
OAG 81-032 ATTORNEY GENERAL 	 2·118 

OPINION NO. 81-032 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 505.56 and R.C. 5739.02(C)(l), a township may 
levy a tax not to exceed three percent on transactions by which 
lodging by a hotel is or is to be furnished to transient guests. The 
revenue derived from such t:ax may be used for any lawful 
purpose and need not be used to support a convention and 
visitors' bureau within the county. 
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2. 	 Pursuant to R.C. 5739.024(8), a township that is not wholly or 
partly located in a county that has in effect a resolution levying 
an excise tax pursuant to R.C. 5739.024(A) may levy a tax not to 
exceed three percent on transactions by which lodging by a hotel 
is or is to be furnished to transient guests. A township that may 
levy a tax pursuant to R.C. 5739.024(8) may do so regardless of 
whether a tax has been levied pursuant to R.C. 505.56 and R.C. 
5739.02(C)(l). At least half of the revenue derived f.·om any tax 
levied pursuant to R.C. 5739.024(8) must be depos.:ted into a 
separate fund, to be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating in the county in which 
the township is wholly or partly located. (1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-022, approved and followed.) 

To: Roger L. Kline, ?:ckaway County Pros. Atty., Circleville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 30, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the following 
que.stion: 

Pursuant to Ohio Revised Code Section 505.56 and Section 
5739.024(8) what amount of a tax can a township levy on lodging and, 
what amount must the township use from the revenue generated to 
support a convention and visitors' bureau within the county? 

Although you have requested an informal opinion, I have chosen to respond by 
means of a formal opinion because this is a matter of statewide concern. 

R.C. 505.56 authorizes a board of township trustees to levy an excise tax on 
transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to tra:isient guests 
and provides as follows: 

A board of township trustees may by resolution adopted by a 
majority of the members of the board, levy an excise tax on 
transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to 
transient guests. The board may establish all regulations necessary to 
provide for the administration and allocation of the tax. All funds 
arising from such an excise tax shall be deposited in the township 
treasury and may be expended for any lawful purpose. A board of 
township trustees shall not levy the tax authorized by this section in 
any city or village. 

As used in this section, "hotel'' and "transient guests" have the 
same meaning as in section 5739.01 of the Revised Code. (Emphasis 
added.) 

R.C. 505.56 states that revenues derived from the tax may be used for "any lawful 
purpose." Therefore, a township need not contribute any portion of the revenue 
derived from a tax levied pursuant to R.C. 505.56 to convention and visitors' 
bureaus. 

Although R.C. 505.56 does not ~estrict the amount of tax which may be levied 
pursuant thereto, R.C. 5739.02(C)(l) states that the amount of tax levied by a 
township for any lawful purpose on transactions by which lodging by a hotel is or is 
to be furnished to transient guests may not exceed three percent. R.C. 5739.02 
levies a state excise tax on such transactions and R.C. 5739.02(C) provides as 
follows: 

(C) The levy of an excise tax on transactions by which lodging 
by a hotel is or is to be furnished to transient guests pursuant to this 
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section and division (B) of section 5739.01 of the Revised Code does 
not prevent: 

(1) A municipal corporation or township from levying an excise 
tax for any lawful purpose not to exceed three per cent on 
transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to 
transient guests in addition to the tax levied by this section. 

(2) A municipal corporation or a township from levying an 
additional excise tax not to exceed three per cent on such 
transactions pursuant to division (B) of section 5739.024 [5739.02.4] 
of the Revised Code. Such tax is in addition to any tax imposed under 
division (C)(IJ of this section. (Emphasis added.} 

Since R.C. 505.56 and R.C. 5739.02 relate to the same subject they should be 
regarded in pari materia. State ex rel. Shipman v. Young, 175 Ohio St. 215, 193 
N.E.2d 85 (1963). They should, therefore, be construed together, and harmonized if 
possible. See State ex rel. Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 463, 132 N.E.2d 191 
(1956); National Distillers Products Corp. v. Evatt, 143 Ohio St. 99, 54 N.E.2d 146 
(1944). The Ohio Supreme Court has adopted the position that, in construing a 
statute in connection with other sections in pari materia, one or more of the 
sections should be limited as necessary to give effect to all of the provisions. 
Southern Surety Co. v. Standard Slag Co., 117 Ohio St. 512, 159 N.E. 559 (1927); City 
of Cincinnati v. Connor, 55 Ohio St. 82, 44 N.E. 582 (1896). Therefore, pursuant to 
R.C. 505.56 and R.C. 5739.02(C)(l), a township may levy a tax not to exceed three 
percent on transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to 
transient guests. A township may use the revenue derived from such tax for any 
lawful purpose and is not required to contribute any portion of such revenue to 
convention and visitors' bureaus. 

Aside from the tax which may be levied on transactions by which lodging by a 
hotel is or is to be furnished to transient guests pursuant to R.C. 505.56 and R.C. 
5739.02(C)(l), a township is authorized to levy a tax not to exceed three percent on 
such transactions pursuant to R.C. 5739.02(C)(2) and R.C. 5739.024(B). A township 
may levy a tax pursuant to R.C. 5739 .024(B) only where the county in which it is 
wholly or partly located does not. have in effect a resolution levying an excise tax 
pursuant to R.C. 5739.024(A). Provided that this condition precedent is met and 
the tax levied, R.C. 5739.024(B) provides that at least half of the amount of the tax 
collected pursuant thereto must be deposited into a separate fund which shall be 
spent solely to make contributions to convention and visitors' bureaus operating 
within the county in which the township is wholly or partly located. R.C. 
5739.024(B) provides as follows: 

(B) On or after July l, 1980, the legislative authority of a 
municipal corporation or the board of trustees of a township that is 
not wholly or partly located in a co11nty that has in effect a resolution 
levying an excise tax pursuant to division (A) of this section may by 
ordinance or resolution levy an excise tax not to exceed three per 
cent on transactions by which lodging by a hotel is or is to be 
furnished to transient guests. The legislative authority of the 
municipal corporation or township shall deposit at least fifty per cent 
of the revenue from the tax levied pursuant to this division into a 
separate fund, which shall be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county in which 
the municipal corporation or township is wholly or partly located, and 
the balance of such revenue shall be deposited in the general fund. 
The municipal corporation or township shall establish all regulations 
necessary to provide for the administration and allocation of the tax. 
The levy of a tax under this division is in addition to any tax imposed 
on the same transaction b a municipal corporation or a township as 
authorized by division C (1) of section 5739.02 of the Revised Code. 
(Emphasis add~d.) 

Thus, pursuant to R.C. 5739.024(B), on or after July 1, 1980, a township that is not 
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wholly or partly located in a county that tias in effect a resolution levying an excise 
tax pursuant to R.C. 5739.024(A) may levy a tax not to exceed three percent on 
transactions by which lodging by a hotel ts or is to be furnished to transient guests. 
The last sentence of R.C. 5739.024(8) clearly states: "The levy of a tax under this 
division i& in addition to any tax imposed on the same transaction by a municipal 
corporation or township as authorized by division (C)(l) of section 5739.02 oi the 
Revised Code." Therefore, the tax authorized by R.C. 5739.024(8) may be levied 
regardless of whether a tax has been Imposed upon the same transaction pursuant 
to R.C. 5739.02(C)(l) and R.C. 505.56. As I stated in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-022 
in connection with action of a municipa.'ity pursuant to R.C. 5739.024(8), at least 
half of the rev~nue derived from any tax levied pursuant to R.C. 5739.024(8) must 
be deposited into 9. separate fund to be spent solely to rake contributions to 
convention and visitors' bureaus operating within the county. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 505.56 and R.C. 5739.02(C)(l), a township may 
levy a tax not to exceed three percent on transactions by which 
lodging by a hotel is or is to be furnished to transient guests. 
The revenue derived from such tax may be used for any lawful 
purpos,i and need not be used to support a convention and 
visitors' bureau within the county. 

2. 	 Pursuant to R.C. 5739,024(8), a township that is not wholly or 
partly located in a county that has in effect a resolution levying 
an excise tax pursuant to R.C. 5739.024(A) may levy a tax not to 
exceed three percent on transactions by which lodging by a hotel 
is or is to be furnished to transient guests. A township that may 
levy a tax pursuant to R.C. 5739.024(8) may do so regardless of 
whether a tax has been levied pursuant to R.C. 505.56 and R.C. 
5739.02(C)(l). At least half of the revenue derived from any tax 
levied pursuant to R.C. 5739.024(8) must be deposited into a 
separate fund, to be spent solely to make contributions to 
convention and visitors' bureaus operating in the county in which 
the township is wholly or partly located. (1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-022, approved and followed.) 

1
As a point of reference, note should be taken of S.8. 210, 114th Gen. A. (1981), 

currently being con:;idered by the General Assembly. S.8. 210 would :.,armit 
areas with no convention and visitors' bureaus to transfer the portion of a 
permissive lodging tax earmarked for the bureaus to the general fund. 

June IYX I 




