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OPINION NO. 91-074 
Syllabus: 

The prohibition set forth in R.C. 3701.243 against the disclosure of the 
resul'.s of human immunodeficiency virus testing or the diagnosis of 
acquired immunodeficiency syndrome does not preclude a county 
coroner from including that information in an autopsy report as 
required by R.C. 313.13 or a death certificate as required by R.C. 
3705.16. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 31, 1991 

You have requested an opinion regarding the report by the county coroner in 
a <lea th certificate or an autopsy report l of the presence of acquired 
immunodeficiency syndrome (AIDS) or the human immunodeficiency virus (HIV). You 
are particularly concerned with whether the inclusion of this information by the 
county coroner in a death certificate or an autopsy report would violate R.C. 
Chapter 3701 or any other provision of the Revised Code, and thus subject the 
coroner to civil or criminal penalties. Additionally, you have asked whether, if the 
coroner is prohibited from including information concerning AIDS or HIV in a death 
certificate or autopsy report, the coroner must keep the entire document that makes 
reference tu Ams .or HIV confidential, or whether the coroner may release that 
portion of the document that makes no reference to AIDS or HIV. 

The Coroner Has A Duty to Determine And Report 

The Cause Of Death In Certain Cases 


R.C. 313.12 provides for notification of the county coroner "[w]hen any 
person dies as a result of criminal or other violent means, or by casualty, or by 
suicide, or suddenly when in apparent health, or in any suspicious or unusual 
manner." It is the duty of the county coroner to keep a complete record of each 
case coming under his jurisdiction. R.C. 313.09. The record "shall state the name, if 
known. of every deceased person as described in section 313.12 of the Revised Code, 
the pince where the body was found, date of death, cause of death, and all other 
available informaticn." Id. Thus. when a person dies in any of the circumstances 
described in R.C. 313.12, the coroner has a statutory duty to ascertain that person's 
cause of death. Vargo v. Travelers Ins. Co., 34 Ohio St. 3d 27, 516 N.E.2d 226 
(1987). 

If the coroner determines that an autopsy is necessary to ascertain the cause 
of death, the coroner, deputy coroner, or pathologist shall perform the autopsy, 
except under certain circumstances whe;e an autopsy is contrary to the deceased 
person's religious beliefs. R.C. 313.IJI. When an autopsy is performed, "a detailed 
description of the observations written during the progress of such autopsy, or as 

Your request letter mentioned, in addition to the death certificate and 
autopsy report, "related documents." A member of my staff has been 
informed that "related documents" refers to documents such as a toxicology 
report or a histology report that are relied upon by the coroner in 
ascertaining the cause of death and included as part of the autopsy report. 
Since such "related documents" are maintained as part of the autopsy report, 
which is treated more fully in the discussion that follows, I have not 
addressed them separately. 
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soon after such autopsy as reasonably possible, and the conclusions drawn from the 
observations shall be filed in lhe office of the coroner." R.C. 313.13(A). "[T]he 
drtailed findings of lhe autopsy shall be attached lo lhe report of each ~ase." R.C. 
313.09. 

In addition to keeping his own record of the cause of death in each case 
coming under his jurisdiction, the coroner has a duty to certify the cause of dealh on 
a death certificate presented to him pursuant to R.C. 3705.16. Thal section requires 
a funeral director or other person in charge of the final disposition of the remains of 
a deceased person to present lhe death certificate to the physician who attended the 
deceased, or to the coroner. The physician or coroner is required to complete the 
medical certification, R.C. 3705.16, which is thal portion of the certificate of dealh 
that sels forth lhe cause of death, R.C. 3705.01(1). See also 4 Ohio Admin. Code 
3701-5-03 (requiring a funeral director or other person in charge of the final 
disposition of a dead human body to present a certificate of death to the attending 
physician or coroner for lhe medical certification). 

In sum rnary. lhe county coroner has a duty to report the cause of death of 
any person whose dealh comes under the coroner's jurisdiction pursuant tu ll.C. 
313.12. R.C. 3 IJ.09. If an autopsy is performed, the coroner has a duty to make a 
detailed reporl or lhe autopsy findings, R.C. 313.13, and to attach the detailed 
findings lo !he report required by R.C. 313.09. The coroner, when so requested, also 
is required to complete the medical certification, which sets forth the cause of 
dealh, on a death certificate. R.C. 3705.16; rule 3701-5-03. Accordingly, if the 
coroner discovers the existence of AIDS or HIV during the autopsy, he must report 
lhal finding in the detailed report or autopsy findings compiled pursuant to R.C. 
313. IJ. Likewise, if the coroner determines that AIDS or HIV is the cause of death, 
the coroner must report thal fact and record it on the medical certification pursuant 
to R.C. 3705.16 and rule 3701-5-03. 

R.C. 3701.243 Does Not Prohibit The Coroner From Disclosing 

The Presence Of HIV Or AIDS In An Autopsy Report Or 


Death Certificate 


In lighl of lhe duty of the coroner to determine and report the cause of 
de:ilh in certain cases, you have expressed concern about the operatior, of R.C. 
3701.243, which prohibits the disclosure of certain information concerning HIV 
testing and the diagnosis of AIDS.2 R.C. 3701.243, which was enacted by Am. Sub. 
S.B. 2, 118th Gen. A. (eff. November 1, 1989), provides, in part, as follows: 

(A) Except as provided in this section3 or section 3701.248 of 
the Revised Code, no person or agency of state or local government 
that acquires the information while providing any health care service 

2 You noled in your request letter that R.C. 3701.24(C) also maintains 
the confidentiality of certain information concerning HIV testing and the 
diagnosis of Ams. R.C. 3701.24(C) requires that "[p]ersons designated by 
rule adopted by the public health council under section 3701.241 of the 
Revised Code shall report promptly every case of AIDS, every AIDS-related 
condition, and every confirmed positive HIV test to the department of 
health." See 4 Ohio Admin. Code 3701-3-12(A) (designating the persons 
required to report that information). R.C. 3701.24(() further provides that 
the "[i]nformation reported u11der this division that identifies an individual 
is confidential" (emphasis added) and may be released only under certain 
circumstances. The limitation on disclosure of the information applies only 
to information reported under R.C. 3701.24(C), and thus has no application 
to the report of information concerning HIV testing or the diagnosis of AIDS 
under any other provision of law. Accordingly, it does not apply to the 
coroner's report of the cause of death pursuant to R.C. 313.13 or R.C. 
3705.16 or 4 Ohio Admin. Code 3701-5-03. 

3 R.C. 3701.243(13) and (D) provide limited exceptions to the prohibition 
against disclosure 0f HIV or AIDS information set forth in R.C. 3701.24J(A). 
Additionally, division (C) of that statute provides a method by which any 
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or while in the employ of a health care facility or health care provider 
shall disclose or compel another to disclose any of the following: 

(I) The identity of any individual on whom an HIV test is 
performed; 

(2) The results of an HIV test in a form that identifies the 
individual tested; 

(3) The identity of any individual diagnosed as having AIDS or an 
AIDS-related condition. (Footnote added.) 

The prohibition against disclr,~ure applies only to information acquired by a person or 
agency of slate or local government "while providing any health care service or 
while i11 the employ u(.i health cnre facility or health care provider." Thus, whether 
the coroner is subject lo H.C. 3701.243(A)'s prohibition against disclosure depends 
upon whether lhe coroner acquires tbe information concerning AIDS or HIV while 
provitling any health care service or while in the employ of a health care facility or 
health care provitler. See also R.C. 3701.241 (setting forth the duties of the 
Diret·lor of Health wilh respect to counseling, testing, and treatment for AIDS or 
HIV); R.C. 3701.242 (enumerating the circumstances under which HJV testing shall be 
performed); R.C. 3701.244 (providing the exclusive ci-1il remedies for violations of, 
inter a/ia, R.C. 3701.242 anti R.C. 3701.243). 

As used in R.C. 3701.24 .iml R.C. 3701.241-.249, R.C. 3701.24(A)(ll) defines 
"health care provider" as "an individual whn provides diagnostic, evaluative, or 
lrealmenl services." Pursuant to R.C. 3701.24(A)(S), "[h]ealth care facility" has the 
same meaning as in R .C. 1742.0 I, which defines the term as "any facility, except a 
health pracl ilioner's office, that provides preventive, diagnostic, therapeutic, acute 
convalescent, rehabilitation, mental health, mental retardation, intermediate care, 
or skilled nursing services." R.C. 1742.0l(H). The coroner, while executing the 
duties of his office, clearly is nol in lhe employ of either a heallh care provider or a 
health care facility. 

"Health care service" is not defined for purposes of R.C. 3701.243. It is a 
general rule of statutory construction that a word thal is not specifically defined for 
purposes of a statute musl be accorded its natural, literal. common, or plain 
meaning. fl.C. 1.42; State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). 
"Health" is defined as "[s]late of being hale, sountl, or whole in body, mind or soul, 
well being. Freedom from pain or sickness." Black's Law Dictionary 721 (6th ed. 
1990). "Care" is tlefined, in relevant part, as "[p]rotection; supervision; charge: i11 
the care of a nurse." The A merica11 Heritage Dictio11ary 240 (2nd college ed. 
198.'i). Without offering a complete definition of lhe term "health care service," il is 
nonetheless apparent that the term refers to the maintenance or protection of the 
physical, rncnlal. and emotional well being of a person. See, e.g., R.C. 1742.0J(I) 
(as usetl in H.C. Chapter 1742 (heallh maintenance organizations) '"[h]ealth care 
services' means any services involved in or incident to the furnishing to any 
indivitlual of preventive, diagnostic, therapeutic, or rehabilitative care for the 
purpose of ensuring the protection, maintenance, and support of human physical, 
menlai, anti emotional hcallh"). The services provided by the coroner in 
investigating and reporting the cause of death of a person pursuant to R.C. 313.09 
and ICC. 3 IJ. J3 or R .C. 3705.16 serve none of these purposes and, therefore, are not 
"health care services" for purposes of R.C. 3701.243. Accordingly, the information 
concerning, AIDS and HIV that is acquired by the coroner in the course of 
invesligaling anti reporting the cause of death of a person is not information 
acquired while providing any health care service. The prohibition in R.C. 3701.243 
against disclosure of AIDS or l-llV information, therefore, doP.s not apply lo the 
coroner when he acquires such information while engaged in investigating and 
reporting lhe cause of death of a person.4 Thus, the coroner may disclose, in a 
tlealh certificate or an autopsy report, the presence of AIDS or IIIV without violating 

person or government agc::;;_v may seek access to or authority to disclose lhe 
I!IV lesl records of an individual. 

4 There is .in instance in which the coroner is prohibited from releasing 
the name of a person who has tested positive for HIV or AIUS. R.C. 
3701.248 provides that an en:ergency medical services worker who believes 
he has suffered a significant exposure to a contagious or infectious disease 
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the provisions of R.C. 3701.243. Additionally, I am not aware of any other provision 
in R.C. Chapter 3701 or any other section of the Revised Code that prohibits the 
coroner from including this information in a death certificate or autopsy report. 

Since I have determined that the prohibitions set forth in R.C. 3701.243 
again:;t the disclosure of the results of HN testing or the diagnosis of AIDS do not 
apply Lo the coroner when he acquires that information in investigating and reporting 
of the cause of death of a person, I need not address your second question concerning 
the manner in which death certificates or autopsy reports containing references to 
HIV or AIDS may be released in the event the coroner is prohibited from disclosing 
information concerning HN or AIDS. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that the 
prohibition set forth in R.C. 3701.243 against the disclosure of the results of human 
immunodeficiency virus testing or the diagnosis of acquired immunodeficiency 
syndrome does not preclude a county coroner from including that information in an 
autopsy report as required by R.C. 313.13 or a death certificate as required by R.C. 
3705.16. 

"may submit to the hec1lth care facility or ccroner that received the patient 
a written request to be notified of the results of any test performed on the 
patient to determine the presence of a contagious or infectious disease." 
R.C. 3701.248(8)(1). The notification by the coroner of the test results 
"shall not include the name of the patient or deceased person." R.C. 
370l.248(C). However, the coroner's duty to notify an emergency medical 
services worker under these circumstances is distinguishable from his duty to 
investigate and report the cause of death of a person. In fact, the coroner 
who performs the testing under R.C. 3701.248(8)(1) might not have a duty to 
investigate and report the cause of death. See, e.g., R.C. 313.16 
(providing for laboratory examinations to be undertaken by coroner in a 
county other than the county in which death occurred). The apparent object 
of the rc•Juirement of R.C. 3701.248 that the coroner notify the emergency 
medical services worker of the results of the test is the health of that 
worker rather than the investigation and report of the cause of death of a 
person. 




