
471 ATTORNEY GENERAL 

2456 

1. BOARD OF EDUCATION OF CITY, EXEMPTED VILLAGE 
OR LOCAL SCHOOL DISTRICT NOT AUTHORIZED TO CON­
TRACT FOR COMPREHENSIVE SCHOOL SURVEYS AND 
STUDIES, INCLUDING BUILDING-RELATED STUDIES-

2. COUNTY BOARD OF EDUCATION MAY CONTRACT WITH 
A PRIVATE OR PUBLIC AGENCY FOR SURVEY OR STUDY 
RELATING TO NEEDS THAT MAY BE RENDERED BY THE 
BOARD-§§3313.37, 3315.061, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Section 3313.37, Revised Code, does not authorize the board of education of 
a city, exempted village, or local school district to contract for comprehensive school 
surveys and studies, including building-related studies. 

https://BOARD-��3313.37


472 OPINIONS 

2. Under Section 3315.061, Revised Code, a county board of education may 
contract with a private or public agency for a survey or study relating to school 
district organization and building needs, curriculum and instructional needs, and 
needs for improved or additional services that may be rendered by such board ; and 
whether any particular survey is authorized under that section, depends upon whether 
said survey is so related. 

Columbus, Ohio, August 16, 1961 

Hon. Gordon B. Carson, Vice President, Business and Finance 

The Ohio State University, Columbus 10, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In the interest of the service rendered to Ohio school 
districts by the University's Bureau of Educational Research 
and Service, I request of you clarification of your Informal 
Opinion No. 319, rendered by your office on May 26 of this year. 
This Opinion rules that city, exempted village, and local school 
districts are without power to expend funds for surveys which 
involve a joint effort between a school district and a municipal 
corporation to develop a comprehensive community plan, giving 
consideration to playgrounds, streets, utility services, area popu­
lation density, and like factors. 

"For over three decades, the Bureau of Educational Research 
and Service has been conducting surveys and studies on contracts, 
which are always on a non-profit basis, has never been questioned 
since the decision in 1923 of The Ohio Court of Appeals for the 
8th District, in the case of Fetterman v. the Board of Education 
of Cleveland Heights, 3 Ohio Law Abstract 370. Authority for 
the school districts to enter into contracts for surveys was found 
by the Court in what is now Section 3313.37 of the Revised 
General Code. Because that Section specifically excludes county 
school districts, the General Assembly was importuned to provide 
similar authorization for them and did so in 1957 by enacting 
Section 3315.061. 

"In view of this legal history, I have two questions to put for 
the guidance of the Bureau. 

"l. Do not city, exempted village, and local school 
districts have authority to contract for comprehensive school 
surveys and studies, as contrasted with those about which 
inquiry was made by State Auditor Rhodes in No. 319? 

"2. Does Section 3315.061 enable county school dis­
tricts to contract for the type of survey involved in No. 319 
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as well as for. the narrower, more conventional types referred 
to in my first question?'' 

Informal Opinion l\'o. 319, to which you refer, was issued to the 

auditor of state in answer to his question reading: 

"Do the provisions of Section 3317.17 of the Revised Code 
relative to the corporate powers of the board of education provide 
implied authority whereby a city, exempted village and/or local 
school district may execute contracts with private organizations 
or other political subdivisions and entities for the purpose of 
making surveys and studies relevant to the progress of the school 
district?" 

:My answer in that opinion was that said city, exempted village, and local 

school districts are without authority to enter into such contracts. 

Section 3313.17, Revised Code, reads: 

"The board of education of each school district shall be a 
body politic and corporate, and, as such, capable of suing and 
being sued, contracting and being contracted with, acqumng, 
holding, possessing, and disposing of real and personal property, 
and taking and holding in trust for the use and benefit of such 
district, any grant or devise of land and any donation or bequest 
of money or other personal property." 

Section 3313.60, Revised Code, gives the various boards of education 

the duty to prescribe courses of study. Administration of all school 

systems is provided for in Section 3319.01, Revised Code. Section 

3315.061, Revised Code, reads: 

"A county board of education may expend funds for the 
purpose of conducting studies or surveys pertaining to school 
district organization and building needs, curriculum and in­
structional needs, and needs for improved or additional services 
that may be rendered by such board. A county board of education 
may publish reports prepared in connection with such activities." 

It is a general rule that the powers of a board of education are limited 

to those granted by statute or necessarily implied. In Board of Education 

v. Ferguson, 68 Ohio App., 514, the Court said: 

"The authority of boards of education is derived solely from 
the statutes, both duties and authority being clearly defined by 
legislation, and is limited strictly to such powers as are expressly 
granted or clearly implied. * * *" 
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In said Informal Opinion No. 319 I noted that Section 3315.061, 

su.pra, grants authority only to county boards of education. I also noted 

that the fact that the authority to contract for surveys was specifically given 

to county boards implies that other boards do not have such authority. 

Your letter refers to Section 3313.37, Revised Code, as possibly con­

ferring the necessary authority on the city, exempted village, and local 

school districts. Said Section 3313.37 reads as follows: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used or 
playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and provide the necessary apparatus 
and make all other necessary provisions for the schools under 
its control." ( Emphasis added) 

Under this statute it has been held that a board of education ( except 

county boards), could pay appraisers fees and real estate commissions on 
property purchases, Opinion No. 7225, Opinions of the Attorney General 

for 1956, page 738; could legally expend funds for the purchase, establish­

ment and installation of warning systems ( civil defense) in schools under 

its control, Opinion No. 1145, Opinions of the Attorney General for 

1957, page 522; and could contract for and pay the reasonable cost of 

procuring water service for the schools, Opinion No. 922, Opinions of the 

Attorney General for 1959, page 619. 

However, under this same statute it was held that a board of education 

could not purchase land on an installment basis; Opinion No. 1879, 

Opinions of the Attorney General for 1958, page 181, Opinion No. 398, 

Opinions of the Attorney General for 1957, page 118; nor purchase a 

heating system on a "lease purchase contract," Opinion No. 2820, Opinions 

of the Attorney General for 1958, page 597; nor purchase from funds 

raised by taxation, band uniforms for the use of pupils playing in the 

school band, Opinion No. 3920, Opinions of the Attorney General for 

1954, page 302. 

In tracing the history of Section 3313.37, snpra, we find that one of its 

forerunners, Section 3987, Revised Statutes, 89 Ohio Laws, 95 ( 1892), 

read: 

"The board of education of any district is empowered to 
build, enlarge, repair and furnish the necessary school-houses, 
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purchase or lease sites therefor, or rights of way thereto, or rent 
suitable school-rooms, provide all the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for the schools under its 
control ; also, the board shall provide fuel for schools, build and 
keep in repair all fences inclosing such school-houses, plant when 
deemed desirable shade and ornamental trees on the school­
grounds, and malw all other provisions necessary for the con­
venience and prosperity of the schools within the subdistricts." 

( Emphasis added) 

In State, ex rel. Dunn ct al._. v. Freed, Treas, ct al., 10 C.C. 294 

( 1895), both the powers of a board of education and the meaning of the 

word "apparatus'' were discussed as follows : 

"Boards of Education are possessed only of such limited 
powers as are expressly provided by statute, and persons who 
deal with such boards are held, and presumed to know, the limits 
within which they can lawfully transact business, and can secure 
no rights which are enforceable, by a contract, unless the contract 
is clearly authorized by law. 

"* * * * * * * * * 
"The apparatus mentioned in section 3987 is the general 

furnishings necessary to properly equip a school room so as to 
make it convenient and fit for general use for school purposes." 

The section number of the statute was changed to Section 7620, 

General Code, in 1911 (102 Ohio Laws, 149). Said Section 7620 was 

amended in 1919, 108 Ohio Laws, Pt. I, page 187, to provide for the 

purchase or lease of playgrounds. Otherwise, the wording of the statute 

remained the same. 

It was under that statute, Section 7620, General Code, that the 

decision mentioned in your letter, Fetterman v. Board of Education of 

Cleveland Heights, 3 Ohio Law Abs., 370, 2 Ohio Law Abs., 88, was 

rendered. The facts in that case, as reported, concerned the publication 

of a survey and circulation of said survey among the electorate and others 

concerned. The court said that "Under 7620 G.C. the board of education 

may 'make provisions for schools under its control' and 'make all other 

provisions necessary for the convenience and prosperity of the schools 

within the subdistricts.' By a fair and reasonable interpretation of the 

above statute, the authority exercised by the board in the case at bar is 

logically implied from the language of the statute.'' Such language did 

appear to give a rather broad interpretation of the powers of a board of 

education; however, this wording and the facts as reported in 3 Ohio Law 
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Abs., 370, did not specifically hold that boards of education could contract 

for surveys. The question presented to the court was whether a survey 

already completed could be published; and said survey could have been 

made by the board itself, by employees of the school system, or made 

gratuitously by some group and the completed survey presented to the 

board of education. I do not feel, therefore, that the Fetterman case, supra, 

should be controlling in the instant question. 

Section 7620, General Code, was again considered in Board of Educa­

tion v. Ferguson, 68 Ohio App., 514, in which the first and second head­

notes read : 

"1. The authority of boards of education is derived solely 
from the statutes and is limited strictly to such powers as are ex­
pressly granted or clearly implied. 

"2. The provisions of Section 7620, General Code, relate 
to the physical properties constituting schools and not to those 
persons who attend them, and do not authorize a board of 
education to provide special care, attention and treatment for 
those pupils who are diseased or are susceptible to disease. The 
term 'apparatus' as used in this section is not broad enough to 
include the purchase of special sleeping garments." 

(Emphasis added) 

It seems obvious that this statute does indeed limit "apparatus" and "all 

other necessary provisions" to the actual physical properties of the schools 

themselves. 

In 1943, the public school laws were and revised ( 120 Ohio 

Laws, 475). Section 7620, General Code, beca

recodidi.ed 

me Section 4834-10, General 

Code, and county boards of education were expressly excluded from the 

provisions of the statute ( as in present Section 3313.37, Revised Code). 

Obviously, this amendment as to county boards was adopted because 

county boards have no schools under their control ( See Sections 3319.07 

and 3317.15, Revised Code). 

Further strengthening my conclusion in this matter is the application 

of the rule of ejusdem generis, that words of a general nature are to be 

construed the same as the specific words preceding them. In other words, 

as the Court said in Dunn v. Freed and Board of Education v. Ferguson, 

supra., "apparatus and all other necessary provisions" refers back to the 

physical properties of the schools. It would be unreasonable to presume 

that these words ref~rred to the authority of a board of ediication of a 

https://recodidi.ed
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city, local or exempted village school district to contract for a compre­

hensive school survey including building-related studies; and to adopt 

such an interpretation of Section 3313.37, Revised Code, would be to go 

against the commonly accepted rule in this state as set out in the second 

paragraph of the syllabus in State, e.i- rel. Clarlw v. Cook, Auditor, 103 

Ohio St., 465: 

"Boards of education, and other similar governmental bodies, 
are limited in the exercise of their powers to such as are clearly 
and distinctly granted." ( State, ex rel. Locher, Pros. Atty. 
v. Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.) 

Also see Perl.:ins v. Bright, 109 Ohio St., 14. at page 21; Verberg v. Board 

of Education, 135 Ohio St., 246; Schwing ·v. McClure, 120 Ohio St., 335. 

Further on this question, the provisions of Section 3315.061, supra, 

specifically authorize a county board of education to expend funds for 

the purpose of conducting studies or surveys. \,Vhile your letter of request 

implies that this section was enacted to give county boards the authority 

supposedly already enjoyed by other boards, under the rules of statutory 

construction the specific grant of authority to the county boards implies 
that the other boards are not granted such authority. As stated in 37 

Ohio Jurisprudence, Section 295, page 555: 

"It is a general principle of interpretation that the mention 
of one thing implies the exclusion of another thing; expressio 
unius est exclusio alterius." 

In view of the foregoing, therefore, I answer your :first question 111 

the negative. 

Coming to your second question, it will be noted that Section 3315.061, 

supra, does not give specific authority to a couhty board of education to 

contract for surveys, but such may be reasonably implied from the specific 

authority to expend funds for surveys and from the specific authority to 

contract as set out in Section 3313.17, Revised Code. I would presume 

that this reasoning, although not set forth, was followed in Opinion No. 

1928, Opinions of the Attorney General for 1958, page 206, the syllabus 
reading: 

"A county board of education has authoritv under the 
provisions of Section 3315.061, Revised Code, to ~ontract with 
state universities or other agencies to conduct studies or surveys 
relating to school district organization and building needs, cur-
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riculum and instructional needs, and needs for improved or 
additional services. Opinion No. 1086, Opinions of the Attorney 
General for 1957, p. 494 modified." 

Under Opinion No. 1928, supra, a county board has authority to con­

tract with either a private or governmental agency to make a survey. Such 

survey must be related to school district organization and building needs, 

curriculum and additional services that may be rendered by the board. 

vVhen you refer to the type of survey involved in Informal Opinion 

No. 319, supra, I assume that you mean a "joint effort with a municipal 

corporation in developing a comprehensive community plan giving con­

sideration to playgrounds, streets, utility services, expected area population 

density, etc.," as such was considered in that opinion. As to this, whether 

any survey is authorized under Section 3315.061, siipra, would depend 

upon whether such survey is within the prescribed purposes, and that 

would depend on the actual facts involved. Accordingly, while a survey 

such as you mention might be within the authority of Section 3315.061, 

supra, the actual contract in each case would have to be examined before 

a final answer could be given in that regard. 

Answering your specific questions, it 1s my opinion and you are 

advised: 

1. Section 3313.37, Revised Code, does not authorize the board of 

education of a city, exempted village, or local school district to contract 

for comprehensive school surveys and studies, including building-related 

studies. 

2. Under Section 3315.061, Revised Code, a county board of 

education may contract with a private or public agency for a survey or 

study relating to school district organization and building needs, curriculum 

and instructional needs, and needs for improved or additional services 

that may be rendered by such board; and whether any particular survey 
is authorized under that section, depends upon whether said survey 1s so 

related. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




