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1. COUNTY COMMISSIONERS, BOARDS OF-COME WITHIN 

TERM "LOCAL AUTHORITIES"-SECTION 6307-2 G. C.­
AUTHORIZED TO ERECT TRAFFIC-CONTROL DEVICES 

ON ROADS UNDER THEIR JURISDICTION-SECTION 

6307-II G. C. 

2. OPERATORS OF MOTOR VEHICLES-WHO DISOBEY 
TRAFFIC-CONTROL DEVICES-MAY BE ARRESTED AND 

FINED-SECTION 6307-rn7 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Boards of county commissioners come within the term "local authorities" as 
defined in Section G307-:?, General Code, and consequently are authorized under the 
provisions of Section G:107-l l, General Code, to erect traffic-control devices en roads 
under their jurisdiction. 

2. Operators of motc:r vehicles who disobey traffic-control devices erected pur­
suant to law may be arrested and fined in accordance with Section 6307-107, General 
C,cle. 

Columbus, Ohio, May I I, 1948 

Hon. Floyd A. Coller, Prosecuting Attorney 
'vVoocl County, Bowling Green, Ohio 

Dear Sir: 

1 am in receipt of your letter which reads as follows : 

"r. Do County Commissioners have authority to purchase 
and erect traffic control devices, such as stop signs, on roads 
within the county system? 
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"2. Do they have authority to purchase and erect such 
traffic control devices, including stop signs, on township roads 
which intersect roads belonging to the county system for the pur­
pose of regulating the traffic about to enter upon or pass over 
roads belonging to the county system ? 

"3. If they do have authority in either of above cases, to 
purchase and erect such traffic control devices or signs, can any 
driver or operator of a motor vehicle who disobeys the instruc­
tions of said traffic control device or signs be arrested and fined 
therefor? 

"Your attention is called to Sections 6307-11 and 6307-12 of 
the General Code. The questions arise because of the defini­
tion of local authorities as defined under Section 6307-2 of the 
General Code." 

Section 6307-r r, General Code, reads in part as follows: 

"Local authorities in their respective jurisdictions are hereby 
authorized to place and maintain such traffic-control devices upon 
highways under their jurisdictions as they may deem necessary 
to indicate and to carry out the provisions of this act or local 
traffic ordinances or to regulate, warn, or guide traffic, except that 
no village shall place or maintain any traffic-control signal upon 
an extension of the state highway system within such village 
without first obtaining the permission of the director. * * *" 

And the term ''local authorities'" is defined in Section 6307-2, General 

Code: 

"'Local authorities.' Every county, municipal and other 
local board or body having authority to adopt local police regu­
lations under the constitution and laws of this state.'' 

It is therefore necessary to construe the term "local authorities" in 

order to ascertain whether county commissioners come within this defini­

tion. At first glance it would appear that they are excluded for they do 

not have power to adopt police regulations; however, helpful in interpre­

tation of the legislative intent herein is the doctrine of "last antecedent 

clause." It is a well-accepted rule of grammar, as well as a rule of stat­

utory construction, that a relative clause relates only to the nearest ante­

cedent that will make sense. Tt is a canon of statutory construction that 

relative or qualifying words or phrases are to be applied to the words of 

phrases immediately preceding, and not extend to or modify more remote 

words, phrases or clauses unless such extension or inclusion is clearly 
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required by the intent and meaning of the context. See Stevens y. Illinois 

Central Railway Co., 3o6 Ill. 370; Wisconsin Power and Light Co. v. 

Public Service Commission of vVisconsin, 224 Wis. 286. 

The application of this doctrine to the definition of "local authorities" 

m Section 6307-2, supra, thereby brings county commissioners within this 

definition. In other words, the above section should be read: A local 

authority is every county board, municipal board and other local board, or 

body having authority to adopt local police regulations, under the consti­

tution and laws of this state. The term "hoard" relates to the term 

"county," "municipal" and "local." In like manner the phrase "authority 

to adopt local police regulations" modifies the word immediately preceding 

it which is "body." It therefore follows that county commissioners are 

amenable to Section 6307-11, supra, and therefore can erect traffic devices 

on county roads. 

The same conclusion 1s evident if the above statutes are construed 

from a different point of view. A municipal council falls clearly within 

Section 6307-II, supra, and therefore it may erect and maintain traffic­

control devices on highways within municipalities. In like manner the 

department of highways, by Section 6307-10, General Code, may erect and 

maintain traffic-control devices on state highways. All these sections 

should be read in pari materia and in subserviency to the common policy 

of traffic regulation on roads within the state. However, if county com­

missioners are not included within the definition of "local authorities," as 

defined in Section 6307-2, supra, then there is no means by which traffic­

control devices can be erected and maintained on county highways for the 

protection of the public, except within narrow limitations through Section 

6906, General Code, which is pertinent to the present question and which 

reads in part : 

"* * * The board of county commissioners shall also have 
authority to purchase or lease, erect and maintain automatic 
traffic signals at such intersections of public highways outside of 
municipalities, as they deem necessary for the protection of the 
public traveling upon such highways; provided, however, such 
power and authority shall not extend to intersections of public 
highways on the state highway system unless the board of county 
commissioners first obtain the consent and approval of the 
director. * * *" 
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However, the above section confines the authority of county commis­

sioners to automatic traffic signals. "Traffic control signals" and "traffic 

control devices" have been differentiated by Section 6307-2, supra, as 

follows: 

" 'Traffic control devi::es.' All signs, signals, markings, and 
devices not inconsistent with this act placed or erected by author­
ity of a public body or official having jurisdiction, for the purpose 
of regulating, warning, or guiding traffic, including signs denoting 
names of streets and highways." 

"'Traffic control signal.' Any device, whether manually, 
electrically or mechanically operated, by which traffic is alter­
nately directed to stop, to proceed, to change direction or not to 
change direction." 

Consequently Section 69o6, supra, does not permit county commis­

sioners to erect stop signs. In fact Section 6go6, General Code, is limited 

to signals which are automatic. 

Since there is no other section of the General Code which provides 

for safety regulations by means of signs and signals on co;_mty roads, I 

am convinced that the intent of the legislature in this instance was to 

include county commissioners within the definition in question. The term 

"county" as used in Section 6307-2, supra, is meaningless if the above 

interpretation is not followed. There is no other county board which has 

authority to provide for regulation and maintenance of county high,vays. 

With reference to this topic, 37 0. Jur. 619 states: 

"* * * Accordingly, a construction should be avoided, which 
would render a part of the statutory law inoperative, meaningless, 
nugatory, purposeless, unnecessary, or useless, unless such a con­
struction is manifestly required." 

Moreover, the legislature is presumed to enact laws for the public 

good; and where there is a strong interest relating to public welfare 

designed to be conserved by a statute, a liberal construction should be 

applied in favor of the public. See 37 0. Jur. 652. Therefore the reason­

able interpretation herein should favor the safety of the citizens of the 

counties. 

Sections 6906 and 6307-r I, supra, place no limitation upon the 

authority of county commissioners to erect traffic signals at intersections 

of public highways outside of municipalities except with relation to state 
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highways. Consequently, the county commissioners have authority to 

erect traffic signals and signs on township roads which intersect county 

roads. Your first two question are, therefore, answered in the affirmative. 

Your third question may be answered by reference to Section 6307-12, 

General Code, which reads : 

"No pedestrian, driver of a vehicle or operator of a street 
car or trackless trolley shall disobey the instructions of any traffic­
control device placed in accordance with the provisions of this 
act, unless at the time otherwise directed by a police officer. 
When both traffic-control signals and stop signs are erected at an 
intersection traffic shall be governed by the traffic-control signal 
while it is in operation." 

and to Section 6307-42, Gener'll Code, which relates in part: 

"* * * (b) The operator of a vehicle, street car or track­
less trolley shall stop in obedience to a stop sign at an intersection 
where a stop sign is erected and shall yield the right of way to all 
other vehicles, street cars or trackless trolleys not so obliged to 
stop." 

and to Section 6307-63, General Code, a portion of which states: 

"* * * (b) The department with reference to state highways, 
and local authorities with reference to other highways under 
their jurisdiction may designate additional through highways and 
shall erect stop signs on all streets and highways intersecting 
such through highways, or may designate any intersection as a 
stop intersection and shall erect like signs at one or more en­
trances to such intersection. 

"* * * (cl) Every operator of a vehicle, street car or track­
less trolley shall stop at such sign or at a clearly marked stop 
line before entering an intersection except when directed to pro­
ceed by a police officer or traffic-control signal." 

and to Section 6307-107, General Code, which is in pari materia with the 

above section and proyides in part as follows : 

"(a) It is a misdemeanor for any person to violate any of 
the provisions of this act unless such violation is by this act or 
other law of this state declared to be a felony. 

"(b) Every person convicted or found guilty of a mis­
demeanor for a violation of any of the provisions of this act for 
which another penalty is not provided shall, for the first offense 
thereof, be fined not more than $50.00; and for a second offense 
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within one year thereafter, not less than $10.00 nor more than 
$100.00, or imprisoned in the county jail or workhouse uot more 
than ten days, or both; and for a third or subsequent offense 
within one year after the first offense, shall be fined not less than 
$25.00 nor more than $200.00, or imprisoned in the county jail 
or workhouse not more than thirty days, or both, * * *" 
You are consequently advised that in my opinion: 

r. Boards of county commissioners come within the term "local 

authorities" as defined in Section 6307-2, General Code, and consequently 

are authorized under the provisions of Section 6307-II, General Code, to 

erect traffic-control devices on roads under their jurisdiction. 

2. Operators of motor vehicles who disobey traffic-control devices 

erected pursuant to law may be arersted and fined in accordance with 

Section 6307-107, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




