authority to 
construct an addition to a county hospital where the use of such addition would be 
for other then general hospital purposes. The particular proposal under 
consideration was a lease of space to the county board of health and to the 
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community mental health and mental retardation board. Subsequent to my 
predecessor's opinion, however, R.C. 339.01, which is the primary enabling statute 
with respect to county hospitals, was amended to expand the types of facilities that 
may be constructed or acquired. 

Prior to 1971, R.C. 339.0_l only empowered the board of county commissioners 
to construct or acquire "a county hospital, or hospital buildings." In 1971, the 
General Assembly enacted Am. S.B. No. 343 to amend R.C. 339.01 to permit the 
acquisition or construction of "hospital facilities as defined in section 140.01 of the 
Revised Code.~ R.C. 140.0l defines "hospi~al facilities" as follows: · 

(E) "Hospital facilities" meru,s buildings structures and other 
improvements, additions thereto and extensions thereof, furnishings, 
equipment, and real estate and interests in real estate, used or to be 
used for or in connection with hospitals, emergency, intensive, 
intermediate, extended, long-term, or self care facilites, diagnostic 
and treatment and out-patient facilities, facilities related to 
programs for home health services, clinics, laboratories, public health 
centers, research facilities, and rehabilitation facilities, for or 
pertaining to diagnosis, treatment, care,· or rehabilitation of sick, ill, 
injured, infirm, impaired, disabled, or handicapped persons, or the 
prevention, detection, and control of disease, and also includes 

, education, training, and food service facilties for health professions 
personnel, housing facilities for such personnel and their families, and 
parking and service facilities in connection with any of the foregoing; 
and includes any one, part of, or any combination of the foregoing; 
and further includes site improvements, utilities, machinery, 
facilities, furnishings, and any separate or connected buildings, 
structures, imgrovements, sites, utilities, facilities, or equipment to 
be used in, or m connection with the operation or maintenance of or 
su lementin or otherwise related to the services or facilities to be 
~v1ded by, any one or more o such hospital acilities. Emphasis 
added.) 

Thus, by virtue of the 1971 amendment to R.C. 339.01, a board of county 
commissioners has the authority to acquire or construct any building or facility 
which is to be used in connection with the operation of a county hospital or which is 
otherwise related to the services or facilites provided by a county hospital, 
Moreover, since a board of county commissioners may only exercise the powers 
conferred upon it by R.C. 339.01 through a board of county hospital trustees, it 
would appear that the power of a board of trustees to acquire or construct 
permanent improvements under R.C. 339.06 must include the power to construct or 

· acquire any building or facility permitted under R.C. 339.01. 

It is, therefore, my opinion, and your are advised, that a board of county 
hospital trustees, with the approval of the board of county commissioners, may 
construct an addition to the county hospital or acquire an existing structure for the 
purpose of leasing office space to local physicians, if the board of county hospital 
trustees determines that such purpose is reasonably related to the proper operation 
of a county hospital. 




