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1. TOWNSHIP 'PRUSTEES-EMPOW'ERED TO _;!PURCHASE 
BUILDING, OR BUILDING AND LOT, USE, TOWN HALL 
AND STORAGE .FOR MACHINERY AND TOOLS, TOWN­
SHIP PROPERTY-IF CERTAIN .FUNDS AVAILABLE, NOT 
NECESSARY TO SUBMIT QUESTION 0.F PURCHASE TO 
VOTE O.F ELECTORS O.F TOWNSHIP-SECTION 3295 G. C. 

2. BONDS MAY BE ISSUED FOR SUCH PURPOSE, IN MAN­
NER .PROVIDED BY LAW AND WITHIN LIMITATIONS 

SECTION 2293-17 G. C.-ELECTORS OF TOWNSHIP MUST 
VOTE UPON AND APPROVE ISSuE-SECTION 2293-19 ET 
SEQ. G. C. 

SYLLABUS: 

1. By authority o( Section 3295, General Code, township trustees are 

empowered to purchase a building or a lot upon which there is a building, to 

be used for a town hall and for a place to house and stor;e machinery and 

tools owned by the township, without submitting to the electors of the town­

ship the question of whether or not the same should be purchased, regardless 

of the cost of such property, provided that certain funds are available. 

2. Bonds may be issued by township trustees for the purpose of pur­

chasing a building or property to be used for a town hall and for storing 

therein machinery and tools belonging to the township, provided they are 

issued in the manner prescribed by law and within the limitations provided 

fo,r in Section 2293-17, General Code, but only af'ter the question of issuing 

such bonds has been submitted to the electors of the township and their ap­

proval secured in the manner provided for by Section 2293-19, et seq. of the 

General Code. 

Columbus, Ohio, October 21, 1940. 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney, 

Chardon, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 
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"The Bainbridge Township School Board of our county has 
certain property on which is a school and gymnasium that they 
no longer need for school purposes and are building a new school 
and gym. 

The Bainbridge Township Trustees want to buy this prop-
erty for township purposes, to-wit: To house road machinery 
for a community hall and a larger town hall. 

My question for your opinion is: 

1. Can they buy this property for any of these purposes? 
2. If so, can they issue bonds for the purchase price? 
3. If they can issue bonds, must they have a vote of the 
people? 

With respect to the issuance of bonds, it is provided in Section 2293-2, 

General Code enacted by the Legislature of Ohio in 1927 as a part of an 

Act which is commonly refer~ed to as the "Uniform Bond Act," that: 

"The taxing authority of any subdivision shall have power to 
issue the bonds of such subdivision for the purpose of acquiring 
or constructing any permanent improvement which such subdivi­
sion is authorized to acquire or construct." 

Under the provisions of Section 2293-1, General Code, a township 

constitutes a "subdivision," the township trustees being the "taxing author­

ity" thereof as the. terms "subdivision" and "taxing authority" appear in the 

said Uniform Bond Act. As a part of this same act, there was enacted Sec­

tion 3295, General Code, which reads as follows: 

"The trustees of any township in addition to other powers 
conferred by law shall have power to purchase, appropriate, con­
struct, enlarge, improve, rebuild, repair, furnish and equip a town­
ship hall, a township park, bridges, and viaducts over streets, 
streams, railroads or other places where an overhead roadway or 
f'oot way is necessary, and sites for any of the same." 

The authority of a board of township trustees to provide places for the 
housing or storage of machinery and tools is found in Section 3373, General 

Code, which provides inter alia: 

"The township trustees shall provide suitable places for hous­
ing and storing machinery and tools owned by the township." 

I find no express authority for township trustees to procure by purchase 

or otherwise, a building or property to be used for a "community hall," in 

the strict sense of the term. Township halls or town halls which were at one 

time called "township houses" (see Trustees v. Miner, 26 0. S. 452-459), 
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have always been used more or less for community meeting places, and I 

assume for the purposes of this opinion that where you speak of a "commu­

nity hall" in your request for opinion you had in mind a building for use 

as a township hall or town hall. 

As there can be no question but that a township hall, as well as a 

place to house machinery and tools, are permanent improvements, it clearly 

follows, from the statutory provisions referred to above, that bonds may 

be issued by township trustees within the limitations of law, to purchase a 

town hall or to provide a suitable place to house or store road machinery 

and tools belonging to the township. The authority extended by the terms 

of Section 3373, Gene.ral Code, supra, to "provide" a place for storing ma­

chinery not being limited in any way, is sufficiently broad in my opinion, to 

authorize the purchasing of such a place already built, as well as the building 

or construction thereof. 

The power of a board of trustees to issue bonds, as extended by Section 

2293-2, supra, is limited by Section 2293-17, General Code, which reads as 

follows: 

"The net indebtedness created or incurred by a township, ex­
clusive of the bonds excepted in G. C. Section 2293-13, and ex­
clusive of county bonds issued in anticipation of township tax le.vies 
shall never exceed two per cent of the total value of all property 
in such township as listed and assessed for taxation; and no such 
indebtedness with said exceptions shall be incurred unless author­
ized by vote of the electors." 

Section 2293-13, General Code, referred to in Section 2293-17, supra, 

provides the manner in which the net indebtedness of a subdivision shall be 

calculated, and provides that certain bonds shall not be considered in calcu­

lating such net indebtedness. The only bonds not to be considered as men­

tioned in Section 2293-13, General Code, which· a township is authorized 

to issue are special assessment bonds. It follows therefore, that it is necessary 

under the provisions of Section 2293-19, General Code, for township trustees 

to submit the question of issuing bonds to the electors of the township when 

it is desired to incur indebtedness by the issuance of bonds for the purpose 

of purchasing a building for a town hall or for a place to house and store 

machinery and tools. 

Practically the same question as is here involved, so far as the purchase 

of a building for town hall purposes is concerned, was the subject of an 
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opinion of a former Attorney General. In that opinion the question presented 

was whether or not a board of' township trustees had the power under Sec­

tion 3295 or Section 3395, General Code, or any other provision of law, to 

purchase from the Odd Fellows lodge a hall to be used as a town hall. 

In that opinion consideration was given to Section 3395 et seq. of the 

C'.:reneral Code, which had been in force for many years, and until the enact-• 

ment of Section 3295, General Code, constituted the only authority extended 

to township trustees to acquire a township hall. These sections have not been 

repealed and, under some circumstances, are controlling when a township 

hall is to be built, removed, improved or enlarged. In substance, it is pro­

vided therein that when it is desired to build, remove, improve or enlarge a 

town hall at a greater cost than is otherwise authorized by law (which has 

been construed to mean, at a greater cost than $2,000.00 as limited by Sec­

tion 3260, General 'Code-Opinions, Attorney General for 1929, p. 517, 

and for 1934, p. 974) the question of the advisability or policy of so build­

ing, removing, improving or enlarging a town hall shall be submitted to a 

vote of the electors of the township. Without quoting these sections, or 

commenting further thereon, it is sufficient for our present purpose to note 

that no authority is extended therein to acquire a township hall by purchase. 

This fact is mentioned by the then Attorney General in the 1929 opinion 

referred to above, when he says, after referring to and quoting the provi­

sions of Section 3392 et seq. General Code: 

"There is nothing, however, in these sections which provides 
for the purchase o·f a building already constructed. Your attention 
is directed to more recent legislation relative to this subject." 

After quoting from the Uniform Bond Act with respect to the author­

ity extended to township trustees to issue bonds, and noting that in the same 

Act Section 3295, General Code, supra, was enacted, the Attorney General 

stated further: 

"It seems unnecessary to l~ok further for authority of town­
ship trustees to acquire by purchase a township hall already con­
structed." 

In that opinion it was held as stated in the syllabus: 

"1. Township trustees have authority by virtues of Section 
3295, General Code, to purchase a township hall already con­
structed. 

https://2,000.00
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2. If funds are not available for such purpose, the question 
of issuing bonds therefor should be submitted to the electors in ac­
cordance with the provisions of the Uniform Bond Act." 

( See Opinions of the Attorney General for 1929, page 1406). 

Inasmuch as the provisions of Section 3295 et seq. General Code, re­

lating to the submission to the electors of' the question of policy, when it is 

proposed to build, remove, improve or enlarge a town hall at a greater cost 

than $2,000.00 make no reference to the purchase of a building for town 

hall purposes, it is my opinion that these particular sections have no applica­

tion in the present inquiry, especially in view of the fact that Section 3295, 

General Code, is of later enactment than Section 3395, et seq., and expressly 

authorizes township trustees to purchase a town hall without limitation as 

to cost or restrictions on the authority extended. It follows, in my opinion, 

that a building for town hall purposes may be purchased by a board of town­

ship trustees, even though it cost more than $2,000.00, -without submitting 

the question of policy or advisability of so doing to the electors of the town­

ship for their approval, provided, of course, that sufficient funds are avail­

able. 

A board of education in the sale of property must observe the provi­

sions of Section 4 7 56, General Code, which read as follows: 

"When a board of education decides· to dispose of real or per­
sonal property, held by it in its corporate capacity, exceeding in 
value three hundred dollars, it shall sell such property at public 
auction after giving at least thirty days' notice thereof by publica­
tion in a newspaper of general circulation or by posting notices 
thereof in five of the most public places in the district in which 
such property is situated. When the board has twice so offered a 
tract of real estate for sale at public auction and it is .not sold, 
the board may sell it at private sale, either as an entire tract or in 
parcels, as the board deems best. Provided, however, that in case 
the board of education decides to dispose of such real property, it 
may sell and convey the same to any municipality or board of trus­
tees of the school district library in which such real· estate is situ­
ated, upon such terms and conditions as may be agreed upon. The 
president and clerk of the board shall execute and deliver deeds 
necessary to complete the sale or transfer provided for by this sec­
tion." 

No reason exists why a board of township trustees may not be a bidder 

at a sale conducted by a board of education in pursuance of Section 4756, 

General Code, supra, the same as any other bidder, and if the board should be 

https://2,000.00
https://2,000.00
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the high bidder it may be awarded the sale, and, of course, if after two at­

tempts to sell the property at public auction in the manner prescribed by law, 

the property does not sell, it may be sold to the trustees, at private sale. 

In specific answer to your questions I am of' the opinion: 

1. The Board of Township Trustees of Bainbridge Township is em­

powered by law to purchase the property in question, for a township hall or 

for a place to house and store mac_hinery and tools owned by the township, 

without submitting to the electors of the township the question of whether or 

not the same should be purchased, regardless of the cost of such property, 

provided that sufficient funds are available. 

2. The Township Trustees of Bainbridge Township may issue the 

bonds of the township for the purpose of' acquiring the property in question, 

provided they are issued in the manner prescribed by law and within the 

limitations fixed by Section 2293-17, General Code. 

3. If it is desired to incur indebtedness by the issuance of bonds of 

Bainbridge Township for the purpose of acquiring the property in question 

for the purposes mentioned, it will be necessary, in view of the provisions of 

Section 2293-17, General Code, to submit the question of issuing such bonds 

to the electors of the township, and secure their approval, in the manner 

provided for by Section 2293-19 et seq., General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


