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ATTORNEY GENERAL 

TOWNSHIP TRUSTEES-MAY FIND BY RESOLUTION THEY 

DO NOT NEED CERTAIN ROAD EQUIP.MENT-WHEN EN­

TIRE PURCHASE PRICE DOES NOT EXCEED ONE THOU­

SAND DOLLARS-EQUIPMENT MAY BE TRADED IN WITH­

OUT ADVERTISING SUCH EQUIPMENT FOR SALE. 

SYLLABUS: 

\,Vhen township trustees find, by resolution, that they do not need certain road 
equipment ,they may, when the entire purchase price alone does not exceed $1000, 
trade in such equipment without advertising such equipment for sale. 
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Columbus, Ohio, March 22, 1949 

Hon. Reeder C. Hutchinson, Prosecuting Attorney 

Defiance County, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion dated January 18, 1949, is as follows: 

"As Prosecuting Attorney of Defiance County, Ohio, I 
wish to propound a question which has come up in connection 
with a township of this county, as follows: Do the township 
trustees have authority to trade in road equipment which they do 
not need, on the purchase of new equipment, the entire purchase 
price of which does not exceed $rnoo.oo, without advertising such 
equipment for sale? 

"My examination of General Code 3281 and General Code, 33i3 
leads me to believe that no advertisement is necessary. I note that 
in section 3281, after the procedure of sale, at public auction is 
described the statute says 'providing, however, that where the 
township has machinery, equipment, or tools, used for the con­
struction, re-construction, maintenance or repair of roads which 
the township finds by resolution it does not need, the trustees may 
sell such machinery, equipment or tools, to the person from which 
they purchase other machinery, equipment or tools in accordance 
with section 3373 of the General Code.' It would seem to me that 
this creates an exception to the method of sale by advertisement 
and auction which precedes this language in the statute. General 
Code 3373 states, after providing for advertisement in case of 
purchase over $1000.00, that where the amount of the purchase 
alone involved does not exceed $rnoo,oo, to sell the machinery 
and to have the same credited by the vendor against the purchase 
price and it further provides that where the purchase exceeds 
$1000,00 that the trustees may give notice to the competitive 
bidders of their willingness to accept offers for the purchase of 
the old machinery. It would appear that General Code 3373 
makes a distinction as to the method of the sale of the old equip­
ment when the purchase price of the new equipment exceeds 
$1000.00 and when it does not exceed $1000.00. It is my con­
clusion that the township trustees have authority to trade in the 
old equipment without advertisement of the same for sale and 
without sale at auction, when the new equipment purchased does 
not exceed $rnoo.oo. I believe that my predecessor in this office 
has advised the township trustees that they have this authority. 

"At a recent meeting of the township trustees of this county, 
Mr. H. A. Parrish, State Examiner, states that he believed the 
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law to be otherwise and that regardless of the purchase pnce 
of the new equipment, the old equipment must be sold after 
advertisement and at auction. However he has referred the trus­
tees to my office for further advice. 

"I am unable to discover any reference to an Attorney Cen­
eral's Opinion on this, and I believe that it must be one of gen­
eral interest throughout the state. \Viii you please clarify it for 
me?'' 

Section 3281, General Code, reads in part : 

"* * * When the township has property which the trustees 
by resolution find, it does not need, the trustees may sell and 
convey same. Such sale must be by public auction and upon 
notice whereof published once a \\'eek for three weeks in a news­
paper published, or of general circulation, in such township, the 
last of said publications to be at least five clays before date of 
sale. Provided, however, that where the township has machinery, 
equipment, or tools used for the construction, reconstruction, 
maintenance and repair of roads which the trustees find by resolu­
tion, it does not need, the trustees may sell said machinery, equip­
ment, or tools to the person from whom they purchase other 
machinery, equipment, or tools in accordance with section 3373 
of the General Corle. * * *'' 

Section 3373, General Code, reads in part: 

''* * * All purchases of materials, machinery, and tools, 
shall, where the amount involved exceeds one thousand dollars, 
be made from the lowest responsible bidder after advertisement 
made in the manner hereinbefore provided. \Vhere, in compliance 
with section 3281 of the General Code, the township trustees 
desire to sell machinery, equipment, or tools owned by the town­
ship to the person from whom they are to purchase other machin­
ery, equipment, or tools, the trustees may offer, where the amount 
of the purchase alone involved does not exceed one thousand 
dollars, to sell said machinery, equipment, or tools and to have 
the same credited by the vendor against the purchase of the other 
machinery, equipment or tools. \Vhere the purchase price of the 
other machinery, equipment, or tools alone exceeds one thousand 
dollars, the township trustees may give notice to the competitive 
bidders of their willingness to accept offers for the purchase of 
the old machinery, equipment, or tools, said offers to he sub­
tracted from the selling price of the other equipment as bid, in 
determining the lowest responsible bidder. Notice of willingness 
of trustees to accept offers for the purchase of the old machin­
ery, equipment, or tools shall be made as a part of the advertise­
ment for bids as hereinbefore provided. All force account \\'Ork 
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shall be done under the direction of a member of the board of 
township trustees or of the township highway superintendent." 

By the terms of Section 3281, General Code, when the trustees by 

resolution find they do not need certain machinery, equipment or tools 

used for the construction, reconstruction and repair of roads, they may 

sell the same to the persons from whom they purchase other machinery, 

equipment or tools, as provided in Section 3373, General Code. 

Section 3373, General Code, sets forth the various ways such equip­

ment may be purchased and sold. The pertinent part as quoted above states 

that where, in compliance with Section 3281, General Code, the trustees 

desire to sell machinery, equipment or tools owned by the township to 

the person from whom they are to purchase other machinery, equipment or 

tools, they may offer, where the purchase price alone involved does not 

exceed $1000, to sell said machinery and equipment or tools and have 

the same credited by the vendor against the purchase of other machin­

ery, equipment or tools. 

It is my opinion that Section 3373, General Code, makes a distinc­

tion as to the method of sale of old equipment when the purchase price 

of the new equipment exceeds $1000 and when it does not exceed $rooo. 
I know of no court opinion on the matter, but I believe that the language 

of the statute is clear and unambiguous. 

The statute expressly requires that all purchases of materials where 

the amount exceeds $1000, shall be made after advertisement for bids. 

The next sentence relates to purchases of less than $1000 and no require­

ment of advertisement is mentioned. However, in the next sentence con­

cerning purchases exceeding $1000, specific mention of bidding and the 

lowest responsible bidder is made. All of these sentences are exclusive 

and deal with the value of the equipment involved. By stating that where 

the value exceeds $1000 there must be competitive bidding, it thereby 

excludes, by implication at least, the requirement in equipment valued 

under $moo. This is made more express in Section 3281, General Code, 

wherein requirements for advertising and bidding are set forth, but with 

the proviso that Section 3373, General Code, is separate from this re­

quirement, and said sale or purchase is to be according to the method 

provided therein. 

Since Section 3373, General Code, requires only bidding for equip­

ment valued over $1000, and since the sentence relating to equipment 
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valued under $moo in Section 3373, General Code, specifically mentions 

Section 3281, General Code, and makes no requirement for bidding or 

advertising, I am of the opinion that the legislature intended no bidding 

or advertising necessary on this type of sale or purchase. 

Therefore, I have reached the conclusion and it is my opinion that 
when township trustees find, by resolution, that they do not need certain 

road equipment, they may, when the entire purchase price alone does 

not exceed $moo, trade in such equipment without advertising such 

equipment for sale. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




