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RETIRE:\IENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBER RE­
T IRED OX SUPERANNUATION -CANNOT DESIGNATE 
BEXEFICL\RY TO RECEIVE FINAL PAYMEKT OF ALLOW­
ANCE .\CCRUING BETWEEN TIME OF LAST PAYMENT AXD 
DATE OF DEATH-BOARD REQUIRED TO MAKE FINAL 
PAYlVIEXT TO EXECUTOR OR ADMINISTRATOR-WHERE 
PROBATE COURT DISPENSED WITH ADMINISTRATION OF 
ESTATE, PAYMENT SHOULD BE MADE TO PERSON OR PER­
SOXS FOUND ENTITLED TO SAME BY PROBATE COURT­
SECTIOX 486-60 G. C. 

SYLLABUS: 

:\ member of the public employes retirement system who is retired on super­
annuation, pursuant to the provisions of section 486-60 , General Code, cannot 
designate a beneficiary who shall receive the final payment of his retirement allow· 
ance accruing between the time of the last payment to such retired member and 
the date oi his death, but the retirement board is required to make such final 
payment to the executor or administrator, if any, of such deceased member, or, 
if administration of his estate is dispensed with by order of the probate court, 
then to such person or persons said court shall find entitled thereto. 
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Columbus, Ohio, August 12, 1943. 

::\fr. Freel L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my op1111on which 
reads as follows : 

·'vVe shall appreciate your opinion on the following ques­
tion: 

Does the Public Employes Retirement Board have the author­
ity to recognize a beneficiary named at the time of retirement 
by a member retired under the provisions of section 486-60, 
assuming that the member retired on a straight life annuity 
allowance payable only until his death? 

The average retirement allowance paid by the Public Em­
ployes Retirement System to those persons retiring from public 
service is approximately $35.00 per month. The allowance is 
always released at the encl of the month. Consequently in case 
of death it is necessary to make a final adjustment involving the 
payment of the allowance of the deceased pensioner to the elate 
of death. In the first year that retirement allowances were paid 
by the system, namely 1938, there were a large number of out­
standing cases involving deaths among pensioners during that 
year, most of which are still outstanding. These cases involved 
situations where death occurred during the eaily part of the 
month for which the final adjustment was Jess than the cost of 
the required court order and the death certificate. Such out­
standing amounts must be carried as open accounts for ten years 
before b~ing credited to the guarantee fund. 

As a result of the large number of outstanding cases re­
sulting from death among pensioners in the year 1938. a policy 
was established early in 1939 to ,provide that the retiring mem­
ber could designate some person or persons, or his estate, to 
whom the final adjustment could be refunded in the same manner 
as death refunds are handled as provided by section 486-66 of 
the General Code of Ohio. There seems to have been some feel­
ing that some authority for this action was held in section 
486-67. This policy has proven beneficial to the retirement 
system in eliminating the odd amounts as outstanding open ac­
counts. \Ve feel that in the average case the beneficiary has 
found the policy very satisfactory in eliminating extra expense 
and inconvenience." 

I understand. from your letter that to meet the situation p,resented 
by the circumstances outlined, your board has established a practice since 
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1939 whereby the retiring member has been permitted to designate some 
person or persons to whom the final payment of his retirement allowance 
could be made without putting his family to the expense of ha\'ing an 
administration of his estate or obtaining from the probate court a certifi­
cate that the estate was under $500.00. and an order to pay it to a person 
cksignated by the court. However laudable the purpose in adopting suc!J 
practice or making a rule to that effect, I have been unable to find in 
the public employes retirement law any basis for such action. It is. of 
course, fundamental that the retirement board, being purely a creature 
of the Legislature, can have only such powers as are conferred by law. 
Among its powers is that found in a portion of Section 486-40, which 
provides: 

"The retirement board shall perform such other functions as 
are required for the proper execution of the provisions of this 
act, and shall have authority to make all rules and regulations 
necessary there for." 

This power, as you will note, is only to make such rules and regula­
tions as are necessary for performing the duties imposed upon the board 
by the law and cannot be construed as adding anything to its power. 

In regard to the accumulated contributions of a member of the 
system, it is provided by Section 486-55, General Code, that a con­
tributor who ceases to be a public employe for any cause other than 
death or retirement, may, upon demand within ten years after such cessa­
tion of service receive payment of the accumulated contributions standing 
to his individual credit. Section 486-66 of the General Code reads as 
follows: 

"Should a contributor die before retirement his accumulated 
contributions shall be paid to his estate or to such person as he 
shall have nominated by written designation duly executed and 
filed with the retirement board. If no legal representatives can 
be found, his accumulated contributions shall be forfeited to the 
retirement system and credited to the guarantee fund." 

Here the Legislature has specifically authorized the contributing 
member to designate in writing the person who shall have a right to 
rt:ceive his accumulated contribution in the event he dies before retirement. 
That pro"ision, however, applies solely to the accumulated contribution~ 
of the member and affords no authority whatever to make similar disposi­
tion of any installment of his annuity or retirement allowance which may 
remain unpaid at his death. It would have been within the power of the 
I ,egislature to make some specific provision for the designation by the 
member of someone who was to receive the uncollected installment of his 
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retirement allowance after his death, but the Legislature has not seen fit 
to make such provision, unless, as suggested in your letter, some authority 
may be found in Section 486-67, General Code. That section reads as 
follows: 

"Until the first payment on account of any benefit is made, 
the beneficiary may elect to receive such benefit in a retirement 
allowance payable throughout life, or the beneficiary may then 
elect to receive the actuarial equiv<1lent at that time of his annuity, 
his pension, or his retirement allowance, in a lesser annuity, or 
lesser pension, or a lesser retirement allowance, payable through­
out Ii fe, with the provision that, 

Option 1. Upon his death, his annuity, his pension, or his 
retirement allowance shall be continued through the life of and 
paid to such person, having an insurable interest in his life, as 
he shall nominate by written designation duly acknowledged and 
filed with the retirement board at the time of his retirement. 

Option 2. Upon his death, one half of his annuity, his pen­
sion, or his retirement allowance, shall be continued through the 
life of such person, having an insurable interest in his life, as 
he shall nominate by written designation duly acknowledged and 
filed with the retirement board at the time of his retirement. 

Option 3. Some other benefit or benefits shall be paid to the 
beneficiary or to such other person or persons as he shall nom­
inate, provided such other benefit or benefits, together with such 
lesser annuity, or lesser pension, or lesser retirement allowance, 
shall be certified by the actuary engaged by the retirement board 
to be of equivalent actuarial value to his annuity, his pension, 
or his retirement allowance, and shall be approved by the retire­
ment board." 

It will be observed that the above section provides in effect four 
choices which a member who is retiring on a superannuated allowance 
may exercise, and that such choice must be exercised before he receives 
liis first payment. He may in the first place elect to receive such benefit 
in a retirement allowance payable throughout his life, or he may if he 
chooses elect as betwee11 the three remaining options set forth in the 
statute. 

The first option contemplates that he may stipulate that upon his 
death his annuity, pension or retirement allowance in a reduced amount 
shall be continued through the life of and paid to some person whom 
he designates and who has an insurable "interest in his life. The second 
oµtion allowed is that one-half of his annuity, pension or retirement 
allowance shall be continued through the life of the person so designated. 



ATTORXEY GEXERAL 

It seems plain that neither of these could be construed to include an 
arrangement such as is suggested in your letter, viz., the designation of 
some person to receive the portion of his last month's allowance which 
accrues up to the date of his death. 

With some degree of plausibility it might be argued that option 
number three could be construed so as to allow him to enjoy the full 
amount of his retirement allowance monthly up until .his death and, pur­
suant to his written designation made at the beginning of his retirement, 
the payment accruing in the fragment of the month in which he dies 
should be paid to the person designated. That arrangement might be 
construed as falling within the phrase "some other benefit". This, how­
ever, would be a forced construction, and a careful study of the language 
of the paragraph in which it occurs leads one to the conclusion that the 
Legislature had no such intention. I find no other provision in the 
statutes relating to the public employes retirement system which could 
be construed as conferring the authority your board seeks to exercise. 
Until the Legislature provides specific authorization for such procedure, 
it is my opinion that the sums in question, however small, can only be 
p-c1icl by the retirement board to the executor or administrator, if any, 
of the deceased member, or, if there is no administration of his estate, 
to the person designated by the probate court to receive the same. 

Respectfully, 

TIIO;\L\S J. HERBERT, 

Attorney General. 




