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BOARD OF TRUSTEES OF COUNTY HOSPITAL MAY NOT 

CONTRIBUTE AN ANNUAL SUM OF MONEY TO A PRIVATE 

HOSPITAL PLANNING ASSOCIATION TO MAKE A STUDY 

OF AREA HOSPITAL FACILITIES-§§339.02, 339.06 R.C. 

SYLLABUS: 

Under Sections 339.01 to 339.14, Revised Code, a board of trustees of a county 
hospital may not contribute an annual sum of money to a private hospital planning 
association, which association would make studies of hospital facilities in the area, 
including the facilities of the county hospital. 

Columbus, Ohio, September 19, 1962 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County Toledo 2, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"May the Board of Hospital Trustees of Maumee Valley 
Hospital, a county hospital, legally contribute an annual sum of 
money to a hospital planning association composed of private hos­
pitals in the area? 

"The Board advises us as follows as to the history and 
purposes of the association: it was organized in 1961; its budget 
is paid for by local industry, the hospitals of the area, Blue Cross 
and the Community Chest; at present it has a grant from the 
federal government to be used for long range continuous study 
of the uses and needs of hospital facilities in the area. 

"The Board claims the advantages of being a member of the 
association are: 1) hospital cost per patient per day may ulti­
mately be reduced, 2) possible retardation of increasing hospital 
costs in the community, 3) reduction of duplication of beds and 
equipment by hospitals in Toledo." 

Sections 339.01 and 339.02, provide for the establishment of a county 

hospital in a county. Under Section 339.02, supra, a board of county 

hospital trustees is appointed to establish the hospital. Section 339.02, 

Revised Code, dealing with the powers and duties of the board, provides: 

https://FACILITIES-��339.02
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"The board of county hospital trustees shall have complete 
charge of the selection and purchase of a site for a county hospital, 
taking title to such site in the name of the county, the selection 
of plans and specifications, the determination and erection of all 
necessary buildings on such site, and of the selection and in­
stallation of all necessary and proper furniture, fixtures, and 
equipment. 

"The trustees shall serve without compensation, but shall be 
allowed their necessary and reasonable expenses incurred in the 
performance of their duties. Such expenses shall be paid out of 
the funds provided for such hospital. The board of county 
hospital trustees may employ such help as is necessary to perform 
its clerical work, superintend properly the construction of such 
hospital, and pay the expenses thereof, including the salary of 
the administrator as provided in section 339.06 of the Revised 
Code, out of the funds provided for such hospital. 

"The board of county hospital trustees with the approval 
of the county commissioners may employ counsel and institute 
legal action in its own name for the collection of delinquent 
accounts. The board may also employ any other lawful means 
for the collection of delinquent accounts. 

"Each trustee shall give bond for the proper performance of 
his duties, in such sum as the board of county commissioners 
requires, with sureties to its approval." 

Section 339.06, Revised Code, reads in part: 

"The board of county hospital trustees shall, upon completion 
of construction and equipping of the county hospital, assume and 
continue the operation of such hospital. The board of county 
hospital trustees shall have the entire management and control 
of the hospital, and shall establish such rules for its government 
and the admission of persons as are expedient. 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and all funds used in its operation. The 
board of county hospital trustees shall deposit all moneys received 
from the operation of the hospital or appropriated for its operation 
of the hospital or appropriated for its operation by the board of 
county commissioners, or resulting from special levies submitted 
by the board of county commissioners as provided for in section 
5705.22 of the Revised Code, to its credit in banks or trust com­
panies designated by it, which fund shall be known as the hospital 
operating fund. * * * The board of trustees shall not expend such 
funds until its budget for that calendar year is submitted to and 
approved by the board of county commissioners. Thereafter such 
funds may be disbursed by the board of county hospital trustees 
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for the uses and purposes of such hospital, for the replacement of 
permanent improvements to connty hospital property. * * *. 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

As public officers, the members of a board of county hospital trustees 

have only such powers as are expressly delegated them by statute, and 

such as are necessarily implied from those so delegated. 37 Ohio Juris­

prudence, Section 74, pages 933, 934. 

As to a board of county hospital trustees contributing money to a 

hospital association, or any other association for that matter, I have found 

no authority for such an action. Your request does, however, raise the 

question whether the hospital might contribute a sum on condition that it 

receive services therefor; which would amount to a contract for services. 

Under Section 339.06, supra, the board may disburse hospital funds 

"for the uses and purposes of such hospital, for the replacement of neces­

sary equipment, or for the acquiring of or construction of permanent 

improvements to county hospital property." There is no specific authority 

for the board to contribute to a hospital planning association as in the 

instant case, and, of the above purposes, only the one relating to "uses and 

purposes of such hospital" could be considered to be at all related. For 

such contribution to be valid, therefore, it must be considered to be neces­

sarily implied for the uses and purposes of the hospital. 

In my opinion No. 2188, issued on May 18, 1961, I held in the sylla­

bus as follows : 

"Under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, 
dealing with county hospitals, a board of trustees of a county hos­
pital is without authority to contract with a professional hospital 
consulting firm to survey community-wide hospital facilities and 
needs projected over a specified period." 

In that opinion I stated: 

"* * * On reviewing the above-noted provisions of Sections 
339.03 and 339.06, Revised Code, I am unable to find any specific 
authority for a board of hospital trustees to contract with a con­
sulting firm to survey community-wide hospital facilities and needs 
projected over the next ten to fifteen years. Nor do I believe that 
such authority is necessarily implied for the board to effectuate 
its statutory duties. Also, I am unable to find such express or 
implied authority anywhere in Sections 339.01 to 339.14, inclu-



715 ATTORNEY GENERAL 

sive, Revised Code, which sections deal with county hospitals. In 
this regard, I might add that in my opinion the uses and purposes 
of such hospital as used in Section 339.06, supra, must necessarily 
refer only to those uses and purposes authorized by law." 

In said Opinion No. 2188 I referred to a ruling of one of my prede­

cessors as found in Opinion No. 3063, Opinions of the Attorney General 

for 1953, page 462, in which the syllabus reads: 

"Neither the director of the county department of welfare 
nor the commissioners of the county are authorized by law to 
contract with a person or organization outside of the staff of the 
welfare department or of the commissioners, for the purpose of 
making a survey of the welfare department." 

At page 464 of said Opinion No. 3063 it is stated: 

"In ascertaining the powers that may be exercised by a 
county or by any of its boards or commissions, we are not per­
mitted to indulge, in any degree, the consideration of convenience 
or desirability, or even the goal of greatest efficiency. Counties are 
strictly creatures of the legislature, and the county commissioners 
and other officers of the county have only those powers which the 
legislature has seen fit to grant and those which are clearly implied 
and essential to the carrying out of the powers granted. 11 Ohio 
Jurisprudence, page 332. This rule is particularly emphasized in 
matters involving the expenditure of public money. In 11 Ohio 
Jurisprudence, page 573, it is stated : 

" 'The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and if such authority is of 
doubtful import, the doubt is resolved against its exercise 
in all cases where a financial obligation is sought to be im­
posed upon the county.' 

"State ex rel. Locher v. Manning, 95 Ohio St., 97. These 
principles are, I believe, too well settled and recognized to require 
extensive citation of authority." 

In my opinion No. 2397, issued on July 26, 1961, I followed the rea­

soning of the 1953 opinion in concluding as follows: 

"Under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, 
a board of trustees of a county hospital is without authority to 
contract with a private consulting firm for the furnishing of a sur­
vey on the needs and future development of the hospital.'' 

On the other hand, in Opinion No. 7307, Opinions of the Attorney 

General for 1956, page 757, the syllabus reads: 
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"Under the provisions of Section 339.06, Revised Code, a 
board of county hospital trustees is authorized to join a credit 
bureau for the purpose of obtaining credit information and to pay 
a reasonable fee therefor and to pay the reasonable expenses of 
obtaining credit reports on individual accounts in cases where the 
board deems such services necessary to the efficient operation of 
the hospital's fiscal affairs." 

At page 760 of Opinion No. 7307, supra, it is stated: 

"As you have observed in your request, it is incumbent upon 
boards of county hospital trustees to operate their hospitals in as 
efficient and businesslike a manner as possible. Section 339.06, 
supra, grants broad powers of management and control. In view 
of the complexities involved in the proper management of a mod­
ern business operation, particularly one involving a considerable 
volume of credit extension, I conclude that a statute which com­
mits the 'entire management and control of the hospital' to the 
board of trustees may be deemed by implication to authorize them 
to avail themselves of commercial credit reports in cases where 
they deem such services necessary to the efficient operation of the 
hospital's fiscal affairs." 

Your letter of request does not specifically state what services would 

be provided by the association in question, nor the amount of money 

which would be paid by the county hospital, although I assume that the 

county hospital would, upon payment, become a member of the association 

and be entitled to its services. From what wou have submitted, however, it 

appears that the association would make a study of the uses and needs of 

hospital facilities in the area, including the county hospital, and the question 

is thus similar to that considered in the 1961 opinions above referred to, in 

which I held that the power to enter into the contract was neither expressly 

given nor necessarily implied. 

Here I migh note that, under the law, the board of hospital trustees 

1s allowed a full complement of personnel to carry out the purposes of 

the hospital ( Section 339.06, Revised Code), and is authorized to hire such 

regular assistants as might be necessary to obtain information as to the 

needs of the hospital. There is thus no reason to imply a necessity that 

the hospital contract with an outside association to obtain such information. 

Accordingly, and in view of the rule that where doubt exists as to 

the expenditure of public funds the doubt should be resolved against the 

expenditure, I am of the opinion and you are advised that under Sections 
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339.01 to 339.14, Revised Code, a board of trustees of a county hospital may 

not contribute an annual sum of money to a private hospital planning 

association, which association would make studies of hospital facilities m 

the area, including the facilities of the county hospital. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




