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1. TAX -TOWNSHIP TRUSTEES NOT AUTHORIZED TO 
LEVY TAXES OUTSIDE OF TEN MILL LIMITATION ON 
ALL TAXABLE PROPERTY IN TOWNSHIP-PURPOSE TO 
PROVIDE PROTECTION AGAINST FIRE, PROVIDE AND 
MAINTAIN FIRE APPARATUS, APPLIANCES, BUILDINGS 
AND SITES THEREFOR FOR USE OF VOLUNTEER FIRE 
COMPANIES. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES- RESOLUTION - MAY SUB;\HT 
TO VOTERS OF TOWNSHIP OR A FIRE DISTRICT THE 
QUESTION OF TAXATION BEYOND TEN MILL LIMITA­
TION-PURPOSE, TO MAINTAIN FIRE APPARATUS AND 

APPLIANCES, BUILDINGS AND SITES THERE,FOR, USE, 
VOLUNTEER FIRE FIGHTING COMPANY-AMOUNT MAY 
NOT EXCEED $20,000.00-SECTION 5625-15 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Township trustees are not authorized to levy taxes outside the ten mill limi­
tation on all the taxable property in the township for the purpose of providing protec­
tion against fire and to provide and maintain fire apparatus and awliances and 
buildings and sites therefor for the use of volunteer fire companies. 

2. Township trustees may, by a resolution in conformity with the provisions of 
Section 5625-15 of the General Code, submit to the voters of the township or a fire 
district the question of taxation beyond the ten mill limitation to provide and main­
tain fire apparatus and appliances and buildings and sites therefor for the use of a 
volunteer fire fighting company, but in no event to exceed $20,000. 

Columbus, Ohio, August 4, 1949 

Hon. Leon C. McCarty, Prosecuting Attorney 

Morrow County, Mt. Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 

"According to Section 3298-55 of the General Code, which 
reads: 

'The Trustees of a Township are authorized to levy in 
any year or years a sufficient tax upon all the taxable prop­
erty in the Township to provide protection against fire and 
to provide and maintain fire apparatus and appliances and 
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buildings and sites therefor for the use of volunteer fire 
companies.' 

"The question which has arisen is as follows: ·Can the Town-
ship Trustees levy such a tax outside the ten mill limitation?" 

Section 3298-55, General Code, partially quoted in your letter, reads 

in full as follows: 

''The trustees of a township are authorized to levy in any year 
or years a sufficient tax upon all taxable property in the township 
or in a fire district, or districts, to provide protection against fire 
and to provide and maintain fire apparatus and appliances and 
buildings and sites therefor and sources of water supply and ma­
terials therefor, and the establishment and maintenance of lines 
of fire alarm telegraph and the payment of permanent, part-time 
or volunteer fire fighting companies to operate same." 

Article XII, Section 2 of the Constitution of the State of Ohio, reads 

in part as follows : 

"No property, taxed according to value, shall be so taxed 
in excess of one per cent of its true value in money for all state 
and local purposes, but laws may be passed authorizing additional 
taxes to be levied outside of such limitation, either when approved 
by at least a majority of the electors of the taxing district voting 
on such proposition, or when provided for by the charter of a 
municipal corporation. * * * " 

Section 5625-2 of the General Code reads as follows: 

"The aggregate amount of taxes that may be levied on any 
taxable property in any subdivision or other taxing unit of the 
state shall not in any one year exceed ten mills of each dollar of 
tax valuation of such subdivision or other taxing unit, except 
taxes specifically authorized to be levied in excess thereof. The 
limitation provided by this section shall be known as the 'ten mill 
limitation,' and wherever said term is used in this chapter, or else­
where in the General ·Code, it shall be construed to refer to, and 
include both the limitation imposed by this section and the limita­
tion imposed by article XII, section 2 of the constitution." 

The second branch of the syllabus in Opinion No. 42IO, Opinions of 

the Attorney General for 1932, Vol. I, page 475, reads as follows: 

"Under no circumstances may taxes ,be levied within a taxing 
district at a rate outside the limitations fixed thereon by Article 
XII, Section 2 of the Constitution of Ohio, unless authorization 
is had therefor by a vote of the people, in accordance with law." 
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I am fully aware that Section 2 of Article XII of the Constitution 

has been amended since the above cited opinion was rendered, but this 

amendment, adopted November 7, 1933, merely reduced the maximum 

tax levy without vote of the electors from one and one-half per cent to 

one per cent. Since 1933, this section has been unchanged and I, there­

fore, affirm the rule laid down by the then Attorney General as above 

set forth. 

I wish to point out, however, that Section 5625-15, General Code, 

authorizes the township trustees, where the amount of taxes which may 

be raised within the ten mill limitation is insufficient to provide an adequate 

amount for the necessary requirements of the subdivision, to pass a reso­

lution hy a vote of two-thirds of all the members of their board declaring 

it a necessity to levy a tax in excess of the ten mill limitation. On the 

basis of such resolution, the township trustees may then proceed as pro­

vided for in Section 5625-17 of the General Code and suihmit the proposal 
to the electors of the township or proper fire district for their approval 

or disapproval of taxation beyond the ten mill limitation, keeping, how­
ever, in mind that in no event can the amount to be raised to provide for 

fire apparatus, appliances, buildings or sites therefor, or sources of water 

supply and materials therefor, or the establishment and maintenance of 
lines of fire alarm telegraph or the payment of permanent, part-time nr 

volunteer fire fighting companies to operate the same exceed an amount 
of $20,000. See Section 3298-56 of the General Code, which reads as 

follows: 
"No bonds shall be issued by township trustees for the 

purpose of providing fire apparatus, appliances, buildings or sites 
therefor, or sources of water supply and materials therefor, or 
the establishment and maintenance of lines of fire alarm telegraph 
or the payment of permanent, part-time or volunteer fire fighting 
companies to operate the same unless approved by vote of the 
people in a township, a fire district or districts in the manner pro­
vided by law; and in no event in an amount exceeding $20,000.00." 

Therefore, in specific answer to your question, I am of the opinion 

that township trustees are not authorized to levy taxes outside the ten 

mill limitation on all the taxable property in the township for the purpose 
of providing protection against fire and to provide and maintain fire ap­

paratus and appliances and buildings and sites therefor for the use of 

volunteer fire companies. Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 
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