
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1979 Op. Att’y Gen. No. 79-050 was clarified by 
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-023. 
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OPINION NO. 79-050 

Syllabus: 

l. R.C. 2305.23, the "Good Samaritan" statute, applies to any 
person who renders emergency medical care at the scene of an 
emergency without remuneration or the expectation of 
remuneration, including volunteer fire fighters whose sole or 
primary duty Is to perform such function. 

2. Pursuant to R.C. 4731.82 through 4731,99 the rescue squad of a 
volunteer fire department whose persoMel perform the functions 
of emergency medical technicians may not continue to offer 
emergency medical services to the public beyond August 31, 1979, 
unless its personnel are qualified pursuant to R.C. 4731.82, et 
~ -

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 31, 1979 

I have before me your recent request for an opinion regRrding R.C. 4731.82 
through 4731.99 and an amendment to Ohio's "Good Samaritan" statute, R.C. 
2305,23, which became effective on August 18, 1977. I understand that the 
upcoming effective date of certain prohibitory language contained in R.C. 4731.92 
is causin~ concern for certain townships' volunteer fire fighters who are desirous of 
continuing to provide rescue squad service, but who have not acquired certification 
under Ohio's Emergency Medical Technicians and Services Act, R.C. 4731,82 -
4731.99. 

In your letter you describe the rescue squad activities of the volunteer fire 
fighters as providing "first responder first aid," You state that: "[u] pon arriving at 
the scene, they make a determination of the nature and extent of the emergency 
and call appropriate further assistance. They do not transport victims, yet do 
provide oxygen and other services similar to those described in §4731.82(A)," R.C. 
4731.82(A) provides, in pertinent part, as follows: 

[I] n an emergency [an EMT-A] determines the nature and extent of 
illness or injury and establishes priority for required emergency care; 
renders emergency care, such as opening and maintaining an airway, 
giving positive pressure ventilation, cardiac resuscitation, controlling 
of hemorrhage, treatment of shock, immobilization of fractures, 
bandaging, assisting in childbirth, management of mentally disturbed 
patients, and initial care of poison and burn patients; and where 
patients must in an emergency be extricated from entrapment, 
assesses the extent of injury and gives all possible emergency care 
and protection to the entrapped patient; provides light rescue service 
if an ambulance has not been accompanied by a specialized unit; and 
after extrication, provides additional care in sorting of the injured in 
accordance with standard emergency procedures. 
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Specifically, you posed the following questions: 

I) May this volunteer unit continue to operate and provide the 
aforementioned services without EMT-A training and 
certification? 

2) If so, what training or certification would be necessary to enable 
this volunteer unit to continue their operation as first 
responders? 

3) Will SB 209 shield these firemen from liability, even though they 
do not have EMT-A training? 

4) Will these firemen be protected from liability under the "Good 
Samaritan" provision of the code? 

Your third and fourth questions are similar and will be addressed first. Ohio's 
"Good Samaritan" statute, R.C. 2305.23, provides in pertinent part: 

No person shall be liable in civil damages for administering 
emergency care or treatment at the scene cf an emergency outside of 
a hospital, doctor's office, or other place having proper medical 
equipment, for acts performed at the scene of such emergency, unless 
such acts constitute willful or wanton misconduct. 

Nothing in this section applies to the administering of such care 
or treatment where the same is rendered for remuneration, or with 
the expectation of remuneration, from the recipient of such care or 
treatment or someone on his behalf. 

I previously had the opportunity to consider the purpose of R.C. 2305.23. In 
1973 Op. Att'y Gen. No. 73-055 I stated that: 

Statutes similar to the foregoing are presently in effect in the 
majority of states. Although the provisions vary widely from state to 
state, the uniform purpose is to encourage prompt treatment of 
injured persons at the scene of an emergency. Prior to the enactment 
of these statutes, only callous disregard for the misfortunes of 
strangers immunized the bystander from liability. The purpose was to 
change this unfortunate situation by eliminating the likelihood that 
emergency assistance might later result in civil liability. 

Some of these statutes extend immunity only to limited groups, 
such as doctors, nurses, or others in some way related to the practice 
of medicine. R.C. 2305.23, however, contains no such limitation. It 
expressly provides for immunity from civil liability to every person 
who gratuitously administers emergency care at the scene of such 
emergency. 

There is no reason why this immunity, extended to all other 
persons, should be withheld from special deputy sheriffs who act as 
volunteer operators of an ambulance service. If the legislative 
intent, which was to facilitate the prompt treatment of injured 
persons, is to be given effect, immunity must be granted to all 
persons who render assistance at the scene of an emergency. 

In light of the foregoing, I think it clear that special deputy 
sheriffs who operate an ambulance service on a volunteer basis, and 
who administer emergency care to injured persons at the scene of an 
emergency, are granted immunity from civil liability under R.C. 
2305.23. It should be noted, however, that R.C. 2305.23 does not 
extend absolute immunity to those persons administering emergency 
care. The statute does not protect acts that constitute either wanton 
or willful misconduct. There is, therefore, a possibility of a lawsuit. 

October 1979 Adv. Sheets 
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Similarly, the volunteer fire fighters on behalf of whom you inquired are also 
protected by the limited liability provided by R.C. 2305.23. 

In addition, I do not believe that the establishment of certain training 
requirements for emergency medical technicians in R.C. 4731.82 through 4731,q9 
changes that result. The General Assembly did not intend to amend the "Good 
Samaritan" statute by adopting R.C. 4731.82 through 4731.99. See, uncodified 
Section three of Am. H.B. 1 effective September 2, 1976, and 1966 Op. Att'y Gen. 
No. 76-060. Therefore, pursuant to R.C. 2305.23 the volunteer fire fighters you 
describe are entitled to take advantage of the limited liability provided to all 
persons who administer emergency care or treatment without compensation or the 
expectation of compensation at the scene of an emergency. 

As noted aarlier, R.C. 2305.23 was amended by S.B. 209 which added the 
following sentence: 

The administering of such care or treatment by one as a part of 
his duties as a paid member of any organization of law enforcement 
officers or fire fighters does not cause such to be a rendering for 
remuneration or expectation of remuneration. 

This language was added to make clear that police officers and fire fighters were 
entitled to the limited liability afforded by R.C. 2305. 23 when administering 
emergency care or treatment as part of their duties as paid law enforcement 
officers or fire fighters. See, uncodified Section three of S.B. 209 effective August 
18, 1977. Since the persons you describe are firemen who do not receive 
remuneration, they are protected by the original language of R.C. 2305.23 and the 
new language added by S.B. 209 is surplusage as to them. 

Independent and separate from the "Good Samaritan" statute, the General 
Assembly has provided protection against civil damage liability for those persons 
who provide emergency medical care and who have been certified under Ohio's 
Emergency Medical Technicians and Services Act, R.C. 4731.82 through 4731.99, as 
emergency medical technicians-ambulance (EMT-As) or advanced emergency 
medical technicians-ambulance (ADV EMT-As) or emergency medical technicians­
paramedic (Paramedics). See, R.C. 4731.90. That Act, however, goes beyond 
providing protection from cTvTi liability for those certified. The purpose of that 
Act, as I stated in 1976 Op. Att'y Gen. 76-060, is to establish statewide standards 
for the education of emergency personnel in order to provide good emergency 
medical care for Ohioans. Beginning August 31, 1979, the Act prohibits any person 
from "representing" himself as so certified if he is not. R.C. 4'131.92. 

That leads to the principal issue of whether a township volunteer fire 
department may properly continue emergency medical service activities without 
certification of its personnel as EMT-As, ADV EMT-As or as Paramedics - after 
August 31, 1979. 

R.C. 4731.92, set forth below, makes clear that the General Assembly 
intended to prohibit, on or after August 31, 1979, any public or private agency from 
holding itself out as an emergency medical service unless so certified. 

(A) On and after August 31, 1979, no person shall represent 
himself as an emergency medical technician-ambulance or EMT-A 
until certified under division (A) of section 4731.86 or 4731.87 of the 
Revised Code. 

(B) On and after August 31, 1979, no person shall represent 
himself as an emergency medical technician paramedic or paramedic 
until ce1·tified under division (B) of section 4731.86 or 4731.87 of the 
Revised Code. 

(C) On and after the effective date of this section, no person 
shall represent himself as an advanced emergency medical 
technician-ambulance or ADV EMT-A until certified under division 
(C) of section 4731.86 or division (A) of section 4731.871 (4731.87.ll of 
the Revised Code. 

http:4731.87.ll
http:4'131.92
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(D) On and after August 31, 1979, no public or private agency 
shall advertise or disseminate information leading the public to 
believe that the agency is an emergency medical service, unless that 
agency ai!tually provides emergency medical care as described under 
division (E) of section 4731.82 of the Revised Code. 

I have on a prior occasion considered the circumstances which will support a 
conclusicn that a person or agency is representing himself or itself as an emergency 
medical technician o, service. In 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-060, I addressed this 
issue as follows: 

YoW' first question raises the issue of when an individual would 
"represent" himself as an emergency medical technician in violation 
of the provisions set out above [R.C. 4731.92(A) through (C)]. While 
this issue does require a factual determination to be made in each 
case, it does seem that an individual does represent himself as an 
emergency medical technician when he arrives at the scene of an 
emergency in contemplation of rendering emergency medical 
treatment even though the individual does not visually or audibly 
identify himself as an emergency medical technician. 

Thus, if an agency regularly responds to calls for emergency medical care or 
treatment, there is no doubt that such an agency would be representing itself as an 
emergency medical service. Therefore, a volunteer fire department which 
regularly responds to calls for emergency medical care, is representing itself as an 
emergency medical service and such an agency is prohibited from doing so, 
beginning August 31, 1979, unless its personnel are properly certified. 

By reaching these conclusions, however, I am in no way indicating that a fire 
fighter 9!!! fire fighter is prohibited from providing emergency medical care to an 
injured person in the course of responding to a fire or related emergency. 

In summary, it is my opinion that the volunteer rescue squad unit on behalf of 
whom you inquired may not continue to offer the services they have thus far 
provided beginning August 31, 1979, unless members of that unit become properly 
certified. The General Assembly originally adopted R.C. 4731.82 through 4731.99 in 
1976 and has pl'ovided three years for persons to obtain appropriate certification. I 
cannot conclude that the General Assembly intended to allow non-certified 
emergency medical technicians to continue to provide emergency medical 
treatment in view of the several amendments to R.C. 4731.82 to 4731.99 that 
repeatedly, emphasized the importance of having properly trained emergency 
medical technicians and that extended the time to obtain the certificates first to 
August 31, 1978 and then to August 31, 1979. See, Am. H.B. 1 effective September 
2, 1976 and Am. Sub. H.B. 1092 effective July 13°;1978. 

You have also inquired as to what certification would be necessary to allow 
the volunteer unit to continue to provide the emergency medical services it is 
presently providing. Based upon the information you provided, with regard to the 
level of emergency medical care provided by the volunteer firemen, the answer to 
your second question appears to be that the volunteer firemen would have to 
become certified as EMT-As. The volunteer firemen can become certified by 
receiving the training listed in R.C. 4731.86(A) or, if eligible, by taking advantage 
of the· 11grandfather" clause of R.C. 4731.87. 

In response to your specific questions, it is my opinion, and you are advised, 
that: 

1. R.C. 2305.23, the "Good Samaritan" statute, applies to any 
person who renders emergency medical care at the scene of an 
emergency without remuneration or the expectation of 
remuneration, including volunteer fire fighters whose sole or 
primary duty is to perform such function. 
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2. Pursuant to R.C. 4731.82 through 4731.99 the rescue squad of a 
volunteer fire department whose personnel perform the functions 
of emergency medical technicians may not continue to offer 
emergency medical services to the public beyond August 31, 1979, 
unless its personnel are qualified pursuant to R.C. 4731.82, ~ ~-
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