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OPINION NO. 81-00S 

Syllabus: 

1, 	 A board of township trustees is required, pursuant to R.C. 9.42, 
to deduct from the compensation paid to its public employees the 
amount of any municipal income tax levied on the income of such 
employees. (1960 Op. Att'y Gen. No. 1244, p. 224; 1948 Op. Att•y 
Gen. No. 2592, p. 12; 1946 Op. Att'y Gen. No. 835, p. 234 
overruled.) 

2. 	 The employee address and payroll records maintained by a board 
of township trustees are public records . that must be made 
available for inspection at all reasonable times pursuant to R.C. 
149.43. A municipal official charged with enforcing the income 
tax provisions of a municipality does not, therefore, need a 
subpoena duces tecum in order to gain access to such records. 

To: Wllllam F. Schenck, Greene County Pro,. Atty., Xenia, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, March 13, 1981 

I am in receipt of the request of your predecessor for an opinion regarding the 
duty of a board of township trustees to withhold the amount of income tax levied 
by a municipality on the income of township employees residing in the municipality. 
Specifically, the questions asked are: 

1, 	 Is a board of township trustees obligated under R.C. 9.42 to 
furnish to a municipal corporation having enacted an income tax 
the names and addresses of township employees residing in the 
municipal corporation? 

2. 	 Is a board of township trustees obligated under R.C. 9.42 to 
withhold from the wages or salaries of its township employees 
municipal income taxes of said employees who are residents of 
the municipality? 

3. 	 When the income tax ordinance of a municipality imposes a tax 
on all salaries, wages, commissions and other compensation 
received by the residents of the city and when the income tax 
ordinance defines an employer as one who has a place of business 
or does business in the city, is the board of township trustees 
obligated to honor a subpoena duces tecum to provide the 
superintendent of the division of taxation of the municipality 
with the township payroll records? 

Your questions relate solely to matters concerning the income tax levied by 
the city on wages, salaries or other compensation paid by the township trustees to 
employees who reside within the city. It is my understanding that the township 
neither maintains a place of business nor does any business within the municipality. 

Addressing your second question first, I note that Section 140.03 of the City 
Code of the City of Xenia imposes an income tax on all salaries, wages, 
commissions and other compensation received by residents of the city, and on all 
salaries, wages, commissions and other compensation received by nonresidents for 
work performed or services rendered in the city. 

R.C. 9.42 requires that the state and its political subdivisions or 
instrumentalities withhold municipal income taxes which are levied upon the 
salaries of public employees and provides as follows: 
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Notwithstanding section 1321.32 of the Revised Code, the state 
and an of its olitical subdivisions or instrumentalities shall deduct 
rom the wages or salaries o public employees, as de ined m section 

9.4d of the Revised Code, and employees of school districts, the 
amount of municipal income tax levied upon the income of the 
employee. The director of finance shall establish by administrative 
rules procedures for the deduction of municipal income taxes from 
the wages or salaries of employees of the state or its 
instrumentalities. (Emphasis added.) 

Prior to the enactment of R.C. 9.42, 1965 Ohio Laws 5 (Am. Sub. H.B. 56, eff. 
June 2, 1965), no analogous law was in effect in Ohio. The absence of such a 
statute was the basis of three opinions issued by this office to the effect that a 
municipality had no authority to require the state or one of its political subdivisions 
or instrumentalities to withhold municipal income taxes from the compensation of 
employees either working or 1•esiding in such municipality. 1960 Op. Att'y Gen. No. 
1244, p. 224; 1948 Op. Att'y Gen. No. 2592, p. 12; 1946 Op. Att'y Gen. No. 835, p. 
234. These opinions recognized that the authority of an official charged with 
keeping payroll records of the state, one of its political subdivisions, or one of its 
instrumentalities is limited to that conferred by statute and found no statute which 
conferred the authority to deduct municipal income taxes, In addition, it was noted 
that a municipality was subordinate to the state, and, thus, could not impose duties 
upon the sovereign without its consent. Since there was no state law authorizing 
the payroll officer involved to make such a deduction from the compensation paid 
to its employees, and no law granting municipalities the power to require officials 
of the state or of its political subdivisions or instrumentalities to do any act for 
which no provision was made by law, it was concluded that the official involved in 
each case was not required to withhold the tax, notwithstanding any provision of 
the relevant municipal code to the contrary. 

The enactment of R.C. 9.42 requires a change in the position taken in those 
three earlier opinions. R.C. 9.42 clearly applies to townships as they are political 
subdivisions of the State of Ohio. State ex rel. Leipsie v. Moneter, 99 Ohio St, no, 
124 N.E.2d 70 (1919), In addition, R.C. 9.40, to which reference is made in R.C. 
9.42, refers to public employees of the state or any of its political subdivisions and 
defines "public employees" so as to include the employees of a township. 

As evidenced by the use of the word "shall," R.C. 9.42 imposes a mandatory 
duty on the state and any political subdivision or instrumentality to deduct from 
the compensation paid to a public employee the amount of municipal income tax 
levied on the income of the employee. See Cleveland v. Brescia, 100 Ohio St. 267, 
126 N.E. 51 (1919). The statute provides Tor' no exceptions to this duty. Nor is the 
duty imposed by the statute conditioned on whether the state, political subdivision, 
or instrumentality maintains a place of business or does any business in the 
municipality. If the compensation paid to an employee is subject to the income tax 
of a municipality, whether because the income is earned within the municipality or 
because the employee is a resident of the municipality, R.C. 9.42 requires the 
state, political subdivision, or instrumentality to deduct the appropriate amount of 
tax. You have stated in your request that the ordinances of the municipality in 
question require only that employers who have a place of business or do business in 
the city deduct municipal income t{lXes levied on the compensation of their 
employees. You have concluded, therefore, that the township trustees are not 
required by the city ordinances to make such deductions. The fact that the board 
of township trustees is not required by the municipal code itself to make such 
deductions, however, does not excuse such board from complying with the 
mandatory, state-wide provisions of R.C. 9.42. Therefore, I conclude that a board 
of township trustees must, pursuant to R.C. 9.42, deduct from the compensation 
paid to its public employees the amount of municipal income tax levied upon such 
compensation. 

Your first and third questions relate to the degree of cooperation required 
between township trustees end the division of taxation of a municipality. The 
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availability to a municipality of records of a township compiled in connection with 
the execution of duties imposed by R.C. 9.42 appears to be controlled by the Ohio 
public records law. R.C. 149,43, which provides that public records are to be made 
available to any member of the general public, provides in part: 

(A) As used in this section: 

(l) "Public record" means any record that is required to be 
kept by any governmental unit, including, but not limited to, state, 
county, city, village, township, and school district units, exce~t 
medical records, records pertaining to adoption, probation, and paro e 
proceedings, trial preparation records, confidential law enforcement 
investigatory records, and records the release of which is prohibited 
by state or federal law. 

(B) All public records shall be promptly prepared and made 
available to any member of the general public at all reasonable times 
for inspection. Upon request, a person responsible for public records 
shall make copies available at cost, within a reasonable period of 
time. In order to facilitate broader access to public records, 
governmental units shall maintain public records in such a manner 
that they can be made available for inspection in accordance with 
this division. (Emphasis added.) 

Pursuant to R.C. 149.43, the general public is entitled to access to all records in the 
possession of governmental agencies where such records are "required to be kept" 
and are not designated as confidential by law. Thus, if the payroll records of the 
township are required to be kept and are not made confidential by law, the general 
public is entitled to access to such records. 

I have recently opined that, as set forth in Da~ton News,atrrsA Inc. v. Dayton 
Dail~ News, 45 Ohio St. 2d 107, 108-09, 341 N.E. a 576, 57 197 ), "a record IS 
required to be kept by a governmental unit, within the meaning of R.C. 149.43, 
where the unit's keeping of such record is necessary to the execution of its duties 
and responsibilities." 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-103; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80­
096. Since the addresses of employees are necessary in order for a township payroll 
officer to deduct the proper amount of municipal income tax levied upon the 
compensation of such employees pursuant to R.C. 9.42, records of such addresses 
are "required to be kept" within the meaning of R.C. 149.43. These records are not 
medical records, records pertaining to adoption, probation, and parole proceedings, 
trial preparation records, or confidential law enforcement investigatory records. 
Moreover, I am not aware of any provision of law restricting or prohibiting the 
release of these records. I, therefore, conclude in answer to your first question 
that, pursuant to R.C. 149.43, a board of township trustees must make records of 
employee addresses available at all reasonable times to members of the general 
public, including officials of a municipality which has levied an income tax upon the 
compensation received by township employees. 

While R.C. 149.43 clearly requires that these records are to be open to 
inspection, it does not require the township to provide specific information in any 
particular form. 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-034. Therefore, R.C. 149.43 does not 
require that the township payroll officer segregate the names and addresses of 
employees who reside in particular municipalities. If, however, the township 
segregates them as a matter of course, the records in that form should be made 
available to the general public. 

Your third question asks whether the township payroll records must be 
provided to the superintendent of the division of taxation of a municipality which 
has levied an income tax on the compensation of township employees. Since such 
records are clearly necessary in order for a township to execute its responsibilities 
in connection with compensating its employees, 1973 Op. No. 73-034 (maintenance 
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of payroll records by state university is necessary to the execution of its duties and 
responsibilities), these records, like employee address records, are "required to be 
kept" within the meaning of R,C. 149.43. Township payroll records do not fall 
within any of the exceptions set forth in R.C. 149.43 and I am not aware of any 
provision of law making them confidential, Therefore, I conclude that township 
payroll records must be made available to any member of the general public at all 
reasonable times for inspection. Since the superintendent of the division of 
taxation of a municipality, like every other citizen in Ohio, has a statutory right of 
access to township payroll records pursuant to R.C. 149.43, a subpoena duces tecum 
is not required. 

In response to your questions, it is my opinion, and you are hereby advised, 
that: 

1. 	 A board of township trustees is required, pursuant to R.C. 9.42, 
to deduct from the compensation paid to its public employees the 
amount of any municipal income tax levied on the income of such 
employees. (1960 Op. Att'y Gen. No. 1244, p. 224; 1948 Op, Att'y 
Gen. No. 2592, p. 12; 1946 Op. Att•y Gen. No. 835, p. 234 
overruled.) 

2. 	 The employee address and payroll records maintained by a board 
of township trustees are public records that must be made 
available for inspection at all reasonable times pursuant to R.C. 
149.43. A municipal official charged with enforcing the income 
tax provisions of a municipality does not, therefore, need a 
subpoena duces tecum in order to gain access to such records. 




