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JUVENILE COURT-WHEN JURISDICTIO.K EXISTS FOR COMMITMENT 
OF CHILDR~N-CHILDREN'S "LEGAL SETTLEMENT" DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A Juvwile Court does not ha.ve jurisdiction to make co111111itments of children 

under Section 1653, General Code, unless service, either actual or constructrJe, is first 
had on the father of S1tch child or on the person having the custody of S1tch child, which 
custody was created by operation of law, or awarded to such person bj' judicial order, 
judgment or decree. 

2. A father, by force of his kinship, is the natu.ral guardian of his minor chil­
dren, and the children's domicile and "legal settlement" is that of the fa.ther unless 
and until that status is cha11ged by operation of law, or by judicial order, judgme11t 
or decree. 

CoLUMBUS, OHIO, April 9, 1929. 

HoN. J. F. KuHNS, Prosecuting Attorney, Nl'"i.t\ Philadelphia, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"One, , was committed to the Tuscarawas County Children's 
Home in June 6, 1924, by the Juvenile Court of Tuscarawas County. The 
commitment, in part, reads as follows: 

'To be there received, cared for, educated and kept in custody of the 
trustees of said home, until he shall arrive at the age of 18 years, unless sooner 
released according to law, by the proper authorities of said institution, or 
by this court.' 

At the time the complaint was filed, a citation was issued by this court, 
but the citation did not include the father, and no service, either by publication 
or otherwise, was made upon him. His whereabouts were unknown at the 
time. 

On October 31st, 1925, the parents of moved from Wheeling, 
\Vest Virginia, to 409 Tremont Street, Massillon, Stark County, Ohio. On 
February 9, 1926, on demand of the father * was returned to his 
parents, and lived with them in lVIassillon, Stark County, until August 23rd, 
1927. From January 7th, 1927, to May 2nd, 1927, the family received aid at 
various times from the Salvation Army in Massillon, Stark County, Ohio 

Due to the fact that the father assaulted one of his daughters on August 
20th, 1927, he was sent to the Canton workhouse, and was placed 
in a foster home near Navarre in Stark County about September 1st, 1927, and 
remained there until December, 1928. 

During September, 1927, the family received some aiel from the Asso­
ciated Charities in Massillon, Stark County, Ohio, but outside of that no 
other aid was received. 

It now becomes necessary to provide a home for . vVhat county 
is liable for his support? Your attention is called to the case of Lewis vs. 
Reed, 117 0. S. 152." 

Sections 1647 and 1648, General Code, found in the chapter of the Code relating 
to juvenile courts, read in part as follows: 

Sec. 1647. "Any person having knowledge of a minor under the age of 



eighteen years who appears to be either a delinquent, neglected or dependent 
child, may file with such juvenile court a complaint, * * * " 

Sec. 1648. "Upon tiling of the complaint, a citation shall issue, requiring 
such minor to appear, and the parents or guardian or other person, if any, 
having custody or control of the child, or with whom it may be, to appear 
with the minor at a time and place to J:>e stated in the citation; * * * 
·whenever it shall app~r from affidavit that a parent or guardian or other 
person having the custody of such child resides or has gone out of the state 
or that his or her place of residence is unknown so that such citation cannot 
be. served on him or her, the clerk shall cause such citation to be published 
once in a newspaper of general circulation throughout the county, and pub­
lished in the county, if there be one so published. The citation shall state 
the nature of the complaint, and the time and place of the hearing, which 
shall be held at least two weeks later than the date of the publication; and 
a copy of such citation shall be sent by mail to the last known address of 
such parent, guardian or other person having custody of such child, unless 
said affidavit, shows that a reasonable effort has been. made without success 
to ascertain such address. * * '' vV.hen said period of two weeks from 
the time of publication shall have elapsed, said court shall have full juris­
diction to deal with such child as provided by this chapter. * * * " 
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In the case of Rarey vs Schmidt, 115 0. S. 518, it is held as stated in the syllabus: 

"1. The words., 'other person having the custody of such child,' as 
used in Section 1648, General Code, contemplate and mean a person having 
the custody created by operation of law or awarded to such person by judicial 
order, judgment, or decree. 

2. Where a minor child has neither legal guardian nor a custodian 
created by operation of law or by judicial order, judgment, or decree, other 
than a parent, and the residence of such parent is known, service, actual or 
constructive, must be had upon such parent before a juvenile court has 
jurisdiction to declare such child a dependent child. 

3. An order of a juvenile court declaring a minor child to be a de­
pendent child and awarding its custody to a stranger, obtained without service 
upon the parent, the guardian, or a person having the custody of such child 
hy operation of law or awarded by a judicial order, judgment, or decree, 
confers upon such stranger no power to consent to the adoption of such child 
by any one." 

In the case of Le·wis vs. Reed, ll7 0. S. 152, the first branch of the syllabus 
reads as follows: 

"Under Section 1648 of the General Code, the mother of an illegitimate 
child is entitled to notice, actual or constructive, of proceedings upon a com­
plaint of dependency instituted in the juvenile court in reference to such 
child. Until notice of such proceedings has been given to the mother, the 
jurisdiction of the juvenile court does not attach and a judgment of permanent 
commitment rendered in such dependency proceeding is void." 

In both of the above cases there was involved the element of fraud which had 
been practiced on the court as the whereabouts of one of the parents was known to 
the complainant in both cases; however the court particularly in the Schmidt case 
decided the case squarely on the question of jurisdiction· In the course of the opinion, 
at page 520, the court said: 
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"In view of the conclusion we have reached, we shall confine our con­
sideration and discussion to the question of jurisdiction. 

The jurisdiction of the juvenile court to declare a child dependent, and 
therefore to deal with its custody, care, supervision, and education, is of 
statutory creation, and the answer to the jurisdictional problem of this case 
must be found in the statute." 

In view of the terms of the statute, Section 1648, supra, and the construction 
placed thereon in the two cases above referred to, it seems clear that the original 
commitment of the child referred to in your inquiry, made by the Juvenile Court 
of Tuscarawas County on June 6, 1924, was void for the reason that the court did 
not have jurisdiction in the premises, unless the person in whose custody the child 
was at that time had that custody ''by operation of law" or such custody had been 
awarded "to such person by judicial order, judgment or decree" and I infer that was 
not the case else you would not have mentioned the fact that the father was not cited 
by publication or otherwise. 

Be that as it may, however, the trustees of the Tuscarawas County Children's 
Home surrendered the child to its parents in Stark County on February 9, 1926, as 
they had a right to do if the commitment had been legal. Section 3094, General Code, 
with reference to the administration of a children's home by its trustees, provides 
in part: 

" '~ * * The trustees may discharge any inmates of such home and 
may return them to their parents or guardians when they believe them capable 
of providing for themselves or their parents or guardians for them." 

The trustees of the Tuscarawas County Children's Home apparently thought the 
parents of this child were capable of providing for it when they returned it to them. 

Nothing appearing in your communication to the contrary, I assume for the pur­
poses of this opinion that the father of the child is still a resident of Stark County, 
and no proceedings have been taken to change the legal relationship between the 
father and the child. The father, by force of his kinship, is the natural guardian of 
the child, and will remain so until through some legal procedure the relationship is 
changed by the appointment or designation of a legal guardian. 

In Jacobs on Domicile, Sections 235 and 236, it is said that while the father 
lives the domicile of a child is the same as that of his father, he being the natural 
guardian of the child, and that the father can change the domicile of the child only 
by changing his own. Of course, if the custody of a child is taken from the father 
by a court of competent jurisdiction and a legal guardian is appointed or designated 
for the child, or the legal custody of the child is reposed in some one other than 
the father, the domicile of the guardian so appointed or that of the person into whose 
custody the child is given becomes the domicile of the child. 

In a proceeding for the appointment of a guardian under Revised Statutes, 
Section 6254, now Section 10915 of the General Code, In re. Gtlardianship of James 
Murray, 4 0. N. P. (N. S.) 233, it is said: 

"A minor cannot himself change his domicile, and as the residence of a 
minor is determined by the domicile of a parent or some person standing in 
the relation of a parent to him, the word 'resident' as used in Sectiori 6254, 
Revised Statutes, means 'domicile.' " 

This case was affirmed by the Circuit Court In re. Guardianship of James Mur­
ray, 8 0. C. C. (N. S.) 498. 
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It does not appear from your communication, by what arrangement this child 
was placed in a so-called "foster home" near Xavarre, in Stark County, after its 
father had been st:nt to the workhouse, in August of 1927. The term "foster home" 
as used in the statute, Section 3095, General Code, relates to a private home where 
children are placed by the trustees of a public children's home or by the Department 
of Public \-'{elfare, formerly the Board of State Charities, by authority of Section 
1352-3, General Code. However, this term is used, generally, to apply to any private 
home where a child is taken in and ministered to and fostered, whether it be done 
by arrangement with the public authorities or otherwise, and I presume you have 
used the term in the latter sense rather than in a strictly technical sense, as nothing 
appears to have been done at that time with reference to the child by the Juvenile 
Court or any other public authority having jurisdiction in the matter. 

At any rate, it appears that, at the present time, the child is without any estab­
lished home and it is now necessary to provide a home for it. When children are 
dependent on public charity or when they are without homes, it is not the policy of 
the law that they be committed to an infirmary, or what is now called the "county 
home." Another institution known as a "children's home" has been provided for 
this purpose, and the right of a child to be cared for at a county children's home is 
not entirely dependent on its right to relief under the poor laws of the State. In 
fact the provisions of law relating to county children's homes do not deal primarily 
or necessarily with the "relief of the poor." Section 3089, General Code, relating to 
county children's homes, reads in part as follows: 

"The home shall be an asylum for children under the age of eighteen 
years, of sound mind and not morally vicious and free frcim infectious or 
contagious diseases, who have resided in the county not less than one year, 
and for such other children under such age from other counties in the state 
where there is no home, as the trustees of such home and the persons or 
authority having the custody and control of such children, by contract agree 
upon, who arc, in the opinion of the trustees, suitable children for admission 
by reason of orphanage, abandonment or neglect by parents, or inability of 
parents to provide for them. * * * " 

~ection 3091, General Code, provides in part as follows: 

"vVhen a child maintained in the infirmary of any county becomes eligible 
to the children's home of such county or district, such fact shall be certified 
to the trustees thereof by the superintendent of the infirmary. Except such 
as are imbecile, idiots or insane, no child or children entitled to admission into 
a children's home shall be kept or maintained in any county infirmary in this 
state. * * * " 

There arc two ways by which children may be admitted to a children's home, either 
by commitment on order of the Juvenile Court or by a majority of the trustees of the 
home. Section 3090, General Code. 

Apparently the child about whom you inquire comes within the class known as 
dependent children, as the same is defined in Section 1645, General Code, and it is 
therefore within the power of the Juvenile Court of Stark County to deal with such 
child in accordance with Section 1653, General Code, which reads in part as follows: 

"Vvhen a minor under the age of eighteen years, or any ward of the 
court under this chapter, is found to be dependent or neglected, the judge may 
make an order committing such child to the care of the children's home if 
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there be one in the county where such court is held, if not, to such a home 
in another county, if willing to receive such child, for which the county com­
missioners of the county in which it has a settlement, shall pay reasonable 
board; or he may commit such child to the board of state charities or to some 
suitable state or county institution, or to the care of some reputable citizen 
of good moral character, or to the care of some training school or an indus­
trial school, as provided by law, or to the care of some association willing 
to receive it, which embraces within its objects the purposes of caring for 
or obtaining homes for dependent, neglected or delinquent children or any 
of them, and which has been approved by the board of state charities as pro­
vided by law. * * * " 

The fact that this family, from January 7, 1927, to May 2, 1927, received aid 
from the Salvation Army, and later from the Associated Charities in Massillon, is 
not material under the circumstances. The father became a resident of Stark County 
on October 31, 1925, and has continued to be a resident of Stark County until the 
present time. He acquired a "legal settlement" in Stark County by reason of his 
residing there from October 31, 1925, to January 7, 1927, without aid, and the fact 
that the family received aid thereafter would not have the effect of taking away the 
residential status or a "legal settlement" already acquird. His dependents took, 
through him, the same residential status and "legal settlement" as he possessed. In 
the case of Board of Commissioners vs. Board of Commissioners, 116 0. S. 663, it is 
held as stated in the syllabus: 

"When the parents of minor children are divorced, and the decree gives 
to the mother the sole and exclusive care, custody and control of the minor 
children, the legal settlement of the mother thereby becomes the legal settle­
ment of the minor children; and when the mother thereafter, acting in good 
faith, moves to another county, taking the minor children with her, and in­
tending to make the latter county the permanent home of' herself and her 
minor children as well, and, pursuant thereto, the mother acquires a legal 
settlement in the county to which she thus moves, the minor children 
thereby acquire, through their monther, a legal settlement in the same county." 

It appears in the above case, that the mother and children, the status of whom 
was in question, had resided in Summit County for a very brief period. The mother, 
however, had in the meantime been married to a man, who at the time of marriage, 
was possessed of a "legal settlement" in Summit County, and the court held, as will 
be noted, that by virtue of the marriage the mother acquired through her husband a 
"legal settlement" in Summit County and the children took this same legal settlement 
although the mother and the children had only resided in Summit County a few 
months. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that Stark 
County is responsible for any relief that it may be necessary to extend for the child 
in question, and that the child may be admitted to the Stark County Children's Home 
upon the order of a majority of the trustees of the home, or may be dealt with by the 
Juvenile Court of Stark County, in accordance with the provisions of Section 1653, 
supra. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


