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OPINION NO. 82-104 

Syllebu1: 

Birth and death records kept by a probate court pursuant to R.C. 
2101.12 are public records which must be made available to any 
member of the general public as required by R.C. 149.43, regardless 
of the motive which such member of the public has for inspecting 
such records. (197 4 Op. Att'y Gen. No. 7 4-097, approved and followed 
in part.) 

To: Roger L. Kllne, Pickaway County Pro1ecutlng Attorney, Clrclevllle, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 20, 1982 

I have before me your request for an opinion on the question whether birth 
and death records of the probate court are public records. Your specific question is 
whether salesmen can get these records and use them to contact people and 
attempt to sell them various things. 

R.C. 2101.12 requires that the probate court keep records of births and deaths. 
It states in relevant part: 

The following books or records shall be kept by the probate 
court: 

(J) A permanent record of all births and deaths occurring 
within the county, reported as provided by law, which record shall be 
kept in the form and manner that may be designated by the director 
of health.... 

The statutory rule governing public records is set forth in R.C. 149.43, as 
follows: 

(A) As used in this section: 
(1) "Public record" means any record that is required to be 

kept by any governmental unit, including, but not limited to, state, 
county, city, village, township, and school district units, except 
medical records, records pertaining to adoption, probation, and parole 
proceedings, trial preparation records, confidential law enforcement 
investigatory records, and records the release of which is prohibited 
by state or federal law. 

(3) "Medical record" means any document or combination of 
documents, except births, deaths, and the fact of admission to or 
discharge from a hospital, that pertains to the medical history, 
diagnosis, prognosis, or medical condition of a patient and that is 
generated and maintained in the !)recess of medical treatment. 

(8) All public records shall be promptly prepared and made 
available to an member of the eneral ublic at all reasonable times 
or inspection. Upon request, a person responsible for public records 

shall make copies available at cost, within a reasonable l)eriod of 
time. In order to facilitate broader access to l)Ublic records, 
governmental units shall maintain public records in such a manner 
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that they can be made available for inspection in accordance with 
this division. 

(C) Chapter 1347. of the Revised Code does not limit the 
provisions of this section.1 (Emphasis and footnote added.) 

R.C. 149.43(A)(l) defines the term "public record" to include all records that 
are required to be kept by any governmental unit, with certain specified 
exceptions. There is no question but that a probate court is a governmental unit, 
see generally 1974 Op. Att'y Gen. No. 7 4-097, and R.C. 2101.12(J) clearly requires 
that the probate court keep records of births and deaths. Thus, pursuant to R.C. 
149.43(A)(l), the birth and death records of the probate court are public records 
unless they are medical records, records pertaining to adoption, probation, and 
parole proceedings, trial preparation records, confidential law investigatory 
records, or records the release of which is prohibited by state or federal law. I am 
aware of no state or federal law which would prohibit the release of birth and death 
records held by a probate court. The only other exception contained in R.C. 
149.43(A)(l) which might be applicable to such records is the exception for medical 
records, and R.C. 149.43(A)(3) specifies that the medical records exception does not 
apply to records of births or deaths. Hence, records of births and deaths kept by 
the probate court pursuant to R.C. 2101.12 are public records for purposes of R.C. 
149.43, and must be made available as provided therein. 

Your request reflects some concern that salesmen might use the records of 
births and deaths to contact relatives of newborns or of the recently deceased and 
attempt to sell them things. I addressed a similar concern in Op. No. 74-097 when 
I was asked whether a judge had any discretionary powers to restrict inspection of 
court records if the purpose of such inspection was to use the records for 
commercial or professional sales solicitation or for a malicious reason. I concluded 
in Op. No. 7 4-097 at 2-392: "[Tl he public's right under R.C. 149.43 to inspect public 
records may not be restricted as to the purpose of the inspection or the use to be 
made of the records." 

The language of R.C. 149.43 has been amended since I wrote Op. No. 74-097, 
Am. Sub. S.B. 62, 113th Gen. A. (1979) (eff. Jan. 18, 1980), but the general analysis 
concerning the right of public access to public records has not changed. R.C. 
149.43(B) states flatly that "[a] 11 public records shall be promptly...made 
available to any member of the general public at all reasonable times for 
inspection," and provides for copies to be made upon request. This mandate applies 
to all items which are classifed as "public records" under R.C. 149.43(A)(l). Birth 
and death records held by a probate court under R.C. 2101.12 clearly come within 
the definition of "public records" and, pursuant to R.C. 149.43, must be made 
available to "any member of the general public," regardless of such person's motive 
for inspecting the records. See generally 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-034. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised, that birth and 
death records kept by a probate court pursuant to R.C. 2101.12 are public records 
which must be made available to any member of the general public as required by 
R.C. 149.43, regardless of the motive which such member of the public has for 
inspecting such records. (1974 Op. Att'y Gen. No. 74-097, approved and followed in 
part.) 

1I note that R.C. Chapter 1347, the Privacy Act, provides that certain records 
which are not available to the public at large must, upon request, be disclosed 
to the person who is the subject of the information. R.C. 1347.08. See 
generally 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-096. The Privacy Act is not relevanfm 
this instance, however, since your question involves making records available 
to individuals who have no relation to the subject of the records. 

December 1982 




