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OPINION NO. 1300 

Syllabus: 

1. When the entire school district. in which is located a 
permanent branch of a school district library organized pursuant to 
Section 3375.15, Revised Code, is annexed by a city or village. title 
to the library vests in the board of education of the city or the school 
district of which the vi I lage is a part. 

2. When a city or village annexes territory comprising only 
a part of a school district, title· to a permanent branch of a school 
district library located within that annexed territory wi 11 vest in 
the city board of education or the board of education of which the 
vil1ag_e is a part only upon approval by the state board of education 
of the inclusion of the annexed territory within the school district 
of the city or vi 1 lage. 

3. If the state board of education does not approve the in­
clusion of the annexed territory within the school district of the an­
nexing city or village, the library may continue to operate as a perm­
anent branch of the school district library system. 

4. When territory is transferred from one school district 
to another under Section 3311.06, Revised Code, the terms for compen­
sating the relinquishing school district for any property concomitant­
ly transferred are set forth in that code section. 

To: Earl W. Allison, Franklin County Pros. Atty., Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 18, 1964 

I have your request for my opinion the three branches 
of which are set forth below: 

'"I. What disposition is made of a 
permanent branch library of a school district 
public library organized pursuant to the pro­
visions of Section 3375.15, of the Revised Code 
when the erea in which such branch library is 
annexed to a city? 

111 2. Can it continue to operate as a 
permanent branch of the school district library 
system? 

111 3. Must it become a part of the ct ty 
public library system, and if so, what arrange­
ments are possible for compensation of the school 
district library for the building, books and furn­
ishings of the branch library?'" 

Questions numbered 1 and 3 must be answered in the 
alternative. The alternative applicable in each case will depend 
upon whether or not the territory annexed comprises an entire school 
district or a part thereof. 
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Section 3375.15, Revised Code, is as follows: 

"In any school district in which a free 
public library has been established, by resolu-
tion adopted by the board of education of such 
school district, prior to September 4, 1947, 
such library shall be under the control and man­
agement of a board of library trustees consisting 
of seven members. No one is eligible to member-
ship on such board of library trustees who is or 
has been for a year previous to his appointment 
a member of a board of education making such ap­
pointment. Such trustees shall be qualified elect­
ors of the school district and shall be appointed 
by the board of education of the school district. 
Such trustees shall serve for a term of seven years 
and without compensation. All vacancies on such 
boarcl of library trustees shall be fi lied by the 
board of education by appointment for the unexpired 
term. Such-board of library trustees shall organize 
in accordance with section 3375.32 of the Revised 
Code. Such board of library trustees shall have the 
control and management of the school district free 
public library and in the exercise of such control and 
manaqement shall be governed by sections 3375.33 to 
3375.41, inclusive, of the Revised Code. This sec­
tion does not affect the term of any member of a board 
of library trustees of a school district free public 
library appointed prior to September 4, 1947." 

The above-quoted statute recognizes a library created by 
resolution of a board of education. It also provides for the governing 
of that library by a board of trustees whose administration of library 
affairs is prescribed by Sections 3375.33 to 3375.41, inclusive, Revised 
Code. 

Despite the broad and apparently all-inclusive powers granted 
the trustees (see .!:1!..!lll1.· Akron Public Library, 60 Ohio Law Abs., 364), 
the fact remains that the library is a creation of the board of 
education. Hence, the law applicable to the disposition of school 
district property necessitated by annexation of that school district 
applies with equal vigor to the disposition of a district's library. 
This must be borne in mind when consideration is given to the effect 
of Section 3311.06, Revised Code, the applicable portions of which 
are as follows: 

"* * * *** *** 
''When all of the territory of a school dis­

trict is annexed to a city or village, such terri­
tory thereby becomes a party of the city school dis­
trict or the school district of which the village is 
a part, and the legal title to school property in such 
territory for school purposes shall be vested in the 
board of education of the city school district or the 
school district of which the village is a part. When 
the territory is annexed to a city or village comprises 
part but not all of the territory of a school district, 
the said territory becomes part of the said city school 
district or the school district of which the village is 
a part only upon approval by the state board of education. 
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In the event territory is transferred from one school dis­
trict to another under this section, an equitable division 
of the funds and indebtedness between the districts involved 
shall be made under the supervision of the state board of 
education and the board's decision shall be final. Such 
division shall not include funds payable to or received by 
a school district under Chapter 3317 of the Revised Code 
or payable to or received by a school district from the 
United States of America or any department or agency there­
of. In the event such transferred territory includes real 
property owned by a school district, the state board of ed­
ucation, as part of such division of funds and indebtedness, 
shall determine the true value in money of such real property 
and all buildings or other improvements thereon. The board 
of education of the school district receiving such territory 
shall forthwith pay to the board of education of the school 
district losing such territory such true value in money of 
such real property, buildings and improvements 
less such percentage of the true value in money of 
each school building located on such real property 
as is represented by the ratio of the total enrol 1-
ment in day classes of all pupils residing in the 
school district losing such territory enrolled at such 
school building in such school year. The school dis-
trict receiving such payment shall place the proceeds 
thereof in its sinking fund or bond retirement fund. 

"The state board of education, before approving 
such transfer of territory, shall determine that such 
payment has been made and shall apportion to the ac­
quiring school district such percentage of the indebted­
ness of the school district losing the territory as is 
represented by the ratio that the assessed valuation 
of the territory transferred bears to the total assessed 
valuation of the entire school district losing the terri­
tory as of the effective date of the transfer, provided 
that in ascertaining the indebtedness of the school dis­
trict losing the territory the state board of education 
shall disregard such percentage of the par value of the 
outstanding and unpaid bonds and notes of said school 
district issued for construction or improvement of the 
school building or buildings for which payment was made 
by the acquiring district as is equal to the percentage 
by which the true value in money of such building or 
buildings was reduced in fixing the amount of said pay­
ment. 

"No transfer of school district territory or 
division of funds and indebtedness incident thereto, 
pursuant to the annexation of territory to a city or 
village shall be completed in any other manner than 
that prescribed by this section regardless of the date 
of the commencement of such annexation proceedings, and 
this section applies to all proceedings for such trans­
fers and divisions of funds and indebtedness pending or 
commenced on or after October 12, 1959." 

The statute explicitly states that when an entire school dh­
trict is annexed, the property of the former-lesser district vests in 
the board of education of the enlarged district. Similar language 
appearing in Section 3311.22, Revised Code, applicable to transfers 
within a county school system, was interpreted in Opinion No. 119, 
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Opinions of the Attorney General for 1959. The syllabus of that 
opinion is as follows: 

''Where, pursuant to the provisions of 
Section 3375.14, Revised Code, a public school 
library has been established by the board of 
education of a local school district which has 
subsequently been transferred to and become a 
part of another district, such library falls un-
der the dominion and control of the district to 
which the transfer has been made, and members of 
the board of library trustees theretofore appoint­
ed will continue to hold their offices until the ex­
piration of their respective terms, at which time 
their successors will be appointed by the board of 
education of the enlarged district." 

That syllabus directs the continued administration of 
library affairs by the trustees serving at the time of the transfer. 
The succession to the board of trustees by appointees of the board 
of education of the enlarged district is also appropriately treated. 

Section 3311.06, Revised Code, provides that should a part 
only of a school district be included within territory annexed to a 
city or village, the partial district shall become part of the school 
district of the annexing territory only upon approval of the state board 
of education. Should the state board of education withhold approval 
for transferring the partial district into the school district of the 
annexing city or village, there is no reason why the permanent branch 
library located within that annexed partial district cannot continue 
its operations. 

In the event that school district property is transferred 
from one district to another, Section 3311.06, Revised Code, provides 
for an equitable division of funds and indebtedness between the dis­
tricts involved. The statute further provides for determination of 
the value of real estate, buildings, and improvements. All of these 
proceedings are to be under the supervision of the state board of 
education, whose decisions are accorded finality by the statute. 

Section 3311.06, Revised Code, is remedial. Bohley~- Patry, 
107 Ohio App., 345. The general rule is that remedial statutes should 
be construed liberally, 50 O. Jur. 2d, 24 Statutes, Section 14; hence, 
that code section can be deemed to include the evaluation and payment 
for any and all property to be transferred between the school districts 
contemplating such transfer. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that: 

I. When the entire school district, in which is located a 
permanent branch of a school district library organized pursuant to 
Section 3375.15, Revised Code, is annexed by a city or village, title 
to the library vests in the board of education of the city or the school 
district of which the village is a part. 

2. When a city or village annexes territory comprising only 
a part of a school district, title to a permanent branch of a school 
district library located within that annexed territory will vest in 
the city board of education or the board of education of which the 
village is a part only upon approval by the state board of 
education of the inclusion of the annexed territory within the 
school district of the city or village. 
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3. If the state board of education does not approve 
the inclusion of the annexed territory within the school district 
of the annexing city or village, the library may continue to 
operate as a permanent branch of the school district library 
system. 

4. When territory is transferred from one school 
district to another under Section 3311.06, Revised Code, the 
terms for compensating the relinquishing school district for 
any property concomitantly transferred are set forth in that 
code sec ti on. 




