
740 OPINIONS 

CEMETERY: 

1. ELECTORS, VOTERS, WHO RESIDE INSIDE CORPORATE 
LIMITS OF VILLAGE- SHOULD BE PERMITTED TO 

VOTE ON QUESTION OF TAX LEVY FOR UPKEEP 
OF CEMETERIES - COOLVILLE, TROY TOWNSHIP, 
ATHENS COUNTY. 

2. PROPERTY LOCATED WITHIN CORPORATE LIMITS OF 
VILLAGE SHOULD BE TAXED IN SAME MANNER AS 
OTHER PROPERTY IN TOWNSHIP LOCATED OUTSIDE 
VILLAGE. 

3. RESOLUTION BY TOWNSHIP TRUSTEES-NECESSARY 
TO SUBMIT QUESTION TO VOTE BY ELECTORS OF 
TOWNSHIP. 

SYLLAHIUS: 

1. The electors (voters) residing inside the corporate limits of Coolville should 
be permitted to vote on the question of a tax levy for the upkeep of the cemeteries 
located within Trey Townshi1>. 

:!. The property located within the corporate limits of the village of Coolville 
should be taxed in the same manner as other property in Troy Township located 
outside the village of Coolville. 

3. A resolution by the trustees of Troy Township in conformity with Section 
jlJ2.:i-15, General Code, is all that is necessary to submit the question to a vote by the 
electors of Troy Township. 

Columbus, Ohio, October L1, 1949 

Hon. Gordon B. Gray, Prosecuting Attorney 

A,thens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111011 which request reads 

as follows: 

"Troy Township, Athens County, Ohio, desires to vote on 
a tax levy for the purpose of upkeep of their various cemeteries 
which are all located outside the boundary of the Village of Cool­
ville which is located in Troy Township. 
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I have been asked to secure an opinion from you whether 
the voters residing inside the corporation limits of the Village of 
Coolville will be permitted to vote on this question and whether 
their property would be taxed for the upkeep of the cemeteries. 

I have also been asked the further question whether the 
trustees of Troy Township and the members of the village council 
are both required to vote for the submission of this issue to the 
electors or would only a resolution by the Troy Township Trus­
tees be sufficient. 

It is desired to submit this question to the electors at the 
next general election. Hence we would appreciate an answer 
before the filing elate for the submission of this question.'' 

You have further advised me that the tax which Troy Township desires 

to levy will be in excess of the taxing limitation imposed by Article XII, 

Section 2 of the Ohio Constitution and Section 5625-2 of the General 

Code. 

Since the tax will be in excess of the taxing limitation, I must first 

decide the proper procedure for the levying of a tax under such circum­

stances. 

Article XII, Section 2 of the Ohio Constitution reads as follows: 

''I\' o property, taxed according to value, shall he so taxed in 
excess of one per cent of its true value in money for all state and 
local purposes, but laws may be passed authorizing additional 
taxes to be levied outside such limitation, either when approved 
by at least a majority of the electors of the taxing district voting 
on such proposition, or when provided for by the charter of a 
municipal corporation. Land and improvements thereon shall be 
taxed by uniform rule according to value. * * *" 

Section 5625-2, General Code, reads as follows: 

"The aggregate amount of taxes that may be levied on any 
taxable property in any subdivision or other taxing unit of the 
state shall not in any one year exceed ten mills of each dollar of 
tax valuation of such subdivision or other taxing unit, except 
taxes specifically authorized to be levied in excess thereof. The 
limitation provided by this section shall be known as the 'ten 
mill limitation,' and wherever said term is used in this chapter, 
or elsewhere in the General Code, it shall be construed to refer 
to, and include both the limitation imposed by this section and the 
limitation imposed by article XII, section 2 of the constitution." 

However, the General Code of Ohio provides a method whereby an 

amount in excess of the ten mill limitation may be levied. Section 5625-15, 

General Code, provides, among other things : 
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"The taxing authority of any subdivision at any time prior 
to September I 5, in any year, by vote of two-thirds of all 
the members of said body, may declare by resolution that the 
amount of taxes which may be raised within the ten mill limita­
tion will be insufficient to provide an adequate amount for the 
necessary requirements of the subdivision, and that it is necessary 
to levy a tax in excess of such limitation for any of the following 
purposes: 

1. Current expenses of the subdivision. 

* * * Such resolution shall be confined to a single purpose, 
and shall spec_ify the amount of increase in rate which it is nec­
essary to levy, the purpose thereof and the number of years 
during which such increase shall be in effect which may or may 
not include a levy upon the duplicate of the current year. The 
number of years shall be any number not exceeding five, except 
that when the additional rate is for the payment of debt charges 
the increased rate shall be for the life of the indebtedness. * * *" 

Further, Section 5625-17, General Code, provides the procedural 

method of placing such tax levies on the ballot and Section 5625-18 pro­

vides for the requirements as to the percent of electors needed to pass 

the proposed levy. Section 5625-18, General Code, reads: 

"If a majority of the electors voting on a levy for the current 
expenses of schools or of municipal universities or sixty-five per 
centum of the electors voting upon a levy for any other purpose, 
at such election vote in favor thereof, the taxing authority of said 
subdivision may levy a tax within such subdivision at the addi­
tional rate outside of the ten mill limitation during the period 
and for the purpose stated in the resolution, or at any less rate, 
or for any of said years or purposes; provided, that levies for 
payment of debt charges shall not exceed the amount necessary 
for such charges on the indebtedness mentioned in the resolution ; 
provided, further, that if such levy is for the payment of charges 
on debts incurred prior to January 1, 1935, outside of the ten 
mill limitation but within the fifteen mill limitation the taxing 
authority of said subdivision shall levy outside of the ten mill 
limitation such tax if a majority of the electors voting on the levy 
vote in favor thereof.'' 

It is myopinion that the tax desired to be levied by Troy Township 

is a tax for "current expenses" as that phrase is used in Section 5625-15, 

supra. The phrase "current expenses" is defined in Section 5625-1, 

General Code, in the following manner ; 

"The following definitions shall be applied to the terms used 
in this act: * * * 
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( f) 'Current operating expenses' and 'current expenses 
shall mean the lawful expenditures of a subdivision, except those 
for permanent improvements, and except payments for interest, 
sinking fund and retirement of bonds, notes and certificates of 
indebtedness of the subdivision. * * *" 

From the above definition it is clear to me that a tax levied by a 

township for the upkeep of its cemeteries is a tax for "current expenses'' 

within the meaning of Section 5625-1, supra. Therefore, assuming that 

the procedural methods of placing the proposed levy on the ballot as pro­

vided for in Sections 5625-15 and 5625-18, General Code, are complied 

with, a tax in excess of the taxing limitation may be placed on the ballot 

by the trustees of Troy Township. 

Having decided that the proposed tax may be placed on the ballot, 

two questions remain to be answered. First, is the property located within 

the corporate limits of the village of Coolville, which village is located 

entirely within the limits of Troy Township, subject to a tax levied by 

Troy Township, and, second, may the electors of the village of Coolville 

vote on the proposed levy? 

In answer to the first question I refer you to the Opinion No. 198, 

Opinions of the Attorney General for 1939, in which the then Attorney 

General makes the following statements at page 251 : 

"The question as to whether a township can levy a tax on 
all of the taxable property located in the township, including the 
property in a village lying within the township, has been passed 
upon by a former Attorney General. In Vol. I of the Opinions 
of the Attorney General for the year 1924, at page 82, the first 
proposition of the syllabus reads as follows: 

'A levy of a tax "on all the taxable property of a town­
ship" includes the property of a village within such town­
ship unless the property of the village is expressly excepted 
by statute from such levy.' 

"In the opinion above mentioned at page 83. the then At­
torney General said : 

'"All the taxable property in the township" includes 
the taxable property of a village in the township. The 
practice is and seems always to have been to make the gen­
eral levies of the township to cover all property within the 
township. Because some part of the territory of a township 
becomes a village does not seem to operate to take the area 
within the village out of the township for voting or for tax-
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mg purposes. Village electors vote for township officers 
and are often elected as such officers. In State, ex rel. v. 
Ward,, Ii 0. S. 543, the opinion says: 

''The statutes nowhere provide, either expressly or 
by just implication, that on the organization of a city 
within the limits of a township or townships, the terri­
tory within the city limits shall cease to be a part of the 
township or townships from which the same was taken, 
hut there are clear indications of a contrary legislative 
intent."' 

''It will be noted, therefore, that it is the general rule that a 
township can levy a tax on all of the taxable property located in 
the township, including the property in a village or city located 
within the township, unless an exception is found in the statute 
providing for the tax. In the present situation, Section 464i-4, 
supra, provides that the tax shall be levied upon 'each dollar of 
the taxable property in such * * * township'. No exception is 
made exempting the property of a village or city which may he 
located within the township." 

Further, in Opinion No. 7038, Opinions of the Attorney General for 

1944, the then Attorney General had before him a question in which two 

municipal corporations occupied the entire area of a township and it was 

contended that the township had been destroyed. The Attorney General, 

at page 409 of the opinion, had this to say : 

"* * * Accordingly, it seems clear to me that the existence 
of Conneaut Township has been in no wise affected, and the en­
tire township, including the city of Conneaut and the Village of 
Lakeville, is still subject to control as a township by the officers 
who are provided by law for all townships of the state. The city 
of Conneaut after its incorporation continued to he a part of the 
township and the Village of Lakeville after its incorporation also 
continues to be a part of the township. Taxes which have here­
tofore been levied by the township authorities on property cov­
ered by the city of Conneaut and the Village of Lakeville together 
with tax<;s hereafter levied by the township authorities., are to be 
collected and disposed of as provided by law. * * *'' 

From the above discussion, it is clear to me that the incorporation 

of a village within a township does not operate to remove the lands within 

the village from the jurisdiction of the township unless the corporate 

limits of a city or village become identical with those of a township. See 

Section 3512 of the General Code. 
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From the above statements it is clear that all the property located 

within Troy Township is subject to a tax levied by Troy Township. 

[n answer to your second question as to whether the voters of Cool­

ville are entitled to vote on the proposed tax levy for the upkeep of ceme­

teries located in Troy Township but outside the corporate limits of Cool­

ville, note that Section 5625-15, supra, at the outset states: 

"The taxing authority of any subdivision * * * may declare 
* * * that it is necessary to levy a tax in excess of such ( ten 
mill) limitation * * *". 

As used in Section 5625-15 of the General Code. the word "subdivi­

sion'' is defined in Section 5625-1, General Code, which definition reads: 

"(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, 
except the county school district, municipal corporation, town­
ship, township fire district or township waste disposal district in 
the state.'' 

L'nder the abO\·e definition a township is included in the statutory 

definition of "subdivision." Therefore a township may declare that it is 

necessary to levy a tax in excess of the ten mill limitation. A careful 

search of the Ohio General Code fails to reveal any provision which pro­

vides that if a village is incorporated within a township the electors of 

said village lose their status as electors of the township in matters which 

are of interest to persons residing in such township. In State ex rel. 

Halsey ct al. v. \ Varel et al., 17 0. S. 5-1-3, the Ohio Supreme Court 

considered the question of whether or not electors residing within the 

corporate limits of a city which corporate limits were within a township 

lost their status as electors of the township in regard to voting for town­

ship offices. The court states the following at page 547 of the opinion: 

"* * * in the offices of township trustees, clerk, treasurer, 
justices of the peace, and constables, the electors and taxpayers 
of the city have, in some or in all respects, a like interest with 
electors outside the city limits, and are entitled to vote in the 
choice of them." 

Thus, the test established by the Ohio Supreme Court as to the right 

of electors of a municipal corporation, which corporation is located within 

a township, to vote for township officers is whether such electors have 

"in some or in all respects, a like interest with electors outside the city 

limits." It is my opinion that the same test may be applied to the rig11t 
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of electors of a municipal corporat~on, which corporation 1s within the 

limits of a township, to vote for tax levies. Clearly the electors of Cool­

ville in our present situation do have an interest which in some or all 

respects is a like interest with electors outside the city limits. In answer­

ing your first question I have already decided that the property located 

within the corporate limits of Coolville should be subject to the proposed 

ta.-x: levy. Certainly the owners of such property who are also electors of 

Coolville have an interest in such tax. Further, Section 3448, General 

Code, provides : 

"Upon application the township trustees shall sell at a rea­
sonable price such number of lots as the public wants demand 
for burial purposes. Upon complying with the terms of sale, 
purchasers of lots shall be entitled to receive a deed or deeds 
therefor which the trustees shall execute, and which shall be re­
corded by the township clerk in a book for that purpose, the 
expense of recording to be paid by the person receiving the deed. 
Upon the application of a head of a family living in the township, 
the trustees shall make and deliver to such applicant a deed for 
a suitable lot for the burial of his or her family without charge, 
if in the opinion of the trustees, by reason of the circumstances 
of such family. payment therefor would be oppressive." 

Certainly in view of the \Varel case, supra, the phrase contained in 

Section 3448, supra, which reads, "Upon the application of a head of a 

family living in the township" includes all families living within the town­

ship whether within or without the corporate limits of Coolville. 

Therefore, in answer to your request, I am of the opinion that the 

electors (voters) residing inside the corporate limits of Coolville should 

be permitted to vote on the question of a tax levy for the upkeep of the 

cemeteries located within Troy Township. Further, that the property 

located within the corporate limits of the village of Coolville should be 

taxed in the same manner as other property in Troy Township located 

outside the village of Coolville and finally, that a resolution by the trustees 

of Troy Township in conformity with Section 5625-15, General Code, is 

all that is necessary to submit the question to a voite by the electors of 

Troy Township. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


