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414 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Section 731.43, Revised Code, provides the sole statutory methods by 
which a vacancy in the office of a member of the legislative authority of a 
municipal corporation may be filled and such section was not repealed by 
implication by the amendment of Section 3.02, Revised Code. 

2. When the classification of a municipal corporation changes from that 
of a village to a city according to law, the village ceases to exist and the 
officers of the village continue in office only until succeeded by the proper 
officers of the new municipal corporation at the regular municipal election, as 
provided by Section 703.07, Revised Code. 

3. Members of the legislative authority of the former village who were 
elected to serve terms of four years in accordance with Section 731.09, Re­
vised Code, do not continue as members of the legislative authority of the city 
until the expiration of such four-year period. 

Columbus, Ohio, July 18, 1963 

Honorable Ted W. Brown 
Secretary of State 
State House 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"I would appreciate your opinion, as Attorney 
General, on the following two questions: 

"(l) In 1959 the General Assembly amended Sec­
tion 731.09, Revised Code, increasing the term of office of 
village councilmen from two to four years. Section 731.43, 
Revised Code, provides that vacancies in the legislative 
authority of a municipal corporation shall be filled by the 
legislative authority. Apparently the person chosen to fill 
such a vacancy would serve out the entire unexpired term, 
which might now amount to almost a complete four years. 
It is being suggested that under Section 3.02, Revised 
Code, persons so appointed should serve only until the 
next election for the office, or in other words that they 
could serve no more than two years and thirty days. In­
asmuch as Boards of Elections are now being faced with 
petitions from candidates who want to run for the re­
maining two years of some of these unexpired terms, rely­
ing on Section 3.02, we would appreciate your opinion 
as to which statute governs. 
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"(2) In 1961 four members of the council of the 
village of 'S' were elected to four-year terms, and two 
members were elected to two-year terms.. This is, of 
course, the procedure prescribed by Section 731.09, 
Revised Code. Subsequently, pursuant to application 
properly made, the Bureau of the Census made a recheck 
of the village and found that its population exceeded 5,000. 
A proclamation making the village a city was accordingly 
issued. The question now arises, do the councilmen elected 
to four-year terms continue as city councilmen, or do their 
terms expire at the end of 1963? Again, a Board of Elec­
tions is about to be confronted with petitions from candi­
dates." 

The problem presented in your first question is one which will 
require consideration of three sections of the Revised Code, both 
as they presently exist and as they appeared prior to rather recent 
amendment. 

Section 731.09, Revised Code, formerly provided that members 
of the legislative authority of a village should be elected for a term 
of two years. This section was amended as of October 22, 1959, 
to provide for a four-year term (128 Ohio Laws, 290). Another 
amendment as shown in 129 Ohio Laws, 326, became effective 
June 8, 1961. Section 731.09, Revised Code, now reads: 

"The legislative power of each village shall be vested 
in, and exercised by, a legislative authority, composed of 
six members, who shall be elected by the electors of the 
village at large, for terms of four years. At the municipal 
election held in the year 1961 two members shall be elected 
for terms of two years and four members shall be elected 
for terms of four years. Except in villages where a pri­
mary election was held in 1961 for the nomination of 
candidates for member of the legislative authority, the 
four candidates who receive the greatest number of the 
votes cast shall be elected for terms of four years, and 
the two candidates who receive the next greatest number 
of the votes cast shall be elected for terms of two years. 

"All candidates nominated prior to the effective date 
of this section, except by primary election shall have their 
names grouped together on the election ballot regardless 
of whether their nominating petition or declaration of 
candidacy designated that they were candidates for a two­
year or a four-year term. 

"At the municipal election in 1963 and quadrennially 
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thereafter, two members shall be elected for terms of four 
years. 

"At the municipal election in 1965 and quadrennially 
thereafter, four members shall be elected for terms of 
four years. 

"Beginning with the year 1964, all members of vil­
lage council shall hold office for a term of four years." 

Section 731.43, Revised Code, has long provided the method 
for filling a vacancy in the office of a member of the legislative 
authority of a municipal corporation. Although there have been 
some incidental changes in the language, this section has not been 
amended since it was enacted in 1902 (96 Ohio Laws, 59 and 82). 
This was first Section 1536-613, Revised Statutes; later it became 

Section 4236, General Code. That section reads: 

"When the office of a member of the legislative 
authority of a municipal corporation becomes vacant, the 
vacancy shall be filled by election by the legislative author­
ity for the unexpired term. If the legislative authority 
fails within thirty days to fill such vacancy, the mayor 
shall fill it by appointment." 

Prior to January 1, 1956, Section 3.02, Revised Code, read: 

"When an elective office becomes vacant and is filled 
by appointment, such appointee shall hold the office until 
his successor is elected and qualified. Unless otherwise 
provided by law, such successor shall be elected for the 
unexpired term at the first general election for the office 
which is vacant that occurs more than thirty days after 
the vacancy has occurred. When an elected candidate fails 
to qualify for the office to which he has been elected, the 
office shall be filled as in the case of a vacancy. Until so 
filled, the incumbent officer shall continue to hold the 
office. This section does not postpone the time for such 
election beyond that at which it would have been held had 
no such vacancy occurred or affect the official term, or the 
time for the commencement thereof, of any person elected 
to such office before the occurrence of such vacancy." 

(Emphasis added) 

This section was amended in 126 Ohio Laws, 205, and again 
in 129 Ohio Laws, 582 (586), although this latter amendment was 
only for the purpose of correcting style deviations. Section 3.02, 
Revised Code, now reads : 
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"When an elective office becomes vacant and is filled 
by appointment, such appointee shall hold the office until 
his successor is elected and qualified; and such successor 
shall be elected for the unexpired term, at the first general 
election for the office which is vacant that occurs more 
than forty days after the vacancy has occurred ; provided 
that when the unexpired term ends within one year 
immediately following the date of such general election, 
an election to fill such unexpired term shall not be held 
and the appointment shall be for such unexpired term. 

"When an elected candidate fails to qualify for the 
office to which he has been elected, the office shall be filled 
as in the case of a vacancy. Until so filled, the incumbent 
officer shall continue to hold the office. This section does 
not postpone the time for such election beyond that at 
which it would have been held had no such vacancy 
occurred or affect the official term, or the time for the 
commencement thereof, of any person elected to such 
office before the occurrence of such vacancy." 

It seems, then that your question has resulted from the 
change which removed the words "unless otherwise provided by 
law" from Section 3.02, Revised Code. 

It is my opinion that Section 731.43, Revised Code, provides 
the sole method for electing or appointing a successor to serve 
an unexpired term as a member of the legislative authority of a 
municipal corporation. By the express language of that statute, 
the successor duly elected by the members of the legislative 
authority or appointed by the mayor is to serve the unexpired term. 
It seems to me that unless it could be said that the amendment 
of Section 3.02, Revised Code, in some way supersedes the express 
language of Section 731.43, Revised Code, or repealed that section 
by implication, there can be no doubt but that Section 731.43, 
Revised Code, controls. In fact, it would seem to me that there 
would actually be no "office which is vacant" within the meaning 
of Section 3.02, Revised Code, after an election or appointment 
made pursuant to Section 731.43, Revised Code. 

The general rule concerning repeals by implication in a situa­
tion such as is presented here is stated in this way in 5 Ohio 
Jurisprudence 2d, beginning at page 83: 

"The policy against implied repeals has peculiar and 
special force when the conflicting provisions, which are 
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t}:lought to work a repeal, are contained in a special act 
and a later in general act. (sic) The special statute, in 
many cases, remains wholly unaffected by the later 
general act. Indeed, the presumption is that the special 
statute is intended to remain in force as an exception to 
the general act. The general enactment must be taken to 
affect only such cases within its general language as are 
not within the provisions of the particular enactment. 
* * * Thus as a general rule, general statutory pro­
visions do not control or interfere with specific provisions, 
but must yield thereto. 

* * * * * *" 
My predecessor in office considered a similar question in 

Opinion No. 2439, Opinions of the Attorney General for 1961, 
page 444; the syllabus of that opinion reads: 

"Vacancies occurring in a board of education are to 
be filled pursuant to the provisions of Section 3313.11, 
Revised Code, which operates as a special exception to the 
general provisions of Section 3.02, Revised Code, which 
latter section does not apply to the filling of vacancies in 
boards of education." 

The writer of that opinion mentioned the general rule that 
special statutes control over general statutes when both govern 
the same subject matter and then quoted as follows from Fisher 
Bros. v. Bowers, 166 Ohio St., 191, at page 196: 

"'We have held so many times that it has become 
axiomatic that a special statutory provision which applies 
to a specific subject matter constitutes an exception to a 
general statutory provision covering other subject matter 
as well as the specific subject matter.'" 
This sentence appears in Opinion No. 2439, supra, at page 446: 

"* * * Although as you point out in your request, 
Section 3.02, Revised Code, was amended in 1956, to delete 
the words 'unless otherwise provided by law' the present 
provisions of Section 3313.11, Revised Code, were not 
changed and, therefore, the general presumption against 
an implied repeal of any statute tends to support the 
conclusion I have reached.'' 

It is my conclusion that the amendment to Section 3.02, 
Revised Code, which deleted the words "unless otherwise provided 
by law," did not in any Wl:!-Y affect the mandatory method provided 
by Section 731.43, Revised Code, for filling a vacancy in the office 
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of a member of the legislative authority of a municipal corpora­
tion. Neither did the increase in the term ·of a member of the 
legislative authority of a village, as provided by Section 731.09, 
Revised Code, repeal by implication the mandatory provisions of 
Section 731.43, Revised Code. 

In your second question you have described a situation in 
which a village has become a city and a proclamation to that effect 
has been duly issu~d according to law. Four members of the legis­
lative authority of the village were elected in 1961 for four year 
terms in accordance with the provisions of Section 731.09, Revised 
Code. You have inquired whether these members will continue as 
members of the city council until the end of the four-year period. 

The village in question has ceased to exist; this municipal 
corporation is now a city by reason of Section 1 of Article XVIII, 
Constitution of Ohio, and Section 703.01, Revised Code. I find 
nothing in the law which indicates. to me that the members of the 
legislative authority of such a municipality continue in office until 
their original terms of office expire. Section 703.07, Revised Code, 
provides: 

"Officers of a village advanced to a city, or of a city 
reduced to a village, shall continue in office until succeeded 
by the proper officers of the new municipal corporation 
at the regular municipal election, and the ordinances 
thereof not inconsistent with the laws relating to the new 
municipal corporation shall continue in force until 
changed or repealed." 

Members of the legislative authority of a city are not elected 
in the same manner as are the members of such authority for a 
village. Section 731.01, Revised Code, reads: 

"The legislative power of each city shall be vested in, 
and exercised by a legislative authority, composed of not 
less than seven members, four of whom shall be elected 
by wards and three of whom shall be elected by electors 
of the city at large. For the first twenty thousand inhabi­
tants in any city, in addition to the original five thousand, 
there shall be two additional members of such legislative 
authority, elected by wards, and for every fifteen thousand 
inhabitants thereafter there shall be one additional mem­
ber similarly elected. The total number of members of 
such legislative authority shall not exceed thirty-two. 
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When the total number of members is fifteen or more, one 
of every five members shall be elected at large, and the 
remainder from wards." 

It seems clear that the mandatory change in classification of 
a municipal corporation from a village to a city necessarily results 
in a transition period during which the form of government must 
be changed to that appropriate for a city. A new form of legisla­
tive authority must be elected, and the method of election is differ­
ent from that which must be followed in the case of a village. The 
members of the legislative authority of a newly-created city can 
be elected only after such municipal corporation has been divided 
into wards. Thus, the legislative authority of the municipal corpo­
ration must promptly take the necessary steps to prepare for the 
lawful election of the statutory legislative authority for the govern­
ment of a city. 

The first paragraph of the syllbus of Opinion No. 5852, Opin­
ions of the Attorney General for 1955, page 523, seems directly 
in point on this question; that paragraph reads: 

"When a village becomes a city pursuant to the pro­
visions of Section 703.06, Revised Code, it becomes the 
duty of the legislative body of the municipality then in 
office to provide for the election of a new legislative body 
for such city by dividing the city into wards as prescribed 
in Section 731.01, Revised Code." 

In State, ex rel. Heffernan vs. Serp, 125 Ohio St., 87, the Su­
preme Court said this in the third paragraph of the syllabus: 

"It is the true intent and meaning of Section 3499, 
General Code, that village officers shall continue in office, 
with the powers and duties only of village officers until 
the first regular election after the proclamation of the 
secretary of state has been filed with the mayor of the 
municipality as provided by Section 3498, General Code." 

In this case the mayor of the municipal corporation had been 
elected as mayor of a village; after the corporation became a city, 
he made certain appointments which could have been made by the 
mayor of a city but not the mayor of a village. It was held that he 
did not have this power. Section 3499, General Code, mentioned 
by the court, is now Section 703.07, Revised Code. See also Chris­
tensen vs. Hogedorn, 174 Ohio St., 98. 
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It is my conclusion that there is nothing in Section 731.09, 
Revised Code, which suggests that a member of the legislative 
authority of a village continues in office for the entire term for 
which he was elected, regardless of the fact that the village has 
been succeeded by a city. Members of the council for the new city 
must be elected in accordance with Section 731.01, Revised Code, 
and for the term prescribed by Section 731.03, Revised Code. By 
reason of Section 703.07, Revised Code, such council members 
would be elected at the regular municipal election. 

It is, therefore, my opinion and you are advised : 

1. Section 731.43, Revised Code, provides the sole statutory 
methods by which a vacancy in the office of a member of the legis­
lative authority of a municipal corporation may be filled and 
such section was not repealed by implication by the amendment 
of Section 3.02, Revised Code. 

2. When the classification of a municipal corporation changes 
from that of a village to a city according to law, the village ceases 
to exist and the officers of the village continue in office only until suc­
ceeded by the proper officers of the new municipal corporation at 
the regular municipal election, as provided by Section 703.07, 
Revised Code. 

3. Members of the legislative authority of the former village 
who were elected to serve terms of four years in accordance with 
Section 731.09, Revised Code, d'o not continue as members of the 
legislative authority of the city until the expiration of such four­
year period. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




