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OPINION NO. 84-066 

Syllabus: 

1. 	 A board of county commissioners may hire employees to perform 
administrative services associated with a health insurance 
program for county officers and employees. 

2. 	 A board of county commissioners may contract with an entity, 
whether or not an insurance company, to perform administrative 
services associated with a health insurance program for county 
officers and employees, even though such entity is not providing 
the insurance coverage. 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 16, 1984 


I have before me your request for my opinion concerning the ability of a 
county to operate a health and medical benefits plan for its employees. Your 
questions center around a type of health insurance plan, similar to the one 
described in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-045 and 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-069. The 
type of plan involved in these two opinions was described as follows: 

The policyholder contracts with the insurer, agreeing to pay a 
premium and the cost of all claims to a maximum amount. In 
exchange for this consideration, the insurer handles the entire 
administration of the plan, guarantees the payment of all benefits 
described in the policy, and pays those claim costs which exceed the 
maximum amount. The policyholder Is not involved in any way with 
the administration of the plan. 

Op, No. 81-069 at 2-282 to 2-283. 

You state in your letter: 

Particularly, we are interested in determining whether or not the 
County may separate the performance of administrative services, 
including the processing of claims for which the C1:lunty would be 
directly responsible for the health and medical benefits, from the 
stop loss coverage provided by insurance under such a health and 
medical insurance plan. 

Assuming that some entity may perform the administrative 
services separate from the insurance company, which of the following 
are fact situations that would be acceptable: 

l. 	 The county itself as the administrator. 

2. 	 An insurance company, other than the stop loss insurer, as 
administrator. 

3. 	 An entity, other than an insurance company, as 
administrator. 

I note rirst that, as a creature of statute, a county has only those powers 
which are expressly granted by statute, or which may be necessarily \mpUed 
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therefrom. See State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 
74 N.E.2d 248U9·17), 

Pursuant to R.C. 305.17l(A), a board of count~ commissioners has the 
authority to procure health and medical insurence issued by an insurance company, 
a hc.spltal servic?e association, I\ medical ca~e •!orporation, a dental care 
corporation, or a hospital service associe.tion in conjunction with an insurance 
company for county officers, employees, and their depcmdents. R.C. 305.17l(A) 
reads as follows: 

The board of county commi~sio11ers of any county may contract. 
purchase, or otherwise procure and pay all or a.1y part of the cost of 
group insurance policies that may provide benefits for hospitalization, 
surgical care, najcir medical care, c'isability, dental care, eye care, 
medical care, hearing aids, or prescription drugs, and that may 
provide sickness and accident insurance, or group life insurance, or a 
combination of any of the fcreg-oing types of irasurance or coverage 
for county officers and employees and their immediate dependents 
from the fu;ids or >udgets from which said officers or employees are 
compensated for services, issued by an insurance company, a hospital 
service association organized under Chapter 1739. of the Revised 
Code, a medical care corpcration organized under Chapter lH7. of 
the Revised Cod-e, a dental care corporation organize.d under Chapter 
1740, of the Revised Code, or a hospital service association in 
conjunction with an insurar:ce company duly authorized to do business 
in this state. 

Ir, Op. No. 81-069, my predecessor opined that R.C. 305.171 empowers a board 
of courty commissfoners to procure the type of health and medical insurance plan 
described above, specifically concluding: 

B;y virtue of the express statutory grent in R.C. 305.171, a board Jf 
county commissioners may pro•,ide health and medical insurance to 
its employees pursuant ~o an insurance contract whi~h obligates the 
board ·,:o pay claim costs t·p to a predetermined definite level and 
under which the insurance comµany B£sumes the indeterminable risks 
inherent in the e,nplcyee coverEge. 

Op. No. 81-069 (syllabm;), T'h:s conclusion was based h pert on. Op. No. 81-045, 
which had determined that a poar-d of education could, pm·suant to its power tc 
purchase health and medical insur.mce, provide this type of plan where the boa:-d 
would pay claim costs up to a predetermined definite level, and under which the 
insurance company would assume the indeterminable risks involved in the employee 
coverage and guarantee all benefits under the plan. 

Under the type of plan discussed in Op. No. 81-045 and Op. No. 81-069, the 
public employer contracted with the insurance company providing coverage to also 
perform administrative services connected with the insurance plan, including the 
processing of all claims. Op. No. 81-045 and Op. No. 81-069 at least implicitly 
indicate that a board of education or a board of county commissioners has the 
authority, pursuant to its power to provide health insurance, to contract with an 
insurance company for the performance of these administrative services associated 
with an insurance plan, at least where those services are performed by the company 
providing the insurance coverage. You now wish to know whether the county itself 
may perform these administrative services, or whether the county may contrac~ for 
the provision of these administrative services with an insurance company other 
than the company providing insurance coverage, or with an entity which is not an 
insurance company. 

I recently had occasion to consider similar issues with regard to a board of 
education. In 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-030, I addressed the question whether a 
board of education has the authority to contract with any person or private 
organization to provide administrative services in connection with the type of 
insurance plan described above, whether or not such entity is providing insurance 
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coverage for board employees, and whether or not the entity is an insurance 
company. In Op. No. 84-030 I stated: 

a board of education has the implied power to provide administrative 
services in connection with insurance coverage provided board 
employees pursuant to R.C. 9.90 or R.C. 3313.202. The processing of 
claims and the provision of other administrative services are essential 
to the actual provision of insurance coverage. An insurance program 
could not be operated without the accompaniment of such services. 
Thus, the board's power to provide administrative services in 
connection with an insurance plan may be implied from the board's 
express statutory authority to provide insurance. See Op. No. 81-045 
(a board of education may contract with the company providing 
health insurance coverage to board employees to administer the 
insurance plan). See enerall State ex rel. Hunt v. Hildebrant, 93 
Ohio St. 1, ll2 N.E. 138 1915) (a public official may do what is 
reasonably necessary to perform his statutory duties). 

Since a board of education has authority to provide 
administrative services in connection with an insurance plan, it may 
hire employees to perform those functions necessary to the execution 
of these services. See R.C. 3319.02; R.C. 3319.03; R.C. 3319.081, See 
~ 1981 Op. A tt'y Gen. No. 81-036 (the duty to operate and maintain 
programs necessarily requires the employment of persons to staff the 
programs). 

Op, No. 84-030 at 2-87. 

Like a board of education, a board of county commissioners has the exp!'ess 
authority to provide insurance, from which may be implied the power to provide 
administrative services in connection with the insurance coverage provided. See 
Op. No. 81-069. Because a county has the authority to provide administrative 
services in connection with insurance coverage, it has the authority to hire 
employees to perform those services. See R.C. 305.13; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81­
036. Thus, I conclude that the county itself may perform administrative services in 
connection with the provision of a health and medical insurance plan. 

I turn next to your question concerning whether a county may contract with 
an entity other than the insurer to perform these administrative services. Again, I 
addressed this question in Op. No. 84-030 with regard to boards of education, and 
concluded therein that since a board of education has the authority to provide 
administrative services in connection with an insurance plan, it may contract to 
have an independent contractor perform those services. Cited in support of this 
conclusion were State ex rel. Si all v. Aetna Cleanin Contractors of Cleveland 
Inc., 45 Ohio St. 2d 308, 345 N.E.2d 61 1976 ; Sovine v. Teater, 47 Ohio App. 2d 254, 
353 N.E.2d 880 (Franklin County 1976), 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-038, 1970 Op. 
Att'y Gen. No. 70-084, and 1964 Op. Att'y Gen. No. 64-1066. There is no distinction 
between the powers of a board of education and a board of county commissioners 
which prevents me from adopting and extending this conclusion to counties. 
Because a board of county commissioners has the authority to provide 
administrative services in connection with an insurance plan, it may provide these 
services through an independent contractor. 

1 note, however, that there are restrictions on the power of a board of county 
commissioners to contract with an independent contractor for the provision of 
services. A board of county commissioners may not utilize the services of an 
independent contractor in order to thwart the purposes of the civil service system. 
See Local 4501 Communications Workers of America v. Ohio State Universit , 12 
Ohio St. 3d 274, N.E.2d 1984; State ex rel. Sigall v. Aetna Cleaning 
Contractors of Cleveiand1 lnc..See also Sovine v. Teater. In addition, a board of 
county commissioners may not contrict with an independent contractor if such 
contract would place the board in violation of any of its collective bargaining 
agreements with employees. ~ Local 45011 Communications Workers of America 
v. Ohio State University. 
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Further, a board of county commissioners may not contract with an 
independent contractor for the performance of certain duties where it is apparent 
that the board must perform those responsibilities itself or through its employees. 
~ 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-027; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-002. ~ generally 
Councell v. Douglas, 163 Ohio St. 292, 126 N.E.2d 597 (1955) (distinguishing between 
the relationship of employer and employee and the relationship of employer and 
independent contractor). It does not appear that the duties associated with the 
administration of a health insurance plan are such that they must be performed by 
county employees as opposed to an independent contractor. See Op. No. 84-030. 
To the extent that a board of county commissioners is expressly prohibited from 
contracting out certain duties, it may not, of course, contract with an independent 
contractor to perform those duties. I am unaware, however, of any prohibition 
against a board of county commissioners contracting out the performance of 
administrative services in connection with an insurance plan. 

You have inquired as to whether the county may contract for administrative 
services in connection with an insurance plan with an insurance company other than 
the company providing insurance coverage, or with an entity which is not an 
insurance company. R.C. 305.l7l(A) empowers a board of county commissioners to 
contract for health and medical insurance with an insurance company, a hospital 
service organization organized pursuant to R.C. Chapter 1739, a medical care 
corporation organized pursuant to R.C. Chapter 17 37, a dental care corporation 
organized under R.C. Chapter 1740, or a hospital service association in conjunction 
with an insurance company authorized to do business in Ohio. Thus, a county is 
limited as to the type of organization with which it may contract with regard to 
the provision of insurance coverage. As I discussed in Op. No. 84-030, however, a 
contract for the administration of an insurance plan does not itself constitute a 
contract of insurance. See State ex rel. Duffy v. Western Auto Supply Co., 134 
Ohio St. 163, 16 N.E.2d 256 (1938). Thus, the restrictions of R.C. 305.17l(A) with 
regard to the type of organization with which the county may contract do not apply 
to a contract for the administration of an insurance plan. I am unaware of any 
other restrictions which would apply to limit the types of organizations with which 
the county may contract for the provision of administrative services associated 
with an insurance plan. Thus, I conclude that a board of county commissioners may 
contract with an entity, whether or not an insurance company, to perform 
administrative services associated with a health insurance program for county 
employees, even though such entity is not providing the insurance coverage. 

As a final matter, in your letter of request you have drawn my attention to 
the authority of a board of county commissioners to hire consultants as a possible 
source of authority to contract with an entity for the performance of 
administrative services in connection with an insurance plan. R.C. 9.36 does 
empower a board of county commissioners to "contract for the services of fiscal 
and management consultants to aid it in the execution of its powers and duties." 
Thus, the county commissioners could, pursuant to R.C. 9.36, contract with a 
consultant to advise the county as to administrative services associated with an 
insurance program. As I noted in Op. No. 84-030, however, the power to hire a 
consultant with regard to a particular matter does not empower the board to 
contract with an entity to actually perform the board's duties since a "consultant 
may be called upon to render his expert advice or opinion on a certain responsibility 
or task, but, in the process of consulting, he does not actually perform the duty or 
task himself." Op. No. 84-030 at 2-88. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-013; 1981 Op. 
Att'y Gen. No. 81-040. ­

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

I. 	 A board of county commissioners may hire employees to perform 
administrative services associated with a health insurance 
program for county officers and employees. 

2. 	 A board of county commissioners may contract with an entity, 
whether or not an insurance company, to perform administrative 
services associated with a health insurance program for county 
officers and employees, even though such entity is not providing 
the insurance coverage. 
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