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register within the proposed residence district, and not in the more restricted 
meaning of one who is not only qualified to register but actually has regis­
tered." 

It would therefore appear that one is not qualified to vote in a village until he has 
resided therein for a period of twenty days. While, as hereinbefore indicated, it has 
been held that it is not necessary that one be registered in a precinct wherein registra­
tion is required in order to make him an elector within the meaning of the constitu­
tion and statutes, it is believed to be imperative that he must be entitled to registration 
in such cases in order to become an elector. In the case you mentioned, the party 
under consideration w~~os not entitled to vote at the time of his appointment for the 
reason that he had not resided in the municipality twenty days. Of course, if he con­
tinues to reside within such municipality for the period of twenty days it is doubtful 
what his status would be, for the reason that the courts have held that technical ob­
jections with reference to an officer's qualifications will not be enforced when such 
objections are removed after his takin!!: office. However this may be, it must be stated 
as a proposition of law that a party who has resided in a village for but one day cannot 
be said to be an elector of that village. 

In reference to the second question which your inquiry presents, relative to an 
ordinance passed after an appointment requiring the approval and confirmation by 
council of the appointment of said officer, it is evident that such a proceeding would be 
retroactive if applied to past transactions. It is a fundamental principle of law that 
acts of such character will be given a prospective operation rather than retrospective, 
and such acts would not apply to past performances. 

Based upon the foregoing citations and discussions and in specific answer to your 
inquiries, it is my opinion that: 

1. A married man who became a resident of a village on February 14, 1930, could 
not the next day be legally appointed to the position of fire chief of said village, for the 
reason that he was not an elector within the provision of Section 4389 of the General 
Code and its related sections. 

2. When a village council passes an ordinance requiring the appointment of the 
fire chief to be approved and confirmed by council such provision would have no effect 
upon appointments properly made prior to the effective date of said act. 

Respectfully, 
GILBERT BETT~!AN, 

A ttorncy General. 

1763. 

ELECTION LAW-SIGNATURES TO PETITION OF CANDIDATE FOR AN 
OFFICE IN DISTRICT LARGER THAN COUNTY AND LESS THAN 
STATE MAY BE SECURED IN ANY ONE COUNTY WITHIN SUCH 
DISTRICT-OPINION No. 1340, 1929, APPROVED. 

SYLLABUS: 
Signatures to a p~tition accompanying a declaration of candidacy for an office to be 

voted for by the electors of a district larger than a county and less than the state may be 
secured in any one county within such district, since there is no statutory provision as to 
the territorial distribution of such petitioners. 



ATTORNEY GENERAL. 

CoLUMBUS, OHio, April 11, 1930. 

RoN. GEORGE C. :\1cKELVEY, Prosecuting Attorney, St. Clairsville, Ohio. 
DEAR Sm:-Your letter of recent date is as follows: 

"This office desires your opinion as to the interpretation of Section 
4785-70 of the General Code of Ohio and more particularly that part of the 
section which has to do with county candidates. 

Picking out that part of the section on which we wish to have your 
opinion the same reads as follows: 

'Every person desiring to become a party candidate for a county office 
by the method of declaration shall not later than 6:30 P. M. on the sixtieth 
day before the date of the primary at which such nomination is to be made, 
file a declaration of candidacy accompanied by a petition signed by at least 
one hundred electors of his party, or five per cent of the electors who voted 
for the party candidate for governor at the next preceding ·regular state 
election.' 

In this county five per cent would be something over eight hundred and 
fifty signatures. The question is whether or not the word 'or' as it appears 
between the words 'party' and 'five' means 'in the alternate' and perhaps to 
be more specific the real question would be whether or not the county candi­
date in this county who secured the signature _of one hundred electors of his 
party would be complying with the law. 

Second question: In the case of a petition declaring one's candidacy 
for an office in a district larger than the county and less than the State, can the 
five per cent required by this section of the electo~ who voted for the party 
candidate for governor in the next preceding regular state election be secured 
in one county, or must they be divided over the district, and if so in what 
proportion?" 
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The first question which you submit is answered by Opinion No. 1340, rendered 
under date of December 26, 1929, to the Secretary of State. I enclose a copy of this 
opinion, the syllabus of which is as follows: 

"Under Section 4785-70, General Code, as amended by the 88th Gen­
eral Assembly, a person desiring to become a party candidate by the method 
of declaration, for an office to be voted for by the electors of a county or 
district larger than a county and less than the state, must file a declaration 
of candidacy as therein provided, accompanied by a petition signed by either 
one hundred electors of his party, or five per cent of the electors who voted 
for the party candidate for governor at the next preceding regular state 
election." 

Section 4785-70, General Code, insofar as is pertinent to your second question, 
provides as follows: 

"Each person desiring to become a party candidate by the method of 
declaration shall, not later than 6:30p.m. of the sixtieth day before the date of 
the primary at which such nominations are to be made, file a declaration of 
candidacy, accompanied by a petition, signed by at least one thousand electors 
of his party, from at least one-third of the counties of the state in the case of an 
office to be voted for by the electors of the entire state; and at least one 
hundred electors of his party, or five per cent of the electors who voted for 
the party candidate for governor at the next preceding regular state election, 
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in the case of an office in a county or district, larger than a county and less 
than the state; and at least five electors of his party in all subdivisions less 
than a county; and shall pay the fee required by law. * * * " 

The balance of the section relates to where the declaration of candidacy shall be 
filed. 

A careful examination of this section discloses that although there is a provi­
sion as to how the signers of a petition accompanying a declaration of candidacy must be 
distributed territorially in case the office sought is to be voted for by the electors of 
the entire state, there is no requirement as to territorial distribution of signers of 
petitions accompanying declarations of candidacy for an office to be voted for by a 
county or district larger than a county and less than the state, nor is there such pro­
vision in caRe the office is to be voted for by a subdivision less than a county, nor do 
I find such a provision elsewhere in the General Code. I am of the view that the rule 
of expressio unius est exclusio alterius is applicable to your question. It may be perhaps 
advisable for a candidate seeking an office to be voted for by a district consisting of 
more than one county to secure signatures to his petition in each county in the dis­
trict, and the same observation may be made as to the various wards of a city when 
a municipal office is sought, but the Legislature has apparently prescribed no require­
ment as to this matter. 

Specifically answering your second question, therefore, it is my opinion that sig­
natures to a petition accompanying a declaration of candidacy for an office to be voted 
for by the electors of a district larger than a county and less than the state may be 
secured in any one county within such district, since there is no statutory provision 
as to the territorial distribution of such petitioners. 

1764. 

Respectfully, 
GILBERT BET'l'~IAN, 

Attorney G~neral. 

COU~TY C0:\1MISSIOXER8-CARRYIKG IXSURAXCE 0~ BUILDINGS 
OF AGRICULTliRAL SOCIETY-PROCEEDS PAYABLE TO SUCH 
SOCIETY WHEN LOSS OCCURS. 

SYLLABUS: 
When cowtly commissioners insure the buildings on the grounds of a county agri­

cultural society by authority of Section 9899, General Code, and a loss occurs, the proceeds 
of the insurance collected on account of said loss, should be paid directly to the agricul­
tural society for the benefit of whom such insurance had been effected. 

CoLmmus, OHio, April 11, 1930. 

BoN. L. :\I. MLIDAY, Prosecuting Attorney, Zanesville, Ohio. 
DEAH Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 
"In about the year of 1915 the Muskingum County Agricultural Society 

erected on the County Fair Grounds a building at the expense of approxi­
mately Three Thousand (83,000) Dollars which was paid for by the society. 
I nsurancc on this building has been carried by the County Commissioners 
under and by virtue of f-lection 9899 of the General Code of Ohio, and Rome­
time last fall this building wa~ totally destroyed by fire. The face of the 


