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A FULL TIME MEMBER OF A TOWNSHIP FIRE DEPART­
MENT, WHO WAS NOT UNDER 30 YRS. OF AGE WHEN 
HIRED, IS NOT A MEMBER OF THE TOWNSHIP FIREMEN'S 
RELIEF FUND, BUT HE IS A PUBLIC EMPLOYEE AND MUST 
JOIN THE PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM-§§ 
521.01, 521.02, 145.02, 145.03, 145.01, OPINION 7464 OAG 1956, 
OPINION 2327, OAG 1947. 

SYLLABUS: 

A full-time regular member of a township fire department who was hired after 
April 1, 1947 and was not under thirty years of age when hired, is not properly a 
member of the township firemen's relief and pension fund within the purview of 
Chapter 521., Revised Code; but such person is a "public employee" as defined in 
Section 145.01 (A), Revised Code, and under Section 145.03, Revised Code, it is 
compulsory that he become a member of the public employees retirement system. 

Columbus, Ohio, April 27, 1962 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 
Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"At the instance of the Trustees of Boardman Township, 
Mahoning County, we are requesting your opinion as to the status 
of certain Boardman Township firemen, who, contrary to statute, 
had passed their 30th birthday when they were employed as 
regular full time firemen. 

"It has been suggested that these men are not eligible for 
membership in the Firemens Pension and Relief System and that 
they should be covered by the Public Employees Retirement Sys­
tem. This belief is supported by the provisions of Revised Code 
145.01, 145.02 and 145.03. 

"Your kind consideration in this matter will be appreciated." 

Chapter 521., Revised Code, provides for a township firemen's relief 
and pension fund. Under Section 521.11, Revised Code, benefits and 
pensions are disbursed to members of the fund and their survivors. As 
to who is a "member of the fund," Section 521.01, Revised Code, provides: 
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"As used in sections 521.01 to 521.12, inclusive, of the Re­
vised Code: 

" (A) 'Member of the fire department' means: 

"(1) Any person who, on April 1, 1947, was employed by 
a township as a full-time regular firemen in a township fire de­
partment, established pursuant to sections 505.37 to 505.44, in­
clusive, of the Revised Code; 

" ( 2) Any person over twenty-one and under thirty years 
of age who, after April 1, 1947, is employed by a township as a 
full-time regular fireman in a township fire department. 

"(B) 'Member of the fund' means any person who is con­
tributing four per cent of his annual salary to the township fire­
men's relief and pension fund. 

Section 521.01, supra, does not specifically state that only a "member 

of the fire department" may be a "member of the fund," but such construc­

tion appears to have been the intent of the legislature in enacting the law. 

In Opinion No. 7464, Opinions of the Attorney General for 1956, 

page 866, the first paragraph of the syllabus states: 

"Only a 'member of the fire department' as defined in Section 
521.01, Revised Code, may become a member of a township fire­
men's relief and pension fund established as provided in Chapter 
521., Revised Code. Members of a private volunteer fire company 
which has contracted with a township to provide fire protection 
service within such township are not 'members' of a fire depart­
ment." 

Starting on page 867 of Opinion No. 7464, supra, it is stated: 

"Nowhere in this chapter do I find any clear statement as to 
what persons may or shall become 'member(s) of the fund.' The 
nearest approach to such a statement appears in Section 521.06, 
Revised Code, as follows : 

" 'In each township in which there is a township fire­
men's relief and pension fund, the township clerk shall de­
duct from the salary of each member of the fund an amount 
equal to four per cent of his salary for each payroll period. 

* * * ' 
"Neither this provision nor the statutory definition of 'mem­

ber of the fund' gives the slightest aid in ascertaining the qualifi­
cations required of persons who may participate as members m 
the benefits of the relief and pension system in question. 
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"In Section 521.02, Revised Code, it is provided: 

" 'Each township having a fire department supported 
in whole or in part at public expense, and employing two or 
more full-time regular firemen, shall establish and maintain 
a township firemen's relief and pension fund.* * * (Em­
phasis added) 

"This provision considered in relation to the fact that it was 
throught necessary to provide the statutory definition of 'member 
of the fire department,' as noted above, is strongly suggestive of a 
legislative intent that the benefits of the fund were to be limited to 
'full-time regular firemen in a township fire department.' " 

The writer of that opinion then went on to note that in Section 521.11, 

Revised Code, there are several provisions basing the benefits and pension 

of a member on years of active service in the fire department, plus other 

references leading to the conclusion that a member of the fund must be a 

full-time regular fireman in a township fire department. 

I am in accord with the conclusion reached by my predecessor in said 

Opinion No. 7464. 

If the firemen here concerned were, on April 1, 1947, employed as 

full-time regular firemen in the township fire department, and are making 

the required contributions, then they are obviously members of the fund 

within Section 521.01, supra, regardless of their age when they were em­

ployed. Thus, for the purposes of this opinion, I will assume that your 

question pertains to full-time regular firemen hired by the township after 

April· 1, 1947. 

Division (A) (1) of Section 521.01, supra, applying to firemen 

hired after April 1, 1947, states that only those over twenty-one and under 

thirty years of age when hired are considered members of the fire depart­

ment within the purview of Chapter 521. Thus, although the persons 

here concerned may have been validity hired as firemen by the township, 

since they were not under thirty years of age when hired, they are not 

"members of the fire department" and consequently not "members of the 

fund," within said Chapter 521. 

I now come to the question of whether the firemen who were hired 

after they reached thirty years of age are required to become members of 

the public employees retirement system. 
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Section 145.01 (A) provides in part: 

" (A) 'Public employee' means any person holding an office, 
not elective, under the state or any county, municipal corporation, 
park district, conservancy district, sanitary district, health district, 
township, metropolitan housing authority, state retirement board, 
public library, county law library, union cemetery, joint hospital, 
institutional commissary, state university rotary fund, or board, 
bureau, commission, council, committee, authority, or administra­
tive body as the same are, or have been, created by action of the 
general assembly or by the legislative authority of any of the units 
of local government named in this division, or employed and paid 
in whole or in part by the state or any of the authorities named 
in this division in any capacity not covered by section 3307.01 or 
3309.01 of the Revised Code." (Emphasis added) 

Section 145.02, Revised Code, provides: 

"Notwithstanding the provisions of section 145.03 of the 
Revised Code, any employee who is contributing to or receiving 
retirement or disability benefits from a police relief and pension 
fund, a firemen's relief and pension fund, state highway patrol, or 
a municipal retirement system established prior to June 30, 1938, 
or who has been granted a disability retirement allowance by the 
state teachers retirement system, or state public school employees 
retirement system shall be excluded from membership in the public 
employees retirement system and shall be ineligible to make con­
tributions or accrue benefits in the public employees retirement 
system." ( Emphasis added) 

Section 145.03, Revised Code, provides in part: 

"A public employees retirement system is hereby created 
for the employees of the state and of the several local authorities 
mentioned in section 145.01 of the Revised Code. Membership 
in the system shall be compulsory and shall consist of all public 
employees upon being appointed. 

"* * * * * * * * *"

A consideration of Section 145.01 (A), Revised Code, indicates that 

a person who is employed and paid in whole or in part by a township is a 

public employee. Section 145.03, supra, makes it equally clear that it is 

mandatory that all public employees not specifically exempted become 

members of the system. Section 145.02, supra, does, however, exempt an 

employee who contributes to or receives retirement or disability benefits 

from a firemen's relief and pension fund. 
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In considering the effect of the pension law at its inception in 1947, 
one of my predecessors in Opinion No. 2327, Opinions of the Attorney 

General for 1947, page 542, ruled that only those persons who were mem­
bers of the township firemen's pension and relief fund, established under 

Section 4615-2, General Code, present Section 421.02, Revised Code, 

would cease to be members of the public employees retirement system. 

At page 548 of that opinion it is stated : 

"Therefore, since these former appointees of a municipality 
who were non-contributors are not to be regarded as members of 
the fire or police department for the purpose of the act, they do 
not become contributors to the fund and consequently do not be­
come 'members of the fund' within the definition quoted. Accord­
ingly they continue to be members of the public employees retire­
ment system, contributing to its funds and entitled to its benefits." 

I believe that it is equally clear that an individual who is hired by the 
township to serve in the township fire department but who does not be­

come a "member of the fire department," and not, therefore, a member of 
the fund, remains subject to the provisions of Chapter 145., Revised Code, 

and must become a member of the public employees retirement system. 

Having concluded that the firemen in the instant question are not 
members of the fund within the purview of Chapter 521., supra, such fire­

men should not be contributing to the firemen's relief and pension fund 

and are not exempted from membership in the public employees retirement 

system. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a full-time 
regular member of a township fire department who was hired after April 

1, 1947 and was not under thirty years of age when hired, is not properly 
a member of the township firemen's relief and pension fund within the 

purview of Chapter 521., Revised Code; but such person is a "public em­
ployee" as defined in :Section 145.01 (A), Revised Code, and under Section 

145.03, Revised Code, it is compulsory that he become a member of the 
public employees retirement system. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


