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OPINION NO. 79-002 

Syllabus: 
"Ear piercing" does not constitute the 
practice of medicine under R.C. 4731.34. 

To: William I. Lee, Ohio State Medical Board, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 2, 1979 

I have before me your request for my opinion which raises 
the following questions: 

1. 	 Does ear piercing constitute the 
practice of medicine as defined in 
the Medical Practice Act including 
Section 4731.34, Revised Code. 

2. 	 If the procedure of ear piercing does 
constitute the practice of medicine, 
may this procedure be delegated to 
and performed by an individual not 
licensed to practice medicine and 
surgery in Ohio provided such a 
procedure is performed under the 
supervision and within the immediate 
presence of a fully licensed 
physician. 

R.C. 4731.34 defines the practice of medicine, in part, 
as follows: 

A person shall be regarded as practicing 
medicine, surgery, podiatry, or 
midwifery, within the meaning of sections 
4731.01 to 4731.60, inclusive of the 
Revised Code, who uses the words or 
letters, "Dr.," "Doctor," "Professor," 
"M.D.," "D.S.C.," "Pod.D.," "M.B.," or 
any other title in connection with his 
name which in any way represents him as 
engaged in the practice of medicine, 
surgery, podiatry, or midwifery, in any of 
its branches, or who examines or 
diagnoses for compensation of any kind, or 
prescribes, advises, recommends, 
administers, or dispenses for 
compensation of any kind, direct or 
indirect, a drug or medicine, appliance, 
mold or cast, application, operation, or 
treatment of whatever nature, for the cure 
or relief of a wound fracture or bodily 
injury, infirmity, or disease 
(Emphasis added) 

Thus, under this section, the practice of medicine could be 
found in either representation, examination and diagnosis for 
compensation, or treatment "for the cure or relief" for 
compensation. Since one who pierces ear~ is not representing 
himself as a physician, podiatrist, surgeon or midwife, 
diagnosing for compensation, nor providing any service " ••• 
for the cure or relief of a wound, fracture, or bodily injury, 
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infirmity or disease ••• ," but is, instead, puncturing an 
earlobe solely for cosmetic reasons, it would appear that such 
person is not practicing medicine within the statutory
definition. 

In considering the definition of the practice of medicine 
set forth in R.C. 4731.34, it is important to keep in mind that 
any person who undertakes such "practice" without first 
obtaining a license from the medical board, is, under R.C. 
4731.41, committing a crime. As such, R.C. 4731.34 is, by
incorporation, a penal statute, and thereby subject to a 
strict construction. The Supreme Court, in Inglis v. 
Pontius, 192 Ohio St. 140 (1921), stated: 

Penal statutes, or those which restrain 
the exercise, regulate the conduct, or 
impose restrict ions upon any lawful 
trade, occupation or business, should be 
strictly construed, and their scope 
should not be extended to include 
limitations not clearly expressed in 
their terms. 

Under a strict reading of R.C. 4731. 34, it is apparent that 
ear piercing is not the practice of medicine. 

While there is no Ohio case directly on point, in State 
v. Rich, 44 Ohio St. 2d 195 (1975), the Supreme Court did 
consider whether or not the procedure commonly referred to as 
"acupuncture" was the "practice of medicine" for purposes of 
R.C. 4731:34. In its conclusion the court held: 

The insertion of needles beneath the skin 
to alleviate pain, infirmity or 
disease • • • known as acupuncture,
constitutes the practice of medicine 
within the meaning of R.C. 4731.34. Rich, 
supra, at 197. {Emphasis added) ~~ 

That the court chose to qualify its conclusion with the 
emphasized language, is, I think, significant. Clearly, a 
procedure must be undertaken for treatment of a disease, 
infirmity, deformity or other condition sought to be improved 
or corrected in order for it to qualify as a medical practice. 
Such is not the case with ear piercing, since it does not 
entail diagnosis or treatment for the cure or relief of any 
particular condition, but rather allows a person to wear 
certain types of jewelry. 

While not controlling for purposes of R.C. 4731.34, it 
is nonetheless relevant that the Supreme Court of Arkansas has 
held that ear piercing is not the practice of medicine under 
their statute. Hicks v. Arkansas Medical Board, 537 S.W.2d 
794 (1976). Significantly, the Hicks decision was premised 
upon the fact the practice of ear piercing is not intended to 
treat a disease or infirmity. Similar reasoning applies to 
R.C. 4731.34. 

It must be noted that this opinion is directed only to 
the question of whether ear piercrng constitutes the practice
of medicine. Any issues of whebher more drastic cosmetic 
procedures would fall within the statutory definition must be 
considered on their own merits. 
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In answer to your first question, it is my opinion that 
ear piercing does not constitute the practice of medicine 
under R.C. 4731.34. Therefore, consideration of your second 
question is unnecessary. 

Accordingly, you are advised that: 

"Ear piercing" does not constitute the 
practice of medicine under R.C. 4731.34. 




